Din dyre smarte enhet varer kanskje ikke i et tiår

Når du kjøper et nytt apparat, gjør du en investering som bør vare en stund, men det er kanskje ikke sant for smarte apparater. Produsenter er ikke forpliktet til å holde maskinen oppdatert, noe som kan gjøre investeringen din sur.

Hvitevarer bør vare i flere tiår

I dag er det fortsatt mange hjem innredet med kjøleskap, komfyrer og vaskemaskiner fra 80-tallet. Disse apparatene ser kanskje ikke så bra ut som de pleide, og de blåser sannsynligvis opp strømregningene, men de er pålitelige og lett å betjene. Noen av disse apparatene kan overleve i ti eller tjue år til. Så det er rimelig å anta at et helt nytt apparat vil vare i flere tiår, ikke sant?

Vel, det kommer an på hva du kjøper. La oss si at du har investert i et smart apparat, som Samsung Family Hub smart kjøleskap eller et LG smart klimaanlegg. Du kunne ha kjøpt et billigere apparat, kanskje til og med et renovert apparat fra 2000-tallet. Men du anser (med rette) funksjonene til en smart enhet for å være et stort salgsargument og verdifull investering.

Vel, det er en sjanse for at den dyre smarte enheten din vil være dum om mindre enn et tiår.

Du bytter ut telefoner og nettbrett ganske ofte

Husker du fasttelefoner? De hadde en tendens til å vare en stund, og du trengte ikke å bytte dem ut med mindre du ville ha en talepostmottaker eller en trådløs telefon. Men mobiltelefoner er en annen historie. I følge en Gallup-undersøkelse, 44 % av amerikanerne bytt ut mobiltelefonen hvert annet år, og de fleste mobiltelefoner blir foreldet etter omtrent fem eller seks år.

Folk klager ikke for mye på at de må kjøpe en ny telefon med noen års mellomrom, mest fordi de ikke har så mye valg. Smarttelefoner krever jevnlig ny maskinvare og programvare for å følge med i tiden, og gamle datamaskiner har en tendens til å tregere. For ikke å nevne, folk blir stadig mer bekymret for personvernet, og eldre telefoner kan være mer sårbare for hackingforsøk.

Når du tenker på det faktum at smarte apparater er bygget som smarttelefoner og nettbrett, og at de er ment å fungere sammen med smarttelefoner og nettbrett, reiser det et spørsmål. Må smarte apparater skiftes ut hvert femte eller sjette år? Det er klart at det smarte kjøleskapet ditt ikke kommer til å slutte å produsere kald luft bare fordi dets smarte funksjoner er utdaterte. Men hvis du tapte tusenvis av dollar på et smart kjøleskap som ikke kan holde seg smart, så er det et alvorlig problem.

Firmwareoppdateringer er allerede ustabile

Den første bølgen av smarte apparater kom på markedet for mindre enn et tiår siden, men selskaper viser allerede at de ikke er interessert i å legge ut fastvareoppdateringer. Og mange av disse apparatene kommer på markedet med forhastet, underutviklet programvare, så folk finner allerede seg selv med smarte apparater som ikke er så smarte.

  Hvordan sette opp aliaser på Ubuntu

LG solgte sitt merke med smarte apparater (serier, klimaanlegg, vaskemaskiner og så videre) med løftet om at de ville jobbe med Google Home, men tidlige brukere i USA hevdet at enhetene deres kunne ikke koble til Google Home. De klaget også over at LG ikke ville tilby noen støtte for problemet.

Folk som kjøpte den første generasjonen Samsung Family Hub-smartkjøleskap, har hele tiden måttet trygle Samsung om fastvareoppdateringer. Samtidig som nyere kjøleskap kom pakket med et oppdatert brukergrensesnitt og en virtuell Bixby-assistent, ble de gamle kjøleskapene sittende fast med en gammel firmwareversjon i flere måneder. Family Hub-brukere klaget over at de ikke kunne bruke Google Kalender-appen i 2014, og Samsung bestemte at de ikke ville fikse problemet før i 2017.

Du kan kalkulere dette med det faktum at selskaper skynder seg å befeste sin plass i markedet for smarte apparater. Men folk ber allerede selskaper om å legge ut firmwareoppdateringer for deres relativt nye apparater. Ville disse selskapene lagt ut oppdateringer hvis folk ikke klaget? Er de forpliktet til å legge ut oppdateringer?

Er ikke oppdateringer garantert under en garanti?

Når du bruker tusenvis av dollar på et smart apparat, bør du med rette forvente at produsenten legger ut fastvareoppdateringer. Hvis noe, bør fastvareoppdateringer garanteres i garantien. Tross alt, hvis smartapparatet ditt slutter å fungere som det skal fordi det trenger en fastvare- eller maskinvareoppdatering, er det ikke produsentens feil?

La oss ta en rask titt på Samsung Family Hub smart kjøleskap. Den koster 4000 dollar, har en gigantisk skjerm, og er den desidert mest kjente luksussmartapparatet på markedet. Samsung gjør det veldig klart at deres smarte kjøleskap mottar fastvareoppdateringer. Kjøleskap varsler deg når oppdateringer er tilgjengelige, det er oppdateringer informasjonssider og nyhetskunngjøringer på Samsungs nettsted. Pluss familieknutepunktet brukermanual detaljer hvordan du oppdaterer kjøleskapet. Men ingen av disse kildene garanterer at oppdateringer vil komme ut i fremtiden.

Det er fornuftig at det ikke er noen produktgarantier på disse sidene. Men hva med garantien? Samsungs garanti for Family Hub-smartkjøleskapet nevner ikke fastvareoppdateringer eller eventuelle tjenesteoppgraderinger til kjøleskapets smarte maskinvare. Garantien deres dekker egentlig bare «kjøleskap»-delen av smartkjøleskapet ditt.

Jeg chattet også med en «Samsung Care Pro» for å prøve å finne papirer som garanterer fastvareoppdateringer fra Samsung. I begynnelsen av samtalen fortalte representanten meg at «ja, kjøleskapet vil få oppdateringene.» Jeg trykket litt mer, og etter en 10-minutters ventetid fortalte han meg at «det er ikke noe papirarbeid om oppdateringene.»

Når du vurderer produsentenes manglende vilje til å gi eller garantere fastvareoppdateringer, blir det klart at de ikke planlegger å levere oppdateringer for alltid, og at det ikke er noe du kan gjøre hvis smartapparatet ditt slutter å være smart. Det er trygt å anta at produsenter alltid vil fokusere mer på sine nyeste produkter, så etter hvert som nye smarte apparater kommer på markedet, vil eldre smarte apparater ligge bak.

  Hvordan fikse Surface Pen som ikke skriver på Surface Tablet

Smarte apparater som ikke mottar oppdateringer er lettere å hacke

Det er ingen hemmelighet at smarthusenheter er enkle å hacke. Noen produsenter legger ut oppdateringer som er ment å reparere sårbarheter, men vi vet at de fleste produsenter er dårlige til å legge ut fastvareoppdateringer. Og siden garantier ikke garanterer fastvareoppdateringer, er det ikke urimelig å tro at de kostbare smarte enhetene dine kanskje ikke mottar noen oppdateringer eller sikkerhetsforbedringer om ti år.

Så etter hvert som smartapparatet ditt som er lett å hacke blir eldre og eldre, kommer det til å bli enda mer sårbart. Siden mange av disse enhetene er utstyrt med kameraer, mikrofoner og datainnsamlingsalgoritmer, er hackingssårbarheter et stort personvernproblem.

Men bruk av apparater med utdatert fastvare er ikke noe innelukket personvernproblem; disse gamle smarte apparatene kan kompromittere hele hjemmenettverket ditt. I et forsøk på å gjøre Internett sikrere, har Wi-Fi-alliansen avduket WPA3, den nyeste Wi-Fi-sikkerhetsstandarden. Verden går sakte over til WPA3, og mange rutere kommer til å kjøre WPA3 sammen med WPA2, den eldre sikkerhetsstandarden, slik at eldre enheter fortsatt kan koble til internett.

Du vil til slutt ende opp med en ruter som som standard bare støtter WPA3-sikkerhetsstandarder. Og det er en god ting, fordi WPA2-tilkoblinger blir mindre og mindre trygge. Men hvis du har en smart enhet som kjører gammel fastvare, kan det hende at den ikke kan kobles til et WPA3-signal. Hvis du vil bruke den gamle enheten, må du justere ruterinnstillingene for å støtte WPA2, et valg som vil gjøre deg til et enkelt mål for hackere.

Tenk på smart-TV-er

Smarte apparater er relativt nye, og du finner dem ikke i de fleste husholdninger. Faktisk, 64 % av forbrukerne er ikke engang klar over at smarte kjøleskap finnes. På den andre siden, 37,2 % av alle amerikanske husholdninger hadde minst én smart-TV innen utgangen av 2018. Smart-TV-er er så allestedsnærværende at et enkelt søk etter «TV» på Amazon fører deg til dusinvis av sider av smarte TV-er.

Siden smart-TV-er er så mye mer vanlige enn smarte kjøkkenapparater, fungerer de som et godt referansepunkt for hvor lenge smarte apparater vil vare, og hvilke problemer de kan møte. Du tenker kanskje ikke på en TV som et apparat, men måten en smart-TV fungerer på, ligner på måten et smart apparat fungerer på. Det «smarte» aspektet endrer ikke enhetens integrerte funksjon, men det er et stort salgsargument som krever Wi-Fi-tilkobling og fastvareoppdateringer for å holde seg oppdatert.

Smart-TV-er har notorisk klønete grensesnitt, og de mottar sjelden nyttige oppdateringer. Faktisk ser det ut til at produsenter er mer interessert i oppdateringer som tvinge folk til å se annonser enn noe som øker ytelsen eller sikkerheten. Og som smarte apparater, er smarte TV-er sårbare for hackingmen produsenter har en tendens til å gå rundt problemet og ikke gjøre noen reelle forsøk på å fikse sårbarheter.

Smart-TV-er har blitt foreldet så raskt at det ikke er uvanlig at folk har en Roku, Chomecast eller Amazon Firestick koblet til smart-TV-en sin, en ironisk skjebnevri som får deg til å lure på hvorfor folk selger Smart-TV-er i utgangspunktet (hint: de er mer lønnsomme på grunn av crapware). Og hvis denne raske foreldelsen skjer med TV-er, er det en sjanse for at det også kan skje med smarte apparater.

  Få tilgang til og administrer flere sosiale nettverk og skykontoer

Hvorfor vil ethvert selskap selge et apparat som ikke varer i et tiår?

Bedrifter som selger smarte apparater er godt klar over at produktene deres ikke tåler tidens tann. Produsenter som Samsung og LG har solgt smarttelefoner i årevis, og de har solgt apparater enda lenger. De vet at de slår sammen et produkt som er relativt engangsbruk med et produkt som er ment å fungere i flere tiår. Hvorfor skulle de legge ut hvitevarer som vil bli foreldet?

Vel, for det første okkuperer smarte luksusapparater et relativt uutnyttet marked. Hvis et selskap slår konkurrentene sine på det markedet, kan appene og programvaren deres bli en integrert del av folks liv. Å få smarte apparater inn i folks hjem er den vanskelige delen, og kjøpere vil ikke ha noe annet valg enn å henvende seg til produsentene av hvitevarer for å få hjelp senere. «Flytt fort og knekk ting,» sa en mogul en gang.

Men hva om bedrifter bestemmer seg for at de ikke vil betjene smarte apparater? Det er bare noen få år siden disse produktene kom på markedet, og produsentene virker allerede uvillige til å legge ut omfattende fastvareoppdateringer. Folk kan begynne å bytte ut kjøleskap og oppvaskmaskin på samme måte som de erstatter mobiltelefoner, noe som ville være svært lukrativt for bedrifter. Kanskje folk vil føle seg lurt og begynne å forlate dårlige merkevarer. Vi får vente og finne ut.

Hva vi ønsker fra produsenter

Selv om et selskap som Samsung begynner å rulle ut fastvareoppdateringer for smarte apparater, eller sende ut ansatte for å erstatte gammel maskinvare, kommer det til å bli vanskelig å holde smartapparatene dine fungerende slik de burde. Som det er nå, er det «smarte» aspektet av smarte apparater like utsatt for tid som smarttelefonen din. Så hvordan kan produsenter nærme seg dette problemet?

Husker du smart-TV? De er klønete, sårbare, og deres «smarte» funksjoner blir raskt foreldet. Men du kan enkelt løse problemet ved å koble til en billig enhet som en Chromecast eller Roku. Og siden plug-in-strømmeenheter er billige og enkle å erstatte, føler ikke forbrukerne behov for å bytte ut TV-en like ofte som de bytter ut mobiltelefonen.

Som en smart-TV ligger de største problemene for et smart kjøleskap eller vaskemaskin i dens «smarte» maskinvare og programvare. De er vanskelige å betjene, og kan fort bli foreldet. Skjermer, kameraer, termometre, mikrofoner og høyttalere er ikke problemet.

Så her er mitt forslag.

Produsenter bør legge til en port til sine dyre smarte apparater som lar deg koble til en billig enhet (som ligner på en Chromecast) hvert par år for å holde apparatet oppdatert. Disse små enhetene vil også håndtere Wi-Fi og Bluetooth, så du trenger ikke å bekymre deg for at det gamle apparatet ditt faller bak sikkerhetsstandardene.

Dette systemet vil gjøre forbrukerne tryggere på investeringene sine, det vil gi produsentene en stabil inntektsstrøm fra sine smarte apparater (uten å rive folk av), og det vil oppmuntre teknologikyndige nerder til å håndtere det meste av programvareutviklingen for smart apparatplattformer. Bom, hver