Når man investerer i et nytt husholdningsapparat, er det naturlig å forvente at det skal vare i mange år. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis tilfellet for smarte apparater. Produsentene er ikke forpliktet til å holde disse oppdatert, noe som kan føre til at en stor investering raskt blir utdatert.
Hvitevarer: Forventet levetid
Mange husholdninger har fortsatt kjøleskap, komfyrer og vaskemaskiner fra 1980-tallet i bruk. Selv om disse kanskje ikke ser like moderne ut, og kan være mindre energieffektive, er de kjent for å være driftssikre og enkle å bruke. Noen av disse enhetene kan fortsette å fungere problemfritt i mange år til. Derfor er det rimelig å forvente at et nytt apparat også skal vare i flere tiår, ikke sant?
Svaret på det spørsmålet avhenger av hva du kjøper. Hvis du har valgt et smart apparat, som et Samsung Family Hub smartkjøleskap eller et LG smart klimaanlegg, har du kanskje vurdert rimeligere alternativer. Likevel har du valgt å investere i et smart apparat på grunn av de funksjonelle fordelene.
Det er imidlertid en reell risiko for at disse kostbare smarte enhetene kan bli utdaterte i løpet av mindre enn et tiår.
Hyppig utskifting av telefoner og nettbrett
Husk fasttelefoner? De varte gjerne i mange år, og det var sjelden nødvendig å bytte dem ut, med mindre man ønsket tilleggsfunksjoner som telefonsvarer eller trådløs funksjonalitet. Mobiltelefoner er en annen historie. Ifølge en undersøkelse fra Gallup, bytter 44 % av amerikanerne ut mobiltelefonen sin hvert andre år, og de fleste mobiler blir utdaterte etter omtrent fem eller seks år.
Folk aksepterer at de må kjøpe ny mobiltelefon med jevne mellomrom. Dette skyldes i stor grad at mobiltelefoner krever hyppige maskinvare- og programvareoppdateringer for å holde tritt med utviklingen. Eldre enheter har en tendens til å bli tregere, og personvernhensyn gjør at mange ønsker seg nyere modeller som er sikrere mot hacking.
Ettersom smarte apparater er bygget på samme måte som smarttelefoner og nettbrett, og er ment å samhandle med dem, oppstår spørsmålet: Må også smarte apparater byttes ut hvert femte eller sjette år? Det er klart at et smartkjøleskap ikke vil slutte å holde maten kald selv om de smarte funksjonene blir utdaterte. Men hvis man har investert store summer i en smartenhet som ikke lenger holder seg «smart,» er dette et betydelig problem.
Ustabile Firmware-oppdateringer
Den første generasjonen smarte apparater kom på markedet for mindre enn ti år siden. Likevel har flere produsenter vist liten interesse for å tilby programvareoppdateringer. Mange av disse enhetene ble også lansert med mangelfull programvare, som raskt førte til misfornøyde kunder med smarte apparater som ikke var så smarte likevel.
LG lanserte sine smarte apparater (inkludert serier, klimaanlegg og vaskemaskiner) med løfte om at de skulle fungere sømløst med Google Home. Imidlertid klaget brukere i USA over at enhetene ikke klarte å koble seg til Google Home, og at LG ikke tilbød noen kundestøtte for problemet.
Eiere av den første generasjonen Samsung Family Hub smartkjøleskap har gjentatte ganger måtte be Samsung om programvareoppdateringer. Mens nyere modeller ble lansert med oppdatert brukergrensesnitt og den virtuelle assistenten Bixby, ble eldre modeller stående med utdatert programvare i mange måneder. Brukere rapporterte at de ikke kunne bruke Google Kalender-appen i 2014, og Samsung valgte å ikke fikse problemet før i 2017.
Selv om dette til dels kan forklares med at selskapene ønsker å raskt sikre sin posisjon i markedet for smarte apparater, stilles det allerede spørsmål om hvorfor de er så nølende med å tilby programvareoppdateringer for relativt nye enheter. Ville disse selskapene ha lansert oppdateringer hvis ingen hadde klaget? Og er de i det hele tatt forpliktet til å tilby disse?
Garanti og Oppdateringer
Når man bruker tusenvis av kroner på et smart apparat, er det rimelig å forvente at produsenten tilbyr programvareoppdateringer. Disse oppdateringene burde være dekket av garantien. Hvis et smartapparat slutter å fungere som det skal på grunn av manglende programvare- eller maskinvareoppdatering, er ikke dette produsentens ansvar?
La oss ta en titt på Samsung Family Hub smartkjøleskap. Denne enheten, som koster rundt 40.000 kroner, har en stor skjerm og er blant de mest kjente luksus-smarteapparatene på markedet. Samsung påpeker tydelig at deres smarte kjøleskap mottar programvareoppdateringer. Kjøleskapene varsler om tilgjengelige oppdateringer, og det finnes informasjonssider og nyhetskunngjøringer om oppdateringer på Samsungs nettsider. I tillegg detaljerer bruksanvisningen hvordan man oppdaterer kjøleskapet. Men ingen av disse kildene garanterer at oppdateringer vil være tilgjengelige i fremtiden.
Det er forståelig at det ikke finnes produktgarantier på disse sidene. Men hva med selve garantien? Samsungs garanti for Family Hub-kjøleskap nevner ikke programvareoppdateringer eller oppgraderinger av den smarte maskinvaren. Garantien dekker i hovedsak bare «kjøleskap»-delen av det smarte kjøleskapet.
Jeg var også i kontakt med en «Samsung Care Pro» for å forsøke å finne dokumentasjon som garanterer programvareoppdateringer. Til å begynne med ble jeg forsikret om at kjøleskapet ville motta oppdateringer. Etter litt mer etterspørring og en ti minutters ventetid, fikk jeg beskjed om at det ikke finnes «noe skriftlig om oppdateringene.»
Produsentenes manglende vilje til å garantere programvareoppdateringer tyder på at de ikke planlegger å levere oppdateringer for alltid, og at det er lite man kan gjøre hvis det smarte apparatet slutter å være smart. Det er rimelig å anta at produsentene alltid vil fokusere mer på sine nyeste produkter, slik at eldre smarte apparater vil bli hengende etter.
Sårbarhet ved manglende oppdateringer
Det er velkjent at smarthusenheter er enkle å hacke. Noen produsenter legger ut oppdateringer for å rette sårbarheter, men det er også kjent at mange produsenter er dårlige til å tilby programvareoppdateringer. Ettersom garantier ikke dekker programvareoppdateringer, er det ikke usannsynlig at kostbare smarte enheter ikke vil motta oppdateringer eller sikkerhetsforbedringer etter ti år.
Etterhvert som et smartapparat som er enkelt å hacke blir eldre, blir det mer og mer sårbart. Mange av disse enhetene er utstyrt med kameraer, mikrofoner og datainnsamlingsalgoritmer, noe som gjør at sårbarhetene utgjør en stor risiko for personvernet.
Bruk av enheter med utdatert programvare er ikke bare et personvernproblem, men kan også kompromittere hele hjemmenettverket ditt. For å gjøre internett sikrere har Wi-Fi-alliansen lansert WPA3, den nyeste Wi-Fi-sikkerhetsstandarden. Verden går sakte over til WPA3, og mange rutere vil kjøre WPA3 sammen med WPA2, den eldre sikkerhetsstandarden, slik at eldre enheter fortsatt kan koble seg til internett.
Til slutt vil man få rutere som som standard kun støtter WPA3-sikkerhetsstandarder. Dette er en god ting, ettersom WPA2-tilkoblinger blir stadig mindre sikre. Hvis du har en smartenhet med utdatert programvare, vil den kanskje ikke kunne koble seg til et WPA3-signal. Hvis du vil fortsette å bruke den gamle enheten, må du justere ruterinnstillingene for å støtte WPA2, noe som gjør deg mer sårbar for hacking.
Eksemplet med Smart-TV
Smarte apparater er relativt nye, og ikke alle husholdninger har dem. Faktisk er 64 % av forbrukerne ikke engang klar over at smarte kjøleskap eksisterer. På den annen side hadde 37,2 % av alle amerikanske husholdninger minst én smart-TV innen utgangen av 2018. Smart-TV-er er så utbredt at et enkelt søk etter «TV» på Amazon viser dusinvis av sider med smarte TV-er.
Ettersom smart-TV-er er mye mer vanlige enn smarte kjøkkenapparater, kan de tjene som et godt referansepunkt for hvor lenge smarte apparater vil vare, og hvilke problemer de kan støte på. En smart-TV fungerer på samme måte som et smart apparat. Det «smarte» aspektet endrer ikke enhetens grunnleggende funksjon, men det er et viktig salgsargument som krever Wi-Fi-tilkobling og programvareoppdateringer for å holde seg oppdatert.
Smart-TV-er har et rykte for å ha dårlige grensesnitt, og de mottar sjelden nyttige oppdateringer. Det virker som om produsentene er mer interessert i oppdateringer som tvinger folk til å se reklame enn oppdateringer som forbedrer ytelsen eller sikkerheten. Og som smarte apparater er smart-TV-er sårbar for hacking. Produsentene har en tendens til å unngå problemet, fremfor å gjøre reelle forsøk på å fikse sårbarhetene.
Smart-TV-er har blitt utdaterte så raskt at det ikke er uvanlig at folk har en Roku, Chromecast eller Amazon Firestick koblet til smart-TV-en sin. Dette er et paradoks som får en til å lure på hvorfor smart-TV-er selges i utgangspunktet (hint: de er mer lønnsomme på grunn av den medfølgende programvaren). Og hvis denne raske foreldelsen skjer med TV-er, er det en mulighet for at det samme også kan skje med smarte apparater.
Hvorfor selges apparater med kort levetid?
Selskaper som selger smarte apparater vet godt at produktene deres ikke vil vare lenge. Produsenter som Samsung og LG har solgt smarttelefoner i mange år, og de har solgt hvitevarer enda lenger. De vet at de kombinerer et produkt med relativt kort levetid med et produkt som skal vare i mange tiår. Hvorfor lanserer de hvitevarer som vil bli utdaterte?
For det første representerer smarte luksusapparater et relativt uutnyttet marked. Hvis et selskap overgår konkurrentene i dette markedet, kan deres apper og programvare bli en integrert del av folks liv. Å få smarte apparater inn i folks hjem er den vanskeligste delen, og senere vil kjøperne være avhengige av hvitevareprodusentene for hjelp. «Move fast and break things,» sa en teknologi-guru en gang.
Men hva om bedrifter bestemmer seg for at de ikke vil tilby støtte for smarte apparater? Det er bare noen få år siden disse produktene kom på markedet, og produsentene virker allerede motvillige til å tilby omfattende programvareoppdateringer. Det kan hende at folk begynner å bytte ut kjøleskap og oppvaskmaskiner på samme måte som de bytter ut mobiltelefoner. Dette ville være svært lukrativt for selskapene. Samtidig kan det hende at folk føler seg lurt og begynner å unngå dårlige merkevarer. Vi får bare vente og se.
Hva vi ønsker fra produsentene
Selv om et selskap som Samsung begynner å rulle ut programvareoppdateringer for smarte apparater, eller sender ut teknikere for å erstatte gammel maskinvare, vil det fortsatt være vanskelig å holde smartapparatene funksjonelle. For øyeblikket er det «smarte» aspektet ved smarte apparater like utsatt for tidens tann som en smarttelefon. Så hvordan kan produsentene løse dette problemet?
Tenk på smart-TV-er. De er tungvinte, sårbare og de «smarte» funksjonene blir raskt utdaterte. Men man kan enkelt løse problemet ved å koble til en billig enhet som en Chromecast eller Roku. Ettersom plug-in-strømmeenheter er billige og enkle å bytte ut, føler ikke forbrukerne behov for å bytte ut TV-en like ofte som de bytter ut mobiltelefonen.
I likhet med smart-TV-er, ligger de største problemene for et smart kjøleskap eller en vaskemaskin i dens «smarte» maskinvare og programvare. De er vanskelige å betjene og kan raskt bli utdaterte. Skjermer, kameraer, termometre, mikrofoner og høyttalere er ikke hovedproblemet.
Her er forslaget:
Produsentene bør inkludere en port på sine kostbare smarte apparater som lar forbrukerne koble til en rimelig enhet (som ligner på en Chromecast) hvert par år for å holde apparatet oppdatert. Disse små enhetene vil også håndtere Wi-Fi og Bluetooth, slik at man ikke trenger å bekymre seg for at det gamle apparatet faller bak sikkerhetsstandardene.
Et slikt system vil gi forbrukerne større trygghet i sine investeringer. Det vil gi produsentene en stabil inntektsstrøm fra sine smarte apparater, uten at de behøver å «lure» kundene. Det vil også oppmuntre teknologikyndige til å utvikle programvare for smarte apparater. Vinn-vinn for alle parter.