5G E er ikke ekte 5G. Her er det du trenger å vite

AT&T er i ferd med å merke mye av sitt eksisterende mobilnettverk som «5G Evolution» eller «5G E.» Telefonens «4G»-logo kan forvandles til en «5G E»-logo etter en oppdatering, men ingenting har faktisk endret seg.

Oppdatering: Når ekte 5G lanseres, vil AT&T kalle det «5G+«. Det er virkelig absurd.

Resultatene er: AT&Ts 5G E er dårlig

Siden dette stykket ble publisert i slutten av desember 2018, har AT&T gått videre og rullet ut sitt rebranded nettverk. Akkurat som vi spådde, er ikke 5G E bra. En studie av OpenSignal publisert 22. mars 2019 fant at AT&Ts 5G E faktisk var tregere enn 4G LTE-tjenesten fra Verizon og T-Mobile, selv om den er ganske nærme.

Twitter er nå full av tweets som viser at 5G E kjører med lavere hastigheter enn konkurrerende 4G LTE-nettverk i den virkelige verden. Det er fordi det ikke er ekte 5G. I beste fall er det akkurat den samme 4G LTE som andre operatører tilbyr.

Kjære AT&T: Å oppdatere folks statuslinjer for å si «5GE» er dårlig, og du vet at det er dårlig.

Ikke bare er det bare vanlig LTE … men langsiktige resultater som dette vil redusere hva vanlige folks ting 5G faktisk er. pic.twitter.com/eumqzUZaxK

— Marques Brownlee (@MKBHD) 2. april 2019

Hva er egentlig 5G Evolution?

AT&T kunngjorde opprinnelig «5G Evolution” tilbake i 2017. Det er ikke en teknisk standard, og det betyr ingenting. Det er bare merkevarebygging for markedsføring av AT&Ts eksisterende 4G-nettverk.

  Hvordan jobbe med trendlinjer i Microsoft Excel-diagrammer

AT&T sier spesifikt at deres 5G E-nettverk inkluderer funksjoner som «carrier aggregation, 4×4 MIMO, [and] 256 QAM.» Ifølge AT&T tilbyr disse tekniske oppgraderingene raskere datahastigheter. Det er alt sant, men dette er bare tilleggsfunksjoner på toppen av 4G LTE. Andre mobiloperatører tilbyr dem også, men fortsetter å merke nettverkene deres som «4G LTE.»

Med andre ord, AT&Ts trekk er villedende. AT&T har lagt til noen få funksjoner som gjør nettverket raskere enn vanlig 4G LTE, men det er ikke i nærheten av 5G. AT&T sier at dette baner vei for sin «evolusjon til 5G», derav navnet.

AT&T er i ferd med å ta neste steg og rulle ut programvareoppdateringer for noen av sine Android-telefoner, som det bekreftet til FierceWireless den 21. desember 2018. Mange Android-telefoner på AT&T-nettverket vil plutselig hevde at de er koblet til et «5G E»-nettverk i stedet for et «LTE»-nettverk. The Verge kaller dette en «falsk 5G-logo.»

Det hele er bare markedsføring. «5G E» betyr ikke at AT&Ts nettverk er noe raskere enn en annen operatørs LTE-nettverk, som kan tilby de samme funksjonene. Det er bare merkevarebygging som får AT&T til å se ut som om den er foran andre operatører.

Hvordan 5G E er forskjellig fra ekte 5G

5G E er ikke 5G i det hele tatt – det er 4G LTE. Jada, det er 4G LTE med noen ekstra funksjoner som gjør det raskere, men mange operatører har rullet ut disse funksjonene og kaller fortsatt nettverkene deres for gamle 4G LTE-nettverk. «5G E» er meningsløst.

  Slik bruker du Sparklines i Google Sheets

Ekte 5G er den faktiske femte generasjons trådløse standarden industrien jobber med akkurat nå. Det krever nye maskinvareradioer som støtter 5G, og det vil ikke fungere med eksisterende telefoner. Det er ingen sjanse for at din nåværende telefon får en programvareoppdatering for å støtte 5G.

Mens AT&T sier at 5G E er opptil dobbelt så rask som sin gamle 4G LTE-teknologi, lover 5G teoretiske hastigheter opptil hundre ganger så raske. Den lover også en enorm reduksjon i ventetid, og reduserer maksimal latenstid fra 20 ms på 4G LTE i dag til 4 ms på 5G. 5G bruker et helt nytt bånd med radiospektrum, og selskaper eksperimenterer med å rulle ut Internett-tjeneste for hjemmet via 5G. 5G er spennende og ser ut som et stort sprang.

Ingenting av dette er sant om 5G E. Det er bare en litt forbedret 4G LTE, og bare AT&T orker å kalle det noe annet enn «4G LTE.»

Transportører gjorde også 4G-vannet til

Dette er ikke første gang dette problemet har oppstått. Da 4G var det nye, kalte mobiloperatører alle slags nettverk «4G», selv om de bare var 3G.

Tilbake i 2012, før ekte 4G LTE kom ut, hadde AT&T et 3G-nettverk. AT&T rullet ut en teknologi kalt HSPA+ som forbedret 3G-hastigheter, og AT&T merket det raskere 3G-nettverket «4G». AT&T fikk alle – inkludert eple– å kalle 3G HSPA+-nettverket «4G.»

Hvis du brukte en iPhone den gang og du var på AT&Ts nettverk, så du «3G»-logoen forvandles til «4G» over natten. Men ingenting endret seg bortsett fra AT&Ts markedsføringsvilkår. Det skjer igjen med transformasjonen fra «4G» til «5G E.»

  Slik legger du til Google Kalender i Outlook

Andre transportører var ikke uskyldige den gang heller. T-Mobile kalte sitt 3G HSPA+ nettverk «4G» tilbake i 2010, og Sprint kalte sitt gamle WiMax-nettverk 4G før han byttet til 4G LTE.

I dag bruker alle begrepet «4G LTE» for å referere til ekte 4G-nettverk som ikke bare er de gamle ommerkede 3G-nettverkene.

Hvorfor AT&T gjør dette så forvirrende

Mobiloperatører som AT&T ønsker å gjøre dette forvirrende. Det er mye berettiget hype om 5G, så AT&T ønsker å få nettverket til å se bedre ut ved å feste en «5G E»-logo på det – selv om det ikke er ekte 5G.

Alle vil være de første til å si at de har et 5G-nettverk. Den enkleste måten er å omdefinere nøyaktig hva 5G er.

Som med 4G blir situasjonen raskt et rot igjen. Bransjestandardgrupper definerer spesifikke teknologier som regnes som «5G» eller «4G», men mobiloperatører bruker hvilke begreper de liker for å markedsføre nettverkene sine. AT&T får gjemme seg bak unnskyldningen om at den sier «5G E», ikke «5G».

Selvfølgelig vil AT&T si at vi tar feil. AT&T vil si at de har forbedret sitt 4G LTE-nettverk, og at de ønsker å fremheve hvor mye raskere nettverket nå er. AT&T vil også si at utrulling av disse teknologiene på en eller annen måte er en del av nettverkets «evolusjon» til 5G, derav navnet. Men vi kjøper det ikke.

Heldigvis er det ingen andre mobiloperatører som kopierer AT&Ts villedende markedsføring rundt 5G – foreløpig.

Bildekreditt: AT&T via FierceWireless, Hadrian/Shutterstock.com, Jonathan Weiss/Shutterstock.com.