Alt du trenger å vite om å overklokke en Raspberry Pi 5

Viktige takeaways

  • Raspberry Pi 5 kan overklokkes for bedre ytelse, noe som kan være nyttig for prosessortunge oppgaver som maskinlæring.
  • For å overklokke Pi 5 må du holde temperaturen under 80°C. Det offisielle Raspberry Pi 5-dekselet med kjølevifte og Active Cooler-tilbehøret med kjøleribbe og vifte kan hjelpe med termisk kontroll.
  • Overklokking av Pi 5 innebærer å endre oppstartsinnstillingsfilen config.txt og endre CPU-hastighetsinnstillingene. Imidlertid kan overklokking redusere levetiden til din Pi 5 og gjøre garantien ugyldig, så fortsett med forsiktighet.

Mens Raspberry Pi 5 er to til tre ganger raskere enn en Pi 4, kan den overklokkes for enda bedre ytelse. Oppdag hvordan du overklokker Raspberry Pi 5s system-på-brikke for å slippe løs den gratis hastighetsøkningen.

Hvorfor overklokke Raspberry Pi 5?

Raspberry Pi 5s standard CPU-hastighet på 2,4 GHz er betydelig raskere enn Pi 4s 1,8 GHz, og tilbyr merkbart glidelås-ytelse for mange oppgaver. VideoCore VII GPU (grafikkbehandlingsenhet) kjører også på 800MHz som standard, sammenlignet med Pi 4s VideoCore VI på 500MHz.

Akkurat som med overklokking av en Raspberry Pi 4, kan imidlertid disse hastighetene økes ved å overklokke Pi 5 SoCs fire CPU-kjerner og GPU. Dette bør føre til forbedret ytelse for prosessortunge oppgaver som å bruke Raspberry Pi som en Plex-medieserver, eller forsøke å kjøre en stor språkmodell for en AI-chatbot.

Ulempen med overklokking er at det kan redusere levetiden til din Pi 5. Bruk av for høy overspenning kan til og med gjøre garantien ugyldig. Så du gjør det på egen risiko – spesielt hvis du skyver den til høyere hastigheter.

  Hvordan skrive brukerhistorier i Jira

Hold Raspberry Pi 5 kjølig

For å aktivere overklokking av Raspberry Pi 5s SoC (system-på-brikke), må du holde temperaturen under 80 °C (176 °F). Når den når det nivået, vil SoC automatisk utløse en sikkerhetsmekanisme som begynner å strupe CPU-kjernene tilbake, og redusere hastigheten til temperaturen synker. Hvis temperaturen klarer å nå 85°C (185°F), vil maksimal struping utløses, inkludert for GPU.

Mens Raspberry Pi 5 faktisk kjører kjøligere enn en Pi 4 når den kjører typiske skrivebordsoppgaver, trenger den under tung belastning litt hjelp med sin termiske kontroll. Dette er grunnen til at Raspberry Pi-selskapet lanserte Pi 5 med et par ekstrautstyr.

Det offisielle Raspberry Pi 5-dekselet har en innebygd kjølevifte som du kobler til en JST-port, merket «FAN», på Pi 5-kortet. For enda mer kjølekraft har Active Cooler-tilbehøret – montert på toppen av Pi 5-kortet – både kjøleribbe og vifte. Vi brukte Active Cooler i våre overklokkingstester.

Bildekreditt: Raspberry Pi

Hvordan overklokke en Raspberry Pi 5

Som med andre Raspberry Pi-modeller som kjører det offisielle operativsystemet, Raspberry Pi OS, kan du endre klokkehastigheten til Pi 5s SoC ved å endre oppstartsinnstillingsfilen config.txt.

Før du begynner, er det best å oppdatere og oppgradere systemet. Åpne et terminalvindu ved å klikke på ikonet i den øverste menylinjen, eller via Meny > Tilbehør > Terminal, og skriv inn:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Dette kan ta litt tid å se etter de nyeste programvarepakkene og deretter oppdatere systemet.

Installer overvåkingsverktøy

Før vi overklokker Raspberry Pi 5, vil vi installere et par nyttige verktøy slik at vi kan sammenligne før-og-etter-ytelse og temperatur. Installer først Neofetch-systeminformasjonsverktøyet:

 sudo apt install neofetch 

For å se gjeldende systeminformasjon, kjør:

 neofetch 

Den skal vise Pi 5s standard CPU-hastighet på 2,4 GHz. Installer deretter det «stress» arbeidsbelastningsgenererende verktøyet:

 sudo apt install stress

For å installere Stressberry stresstestverktøyet i Raspberry Pi OS «Bookworm», må du først lage et virtuelt Python-miljø (vi kalte vårt «overklokke»), endre katalog til det og aktivere det:

 python -m venv overclock
cd overclock
source bin/activate

Du kan deretter installere Stressberry:

 pip3 install stressberry 

La oss nå gjøre en innledende stresstest ved standard klokkehastighet for sammenligning med de overklokkede resultatene senere. Kjør denne kommandoen for en 100-sekunders test med alle fire CPU-kjerner:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest1.dat 

Etter å ha ventet på en stabil grunnlinjetemperatur, som kan ta litt tid, vil stresstesten kjøre og hver linje vil vise gjeldende CPU-temperatur og frekvens (i MHz), som bør komme opp til 2400.

  Hvordan endre Googles tekst-til-tale-stemmer

Rediger Config.txt-filen for å overklokke

Det er nå på tide å endre CPU-hastighetsinnstillingene for å begynne å overklokke Pi 5. Åpne config.txt-innstillingsfilen i nanotekstredigereren:

 sudo nano /boot/config.txt 

Legg til følgende linjer:

 arm_freq=2800
gpu_freq=900
over_voltage_delta=50000

Her setter vi CPU-klokkehastigheten til 2,8 GHz, øker også GPU-hastigheten og øker SoC-kjernespenningen for å hjelpe – du trenger kanskje ikke bruke denne overspenningen for å få den til å fungere. Avslutt nano og lagre innstillingene ved å trykke Ctrl + X, deretter Y og Enter. For å aktivere overklokken, start Pi 5 på nytt:

 sudo reboot 

Når den starter på nytt, kjør neofetch terminal-kommandoen på nytt; du bør se den nye CPU-hastigheten på 2,8 GHz.

Stresstest din overklokkede Pi 5

Du må kjøre Stressberry fra ditt virtuelle Python-miljø, så reaktiver det:

 cd overclock
source bin/activate

Kjør deretter den samme Stressberry-testen som før (med et annet filnavn for utdata):

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest2.dat 

Denne gangen bør du se at CPU-en når den overklokkede hastigheten på 2,8 GHz, eller hvilken hastighet du har satt. Den vil også ha en høyere temperatur – i testene våre, med en aktiv kjøler montert på Pi 5, nådde den maksimalt 64,8 °C (148,6 °F), godt under nivået der struping ville bli brukt.

  9 Utviklervennlig testing og kvalitetssikringsverktøy for moderne applikasjoner

Noen brukere har klart å øke CPU-hastigheten ytterligere, til 3GHz eller litt mer, og GPU til 1GHz, men kjørelengden kan variere for forskjellige Pi 5-kort og kjølemetoden som brukes. Hvis overklokking på et visst nivå forårsaker systemustabilitet, bør du prøve en mer beskjeden overklokking. I noen tilfeller kan det hende at Pi 5 ikke engang starter opp til skrivebordet, vanligvis på grunn av mangel på tilstrekkelig strøm.

Hva om Pi 5 ikke vil starte opp?

Hvis du, etter å ha endret overklokkingsinnstillingene i config.txt, finner ut at din Raspberry Pi 5 ikke vil starte opp, ikke bekymre deg. Den enkleste løsningen er å holde nede Shift-tasten under oppstart for å midlertidig deaktivere overklokken; Pi 5 bør da starte opp normalt.

Hvis det ikke fungerer, kan du alltid slå av Pi 5, deretter fjerne microSD-kortet og koble det (ved hjelp av en USB-kortleser) til en annen datamaskin for å redigere config.txt-filen derfra. Du kan deretter endre overklokkingsinnstillingene, eller kommentere dem ved å legge til et #-symbol i starten av hver linje.

Det er til og med mulig å underklokke Pi 5 hvis du vil redusere strømforbruket (kanskje for et bærbart prosjekt) og/eller holde temperaturen nede.

Raspberry Pi 5 Overklokking er lett å gjøre

Som du har sett, er overklokking av Pi 5 en relativt enkel prosess. Med den ekstra prosessorkraften du får fra overklokking, kan du kjøre CPU-intensive oppgaver mer effektivt, så det kan vise seg nyttig for oppgaver som maskinlæring og store språkmodeller. Den nye ekstra kraften din vil låse opp enda flere prosjektmuligheter for din Raspberry Pi 5.