AirPods har etablert seg som et populært produkt fra Apple. Men dersom du er en ivrig bruker som benytter dem daglig, må du forvente at batterienes levetid er begrenset til noen få år.
AirPods har vært tilgjengelige i litt over to år. Den siste tiden har det dukket opp flere ytringer og bekymringer angående batteriproblemer. Dette gjelder særlig brukere som benytter dem i mange timer hver dag. Med såpass hyppig bruk, vil batteriets ytelse naturligvis avta i løpet av et par år. Dessverre innebærer dette at du må erstatte dine AirPods med et nytt par.
Det kan virke drastisk å kaste AirPods, men batteriene i både øreproppene og ladeetuiet er ikke designet for å byttes ut. Når de ikke lenger klarer å holde en tilfredsstillende ladning, er de i realiteten avfall.
AirPods er ikke laget for å repareres
Hovedårsaken til at batteriene ikke kan erstattes, er at AirPods ikke er laget for å repareres. Det er ikke bare at de er vanskelige å reparere. Faktisk er de ikke ment å repareres i det hele tatt. Hvis de går i stykker, eller batteriet slutter å fungere, må de kasseres og erstattes med et nytt sett.
Se på iFixits demontering av AirPods. Alt er limt sammen, og det er ikke mulig å fjerne batteriet uten å ødelegge øreproppen. Det samme gjelder ladeetuiet. På bloggen sin skriver iFixit at «det er umulig å få tilgang til noen komponenter, inkludert batteriene i dekselet og i selve «Pods», uten å fullstendig ødelegge dem.»
Apple tilbyr reparasjonstjenester for AirPods, men det er vanskelig å se hvordan de faktisk reparerer dem. Sannsynligvis erstatter de dem bare med nye, da det er lite trolig at Apples «batteriservice» innebærer selve batteribytte i en ørepropp. Det er ikke gjennomførbart.
I tråd med Apples strategi, er kostnaden for å «reparere» AirPods utenfor garantien tilnærmet den samme (eller høyere) som et helt nytt sett. Så selv om du ikke selv kaster gamle AirPods, gjør Apple det for deg når du sender dem inn for «reparasjon». Det er praktisk på sin måte.
Det største problemet er elektronisk avfall
Selvfølgelig er det mange som gjerne betaler rundt 160 dollar hvert andre eller tredje år for å fortsette å bruke trådløse ørepropper. Men selve prisen er ikke det største problemet. Det største problemet er unødvendig elektronisk avfall.
Når AirPods ikke er reparerbare, burde de i det minste være resirkulerbare, men heller ikke det er mulig. Det ville nemlig koste resirkuleringsselskaper mer penger enn de kunne tjene tilbake på materialene som finnes i AirPods. Utvinningen av komponentene er for tidkrevende og for dyrt.
For et selskap som skryter av resirkulering, ser det ut til at Apple ikke lever opp til egne standarder med AirPods.
Dette gjelder alle trådløse ørepropper
Apple er ikke alene om dette. Vi er ganske sikre på at alle produsenter av trådløse ørepropper lager produkter som ikke kan repareres eller resirkuleres. Jo mindre komponentene blir og jo tettere de er pakket, jo vanskeligere er det å reparere og resirkulere dem på en effektiv måte. Etter å ha sett innsiden av et par AirPods, er det ikke overraskende at de ikke kan repareres eller resirkuleres.
Dette gjelder ikke bare små, trådløse øretelefoner. Det er et problem for nesten alle dingser som har så mange komponenter at man ikke kan ta ut enkelt deler på en effektiv måte, uten å ødelegge hele enheten.
Heldigvis er ikke enheter som telefoner, nettbrett og datamaskiner like ille som AirPods. Her kan man i det minste bytte ut mange av de enkelte komponentene, inkludert batteriene som ofte er det første som svikter i elektronisk utstyr. Men flere og flere enheter blir engangsartikler. Dette er ikke bare dårlig for søppelfyllingene, men det tærer også på lommeboken.