Hva er «Screen Door Effect» i VR?

«Skjerdøreffekten» oppstår ofte når du bruker moderne virtuell virkelighet-headset. Det ser ut som om du ser verden gjennom en mesh-skjerm, og er et resultat av de svarte, tomme mellomrommene mellom piksler når du ser på nært hold.

Hvordan ser skjermdøreffekten ut?

Skjermdører har nettingskjermer, og det ser ut som om du ser verden gjennom et rutenett når du ser gjennom dem. Det er akkurat slik skjermdøreffekten kan se ut i et virtual reality-headset.

Skjermdøreffekten ser ikke alltid like ut. Den visuelle effekten avhenger av det spesifikke headsettet du har på deg og innholdet du ser på. Ulike menneskers øyne og hjerner kan også oppfatte skjermdøreffekten annerledes. Og selv om to personer kan se den samme visuelle effekten, kan det irritere noen mennesker mer enn andre.

pokker, én person på Reddit selv hevder at skjermdøreffekten er mindre merkbar når du bruker et VR-headset mens du er beruset – kanskje på grunn av litt uskarpe syn enn normalt.

Hva forårsaker skjermdøreffekten?

Skjermdøreffekten (SDE) er en visuell artefakt forårsaket av skjermen inne i hodesettet. Moderne flatskjermer bruker piksler, som er små individuelle elementer som er lagt ut på panelet. Det er litt plass mellom hver piksel. Det rommet er ikke opplyst og er svart, og det resulterer i det svarte visuelle rutenettet du noen ganger ser. Det er skjermdøreffekten.

  Hvordan stoppe overmenneskelige (og andre apper) fra å spore e-posten din åpnes

Denne effekten er ikke ny for VR-headset, og den kan forekomme for andre typer skjermer. Det er verre på VR-headset enn andre moderne skjermer fordi øynene våre er så nærme og ser på panelet gjennom linser som forstørrer det. Med andre ord, du ser på skjermen veldig nært, slik at du kan se de individuelle pikslene og mellomrommene mellom dem.

Men hvis du får ansiktet rett opp mot en annen skjerm – forutsatt at skjermen har lav oppløsning nok – kan du kanskje se de individuelle pikslene og rutenettet mellom dem på den skjermen også.

Hvordan kan skjermdøreffekten fikses?

Dette problemet er mindre merkbart på skjermer med høyere oppløsning, som har høyere piksler per kvadrattomme (PPI.) Dette betyr at pikslene er pakket tettere sammen og det er mindre plass mellom dem. Ettersom avstanden mellom piksler krymper, blir skjermdøreffekten mindre merkbar og kan praktisk talt elimineres.

Med andre ord trenger VR-headset paneler med høyere oppløsning, og dette problemet vil forsvinne etter hvert som teknologien forbedres. Fremtidige VR-headset vil løse dette problemet.

Problemet er verre på de første VR-headsettene for forbruker. For eksempel den første forbrukeren Oculus rift og HTC Vive har paneler med 2160×1200 oppløsning. Den dyrere HTC Vive Pro øker det til et 2880×1600 panel. Det gjør piksler mye tettere. Noen anmeldere proklamerte at Vive Pro eliminerte skjermdøreffekten, mens PCWorld sier at det er en «bemerkelsesverdig forbedring» som gjør effekten mye mindre synlig.

  PC-nettverk, mus og tastaturbruksmonitor med varmekart

Headset kan bruke andre triks. Samsungs HMD Odyssey+ er et Windows Mixed Reality-headset på $500 med en «anti-SDE AMOLED-skjerm.» Samsung sier det «løser SDE ved å bruke et rutenett som sprer lyset som kommer fra hver piksel og replikerer bildet til områder rundt hver piksel. Dette gjør avstanden mellom piksler nesten umulig å se.»

Andre mulige forbedringer kan inkludere visuelle filtereffekter som gjør skjermdøreffekten mindre merkbar og hodesettlinser som bruker mindre forstørrelse.

Hvordan redusere skjermdøreffekten i dag

Skjermdøreffekten er bare en del av bruken av et nåværende generasjons VR-headset. Ingen triks vil eliminere det, men her er noen råd:

Ikke fokuser på det. Seriøst, det er en visuell effekt, og den vil være mer merkbar hvis du legger merke til den og aktivt leter etter den. Vær oppmerksom på spillet du spiller eller opplevelsen du har, og prøv å fjerne de visuelle artefaktene fra tankene dine. Folk som prøver VR for første gang vil kanskje ikke engang merke dette problemet med mindre det blir påpekt for dem. Dette er det viktigste tipset.

Du kan også prøve å spille spill med høyere grafiske detaljer. Skjermdøreffekten er mest merkbar når du stirrer på en vegg som er ensfarget, siden du kan se det svarte nettet bryte opp den flate fargen. Derimot kan et detaljert bilde med mange farger, inkludert svarte, ha en mindre merkbar skjermdøreffekt. Skjermdøreffekten vil være mer merkbar i noen opplevelser enn andre. Hvis det er spesielt merkbart i ett spill, kan du være trygg på at det ikke vil være så merkbart i dem alle.

  12 av de beste hundehalsbåndene for å holde din lodne venn trygg

Hvis det plager deg enormt, kan du alltid oppgradere headsettet til noe med et panel med høyere oppløsning. Det kan bety å handle med $500 HTC Vive for $1400 HTC Vive Pro, for eksempel. Skjermdøreffekten vil kun løses med forbedret maskinvare. Fremtidige hodesett bør gi paneler med høyere oppløsning til en lavere pris og forbedre opplevelsen for alle.

Selv om det ikke vil fikse skjermdøreffekten, er det også verdt å kalibrere hodesettet riktig for å sikre at du har best mulig visuelle bilder. Dette betyr at du flytter hodesettet opp og ned i ansiktet og justerer linseavstanden slik at den matcher øynene dine. Bildet vil i hvert fall ikke se uskarpt ut. Les dokumentasjonen til VR-headsettet for mer informasjon.

Men egentlig anbefaler vi at du fjerner skjermdøreffekten og andre visuelle ufullkommenheter. Fordyp deg i VR-opplevelsen og fokuser på det. VR-headset er fortsatt et nytt forbrukerprodukt, og med tanke på teknologien som er involvert, er det bare utrolig at de fungerer så bra som de gjør. Det er imponerende at skjermdøreffekten ikke ser enda verre ut!