Hørselstap: Hvor høyt er for høyt?

Mens samtaler om ørepluggindusert hørselstap stort sett har forsvunnet, begynner folk å bli alvorlig bekymret for at volumnivåer på jobb, restauranter og på gaten kan forårsake permanent hørselstap. Så, hvor høyt er for høyt?

Lang historie kort, du bør unngå 85+ dB

Ved langvarig og gjentatt eksponering kan lyder som overstiger 85 desibel forårsake permanent hørselstap. Og selv om 85 dB kan høres mye ut, er det en god sjanse for at du blir utsatt for 85 dB lyd hver dag. For eksempel, hver gang du åpner bilvinduet mens du kjører i 50 mph, blir du utsatt for ca 89 dB av lyd.

Nå, før du blir for nervøs, bør du vurdere hvor lenge og hvor ofte du blir utsatt. De fleste leger er enige om at du kan slippe unna med rundt åtte timers eksponering for 85 dB lyd. Men selv etter de åtte helvetes timene med plenklipping eller kjøring med vinduene nede, er det en god sjanse for at du ikke får permanent hørselstap.

Se, det er små hår på innsiden av øret ditt som kalles sterocilia. Disse hårene vibrerer når lydbølger kommer inn i øret ditt, og disse vibrasjonene blir til nevral informasjon som hjernen din kan forstå. Med langvarig eksponering for høye lyder (f.eks. en åtte timer lang plenklipping), blir de små ørehårene deprimert, som gressstrå som har blitt tråkket på. Når de er deprimert, slutter disse hårene å vibrere, noe som betyr at hjernen din ikke mottar noen lydsignaler.

Men som gressstrå kan de små ørehårene dine springe opp igjen over natten. Sporadisk langtidseksponering er ikke en stor sak – det er gjentatt langtidseksponering som vil ødelegge ørene dine. Hver gang disse ørehårene blir deprimerte, blir de også litt mindre sprøyte. Til slutt slutter de å sprette tilbake i det hele tatt, og du sitter igjen med permanent hørselstap.

  Hvordan finne en chat-ID i Telegram

Det er også viktig å merke seg at bare fordi du har hatt hørselstap, betyr det ikke at du har høyere volumtoleranse. 85 dB er den universelle terskelen for hørselstap, selv om ørene dine allerede er blåst ut.

Med en rekkevidde på 85 dB har ikke drivere med åpne vinduer og amatører for plenpleie mye å bekymre seg for. De fleste som tåler gjentatte åttetimers eksponeringer for 85 dB er bygningsarbeidere, ansatte på barer og lydteknikere. Det er ikke dermed sagt at du er trygg mot støyindusert hørselstap – du trenger bare ikke bekymre deg for terskelen på 85 dB like mye som en som jobber i et høyt miljø.

Hva skjer etter 85 dB?

Måten vi måler lyd på kan være litt misvisende. Du skulle anta at 80 dB ville være dobbelt så høyt som 40 dB, men det er ikke tilfelle. Volumnivået dobles for hver 10 dB forsterkning, så 80 dB er åtte ganger så høyt som 40 dB. På den måten ligner det jordskjelvmålinger på Richters skala.

Når volumnivået øker, reduseres støytoleransen med samme hastighet. Ved 90 dB vil fire timers eksponeringstid gi permanent hørselstap. Gå opp til 95 dB, og ørene dine tåler bare to timers eksponering. Skyv den opp til 110 dB, og ørene dine tåler bare 1 minutt og 29 sekunder.

Selv om du ikke blir utsatt for åtte forferdelige timer med gressklipping, er det en god sjanse for at du gjentatte ganger har tilbrakt noen timer på en rockekonsert, et par timer på en bar, en natt på en fotballkamp eller en hel natt. dag å lytte til musikk gjennom øreproppene dine. Vel, den gjennomsnittlige rockekonserten er det ca 120 desibel, er en travel bar ca 90 desibel, NFL-spill er ca 90 dB, og de fleste øreplugger kan nå 115 desibel merke.

  Hvordan fikse Valorant FPS-dråper

Det er lett å se hvordan en gjennomsnittlig dag kan utsette deg for farlige lydnivåer. Men hvis du vil fortsette å gjøre vanlige ting, hvilke forholdsregler kan du ta for å holde ørene dine trygge?

Hvis du jobber i et høyt miljø, kjøp noen ørepropper

Hvis du er en gresspleier, bygningsarbeider, musiker, bartender eller jobber i et annet høyt miljø, kan du ikke unngå å høre øredøvende lyder. Dessverre kan du ikke fortelle en bulldoser eller en høyttaler til å hysje, så du må ty til ørepropper.

Heldig for deg, moderne ørepropper er rimelige, komfortable og praktiske. Noen av dem blokkerer aggressivt ut innkommende støy, mens andre aktivt senker desibelnivåene uten å ofre lydens klarhet. Hvis du trenger litt hjelp til å finne et par gode ørepropper, er det en flott artikkel om Anmeld Geek som går gjennom en rekke høykvalitets ørepropper.

Jeg vet, vennene dine og kollegene dine vil gjøre narr av deg fordi du har på deg ørepropper. Du kan forklare dem hvordan du faktisk er superkul til å ta vare på helsen din, eller du kan skammelig skjule øreproppene dine som ørepropper. Det er nok av øreplugger-ørepropper på Amazon, og noen øreplugger er tette nok til at de kan blokkere eksterne lyder. Bare husk at avspilling av lyd gjennom ørepropper ikke på magisk vis opphever det innkommende desibelnivået til eksterne lyder, og dedikerte ørepropper vil alltid være bedre for å bevare hørselen enn et par ørepropper.

Se opp for omgivelseslyd og støyforurensning

Som det viser seg, folk som bor i storbyer har høy risiko for støyindusert hørselstap. Vanligvis tilskrives dette «omgivelseslyd» og «støyforurensning.» Trafikk og konstruksjon kan fylle en bysliters morgenpendling med høye lyder, og sene kvelder på barer og restauranter kan være et sonisk mareritt.

  Slik bruker du FREKVENS-funksjonen i Excel

Er du bekymret for at bylivet ødelegger for ørene dine, bør du nok sjekke hvor mange desibel du blir utsatt for i løpet av dagen. Last ned en desibelmåler på telefonen, som Lydmåler, eller Lydanalysator, eller bruk en dedikert desibelmåler for mer nøyaktige lydmålinger. Hvis du ikke er fornøyd med lydnivåene du blir utsatt for, bør du vurdere kjøpe ørepropper, eller endre rutinene dine.

For musikkelskere, bruk ørepropper for å redusere volumet, men ikke kvalitet

Det er en god sjanse for at du har hørt dette allerede, men du bør alltid bruke ørepropper på en konsert. Den gjennomsnittlige rockekonserten er ca 120 desibel, og det er en god sjanse for at showene på ditt lokale dykk eller DJ-en på favorittklubben din blir enda høyere. Det er nok av ørepropper som lavere desibelnivåer uten å ofre lydkvaliteten, så det er ingen unnskyldning for ikke å bruke ørepropper. Hvis vennene dine gjør narr av deg, vent til dagen etter og spør hvordan ørene deres føles.

Konserter er ikke det eneste musikkelskere trenger å bekymre seg for. Hodetelefoner og øreplugger kan vanligvis nå volumnivåer som er langt over 100 dB, og lydsystemet i bilen eller hjemmet kan bli enda høyere.

Du tror kanskje at du liker høy musikk, men du liker sannsynligvis bare å høre alle detaljene som musikken din har å tilby. Hvis høyttalerne eller hodetelefonene dine høres ut som dritt ved lavt volum, bør du investere i lydutstyr av høyere kvalitet. Du trenger ikke å bryte banken; det er nok av høy kvalitet hodetelefoner og høyttalere som koster mindre enn $200.

Hvis du ikke vil slippe noen hundre på noen nye hodetelefoner, bør du vurdere å justere equalizer-innstillingene for å gjøre opp for dårlig lydkvalitet. De fleste mobiltelefoner og forsterkere har kraftige, automatiske EQ-innstillinger, og de kan virkelig øke lydkvaliteten til ditt nåværende oppsett.

Kilder: Neurophys.wisc.edu,