Tar apper virkelig opp iPhone-skjermen?

TechCrunch hevder mange iPhone-apper «taver opp skjermen din i hemmelighet.» Er det sant? Vel, ja, på en måte – men opptaksevnen deres er begrenset. Apple slår nå ned på disse appene og krever også mer åpenhet.

En app kan bare registrere aktiviteten din i appen

Først, la oss gjøre dette klart: iPhone- og iPad-apper kan ikke ta opp alt du gjør på telefonens skjerm. En app kan bare registrere hva som skjer i selve appen.

Med andre ord, selv om en app prøver å ta opp alt den kan, kan den bare registrere sveipene, trykkene og dataene du legger inn i den appen. Expedia-appen var en av de få som ble trukket ut her. Så hvis du bruker Expedia, kan appen registrere alt du sveiper, trykker og skriver inn i Expedia-appen. Men etter at du har forlatt appen, kan den ikke se noe du gjør på startskjermen eller noe du skriver inn i en annen app. Apples iOS-operativsystem ville hindre apper i å ta opp skjermen din hele tiden, selv om de ville.

Den eneste personen som kan ta opp alt på skjermen din er deg – med skjermopptaksverktøyet innebygd i iPhones. Apper har ikke tilgang til det.

Apputviklere overvåker sine egne apper

Med den skumle overskriften tatt bort, kan vi se hva som skjer: Apper fra mange store selskaper overvåker hva du gjør i selve appen.

  Hvordan avbryte et møte i Microsoft Teams

Det burde ikke være en stor overraskelse at dette er mulig. Når du bruker en app som Air Canada, Hollister eller Expedia, kan den appen overvåke alt du trykker og sveiper i selve appen. Den kan overvåke hvor mange sekunder du bruker på å se på en bestemt skjerm. Den kan til og med ta opp tekst du skriver inn i den appen. Hvis du for eksempel skriver inn et kredittkortnummer i appen før du ombestemmer deg, sletter det og skriver inn et nytt kredittkortnummer, kan appen registrere det første kredittkortnummeret. Du skrev det tross alt inn i appen, og appen kan overvåke alt som skjer i selve appen.

Ingenting av dette unnskylder det større problemet: At selskaper gjør dette uten å tydelig avsløre det til kundene sine. Men du bør være klar over at selv om et selskap sier at det ikke gjør dette i appen sin, kan enhver app overvåke alt som skjer i seg selv, og du har ingen mulighet til å vite det. Apple prøver nå å stoppe dette fra å skje uten din viten, noe som i det minste burde gi noen apputviklere pause.

Nettsteder gjør dette også

Denne oppførselen er ikke bare begrenset til iPhone-apper. Mens du besøker et nettsted, kan alt du gjør på det nettstedet overvåkes. Det er det ofte også.

Nettsteder kan se hva du klikket på, hvor lang tid du brukte på å se en annonse og hvor mye tid du brukte på ulike deler av siden. Hvis du skriver inn informasjon i et felt på nettstedet, kan et skript som kjører på nettstedet fange opp teksten og sende den til serverne – selv om du ikke har trykket på Enter eller sendt inn teksten.

  Hvordan sette opp et smarthjem uten skyen

Dette brukes for eksempel i støttegrensesnitt for nettprat. Støttefolkene i den andre enden kan ofte se nøyaktig hva du skrivermens du skriver det – selv før du «sender» meldingen. Det er designet for å hjelpe til med å øke hastigheten på støtteopplevelsen.

Som med apper på din iPhone, kan nettsteder bare se hva du gjør på selve nettsiden. En sporingstjeneste kan være i stand til å spore deg på tvers av flere nettsteder hvis hvert nettsted har valgt å bygge inn skriptet. Men et nettsted du har åpent i en nettleserfane, kan ikke se hva du gjør på nettbanknettstedet ditt i en annen nettleserfane, eller til og med at du har nettbanknettstedet ditt åpent.

The Real News: Apper tar opp «økten» din

Den virkelige nyheten her er at apputviklere overvåker bruken din av appene deres på svært detaljerte måter.

TechCrunch-dekkede apper som bruker «Glassbox” programvareapputviklere kan bygge inn i appene sine. Den bruker «session replay»-teknologi som lar en utvikler ta opp og fange opp alt du gjør i appen. Dette inkluderer alt du trykker, sveiper og skriver inn i appen. Utvikleren kan «spille av» bruken din av appen, noe som er spesielt nyttig hvis du støter på et problem. De kan også bruke disse dataene samlet for å se hvordan folk bruker appen og hvilke funksjoner de bruker.

Som TechCrunch bemerker, Appanalytikeren demonstrerte nylig at Air Canada ikke «maskerte» økten på riktig måte, og avslørte kredittkortdetaljer og passnumre for folk som spilte økten på nytt. Air Canada-ansatte med øktdataene kan potensielt se din private informasjon. Det er dårlig, men trusselen er begrenset til ansatte i selskapet du allerede deler data med.

  Hva er Inbox Zero, og hvordan kan du oppnå det?

Apple vil kreve åpenhet

Apper har ikke vært på forhånd om denne datainnsamlingen. Apper gir deg ikke beskjed om at de gjør dette i personvernreglene deres, langt mindre selve appen! Men la oss være ærlige: Selv om apper advarte deg i personvernreglene deres, ville du i det hele tatt lagt merke til det? Ingen leser dem faktisk.

Apple har nå lagt merke til og vil kreve apper for å få brukertillatelse før de samler inn denne typen data. «Apper må be om eksplisitt brukersamtykke og gi en klar visuell indikasjon når de registrerer, logger eller på annen måte registrerer brukeraktivitet,» sa Apple i en e-post til TechCrunch.

Så registrerer apper virkelig det du gjør?

Noen apper har registrert hva du gjør, men bare innenfor den spesifikke appen. Expedia kan registrere hva du gjør i Expedia-appen, for eksempel – men det er det. Selv om private data ikke er ordentlig beskyttet og folk kan se det, er trusselen begrenset til ansatte i selskapet som bygde appen.

Apple går inn og krever at utviklere skal være mindre hemmelighetsfulle om denne spesielle typen sporing. Men apper vil fortsatt overvåke mange av tingene du kan gjøre inne i dem, selv om de må be om tillatelse først. Det er mer sannsynlig at utviklere rett og slett ikke vil samle inn så mye data. Kanskje de ikke kan «spille av» økten din, men de vil sannsynligvis fortsatt vite hvilke funksjoner du bruker.

Pokker, som standard, til og med Apples iOS-operativsystem samler selv informasjon om din «bruk” og sender denne informasjonen til Apple. Dette er ganske vanlig. Den store nyheten her er at apper var hemmelighetsfulle om det og samlet inn mer data enn normalt.