Når du formaterer en lagringsenhet på din Mac, presenteres du for en rekke valgmuligheter angående filsystemformat. Disse inkluderer APFS, Mac OS Extended, exFAT og MS-DOS FAT. Av disse er APFS og Mac OS Extended spesielt designet for bruk med macOS. Om du er usikker på hvilket format du skal velge, eller om du ønsker å forstå forskjellene mellom dem, har du kommet til rett sted.
Apple File System (APFS) Forklart
Dersom du er en ny Mac-bruker, eller har byttet fra Windows, kan du lure på hva APFS-formatet egentlig er. APFS, eller Apple File System, er Apples moderne filsystem skapt for solid-state-disker og flashminne. Det ble standardformatet fra macOS High Sierra (2017) og tilbyr betydelige forbedringer sammenlignet med Mac OS Extended, den tidligere standarden.
APFS er markant raskere på nesten alle områder – datahåndtering, kopiering og innliming går langt smidigere. Forbedringer i metadata gjør det også usedvanlig raskt å hente frem filinformasjon, som for eksempel hvor mye plass en mappe opptar på lagringsenheten din.
APFS er også mer pålitelig, noe som reduserer filkorrupsjon sammenlignet med Mac OS Extended. Disse fordelene, sammen med økt hastighet og optimalisering, gjør APFS til et overlegent filsystemformat.
Den primære ulempen med APFS er at Mac-maskiner som kjører eldre macOS-versjoner (før macOS 10.12.6 Sierra) ikke kan lese, skrive til eller få tilgang til lagringsenheter som er formatert med APFS. Derfor, dersom du benytter en eldre Mac, må du enten fortsette å bruke Mac OS Extended eller vurdere et alternativ som ExFAT.
Time Machine, som brukes for å sikkerhetskopiere data på en Mac, benytter både Mac OS Extended (Journaled) og APFS. Det er verdt å merke seg at APFS er det foretrukne formatet for Time Machine.
Mac OS Extended (HFS+) Forklart
Mac OS Extended (også kjent som HFS+) var det tidligere standardfilsystemet for Mac-lagringsenheter, opprinnelig lansert i 1998. I dag brukes det som standard kun på mekaniske harddisker og hybriddisker i macOS High Sierra og senere versjoner.
Selv om APFS er raskere og mer pålitelig, finnes det fortsatt situasjoner der Mac OS Extended kan være et hensiktsmessig valg. Den viktigste fordelen er bakoverkompatibilitet. Et av hovedproblemene med APFS er at Mac-maskiner med eldre macOS-versjoner ikke kan få tilgang til lagringsenheter formatert med dette.
For eksempel, hvis du har en ekstern lagringsenhet formatert med APFS, og du kobler den til en Mac som kjører macOS El Capitan, vil ikke Mac-en kunne lese eller få tilgang til dataene som er lagret på enheten. Det er grunnen til at det anbefales å formatere lagringsenheter som skal brukes med eldre macOS-versjoner til Mac OS Extended (Journaled).
En annen fordel med Mac OS Extended er at det er optimalisert for mekaniske harddisker (HDD), mens APFS er utviklet for å fungere best med Solid State Drives (SSD). Det betyr ikke at du ikke kan formatere en HDD med APFS, men mange av de ytelsesforbedringene APFS tilbyr, er avhengige av raske SSD-er eller bærbare flash-minneenheter.
Mac OS Utvidede Filsystemformater
Når du formaterer en lagringsenhet i Diskverktøy og velger Mac OS Extended, vil du oppdage fire ulike alternativer. Disse har noen funksjonelle forskjeller, som beskrevet nedenfor:
- Mac OS Extended (Journaled): Dette er den mest grunnleggende versjonen av Mac OS Extended. Velg dette alternativet hvis du ikke trenger et skille mellom store og små bokstaver, eller kryptering.
- Mac OS Extended (Journaled, Kryptert): Denne varianten bruker Mac-formatet, men krever passord og krypterer partisjonen på lagringsenheten.
- Mac OS Extended (Skille mellom store og små bokstaver, Journaled): Denne typen benytter også Mac-formatet, men skiller mellom store og små bokstaver i mappenavn. For eksempel vil «Dokumenter» og «DOKUMENTER» være to forskjellige mapper.
- Mac OS Extended (Skille mellom store og små bokstaver, Journaled, Kryptert): Dette alternativet bruker Mac-formatet, skiller mellom store og små bokstaver, krever et passord og krypterer partisjonen på lagringsenheten.
Andre Filsystemformater (exFAT og MS-DOS FAT)
Det finnes to andre filsystemer som er tilgjengelige i Diskverktøy: ExFAT og MS-DOS FAT (FAT32). Mens APFS og Mac OS Extended er macOS-spesifikke, bør du vurdere å formatere lagringsenheten med ExFAT hvis du planlegger å bruke den med både Windows, Linux og macOS.
ExFAT er et eldre filsystem fra Microsoft, ment å erstatte det enda eldre FAT32-filsystemet som ble benyttet med Windows-systemdisker før Windows XP. ExFAT fjerner begrensningen på 4GB filstørrelse og 2TB partisjonsstørrelse for FAT32-enheter, som kan være en begrensning for mange. Dermed anses det som et bedre alternativ for flashlagring på tvers av ulike plattformer.
Det er mulig for Windows å lese APFS- og Mac OS Extended-enheter ved hjelp av ekstern programvare. Tilsvarende kan macOS lese nyere Windows NTFS-enheter, men ikke skrive til dem. Dette er grunnen til at du ikke finner muligheten til å formatere en lagringsenhet til NTFS på en Mac, men du finner det på en Windows-PC.
APFS vs. Mac OS Extended: Hvilken skal du velge?
Det finnes ingen klar vinner i kampen mellom APFS og Mac OS Extended. Begge filsystemformatene har sine fordeler og ulemper, som beskrevet over. Selv om APFS er et raskere og mer pålitelig filsystem enn Mac OS Extended, er sistnevnte kompatibelt med eldre Mac-er, Fusion-enheter og mer.
Det hele kommer an på hva du trenger å bruke lagringsenheten til. Hvis du planlegger å formatere Mac-ens interne lagringsenhet (SSD), kan det være en fordel å velge APFS, spesielt hvis din macOS-versjon støtter det.
Men hvis du skal omformatere en ekstern lagringsenhet, kan du vurdere Mac OS Extended dersom du også planlegger å bruke den med eldre Mac-er.
Velg riktig filsystem for ditt behov
Som du sikkert har forstått, finnes det ikke et enkelt, riktig svar når det kommer til filsystemformater for din Mac. Alt avhenger av dine spesifikke behov og hva du skal bruke lagringsenheten til.
Sørg derfor for å vurdere fordeler og ulemper med hvert filsystemformat, slik at du kan velge det som passer best for ditt bruk.