Alt du trenger å vite for å styrke Gmail-sikkerheten

Jeg skal ikke tvile på at du bruker et svakt passord for Gmail-kontoen din, men selv et sterkt passord er nok til å sikre Gmail-kontoen din? Med phishing-angrepsfrekvensen på sitt høyeste og sosiale ingeniørangrep på vei opp, er det mange måter kontoen din kan bli hacket eller data inne i stjålet.

E-postkontoen din er en inngangsport til en mengde sensitiv informasjon og registreringer til en rekke tjenester. Derfor kan det å ta sjanser med sikkerheten få katastrofale konsekvenser. Men frykt ikke; med litt oppsett og å være oppmerksom på noen ting, kan du styrke Gmail-kontoen din.

I dette innlegget skal jeg fortelle deg alle tiltakene du kan ta for å sikre Gmail-kontoen din og dataene som deles gjennom den.

Viktigheten av Gmail-sikkerhet

Å få en nettkonto hacket er ikke alltid verdens undergang. En konto på sosiale medier kan føre til noen pinlige innlegg, eller hvis det er en konto for et nettspill, kan du miste noen valuta/gjenstander i spillet.

Men når det kommer til Gmail-kontoen din, kan virkningen være drastisk. Fra økonomiske tap til tap av ekstremt sensitive data, alt er mulig.

Nedenfor er noen mulige utfall hvis en Gmail-konto blir hacket eller dataene blir stjålet.

  • Ettersom de fleste bruker den samme Gmail-kontoen for alle Google-tjenester, vil den hackede Gmail-kontoen også føre til at alle andre Google-tjenester blir hacket.
  • Hackeren kan tilbakestille passordene til alle dine registrerte kontoer med andre tjenester for å få tilgang til dem.
  • De kan bruke sitt lagrede kort i Google-kontoen til å foreta kjøp, for eksempel å kjøpe Google Ads for sitt eget produkt/tjeneste. Ganske vanlig hvis du foretar kjøp i Google Play Store, da Google gjør kortet tilgjengelig på alle sine tjenester.
  • Hvis sensitive arbeidsrelaterte data deles på Gmail-kontoen din, kan hele bedriften din lide.
  • Ved å bruke Gmail-innstillingene kan de få tillatelse til å skrive e-poster på dine vegne ved å bruke sin egen e-postkonto. Det kan være svært farlig i et målrettet angrep.
  • En hacker kan låse deg ute av kontoen din permanent, og du vil miste alt. Hvis det gjøres riktig, kan du ikke gjøre noe for å hindre dem i å utgi seg for deg.

Gmail-sikkerhetsalternativer

Det er mange innebygde måter du kan sikre Gmail-kontoen din og dataene i den på. Noen av dem kan du aktivere for å forbedre beskyttelsen, og noen kan du følge med på for å sikre at ingen bruker kontoen din i all hemmelighet. La oss ta en titt:

#1. Legg til telefonnummer og e-post for gjenoppretting

I et hackingforsøk foretrekker hackere vanligvis å låse deg ute av kontoen hvis mulig, slik at de ikke bare kan stjele informasjon, men også etterligne deg. Å ha en sekundær e-post eller telefonnummer for å gjenopprette kontoen din er et must, ikke bare for å gjenopprette kontoen din, men også for å identifisere deg ved mistanke.

  8 måter å fikse mangago på som ikke fungerer

Jeg anbefaler at du legger til både en e-post og et telefonnummer, slik at du kan ha flere alternativer for å gjenopprette kontoen din. For å gjøre det, åpne Gmail og klikk på Administrer Google-kontoen din i Google-kontomenyen øverst til høyre.

Gå her til Sikkerhetsdelen i venstre panel og bla ned til alternativene for gjenopprettingstelefon og gjenopprettingse-post. Du kan legge til en sekundær e-postadresse og telefonnummeret ditt her. Google sender en bekreftelses-e-post og melding for å bekrefte begge gjenopprettingsalternativene.

#2. Aktiver 2-trinns bekreftelse

Å aktivere 2-trinns bekreftelse er den beste beskyttelsen du kan gi Gmail-kontoen din. Ettersom hackeren trenger tilgang til både e-postpassordet og telefonen din, blir det veldig vanskelig å hacke.

Gmail tilbyr flere måter å autentisere pålogginger på, inkludert telefonnumre, påloggede telefoner, autentiseringsapper og sikkerhetsnøkler (fysiske nøkler og telefonnøkler).

For å aktivere 2-trinns bekreftelse, gå til Google-kontoinnstillinger igjen og gå til Sikkerhetsdelen i venstre panel. Klikk her på alternativet 2-trinns bekreftelse under overskriften Hvordan logger du på Google.

Hvis du er logget på en telefon med samme Google-konto, vil den be deg om å bruke den til å autentisere. Du kan også velge å bruke andre alternativer ved å klikke på knappen Vis flere alternativer.

På neste side vil den be deg om å oppgi et telefonnummer som skal brukes til autentisering i tilfelle det første alternativet ikke er tilgjengelig. Du må autentisere nummeret ved å skrive inn koden som ble sendt til det.

Etter autentisering vil 2-trinns bekreftelse bli aktivert, og du vil bli bedt om å autentisere når du trenger å logge på. Du kan også rulle nedover på den resulterende siden for å se flere sekundære alternativer for autentisering.

#3. Fjern unødvendig apptilgang

Å gi gratis tilgang til hver app du vil bruke kan være farlig, siden utviklere kan bruke tillatelsene negativt til å stjele informasjon. Du bør fjerne tilgangen til apper eller spill du ikke lenger trenger å bruke. Ikke bekymre deg, dette vil ikke slette dataene dine fra deres servere, du kan gi tillatelser senere hvis nødvendig.

For å se alle appene med tilgang til kontoen din, gå til Google Account Security-innstillingen og åpne alternativet Tredjepartsapper med kontotilgang.

Klikk her på en app/tjeneste for å se nøyaktig hva den har tilgang til. Du kan klikke på FJERN TILGANG-knappen for å fjerne tilgangen hvis du ikke trenger den lenger. Gjenta prosessen for å bli kvitt apper du ikke bruker.

#4. Se konto og sikkerhetsaktivitet

For å sikre at kontoen din ikke blir åpnet av noen andre, eller at ingen påloggingsrelaterte innstillinger er endret, kan du se siden for kontoaktivitet og sikkerhetsaktivitet. Kontoaktivitetssiden vil vise deg nylig tilgang til Gmail-kontoen din med tid og sted, og sikkerhetsaktivitetssiden viser nylige sikkerhetsendringer knyttet til pålogging.

For å se kontoaktivitet, åpne Gmail og bla helt til bunnen. Du vil se en Detaljer-lenke her; klikk på den.

Dette åpner et nytt vindu som viser hvilken type enhet, tid og plassering som åpnet Gmail.

  Hva betyr "IIRC" og hvordan bruker du det?

For å se sikkerhetsaktivitet, gå til Google-kontosikkerhetsalternativer og åpne alternativet Nylig sikkerhetsaktivitet. Den vil også vise enhetstypen og plasseringen der endringene ble gjort.

#5. Sjekk videresending av e-post og kontotilgang

Gmail har innebygde funksjoner som gjør det mulig for andre kontoer å se e-postene dine og til og med svare på eller skrive nye e-poster for effektiv e-post. Hvis noen får tilgang til kontoen din, kan de aktivere disse alternativene for å få tilgang til alle e-postene dine i fremtiden for å stjele data og til og med lure kontaktene dine ved å utgi seg for deg.

Hvis du er i tvil, ta en titt på disse alternativene. Klikk på tannhjulikonet øverst til høyre i Gmail og velg Se alle innstillinger. Gå nå til fanen Kontoer og import og sørg for at alternativene Sjekk e-post fra andre kontoer og Gi tilgang til kontoen din ikke har ukjent e-post tillatt.

Etterpå, flytt til Videresending og POP/IMAP-fanen og sørg for at ingen ukjent adresse for videresending av e-post er lagt til.

#6. Bruk konfidensiell modus

Gmails konfidensielle modus tilbyr en rekke måter å dele sensitiv informasjon med andre og sørge for at bare den tiltenkte mottakeren får e-posten. Den lar deg sende e-poster som utløper etter en angitt tid, og mottakeren vil ikke kunne kopiere, laste ned, videresende eller skrive ut e-posten.

Den kan også legge til et dobbelt lag med sikkerhet ved bare å åpne e-posten hvis mottakeren autentiserer den ved hjelp av telefonen.

For å bruke konfidensiell modus, klikk på hengelåsikonet i bunnen av e-postskrivingsvinduet. Et lite vindu vil dukke opp der du kan konfigurere sikkerhetsinnstillinger og lagre dem for å gjelde e-posten.

Gmail Security Add-ons og -utvidelser

Det er en haug med Chrome-utvidelser og Gmail-tillegg som kan forbedre sikkerheten til Gmail-kontoer og -data ytterligere. Hvis du er bekymret for Gmail-kontoen din, bør du absolutt få dem.

#1. Virtru e-postbeskyttelse

Tenk på det som en forbedret versjon av Gmails konfidensielle modus. Virtru krypterer e-postene dine fra utkast til levering, så selv Google kan ikke se når du skriver dem. Ved å bruke de nye knappene i skrivvinduet kan du deaktivere interaksjon med e-posten, angi utløpsdato, vannmerkevedlegg og legge til beskyttelse til vedlegg selv etter nedlasting.

Men husk at dette også deaktiverer den opprinnelige e-postplanleggingsfunksjonen når den er aktiv.

#2. Avast Online sikkerhet og personvern

Avast Online Security & Privacy har en rekke funksjoner for å beskytte nettaktivitetene dine. Imidlertid legger jeg det hovedsakelig til her for beskyttelsen av phishing-angrep og varsler om farlige nettsteder. Phishing-angrep er en av de vanligste måtene å hacke på for å stjele legitimasjon. Siden Gmail er den største e-posttjenesten, er brukerne ofte målrettet mot phishing.

Denne utvidelsen vil advare deg om eventuelle phishing-forsøk og også advare deg om mistenkelige nettsteder som kan prøve å stjele informasjon eller laste ned noe skadelig.

#3. Stygg e-post

Det er mange tjenester som lar brukere spore e-postene de har sendt, inkludert når de åpner og hvor ofte. Dette er sikkert et personvernproblem, men kan også være et sikkerhetsproblem hvis du prøver å unngå noen. Ugly Email deaktiverer slike trackere fra alle e-poster, du trenger bare å installere utvidelsen.

  Hvordan få Apex-mynter gratis

#4. Passordvarsel

En enkel, men veldig hendig utvidelse fra Google for Google-kontosikkerhet. Passordvarsel varsler deg når du skriver inn passordet for Google-kontoen (dvs. Gmail-kontoen) et annet sted enn det offisielle Google-nettstedet. Dette kan ikke bare beskytte deg mot phishing-forsøk, men fraråder også å bruke det samme passordet et annet sted.

#5. Retruster Secure

Retruster Secure er et Gmail-tillegg som fungerer sammen med Gmails spambeskyttelse for å advare om mistenkelige e-poster og phishing-forsøk. Den gir også ekstra detaljer om e-posten, som opprinnelsessted og eventuelle spesifiserte domener.

Gmail-sikkerhetstips

Gmails innebygde sikkerhetstiltak og tredjepartsverktøy er ikke nok til å sikre kontoen din fullstendig. Du må følge sikkerhetspraksis og sørge for at enheten du bruker for å få tilgang til Gmail også er sikker. Nedenfor er noen ting du kan gjøre for å minimere sjansene for at Gmail-kontoen din blir hacket eller data stjålet:

Sikre nettleseren din

Først må du sørge for at du bruker en anerkjent nettleser som tilbyr pålitelige sikkerhetsfunksjoner. Google Chrome og Chromium-baserte nettlesere har kraftige sikkerhetsfunksjoner som kan holde deg trygg mens du logger på Gmail og bruker den.

Du bør også gå inn i nettleserens sikkerhetsinnstillinger og aktivere alternativer som kan styrke nettbasert beskyttelse. Du kan sjekke denne sikkerhetsveiledningen for Google Chrome for å få en ide om hvordan du sikrer nettleseren din.

Sikre din PC

Du bør også sørge for at PC-en din er sikker, siden hackere kan bruke ondsinnede apper til å stjele data, for eksempel nøkkelloggere. Vanligvis er det mer enn nok å bruke en god antivirusapp når det gjelder sikkerheten til Gmail-kontoen din. Jeg anbefaler å bruke Avast One, da det ikke bare beskytter PC-en din, men også din nettaktivitet.

Hvis du vil være ekstra sikker, kan du prøve noen andre apper som nettverkssporere eller en VPN.

Fjern uønskede utvidelser

Akkurat som med tilgang til Gmail-kontoen din, kan utvidelser også ha tillatelse til å se Gmail-kontoen din og til og med gjøre endringer. De som er laget med ondsinnet hensikt kan være et sikkerhetsproblem.

Du bør kun installere anerkjente utvidelser med gode karakterer og gjerne mange brukere. Videre, bruk bare utvidelser som du absolutt trenger og slett eller deaktiver resten. Dette vil også øke enhetens generelle ytelse.

Ikke åpne mistenkelige lenker

Gmail eller sikkerhetsprogrammet ditt kan bare advare deg om en ondsinnet nettside, du kan fortsatt få tilgang til den hvis du vil. De fleste phishing-angrep er ikke vellykkede fordi de blir uoppdaget, men brukeren synes heller at det var greit å få tilgang til det før, så det må være en falsk positiv.

Det samme gjelder advarsler på nedlastede filer, spesielt hvis de er zippede filer. Ikke ta risikoen, siden det å åpne et skadelig programvareprogram er nok til å få PC-en infisert.

Bruk en passordbehandling

Med tanke på at du allerede bruker et sterkt passord, er jeg sikker på at du trenger en passordbehandler for å enkelt logge på. Ikke bruk nettleserens innebygde passordbehandler, siden den er beskyttet av PC-passordet og ikke så sikker. Du bør få en tredjeparts passordbehandler som tilbyr sterk beskyttelse.

1Password er flott for dette formålet, da det krypterer alle passordene dine med et hovedpassord og lar deg aktivere 2-trinns bekreftelse for maksimal beskyttelse.

Sluttord 👨‍💻

Som et minimum bør du bruke et sterkt passord og ha 2-trinns bekreftelse aktivert med flere autentiseringsmetoder. Dette vil i det minste sikre at kontoen din vil være svært vanskelig å hacke. Selv om resten av verktøyene og forslagene vil sikre den beste beskyttelsen, spesielt hvis du bruker Gmail på jobb.

Du kan også utforske de beste måtene å administrere flere Gmail-kontoer på samtidig.