Hvis du noen gang har forsøkt å printe ut bilder fra datamaskinen din, er det sannsynlig at du har opplevd en overraskelse, eller kanskje en skuffelse, over resultatet. La oss undersøke hvor det kan gå galt, og hvorfor bildene ofte ser annerledes ut på papir enn på skjermen.
Hvilke bilder velger du for utskrift?
Den første feilen mange gjør, er å bruke feil bildemateriale. For å oppnå gode resultater, trenger du originalfiler med høy oppløsning. Bilder direkte fra smarttelefonen din er som regel gode nok, men versjoner du har lastet opp til sosiale medier som Facebook eller Instagram, er sjelden det. Disse plattformene komprimerer nemlig bilder for å redusere filstørrelsen.
I en test lastet jeg opp en fil med høy oppløsning (2,7 MB, 5166×3444 piksler) til Facebook og lastet den ned igjen. Den resulterende filen var bare 74 KB med en oppløsning på 960×640 piksler. Den inneholdt altså bare 2,7 % av de originale bildedataene. Denne filen ser knapt bra ut på skjermen, og vil garantert ikke se bra ut i trykk, spesielt ikke i større formater enn 3×2 tommer.
Hvis du ønsker å skrive ut et bilde som noen har tagget deg i på sosiale medier, bør du be dem om å sende deg originalfilen med høy oppløsning. Hvis du selv tok bildet, bruk originalfilen fra telefonen eller kameraet. Unngå å skrive ut versjoner som er lastet opp til sosiale medier. Dette er den eneste måten å oppnå et godt trykkresultat.
Er skjermen for lys?
Et vanlig problem er at trykte bilder kan se mørkere og mer matte ut sammenlignet med bildet på skjermen. Dette skyldes grunnleggende forskjeller mellom skjermer og trykte bilder. En skjerm viser bilder ved å sende ut lys, mens et trykk reflekterer det omgivende lyset.
Siden en skjerm er en lyskilde, vil bilder nesten alltid fremstå lysere og med mer intense farger enn i trykt format. Mange har lysstyrken og fargemetningen på skjermen satt altfor høyt. Husk at skjermen kun viser bildedataene. En lys skjerm får bildet til å se lysere ut, men det betyr ikke at bildet er like lyst i originalfilen.
Å overføre det du ser på skjermen til et tilfredsstillende trykk er en utfordring som krever tid og erfaring. Det er en prosess hvor man lærer av egne feil. Selv er jeg fortsatt ikke særlig god til det. Her er noen tips du kan prøve:
- Kalibrer skjermen for mer nøyaktige farger.
- Reduser lysstyrken på skjermen betraktelig.
- Bruk histogrammet under redigering for å bedre forstå skygger og høylys i bildet.
Er skriveroppsettet ditt optimalt?
Selv om alt er perfekt konfigurert på datamaskinen, vil du ikke oppnå gode utskrifter hvis skriveren ikke er tilstrekkelig. Standard blekk- eller laserskrivere er ofte ikke egnet for utskrift av bilder av høy kvalitet. De fungerer fint for presentasjonslysbilder, men ikke hvis du vil ha noe å henge på veggen.
Det første steget er å anskaffe en skriver som er egnet for formålet. Nettstedet ReviewGeek har en god oversikt over fotoskrivere i ulike prisklasser. Deretter trenger du fotopapir av høy kvalitet, da dette har stor betydning for resultatet. Til slutt må du sørge for at skriveren er korrekt konfigurert med de rette driverne og fargeprofilene.
Hvis alt dette virker komplisert, kan du velge å få bildene dine skrevet ut profesjonelt, noe vi skal se nærmere på nå.
Hvem skal gjøre utskriften?
Begrepet «profesjonell» utskrift dekker et bredt spekter, fra svært dårlig til utmerket. I den lave enden har vi dårlige butikker som vil printe ut en hvilken som helst fil du gir dem for en lav pris. I den høye enden har vi eksperter som printer ut, rammer inn og monterer panoramabilder på flere meter for en høyere sum. Utvalget er altså stort.
Hvis du har fått bildene dine skrevet ut på et rimelig sted, eller via en automat i en butikk, er det normalt å forvente at resultatet ikke er helt perfekt. Det du bør gjøre er å se på utskriftene, vurdere hva som er feil og deretter redigere originalfilene før du printer dem på nytt. Øk lysstyrken hvis bildene er for mørke. Hvis de ser gule ut, juster hvitbalansen. Fortsett med dette til du oppnår ønsket resultat. Det kan ta noen forsøk, men siden det er rimelig, trenger det ikke bli dyrt.
Hvis du velger et eksklusivt trykkeri, bør du konsultere med dem. De er ekspertene. Be dem om å se gjennom filen din og lage en mindre testutskrift. De er som regel mer enn villige til å hjelpe.
Et godt mellomalternativ er å gå til en kamerabutikk som også tilbyr utskriftstjenester. De ansatte har god kunnskap og vil være behjelpelige med råd og veiledning.
Hvordan få bedre utskrifter
Dette er noen av de vanligste årsakene til at utskriftsprosessen ikke gir deg de resultatene du ønsker. For å unngå fallgruvene, bør du huske følgende:
- Bruk originalfiler av høy kvalitet.
- Sørg for at skjermen ikke er for lys eller fargemetningen er for høy.
- Kalibrer skjermen hvis du er opptatt av nøyaktighet.
- Rediger bildene ved hjelp av histogrammet.
- Skaff deg en god skriver, eller bruk en profesjonell utskriftstjeneste.
- Gjør testutskrifter og rett opp eventuelle feil.