Mester landskapsfoto: Perfekte kamera-innstillinger

Et ofte stilt spørsmål angående mine landskapsbilder er: «Hvilke innstillinger brukte du?» Ferske fotografer tror gjerne at en spesiell kombinasjon av blenderåpning, lukkerhastighet og ISO er det som skal til for å skape fantastiske bilder. Selv om det er mer enn bare innstillinger som spiller inn, er det lettere å oppnå bilder som stemmer overens med din visjon når du forstår de grunnleggende innstillingene. La oss utforske dette nærmere.

Nødvendig utstyr for landskapsfotografering

Landskapsfotografering er en svært tilgjengelig sjanger. Det eneste du trenger er et kamera, et objektiv og et landskap som motiv. De fleste landskapsfotografer foretrekker vidvinkelobjektiver, da disse gir en bedre følelse av skala i de bildene de tar.

En positiv ting er at 18-55 mm-objektivet som følger med de fleste speilreflekskameraer, fungerer godt i vidvinkelmodus. Dette tilsvarer omtrent 28 mm på et fullformatkamera. Dersom du er seriøst interessert i landskapsfotografering kan det være lurt å investere i et bredere objektiv, men i starten vil ethvert standardobjektiv gjøre nytten.

Det er også verdt å merke seg at landskapsbilder kan tas med lange teleobjektiver. Bildene vil få et annet uttrykk, men det betyr ikke at de ikke kan være flotte.

Ved landskapsfotografering jobber man ofte i svakt lys, som ved soloppgang eller solnedgang, med små blenderåpninger. Dette betyr at man kan bruke lengre lukkerhastigheter uten at bildene blir uskarpe, forutsatt at man har et stativ. Et solid stativ er derfor en god investering for de som ønsker å satse på landskapsfotografering. Det gir deg muligheten til å ta mange bilder som ellers ville vært umulige å fange.

Det finnes også en rekke annet mindre tilbehør som fjernutløser og nøytrale tetthetsfiltre som kan være nyttige etter hvert som man blir mer erfaren. Men disse er ikke nødvendige når man er i startfasen.

Blenderåpning for landskapsbilder

I likhet med objektiver er det ingen absolutt fasit når det gjelder kamerainnstillinger for landskapsbilder, slik som for eksempel portrettfotografering. Det er omstendigheter der nesten alle blenderåpninger kan være passende. Men generelt sett er målet med landskapsfotografering å maksimere dybdeskarpheten og skarpheten. Dette betyr at man oftest jobber innenfor et spesifikt blenderområde.

Når du tar landskapsbilder med stativ, er det ofte best å bruke en blenderåpning på rundt f/16. Dette gir som regel en fin balanse mellom dybdeskarphet og skarphet. Nesten alt i bildet vil fremstå som skarpt med en blender på f/16.

Dette betyr ikke at du er begrenset til kun å bruke f/16. Blenderåpninger som f/11 og f/8 kan også gi god dybdeskarphet med vidvinkelobjektiver, samtidig som de slipper inn mer lys. Dette gjør det mulig å bruke raskere lukkerhastigheter, noe som er nyttig dersom du fotograferer håndholdt eller ønsker å unngå bevegelse i bildet.

Lukkerhastighet for landskapsbilder

Lukkerhastigheten påvirker hvordan bevegelige objekter fremstår i landskapsbilder. Når du bruker stativ, kan du bruke lengre lukkerhastigheter enn du ellers ville kunnet håndholdt. Dette gir deg muligheten til å skape kunstnerisk uskarphet i for eksempel vann, mennesker eller andre bevegelige elementer i et statisk landskap.

Hvis du ikke bruker stativ, er du begrenset av den såkalte «gjensidige regelen». Denne sier at du ikke bør bruke en lukkerhastighet som er lavere enn 1/brennvidden på objektivet ditt. Hvis du for eksempel bruker et 18 mm-objektiv på et kamera med beskjæringssensor, bør du bruke en lukkerhastighet på minst 1/30 sekund (18 x 1.5 beskjæringsfaktor = 27).

Med stativ er det lyset som er den begrensende faktoren. I sterkt dagslys vil du ikke kunne bruke veldig lange lukkertider uten de nøytrale tetthetsfiltrene som ble nevnt tidligere.

Når jeg bruker stativ og ikke har behov for å ta kreative, lange eksponeringer, ligger min vanlig arbeidsflyt på lukkerhastigheter mellom 1/10 sekund og 3 sekunder. Med blender f/16 og ISO 100, er dette verdiene som ofte kreves for å oppnå korrekt eksponering rundt soloppgang eller solnedgang.

ISO for landskapsbilder

ISO-valg er sjelden et problem for landskapsfotografering med mindre man ikke bruker stativ, eller fotograferer om natten. Hvis du bruker stativ, er det beste å stille ISO-en på 100 og heller bruke lengre lukkerhastigheter hvis du trenger lysere bilder.

Hvis du fotograferer håndholdt, om natten, eller på annen måte er begrenset i lukkerhastighet, kan du øke ISO-verdien etter behov. Husk imidlertid at dette kan føre til digital støy i bildet.

Landskapsfotografering er fleksibelt med tanke på kamerainnstillinger. En god tommelfingerregel er imidlertid å bruke stativ, en lukkerhastighet mellom 1/10 sekund og 3 sekunder, en blenderåpning mellom f/11 og f/16, og en ISO på 100. Dette er de innstillingene jeg selv tenker på hver gang jeg setter opp kameraet.