Slik digitaliserer du gamle filmbilder

Jeg er en stor fan av filmfotografering, men ett problem er at fysiske bilder er vanskelige å dele. Alle bruker Instagram eller Facebook nå. Heldigvis er det relativt enkelt – men ikke nødvendigvis billig – å digitalisere filmbilder. Så enten du har funnet en boks med gamle bilder i kjelleren til foreldrene dine du vil legge ut på nettet, eller du bare tok en rull med 35 mm film forrige uke, er dette hva du skal gjøre.

Filmbilder kommer i to former: fremkalte fotoutskrifter og de originale lysbildene eller negativene. Fotoutskrifter er enklere og billigere å digitalisere, men du får bedre resultater med negativene. Hvis du har begge deler, er det opp til deg hva du velger.

Hvis du har bildene

Hvis du har fotoutskriftene, er ting veldig enkelt. Du kan bare ta et bilde med telefonen hvis du vil – men la oss se på de bedre alternativene.

Bruk skanneren

De fleste moderne skannere er mer enn i stand til å skanne bilder. En god en vil sannsynligvis ha en dedikert fotoskanningsmodus. Det kan hende du må gjøre noen små fargejusteringer eller beskjære en kant, men det er enkelt og pålitelig, om ikke nødvendigvis et raskt alternativ.

  Slik kansellerer du Xbox Game Pass-abonnementet

Hvis du går med skanneren, er det beste du kan gjøre å legge til alle bildene i en katalogapp som Apple Photos eller Adobe Lightroom. De vil holde dem alle sortert, og du kan også bruke dem til å gjøre de fargefiksene du trenger.

Bruk Google Photoscan

Googles Photoscan-app, tilgjengelig for iOS og Android, er et av deres mindre kjente prosjekter. Den bruker smarttelefonens kamera til å skanne og digitalisere bilder ved å ta en serie bilder for å eliminere gjenskinn og deretter kombinere dem. Her er et bilde jeg skannet med den i dag.

Photoscan er en smart app som fjerner gjenskinn godt og er ganske rask å bruke. Dessverre fant jeg ut at bildene mine ble vasket ut – spesielt hudtoner – litt for mye. Jeg tror den er designet for bruk med eldre, falmede bilder, i stedet for de splitter nye utskriftene jeg jobbet med.

Hvis du bare vil skanne en håndfull bilder for å laste opp til sosiale medier, er det måten å gjøre det på.

  Hvordan finne og erstatte spesialtegn i Microsoft Word

Ring de profesjonelle

Skanning og fargekorrigering av en stor boks med bilder kan være ganske tidkrevende. Hvis du har mange bilder å skanne og vil forsikre deg om at det er gjort riktig, er det beste du kan gjøre med en profesjonell service. Det er mye tilgjengelig på nettog prisene er normalt mellom $0,20 og $0,40 per bilde avhengig av hvor mange bilder du vil skannes, kvaliteten du trenger, og om du vil ha dem fargekorrigert eller ikke.

Før du går på nettet, vil jeg imidlertid anbefale å sjekke om din lokale kamerabutikk tilbyr bildeskanning. Fotografering er en av de tingene der det fortsatt er fornuftig å gå lokalt; butikkene er bemannet av eksperter som nesten alltid er villige til å hjelpe og gi råd. De vil kunne anbefale nøyaktig hva bildene dine trenger, selv om det koster litt mer.

Hvis du har negativene eller lysbildene

Med filmnegativer eller lysbilder er ting ikke så enkelt som å bare kjøre dem gjennom dokumentskanneren. Fordelen er at hvis du digitaliserer dem, vil de resulterende bildene mest sannsynlig ha høyere kvalitet enn hvis du skannet originalbildene.

  Hvordan installere GCC på Ubuntu

Skaff deg en negativ skanner

Hvis du har mange lysbilder eller negativer å skanne, kan den mest kostnadseffektive løsningen være å kjøpe en negativ skanner. Selv om fargen kanskje ikke er den beste, Jumbl 22MP film- og lysbildeskanneren koster bare $80. Hvis det er viktigere å få bilder på nettet enn at de ser perfekte ut, er det et flott alternativ. Du kan også vurdere å velge en dokument- og fotoskanner av høy kvalitet som også kan skanne negativer og lysbilder som Epson Perfection V600 ($190).

Gå med de profesjonelle

Som med skanning av fotoutskrifter, er det beste alternativet, hvis du har en stor samling du ønsker å bli digitalisert, sannsynligvis å gå med profesjonelle. Forvent å betale mellom $0,30 og $1,50 per bilde avhengig av formatet på bildene, kvaliteten du trenger og hvor mange du har. Masserabattene er ikke til å snuse på.

Som alltid vil jeg foreslå å sjekke ut din lokale kamerabutikk før går med en nettbasert tjeneste. Personalet der vil kunne gi deg råd om den beste handlingen.

Bilder blir bare dårligere over tid. Hvis du har en stor samling av gamle bilder, jo før du digitaliserer dem – og sikkerhetskopierer dem – jo mindre sannsynlig er det at de blir ødelagt av tid eller feilbehandling.