Når man starter reisen mot et smartere hjem, er ofte det første skrittet å velge en sentral hub. Valget er stort, men Hubitat skiller seg ut som et unikt alternativ som opererer uavhengig av skyen. Hubitat er kjent for sin kraft, avanserte funksjoner og til dels kompleksitet. Men er Hubitat det rette valget for ditt smarthjem?
Hubitat: En kraftfull sentral for ditt smarte hjem
Det er utvilsomt mange smarthjem-huber å velge mellom i dag. Noen bør man kanskje unngå, men Hubitat er ikke blant dem. Selv om den kan virke kompleks, kanskje for kompleks for noen, er den utstyrt med mange avanserte funksjoner.
Hubitat er en dedikert smarthjem-hub designet for å være hjertet i din automatisering. Den kan integreres med Z-wave, Zigbee, Alexa, Google Home, Lutron og LAN-enheter. Det som virkelig skiller Hubitat fra andre huber, er dens fokus på lokal kontroll og avanserte automatiseringsmuligheter. Med et bredt spekter av kompatible enheter, burde den i teorien kunne kontrollere alt du ønsker å inkludere i ditt smarte hjem.
Med Hubitat kan du for eksempel sette opp regler som gradvis demper lyset fra 100 % til 30 % over en halvtime ved solnedgang, eller klokken 20.00, avhengig av hva som inntreffer sist. Lyset kan deretter gradvis økes ved soloppgang eller klokken 06.00, igjen avhengig av hva som skjer sist. Alt dette skjer uten behov for internettilkobling. Denne funksjonaliteten fungerer selv om internettet er nede. SmartThings og Wink når ikke dette nivået av kompleksitet, spesielt med sin begrensede avhengighet av lokal kontroll.
De fleste huber er skybaserte, men Hubitat opererer lokalt
Andre ledende smarthjem-huber, som Wink og SmartThings, er hovedsakelig skybaserte systemer med et begrenset omfang av lokal kontroll. Når du trykker på en knapp i telefonen for å slå på lyset i stuen, sendes signalet fra telefonen via ruteren din over internett til Wink eller SmartThings sine servere. Kommandoen prosesseres der og sendes tilbake via internett til ruteren din, og deretter til huben, som til slutt sender kommandoen til lyset. Uten lokal kontroll vil ikke dette fungere når internettforbindelsen svikter.
Hubitat utfører det meste av arbeidet lokalt, noe som gir flere fordeler. Fordi kommandoene ikke trenger å gå via internett, vil du oppleve at lysene reagerer raskere sammenlignet med Wink eller SmartThings. Skulle internettforbindelsen falle ut, vil disse lokalt styrte funksjonene fortsatt fungere. Hvis personvern er viktig for deg, vil du også ha bedre kontroll siden du ikke kommuniserer med et selskaps sky.
Det er selvfølgelig mulig å koble skybaserte enheter som Amazon Echo eller Google Home til Hubitat. Imidlertid vil du oppleve en viss reduksjon i hastighet og personvern når du bruker disse enhetene og alt de kontrollerer.
En annen fordel med Hubitat er kostnadsbildet. Når du har kjøpt Hubitat-maskinvaren, er du ferdig. Det er ingen pågående månedlige abonnementskostnader. Alle funksjoner, inkludert programvareoppdateringer, er inkludert i prisen. Hubitat selges vanligvis for 149,95 dollar, men for tiden tilbys den nyeste maskinvaren til 99,95 dollar.
Hubitat gir deg mulighet til å skape komplekse automatiseringer
Automatisering er smarthjemmets store fortrinn. Selv om stemmestyring er populært, kan Hubitat gjøre det unødvendig. Hubitat tilbyr avanserte triggere og regelsett. Du kan for eksempel sette opp en regel som sier: Når du går inn på soverommet etter klokken 21.00, det er kaldt ute, og varmen ikke er på, så skal lysene dimmes, og det elektriske teppet slås på. Bruker du individuelle tilstedeværelsessensorer, kan du til og med definere at dette kun skal skje når en bestemt person kommer inn i rommet.
Et annet eksempel: Med bevegelsessensorer på badet og smarte pærer eller brytere, kan du automatisk slå på lyset når noen kommer inn. Du kan også styre lysstyrken avhengig av tidspunktet på dagen og hvor lenge lyset skal være på før det slår seg av automatisk. Du kan til og med utvide dette med en ekstra bevegelsessensor i dusjen, som overstyrer «slå av»-delen av regelen så lenge noen dusjer, noe som betyr at lyset ikke slås av mens noen er i dusjen.
Det detaljerte nivået og kompleksiteten i disse reglene og triggerne er en viktig grunn til at lokal kontroll er så avgjørende. Hvis lyset ikke slås på nesten umiddelbart når du går inn i et rom, vil du sannsynligvis instinktivt strekke deg etter bryteren. Da føles ikke hjemmet ditt så smart lenger. Stemmestyring er nyttig fordi du slipper å lete etter bryteren. Men raske automatiseringer er enda bedre fordi du ikke trenger å gjøre noe i det hele tatt. Huset forutser dine behov.
Enkelt sagt, verken Wink eller SmartThings har denne detaljerte automatiseringskapasiteten. Det har heller ikke Alexa- eller Google Assistant-rutiner.
Avanserte funksjoner krever innsats
Med stor makt følger dessverre også stort ansvar. I dette tilfellet er det du som må sørge for at alt fungerer, og det er ikke alltid like enkelt. Når du konfigurerer en Hubitat-hub, begynner du med å åpne en lokal nettside. Hubitat har foreløpig ingen smarttelefonapp, men det er planlagt, inntil da er det nærmeste du kommer å bygge et tilpasset dashbord. På nettsiden må du oppdage enhetene dine, gi dem navn og begynne å legge til apper.
Apper i Hubitat-verdenen utvider funksjonaliteten. Du trenger en app for hver sikkerhetsmonitor, en app for å styre lys med bevegelsessensorer, en regelapp for å bygge avanserte automatiseringer, og så videre. Nettgrensesnittet styrer alt dette. Det minner om å bruke en routers webgrensesnitt. Du vil bruke tid på å klikke på menyer, velge fra rullegardiner og lagre endringer. Slik fungerer det når alt går som det skal.
Noen ganger kan ting skjære seg, og du kan være nødt til å redigere kode manuelt. Hubitat er avhengig av Groovy programmeringsspråk for dette. Hvis du ikke er kjent med koding, er det best å søke hjelp i Hubitats fora eller ta kontakt med support.
Du må også sette deg inn i hvordan disse appene og reglene fungerer. Hubitat tilbyr utmerkede opplæringsvideoer og et aktivt og hjelpsomt fellesskap. Men det er en læringsprosess, og du må mestre en ny logikk. For eksempel: Hvis du ønsker en regel som slår på verandalykten når bakdøren åpnes, men bare hvis dekkslysene ikke allerede er på, må du definere regelen som «når bakdøren åpnes OG dekkslyset IKKE er på.» Hubitats logikk er konsekvent. Når du har lært deg systemet, vil du ikke bruke like mye tid på å lære deg nye ting. Men å bli kjent med Hubitat krever tid, innsats og lærevilje.
Husk også at det ikke finnes noen app for rask tilgang til smarthjem-enhetene dine for å slå av og på ting med et enkelt trykk – i hvert fall ikke foreløpig. Det beste du kan gjøre er å bygge et tilpasset dashbord for hjemmet ditt. Dashbordalternativene er fine og utrolig intrikate, men de krever litt mer innsats fra deg. Og for øyeblikket er disse dashbordene den eneste måten å aktivere fjernkontroll av smarthjemmet ditt.
Er Hubitat noe for deg?
Om Hubitat er det rette valget for deg, avhenger av noen grunnleggende faktorer: Hvor mye innsats du er villig til å legge ned, hvor mye læring du ønsker, og i hvilken grad du liker ideen om et virkelig automatisert hjem.
Hvis tanken på å endre innstillinger i ruteren din er skremmende, er kanskje Hubitat – som er enda mer komplisert – ikke noe for deg. Hvis du vil ha noe enkelt, med lettvint installasjon og fjernkontroll, bør du kanskje se etter alternativer som SmartThings eller Wink, hvis de noen gang får Wink Hub tilbake på lager og begynner å selge den igjen.
Hvis du er teknisk anlagt, liker å «skru» litt og ikke har noe imot å bruke helgene på opplæringsprogrammer om et nytt, avansert ferdighetssett, kan Hubitat være verdt å vurdere. Og hvis du tiltrekkes av ideen om et ekte automatisert smarthjem som forutser dine behov basert på plassering, tid på døgnet og andre betingede triggere, bør du vurdere å la Hubitat bli en del av ditt smarte hjem.