Slå av Motion Smoothing: Få et bedre TV-bilde!

Har du nylig anskaffet deg en ny TV, og opplever at alt du ser på virker unaturlig raskt og flytende, nærmest som en direktesending? Du innbiller deg ikke; det kan være at TV-en din benytter seg av en teknologi som kalles bevegelsesutjevning.

Hva er bevegelsesutjevning, og hvordan virker det?

Hver TV-produsent gir sin spesifikke teknologi et unikt navn, hovedsakelig av markedsføringsmessige hensyn. Betegnelser som Action Smoothing, TruMotion og Motionflow henviser alle til den samme funksjonen: å skape en jevnere bildeopplevelse. Dette er altså essensen av bevegelsesutjevning, også kjent som «såpeoperaeffekten». Navnet stammer fra lavbudsjett-såpeoperaer som tidligere brukte enkle videokameraer som resulterte i høyere bildefrekvens og et mer flytende videobilde.

De fleste TV-programmer, filmer og sendinger filmes med enten 24 eller 30 bilder per sekund (fps), også kalt hertz (Hz). Dette er raskt nok til at øyet oppfatter det som en jevn video, og ikke en hakkete lysbildeserie. Standardoppdateringsfrekvensen for de fleste TV-er og skjermer er 60 Hz, mens dyrere modeller kan skilte med 120 Hz eller til og med 240 Hz.

Ettersom filmer og TV-serier som regel fortsatt produseres med 30 fps, oppstår det et problem: Hva er poenget med 60 Hz-skjermer når innholdet bare oppdateres med halvparten av hastigheten? Filmens oppdateringsfrekvens endres ikke automatisk, og det er her bevegelsesutjevning kommer inn. Denne teknologien forsøker å løse problemet ved å estimere de 30 manglende bildene i hvert sekund. Dette gjøres ofte ved å sammenligne det forrige og neste bildet for å finne et mellomliggende bilde.

Hvorfor oppfattes dette som et problem?

Mange misliker bevegelsesutjevning. Gjennom årene har vi trent hjernen til å nyte filmer og TV-serier som er filmet med 24 eller 30 bilder per sekund. Hjernen har derfor blitt vant til at dette er hvordan en film eller TV-serie skal se ut.

TV-produsentene, derimot, forsøker gjerne å reklamere med imponerende tall for å tiltrekke seg forbrukere. 240 Hz må vel være bedre enn 120 Hz, som igjen er mye bedre enn 60 Hz, ikke sant? I noen tilfeller er dette sant – spesielt når innholdet er designet for det.

Men mange forbrukere foretrekker ikke høyere bildefrekvenser når de ser på det meste av innhold. Innhold som er filmet med 24 eller 30 bilder per sekund, kan se spesielt unaturlig ut på TV-er med 120 Hz og høyere. Den unaturlig glatte bevegelsen får videoen til å virke mer som en direktesending, noe som fullstendig ødelegger den filmatiske opplevelsen. Det oppleves ofte mer som å se en dokumentar fra bak kulissene enn selve filmen.

For visse typer innhold kan bevegelsesutjevning være nyttig. For eksempel kan live sport og videospill dra nytte av den ekstra klarheten. Dessverre fører to andre problemer knyttet til bevegelsesutjevning til at det også blir problematisk for disse bruksområdene.

I sportsendinger kan bevegelsene noen ganger gå så raskt at utjevningsalgoritmen ikke klarer å håndtere det. Det resulterer i et merkelig og ofte uskarpt bilde, i stedet for et tydelig «mellombilde». Denne defekten, som gir feil eller artefakter, er uheldig. Når det gjelder videospill, ødelegger den ekstra forsinkelsen som kreves for å legge til bevegelsesutjevning, muligheten til å spille effektivt. Kontrollene føles trege og lite responsive, noe som er grunnen til at de fleste TV-er har en «Spillmodus» som deaktiverer bevegelsesutjevning og andre avanserte bildeeffekter.

Andre typer innhold, som nyhetssendinger eller reality-TV, kan også oppleves som unaturlig, selv om det ikke er «filmatisk» innhold.

Har TV-en min dette, og hvordan blir jeg kvitt det?

Du vil sannsynligvis merke det hvis TV-en din har bevegelsesutjevning aktivert. Hvis du har en nyere TV, kan det hende at denne funksjonen er aktivert som standard. Som regel finner du muligheten til å slå den av i bildeinnstillingene i menyen. Hvis du har problemer med å finne den, kan du lese våre guider om hvordan du deaktiverer effekten for Samsung, LG, Sony, Vizio og Roku TVer.

Du kan også finne informasjon i TV-ens brukermanual og på produsentens nettsider.