Hvilke kamerainnstillinger bør jeg bruke for landskapsbilder?

Et av spørsmålene jeg oftest får om landskapene mine er «Hvilke innstillinger brukte du?» Nybegynnere fotografer føler ofte at det er en magisk kombinasjon av blenderåpning, lukkerhastighet og ISO som vil gjøre bildene deres fantastiske. Selv om det er mye mer enn det, er det lettere å ta bilder som samsvarer med synet ditt ved å forstå hvilke innstillinger du skal bruke. La oss grave inn.

Hvilket utstyr du trenger for landskapsbilder

Landskapsfotografering er utrolig tilgjengelig. Alt du trenger er et kamera, et hvilket som helst objektiv og et landskap for motivet ditt. De fleste landskapsfotografer foretrekker et vidvinkelobjektiv siden det lar deg bedre vise skalaen til landskapene du fotograferer.

Den gode nyheten er at 18-55 mm kit-objektivet som følger med de fleste DSLR-er er, i den brede enden, ganske godt innenfor rekkevidden av brennvidder som fungerer veldig bra. Det tilsvarer omtrent 28 mm på et fullformatkamera. Hvis du virkelig er interessert i landskapsfotografering, kan du investere i et bredere objektiv, men i det minste til å begynne med vil ethvert standardobjektiv gjøre det.

  Omgå alle restriksjoner for å laste ned app-APK-er direkte til enheten din

Med det sagt kan du til og med ta landskapsbilder med lange teleobjektiver. De vil ha et annet utseende, men det betyr ikke at de ikke er flotte bilder.

Når du tar landskap, jobber du ofte i svakt lys rundt daggry eller skumring med smale åpninger. Dette betyr, som vi vil se om et øyeblikk, at du kan bruke en langsommere lukkerhastighet enn du kan bruke håndholdt uten å få uskarpe bilder. Ditt første kjøp hvis du går inn i landskapsfotografering bør være et godt, stabilt stativ. Det åpner for et bredt spekter av bilder du ellers ikke ville vært i stand til å ta.

Det er mye annet mindre tilbehør for landskapsfotografering som fjernutløser og nøytrale tetthetsfiltre som du kanskje vil undersøke etter hvert som du blir bedre, men du trenger dem absolutt ikke når du starter opp.

Blenderåpning for landskap

Som med objektiver, er det ikke så mange harde og raske regler når det kommer til kamerainnstillinger som det er med noen andre områder av fotografering, som portrett. Det er omstendigheter der stort sett hver blenderåpning vil være passende. Generelt, men med landskapsfotografering prøver du å maksimere dybdeskarpheten og skarpheten, og dette betyr å jobbe i et veldig spesifikt blenderåpningsområde.

  Slik legger du til eller fjerner rader og kolonner i Google Sheets

Mesteparten av tiden når du tar landskapsbilder og bruker stativ, bør du bruke en blenderåpning på rundt f/16. I de fleste tilfeller har den en god balanse mellom dybdeskarphet og skarphet. Nesten alt i et bilde du tar med f/16 vil være skarpt.

Dette betyr ikke at du bare kan bruke f/16. Både f/11 og til og med f/8 gir en dyp dybdeskarphet med vidvinkelobjektiver samtidig som de slipper inn mer lys slik at du kan bruke en raskere lukkerhastighet. Dette er viktig hvis du holder kameraet i hånden eller ikke vil at ting skal bevege seg i rammen.

Lukkerhastighet for landskap

I landskapsfotografering bestemmer lukkerhastigheten hvordan bevegelige objekter ser ut. Hvis du bruker stativ, kan du forlenge lukkerhastigheten langt utover det du kan bruke håndholdt. Dette lar deg kreativt uskarpe vann, mennesker og alt annet som beveger seg i et statisk landskap.

Hvis du ikke bruker stativ, er du begrenset av den gjensidige regelen: du bør bruke en lukkerhastighet som ikke er lavere enn 1/[the full frame equivalent focal length of your lens]. Hvis du for eksempel bruker et 18 mm-objektiv på et beskjæringssensorkamera, bør du bruke en lukkerhastighet på minst 1/30 av et sekund (18 x 1,5 beskjæringsfaktor = 27; for mer, se guiden vår til sensorstørrelse ).

  Slik bruker du tekstsnarveier i Google Dokumenter

Hvis du bruker stativ, er lyset den eneste begrensningen. På fullt dagslys vil du ikke kunne bruke superlange lukkertider uten de nøytrale tetthetsfiltrene jeg nevnte tidligere.

Mitt arbeidsområde for landskap når jeg bruker stativ og ikke prøver å gjøre noen kreative lange eksponeringer, er mellom omtrent 1/10 av et sekund og 3 sekunder. Ved f/16 og ISO 100 er dette verdiene du vanligvis må bruke for en god eksponering rundt soloppgang eller solnedgang.

ISO for landskap

ISO-valg spiller sjelden inn i landskapsfotografering med mindre du ikke har stativ eller fotograferer om natten. Hvis du har et stativ, er det beste du kan gjøre å stille inn kameraet på ISO 100 og bruke lengre lukkerhastigheter hvis du trenger lysere bilder.

Hvis du fotograferer håndholdt, om natten, eller på annen måte har en begrenset lukkerhastighet, øk ISO så langt du trenger. Bare husk at dette vil legge til digital støy.

Landskapsfotografering er ganske fleksibelt når det kommer til hvilke kamerainnstillinger du bruker. En god generell retningslinje er imidlertid å bruke et stativ, en lukkerhastighet mellom 1/10 av et sekund og tre sekunder, en blenderåpning på mellom f/11 og f/16, og en ISO på 100. Det er innstillingene jeg har i hodet mitt hver gang jeg begynner å sette opp kameraet mitt.