q Hva er forskjellen mellom Windows og Windows Server? - tipsbilk.net

Hva er forskjellen mellom Windows og Windows Server?

Microsoft tilbyr skrivebords- og serverversjoner av Windows. Ved første øyekast ser Windows 10 og Windows Server 2016 like ut, men hver har forskjellige bruksområder. Windows 10 utmerker seg ved daglig bruk, mens Windows Server administrerer mange datamaskiner, filer og tjenester.

Windows 10 og Windows Server deler lignende kode

Hvis du laster opp en ren kopi av Windows 10 og Windows Server 2016, ville det være lett å forveksle de to først. De kan ha samme skrivebord, samme startknapp og til og med den samme oppgavevisningsknappen. De bruker den samme kjernen og kan muligens kjøre den samme programvaren. Du kan for eksempel installere Google Chrome eller Microsoft Office på begge.

Men likhetene stopper der. Microsoft utviklet Windows 10 for bruk som et skrivebord du sitter foran, og Windows Server som en server (det er rett der i navnet) som kjører tjenester folk får tilgang til over et nettverk. Mens Windows Server har et skrivebordsalternativ, Microsoft anbefaler installerer Windows Server uten et grafisk brukergrensesnitt (eller fjerner det), og lar bare en kommandolinje fungere som reduserer overheaden som trengs for å kjøre serveren. Dette inkluderer et trykk for å velge Nano serversom slipper GUI og lokale påloggingsmuligheter i bytte mot å bruke langt mindre plass enn standard serverinstallasjon.

  6 måter å forbedre batterilevetiden på bærbare Windows-datamaskiner

Windows Server inkluderer serverprogramvare

Hvis du har GUI aktivert, umiddelbart etter at Windows Server er lastet, starter et Server Manager-program som viser den første distinkte forskjellen i de to operativsystemene. Her kan du legge til serverspesifikke funksjoner som Windows Deployment-tjenester, DHCP-tjenester og Active Directory Domain Services. Disse funksjonene tillater distribusjon av et OS eksternt til andre maskiner, opprettelse av statisk IP-adresse for klientmaskiner, kontroll av et nettverksdomene for å koble andre datamaskiner til et domene, og opprette domenebrukere. Funksjoner som disse er ikke tilgjengelige for Windows 10, selv om du kan installere tredjepartsprogramvare som Apache-nettserveren.

Windows Server støtter også funksjoner som SMB Direct for raskere fildeling, større støtte for Resilient File System, den eneste måten å få lignende funksjoner uten Server er å bruke Windows 10 Pro for arbeidsstasjoner.

Servere er designet for å fungere sammen også, så du kan ha en server som oppfyller en eller to av rollene ovenfor, og en annen server som tar på seg andre roller for å spre arbeidet.

Windows Server støtter avansert maskinvare

Windows Server støtter også kraftigere maskinvare. Mens Windows 10 Pro har en maksimal grense på 2 TB RAM, tillater Windows Server 24 TB. En stasjonær bruker er usannsynlig engang å vurdere en så stor mengde RAM, men servere kan gjøre god bruk av sin større RAM-kapasitet, mellom å administrere mange brukere, datamaskiner og potensielle VM-er gjennom Hyper-V.

  Hva er snarveien Opprett ny mappe i Windows 10

Windows 10 har også en grense for prosessorer. Windows 10 Home-utgaven støtter bare én fysisk CPU, mens Windows 10 Pro støtter to. Server 2016 støtter opptil 64 sockets. På samme måte støtter en 32-biters kopi av Windows 10 bare 32 kjerner, og 64-biters versjonen støtter 256 kjerner, men Windows Server har ingen grense for kjerner.

For å komme noe nærmere disse egenskapene, må du bruke Windows 10 Pro for arbeidsstasjoner, som støtter 4 CPUer og 6 TB RAM.

Windows Server er låst

På samme måte som LTSB-grenen til Windows 10, har Windows Server flere funksjoner fjernet. Du finner ikke Cortana, Microsoft Store, Edge eller tidslinje. I stedet for Edge bruker Windows Server fortsatt Internet Explorer, og den er låst for å hindre normal nettsurfing. Da vi lastet ned Google Chrome, måtte vi legge til unntak for alle Googles nettadresser for å fullføre nedlastingen. Windows Servers ekstra sikkerhet gjør dens tilstedeværelse kjent på nesten alle nettsteder som besøkes via Internet Explorer.

Windows Server støtter ikke pålogging med en Microsoft-konto, så du kan ikke hente innstillingene dine til den fra en annen PC. I stedet må du enten logge på med en lokal konto eller en domenekonto. Mens Windows 10 Home endelig får en pauseoppdateringsfunksjon, kan Windows Server deaktivere oppdateringer helt gjennom gruppepolicy (det samme kan Windows 10 Enterprise og Windows LTSB).

Windows 10 er den kjente skrivebordsopplevelsen

Mens Windows 10 mangler serverspesifikke funksjoner, veier det opp for det på andre områder. Windows 10-oppdateringer kommer raskere og oftere, den har funksjoner som Timeline og Cortana som mangler på Windows Server, og den er ikke like låst. Installering av ny programvare, spesielt lastet ned fra internett, krever få bøyler å hoppe gjennom, og preferansene dine følger med deg fra en maskin til en annen hvis du logger på med en Microsoft-konto.

  Notisblokk flytter tross alt ikke til Windows 10-butikken

I tillegg har Windows 10 andre funksjoner som din telefon, progressive nettapper og Windows-undersystemet for Linux. Noen av disse funksjonene er avhengige av Microsoft Store, som Windows Server ikke har tilgang til.

Og hvis du foretrekker det, kan du endre Windows 10 for å passe dine behov og fungere mer som Windows 7.

Windows Server er også dyrere

Og hvis du har Windows 7, 8 eller 8.1-nøkler, kan du installere Windows 10 gratis. Windows Server 2016-lisenser er ikke enkle å kjøpe (de er tross alt ment for bedrifter), og de er dyre. Hvis du er en bedrift, avhengig av størrelse og behov kan en enkelt lisens koste mellom $500 og $6200. De fleste kjøpere bruker en volumlisensrute i stedet. Windows Server er laget primært for bedrifter, så den er priset deretter.

Hvis du vurderer et Windows OS for din personlige datamaskin, er ditt beste valg Windows 10. Det er fortsatt mulig å bruke Windows 7, 8 eller 8.1-nøkkelen for å aktivere den, og funksjonene er skreddersydd for hjemmebruk. Men hvis du vil ha et Windows OS for å administrere andre datamaskiner, hjemme eller på jobb, gi en filserver eller en webserver, så er Windows Server det åpenbare valget.