Slik starter du din egen spillserver

Mens du kan være vert for en spillserver på PC-en din, er det noen ganger mer praktisk å ha en skyserver som kjører 24/7. Spillserverhosting kan være overraskende billig, spesielt hvis du bare ønsker å spille med noen få venner.

Dedikert vs. delt hosting

Dedikert hosting er når du leier ut et helt rack på en server – eller ofte en del av rackets ressurser. Du vil ofte få detaljerte spesifikasjoner om nøyaktig hva du kjøper, og du vil vanligvis betale litt ekstra sammenlignet med delt hosting.

Delt hosting kjører flere forekomster av en spillserver på tvers av flere serverrack, slik at vertsleverandøren kan spare penger og gi en lav pris. Det er imidlertid ikke alltid klart hvilke spesifikasjoner du får, og du kan støte på overbelastningsproblemer hvis serveren din lider tungt.

Hvis du ønsker å sette opp en server for deg og et par venner, anbefaler vi at du sparer litt penger og får delt hosting. Hvis du ønsker å ha mange som spiller på serveren din, bør du prøve delt hosting først og oppgradere til dedikert hosting hvis det er nødvendig.

  Hvordan oppdaterer jeg AMD-grafikkortet mitt?

Avhengig av hvilken leverandør du kjøper serveren din fra, kan du også få administrert hosting, som er når leverandøren bygger verktøy for å sette opp, konfigurere og administrere serveren din automatisk, for eksempel automatisk omstart og enkel modinstallasjon.

Alternativer for delt vertskap

Alle alternativene som er oppført her er også administrert hosting. Du trenger ikke å bekymre deg for mye om oppsettet, siden det skal være relativt enkelt eller bare håndteres helt for deg.

Gameservers.com: Veldig billige servere for små brukstilfeller, da du belastes med antall spillerautomater du ønsker. Et anstendig kontrollpanel, men ingen DDOS-beskyttelse.
Lav.ms: Et kompromiss mellom dedikert og delt hosting, samtidig som det gir et administrert kontrollpanel for de fleste spill. Du vil vite spesifikasjonene du får, men du må betale ekstra for en dedikert tråd. De legger også merkevarebygging i servertittelen din, som koster $2 å fjerne, men du kan ha det bra hvis du prøver å spare penger.
Nodecraft: En delt vertsleverandør som ikke tar betalt per spor. De har forskjellige nivåer, segmentert etter RAM og antall forekomster du kan kjøre. Faktisk kan du være vert for flere servere på ett nivå, hvis RAM tillater det.

  Hvordan oppgradere til Ubuntu 21.10

Uansett hvilket alternativ du velger, sørg for at det har et administrert kontrollpanel og støtter spillet du ønsker.

Dedikerte hostingalternativer

Dedikert hosting gir deg mye mer frihet og kontroll. Du kan være vert for flere spillservere fra én boks, i tillegg til flere forskjellige spill, og siden du har full tilgang til boksen, kan du til og med være vert for en webserver for å kjøre et nettsted utenfor serveren, eller noe annet som ikke er spillrelatert.

OVH: Bare to steder, Canada og Frankrike, men tilbyr svært kraftige servere for prisen. Hvis du ikke bryr deg om å ha den nyeste gen-maskinvaren, kan du leie deres gamle utstyr fra deres søsterselskap SYS. Begge vil være helt ferske servere, og du må sette opp alt selv.
Gameservers.com: Selv om dette selskapet fokuserer på delt hosting, tilbyr det også dedikerte servere som et alternativ. Du får til og med det administrerte kontrollpanelet, selv om dette er valgfritt og vil begrense tilgangen din til kun kontrollpanelet.
Amazon Web Services: Mer et premium, bedriftsalternativ. Hvis du er en spillutvikler som ønsker å være vert for servere, AWS GameLift er verdt å se nærmere på. Hvis du leter etter en enkelt generisk server, vil EC2 være mer egnet. Og hvis du er student, kan du få $100 i gratis kreditt med en .EDU-e-post.

  Hvordan sette opp Webmin på Ubuntu Server

Sette opp en dedikert server

De fleste Steam-spill vil bruke SteamCMD for å laste ned og kjøre serveren, selv om du vanligvis må konfigurere en .bat-fil med alle startinstruksjonene. Andre spill kan ha sitt eget serverprogram du kan laste ned – sjekk spillets offisielle dokumentasjon for mer informasjon. Vi lenker til noen guider her, men hvis du ønsker å kjøre noe som ikke er på denne listen, vil et raskt nettsøk etter spillets navn pluss «dedikert serveroppsett» vanligvis gi nyttige resultater.

Minecraft
Rust
Factorio
Garrys Mod
Team Fortress 2
CSGO
DOTA 2
ARK: Survival Evolved

Etter at serveren er satt opp og kjører, vil du sørge for at portene er åpne på serveren, slik at folk kan få tilgang til den. Dette trinnet vil være forskjellig for hver vert, men hvis du ikke ser noe i kontrollpanelet for leverandøren din, må du sannsynligvis bare endre Windows-brannmurinnstillingene og godkjenne serverapplikasjonen.

Etter at portene er åpne, skal folk kunne koble seg til serveren din med IP-adressen, eller muligens bare gjennom servernettleseren i spillet. Avhengig av spillet vil du kanskje få et domenenavn for serveren din, slik at du enkelt kan huske IP-adressen.