Slik bruker du FREKVENS-funksjonen i Excel

Excels FREKVENS-funksjon lar deg telle hvor mange ganger verdier faller innenfor bestemte områder. For eksempel, hvis du hadde alderen til en gruppe mennesker i regnearket ditt, kan du finne ut hvor mange personer som faller inn i forskjellige aldersgrupper. La oss ta en titt på hvordan du beregner frekvensfordelinger og, med en liten modifikasjon, frekvensprosent.

Hva gjør FREKVENS-funksjonen?

Excels FREQUENCY array-funksjon lar deg beregne et datasetts frekvensfordeling. Du gir det numeriske datasettet (det er de faktiske cellene du bruker som kilde), en liste over bin-terskler (det er kategoriene du sorterer data i), og trykk deretter Ctrl+Shift+Enter.

Så hvordan kan du bruke det? Vel, her er et raskt eksempel. La oss si at du er lærer med et regneark som viser alle elevens numeriske testresultater. Du kan bruke FREKVENS-funksjonen til å finne ut hvor mange elever som fikk A, B, C, D eller F. De numeriske testresultatene er datasettet og bokstavkarakterene danner bin-terskler.

Du vil bruke FREKVENS-funksjonen på en liste over elevenes testresultater, og funksjonen vil telle hvor mange elever som fikk hvilken bokstavkarakter ved å sammenligne hver testpoengsum med verdiene som definerer de forskjellige bokstavkarakterene.

Hvis du avrunder poengsummen til nærmeste tiendedel av en prosent, vil disse områdene gjelde:

  Slik endrer du fargene til smartpæren fra Google Home Hub-skjermen

F

Excel vil gi en poengsum på 79,9 til C-området mens en poengsum på 98,2 vil falle inn i A-området. Excel ville gå gjennom listen over testresultater, kategorisere hver poengsum, telle det totale antallet poengsummer som faller inn i hvert område, og returnere en matrise med fem celler som viser det totale antallet poengsummer i hvert område.

FREQUENCY-funksjonen krever to arrays som innganger: en «Data_array» og en «Bins_array.» Matriser er ganske enkelt lister med verdier. «Data_array» må inneholde verdier – som de numeriske karakterene for studenter – som Excel kan sammenligne med en rekke terskler definert i «Bins_array» – som bokstavkarakterene i det samme eksemplet.

La oss se på et eksempel

For eksempelet vårt vil vi beregne frekvensfordelingen og frekvensprosentene til et sett med 18 tall mellom 0 og 10. Det er bare en enkel øvelse der vi skal bestemme hvor mange av disse tallene som faller mellom en og to, mellom to og tre, og så videre.

I vårt enkle eksempelregneark har vi to kolonner: Data_array og Bins_array.

«Data_array»-kolonnen inneholder tallene, og «Bins_array»-kolonnen inneholder tersklene for hyllene vi skal bruke. Merk at vi har latt en tom celle øverst i «Bins_array»-kolonnen for å ta hensyn til antall verdier i resultatmatrisen, som alltid vil inneholde én verdi mer enn «Bins_array».

Vi skal også lage en tredje kolonne der resultatene våre kan gå; vi kaller det «Resultater».

  Slik aktiverer du mørk modus på iPhone og iPad

Velg først cellene der du vil at resultatene skal gå. Bytt nå til «Formler»-menyen og klikk på «Flere funksjoner» -knappen. På rullegardinmenyen peker du på «Statistical»-undermenyen, ruller litt ned og klikker deretter på «FREKVENS»-funksjonen.

Vinduet Funksjonsargumenter dukker opp. Klikk i «Data_array»-boksen og uthev deretter cellene i «Data_array»-kolonnen (du kan også skrive inn celletallene hvis du foretrekker det).

Hvis du mottar en feilmelding som sier at du ikke kan redigere bare deler av en matrise, betyr det at du ikke har valgt alle cellene i matrisen. Klikk «OK» og trykk deretter Esc-tasten.

For å redigere formelen til en matrise eller slette matrisen, må du først utheve alle cellene i matrisen.

Klikk nå i «Bins_array»-boksen og velg deretter de fylte cellene i «Bins_array»-kolonnen.

Klikk på «OK»-knappen.

Du vil se at bare den første cellen i «Resultater»-kolonnen har en verdi, resten er tomme.

For å se de andre verdiene, klikk inne i «Formel»-linjen og trykk deretter Ctrl+Shift+Enter.

Resultatkolonnen vil nå vise de manglende verdiene.

Du kan se at Excel fant fire verdier som var mindre enn eller lik én (uthevet i rødt) og fant også tellingene for hver av våre andre tallområder. Vi har lagt til en «Resultatbeskrivelse»-kolonne i regnearket vårt slik at vi kan forklare logikken Excel som brukes til å beregne hvert resultat.

Hvordan finne ut frekvensprosent

Det er vel og bra, men hva om vi i stedet for råtall i resultatene ønsket å se prosenter i stedet. Hvor mange prosent av tallene våre falt mellom én og to, for eksempel.

  Hvordan fungerer hologrammer på scenen?

For å beregne frekvensprosentene for hver boks, kan vi endre matriseformelen ved å bruke Excels funksjonslinje. Marker alle cellene i «Resultater»-kolonnen og legg deretter til følgende på slutten av formelen i funksjonslinjen:

/COUNT(B3:B20)

Den endelige formelen skal se slik ut:

=FREQUENCY(B3:B20,C3:C20)/COUNT(B3:B20)

Nå trykker du Ctrl+Shift+Enter igjen.

Den nye formelen deler hvert element i resultatmatrisen med det totale antallet verdier i «Data_array»-kolonnen.

Resultatene formateres ikke automatisk som prosenter, men det er enkelt nok å endre. Bytt til «Hjem»-menyen og trykk deretter på «%»-knappen.

Verdiene vil nå vises som prosenter. Så, for eksempel, kan du nå se at 17 % av tallene i «Data_array»-kolonnen falt i området 1-2.

Best av alt, nå som formelen er på plass i «Resultater»-kolonnen, kan du endre hvilken som helst av verdiene i «Data_array» og «Bins_array»-kolonnene, og Excel vil automatisk oppdatere resultatene med oppdaterte verdier.

Omgå formlermenyen og bruke funksjonslinjen

Hvis du foretrekker å skrive og vet hvordan du kan navngi kolonner og celler, kan du alltid omgå graving gjennom «Formler»-menyen ved ganske enkelt å skrive funksjoner direkte inn i Excels funksjonslinje og deretter trykke Ctrl+Shift+Enter.

For å beregne frekvensfordeling, bruk følgende syntaks:

{=FREQUENCY(Data_array,Bins_array)}

For å beregne frekvensprosent, bruk denne syntaksen i stedet:

{=FREQUENCY(Data_array,Bins_array)/COUNT(Data_array)}

Bare husk at dette er en matriseformel, så du må trykke Ctrl+Shift+Enter i stedet for bare Enter. Tilstedeværelsen av {krøllete parenteser} rundt formelen indikerer at den har blitt lagt inn som en matriseformel.