Dataminimering: Bedre personvern & lavere kostnader!

Forbedre personvern og datakvalitet ved å redusere databrudd, kostnader og nedetid med dataminimering!

Dataminimering, som navnet antyder, handler om å redusere mengden data ved å samle inn, lagre og behandle kun den informasjonen som er nødvendig for virksomhetens drift.

Nøkkelen ligger i å vite hvilke data som skal beholdes og hvilke som kan forkastes. Men hvorfor er det viktig å minimere dataene?

Etter hvert som tiden går, fortsetter datamengden å vokse. Vi har nå enorme mengder data, og det er ikke enkelt å håndtere alt. Tenk bare på hvor mye personlig informasjon du selv har! Er ikke bare bilder et problem i forhold til lagring?

Derfor benytter vi oss av teknikker som dataminimering for å få mest mulig ut av en minimal mengde data. I tillegg bidrar dataminimering til å beskytte forbrukernes personvern ved å begrense mengden data som samles inn, og gjør bedrifter mer ansvarlige for håndteringen av disse dataene.

Så, enten du er en bedrift som lagrer og arbeider med kundedata, eller en person som er nysgjerrig på hvordan dine personopplysninger brukes, les videre for å lære mer om dataminimering, fordelene, teknikkene, regelverket og mye mer!

Fordeler med dataminimering

Tidligere ble data sett på som en verdifull ressurs, men med de stadig mer allsidige metodene for datainnsamling, blir kvalitet nå prioritert fremfor kvantitet, og med god grunn! Her er noen fordeler med å unngå å bli oversvømt av data:

#1. Forbedret personvern: Dataminimering begrenser innsamlingen av data. Ved å kun samle inn den nødvendige informasjonen, beskyttes personlige og konfidensielle brukerdata bedre, noe som styrker personvernet. Dette skaper også tillit hos kundene ved å vise at bedriften kun samler inn nødvendige data. Ved riktig integrasjon av kundedata kan man også unngå duplisering av datainnsamling.

La oss være ærlige, hvor mange av oss er komfortable med å aktivere informasjonskapsler eller se vedvarende pop-up annonser for et produkt vi har søkt etter, men ikke har planer om å kjøpe med det første? Ja, noen ganger er det bedre med mindre.

#2. Reduserte databrudd: Jo mindre data du har, jo færre risikoer er du utsatt for.

Å ha store datamengder kan gi deg mer informasjon, men det øker også risikoen for datatap eller databrudd. Derfor er det ikke bare lettere å håndtere begrenset data, men det reduserer også risikoen.

Dette vil spare bedriften din for tap av penger, ettersom «data = suksess» er et slagord i mange bransjer i dag. Men uten sikkerhetspraksiser som datamaskering, er data også synonymt med fare!

#3. Lavere kostnader: Datalagring og vedlikehold er ikke billig. Det koster. Du kan ikke bare lagre alle dataene fordi det vil øke utgiftene dine unødvendig.

Dataminimering er imidlertid en teknikk som lar deg lagre kun de nødvendige dataene, slik at du kan utnytte dataene innenfor budsjettet.

#4. Forbedret datakvalitet: Innsamling av kun nødvendige og relevante data bidrar til forbedret datakvalitet. Ved færre data er det også enklere å kvitte seg med utdatert informasjon og oppdatere dataene med gjeldende informasjon, noe som øker kvaliteten og nøyaktigheten.

#5. Redusert nedetid: Med mindre data vil forretningsoperasjoner som spørring, filtrering, eksport og oppdatering gå raskere. I tillegg vil dataforespørsler og responstider bli raskere, noe som øker den generelle effektiviteten i virksomheten.

Derfor kan en mer selektiv tilnærming til data være et klokt valg, spesielt når man arbeider med kundedata, da det finnes mange metoder for datainnsamling. Fra øyesporingsprogramvare til varmekartlegging, det finnes en overflod av datainnsamlingskilder!

Databeskyttelsesforskrifter som prioriterer dataminimering

#1. GDPR – General Data Protection Regulation

GDPRs prinsipp om dataminimering handler om effektiv innsamling, behandling og lagring av kun nødvendige data. Det innebærer å samle inn mindre data, og det er ulovlig å samle inn irrelevante data.

Dette er en omfattende databeskyttelsesforordning som gjelder for alle land som behandler data om EU-borgere.

#2. EDPS – European Data Protection Supervisor

EDPS er en uavhengig myndighet som er opprettet for å sikre at europeiske institusjoner overholder reglene for databeskyttelse.

De veileder institusjoner, bedrifter og andre store kilder for datainnsamling og -lagring i Europa til å kun samle inn de dataene som er nødvendige for spesifikke formål. De oppfordrer også til å ikke beholde dataene når formålet er oppfylt.

#3. CCPA-dataminimering – California Consumer Privacy Act

Datavernforskriftene i California gir enkeltpersoner rett til å stille spørsmål om dataene som samles inn om dem. De kan finne ut hvilke data som samles inn og be om at dataene slettes hvis de anser dem som unødvendige.

Dette gjør bedriftene mer ansvarlige og pliktoppfyllende når de håndterer forbrukerdata og implementerer dataminimeringsteknikker i sine arbeidsprosesser.

#4. VCDPA – Virginia’s Consumer Data Protection Act

Som de andre databeskyttelsesforskriftene, sier VCDPA at man bare skal samle inn data hvis det er tilstrekkelig, relevant og rimelig nødvendig. Virginia krever også at man kun skal bruke de innsamlede dataene til de faktiske og tiltenkte formålene.

Kort sagt, alle dataminimeringsprinsippene sier at det er lovlig å samle inn kun de nødvendige og relevante dataene. I tillegg krever de at dataene slettes når det tiltenkte formålet er oppnådd.

Les også: Hvor mye er din personlige informasjon verdt på det mørke nettet?

Hvordan implementerer du dataminimering?

Følg prinsippene nedenfor for å sikre at dataminimering implementeres i dine systemer.

#1. Definer formålet

Du bør definere de nøyaktige målene og hensikten med hvorfor du samler inn spesifikke data. Å forstå det klare formålet vil hjelpe deg med å kun samle inn de dataene du trenger.

#2. Begrens datainnsamlingen

For å respektere kundenes personvern og overholde databeskyttelsesbestemmelsene, er det viktig å begrense datainnsamlingen så mye som mulig. Sørg for at du kun samler inn de nødvendige dataene.

I hovedsak bør du kunne begrunne hvorfor du samlet inn spesifikke data, hvor lenge du lagret dem og hvordan du brukte dem.

#3. Dataledelse

Dataene du samler inn blir utdaterte over tid, noe som går ut over datakvaliteten. Dataminimering anbefaler derfor at du gjennomfører regelmessige revisjoner for å oppdatere dataene med gjeldende informasjon og slette utdatert informasjon.

Det anbefales å gjennomføre årlige revisjoner for å sikre at du overholder retningslinjene for dataminimering.

#4. Datasletting

Inkluder strategiske sletteprotokoller i din dataminimeringsstrategi.

Dataminimering handler ikke bare om å samle inn minimalt med nødvendige data, men også om å flytte dem til papirkurven eller slette dem når det tiltenkte formålet er oppnådd. Dette sikrer at virksomheter kun beholder dataene så lenge det er nødvendig.

#5. Sikkerhet

Du er ansvarlig for sikkerheten til dataene du samler inn. Derfor bør du implementere robuste sikkerhetstiltak som autorisasjon, kryptering og rollebasert tilgang for å forhindre databrudd og -tap.

Her er noen utfordringer du kan møte når du implementerer dataminimering:

  • Dataminimering handler ikke bare om minimal datainnsamling, det krever også at du bruker dataene kun til spesifikke formål, begrenser handlinger som kan utføres på data og sletter dataene etter bruk. Å sikre at alle disse retningslinjene overholdes gjennom hele datalivssyklusen er komplisert.
  • Det kan være utfordrende å balansere mellom å samle inn tilstrekkelig med data og å begrense datainnsamlingen. Det vil si at du bør samle inn nok data for å oppfylle formålet ditt, samtidig som du begrenser innsamlingen av irrelevante og unødvendige data.
  • I store organisasjoner er data ofte spredt mellom ulike avdelinger. Noen ganger kan du slette dataene på ett sted, mens de fortsatt eksisterer i en annen avdeling, noe som bryter med dataminimeringsprinsippet. Det er vanskelig å håndtere spredte data.

Det kan også være utfordrende å følge de samme retningslinjene for datalagring på tvers av organisasjonen fordi ulike typer data kan ha ulike livssykluser.

Bruksområder for dataminimering

#1. Mobilapper

Når du har en mobilapp på smarttelefonen din, kan den trenge tilgang til posisjonen din, kontakter, mikrofon osv. for å fungere som den skal. Men har du noen gang lurt på hvorfor enkelte apper bare ber om tillatelsene de virkelig trenger?

Når utvikleren lager en app med dataminimering i tankene, vil den kun be om de spesifikke og nødvendige tilgangene.

Dette vil forbedre personvernet og bygge tillit hos kundene på lang sikt, noe som vil øke appens suksess.

#2. Finansinstitusjoner

Finansinstitusjoner bør innføre strenge regler for dataminimering, da de håndterer mange kunders sensitive data. Å kun få tilgang til og lagre nødvendige data bidrar til å redusere risikoen for dataeksponering og datatap.

#3. Helsevesen

Helsesjekkmaskiner og treningsapper krever ofte pasientens eller brukerens data for å vise nøyaktige resultater. Implementering av dataminimering i helsevesenet sikrer at kun relevant informasjon er tilgjengelig og lagres for å diagnostisere og behandle eventuelle sykdommer.

#4. IoT

IoT-enheter samler ofte inn store mengder data fra sensorer, og noen ganger ender de opp med å lagre mer data enn de egentlig trenger. Bruk av dataminimeringsteknikker her begrenser datainnsamlingen og reduserer risikoen for databrudd.

Konklusjon

Data spiller en stor rolle i dagens samfunn, og mange bedrifter bruker data for å øke fortjenesten, salg, markedsføring og brukeropplevelser. Det er imidlertid like viktig å begrense databruken til de tiltenkte formålene for å unngå risikoen for datatap og for å beskytte personvernet.

Derfor er det viktig å implementere teknikker som dataminimering.

Jeg håper denne artikkelen har hjulpet deg med å forstå hva dataminimering egentlig er, hvorfor du trenger teknikker som dette, og hvordan du implementerer dataminimering i dine systemer.

Du kan også sjekke ut de beste datasikkerhetsløsningene for å beskytte virksomheten din.