Hva er Motion Smoothing på en TV, og hvorfor hater folk det?

Hvis du nettopp har kjøpt en ny TV, lurer du kanskje på hvorfor alt du ser på føles uhyggelig raskt og smidig, som om du ser på en direktesending hele tiden. Du forestiller deg ikke ting: TV-en din lider kanskje av Motion Smoothing.

Hva er Motion Smoothing, og hvordan fungerer det?

Hver TV-produsent kaller sin spesifikke teknologi med et annet navn, selvfølgelig av markedsføringsgrunner. Action Smoothing, TruMotion, Motionflow – disse er alle navn for den samme funksjonen: få TV-bildet til å føles jevnere. Og det er bevegelsesutjevning. Det er også kjent som «såpeopera-effekten» fordi såpeoperaer med lavt budsjett pleide å ha billige videokameraer som ga en høyere bildefrekvens og video som ser jevnere ut.

De fleste TV-programmer, filmer og sendinger filmes med 24 eller 30 bilder per sekund (fps, også kalt «hertz» eller «Hz»), noe som er raskt nok til at øyet oppfatter dem som jevn video og ikke en hakkete lysbildefremvisning. Standarden de fleste TV-er og skjermer er i stand til er imidlertid 60 Hz og noen dyrere skjermer klokker inn på 120 Hz og til og med 240 Hz.

  Hvorfor må USB være så komplisert?

Men filmer og TV-serier er fortsatt 30 fps, noe som byr på et problem: hva er vitsen med 60hz-skjermer hvis innholdet du ser bare oppdateres med halvparten av det? Oppdateringshastigheten til filmen endres ikke med det første, så det er her «Motion Smoothing» kommer inn. Motion Smooting prøver å fikse dette problemet ved å gjette på de 30 bildene som mangler i hvert sekund, vanligvis ved å sammenligne før og etter skutt og forsøkte å finne middelveien mellom de to.

Hvorfor er det et slikt problem?

De fleste har problemer med bevegelsesutjevning. Tross alt har vi brukt år på å trene hjernen vår til å nyte filmer og TV-serier filmet med 24 eller 30 bilder per sekund, og hjernen vår har kommet til å tenke på det som hvordan en film eller TV-serie skal se ut.

  Slik sletter du en kontakt i WeChat

TV-produsenter, derimot, prøver bare å annonsere større tall til forbrukerne. 240 Hz må være bedre enn 120 Hz og mye bedre enn 60 Hz, ikke sant? Vel, noen ganger er det det, ja – spesielt når innholdet er designet for det.

Men de fleste forbrukere nyter ikke de høyere bildefrekvensene på det meste av innholdet de ser på. Å se innhold filmet med 24 eller 30 bilder per sekund ser spesielt rart ut på TV-er som kjører på 120 Hz og over. Den vanvittig jevne bevegelsen gjør at videoen nesten virker ekte, noe som bryter nedsenkingen av kino fullstendig. Ærlig talt føles det ofte mer som om du ser en dokumentar bak kulissene om filmen enn selve filmen.

For noen ting er bevegelsesutjevning fornuftig. Live action sport og videospill, for eksempel, har raskt innhold som kan trenge litt mer klarhet. Dessverre bryter to andre problemer forbundet med bevegelsesutjevning også disse to brukstilfellene.

  Hvordan lage en avstemning i Telegram på en PC eller mobil enhet

For sport går ting noen ganger så fort at utjevningsalgoritmen ikke vet hva den skal gjøre, og ender opp med å produsere et merkelig, ofte uskarpt bilde i stedet for en tydelig «imellom»-ramme. Denne defekten, som resulterer i feil eller feilbilder, kalles artefakter.
For videospill ødelegger den ekstra inngangsforsinkelsen som kreves for å legge til bevegelsesutjevning fullstendig muligheten for å spille spillet effektivt. Kontrollene føles trege og reagerer ikke, og det er grunnen til at de fleste TV-er tilbyr en «Spillmodus» som deaktiverer bevegelsesutjevning og andre avanserte bildeeffekter.

Og andre typer innhold, som kabelnyheter eller reality-TV, kan fortsatt se uhyggelig ut til tross for at det ikke er «kino».

Har jeg det? Hvordan blir jeg kvitt det?

Du vil sannsynligvis legge merke til om TV-en din hadde den aktivert. Hvis du har en nyere TV med navn, kan bevegelsesutjevning være aktivert som standard. Som oftest er muligheten for å slå den av skjult i bildeinnstillingene i menyen, men hvis du ikke finner den kan du lese guidene våre om hvordan du deaktiverer effekten for Samsung, LG, Sony, Vizio, og Roku TVer.

Ellers kan du konsultere TV-ens håndbok og støtteside.