Chrome OS-fragmentering: Googles feil?

Den såkalte «fragmenteringen» av Android har lenge vært et tema i diskusjonene rundt operativsystemet. Som jeg tidligere har påpekt, er det i hovedsak produsentene som bærer ansvaret for dette. Men nå frykter jeg at Chrome OS kan være på vei i samme retning – og denne gangen ser det ut til at det er Googles ansvar.

Hvordan oppdateringer for Chrome OS skiller seg fra Android

Jeg vil trekke noen paralleller mellom Android og Chrome OS i starten, da det gir et godt utgangspunkt for diskusjonen. Den største forskjellen mellom de to er at Android er et åpent system, tilgjengelig for alle produsenter som ønsker å tilpasse og videreformidle det. Chrome OS derimot, er fullstendig styrt av Google.

Når det gjelder Android, er det enhetsprodusentene som har ansvaret for å implementere oppdateringene. For eksempel, når en ny Android-versjon lanseres, må produsenten modifisere kildekoden for å tilpasse den til sine behov før den kan distribueres. Samsung, for eksempel, måtte integrere alle One UI-funksjonene før de kunne lansere Android Pie-oppdateringen for sine kompatible Galaxy-enheter.

Google, på den andre siden, administrerer alle oppdateringer for sine Pixel-enheter. Det betyr at så snart en større Android-oppdatering er klar, kan Google rulle den ut. Dette er hovedgrunnen til at mange Android-eksperter, inkludert meg selv, anbefaler Pixel-enheter for de som er opptatt av raske oppdateringer.

Hva har så dette med Chrome OS å gjøre? Du kan se på Chrome OS som en parallell til Android på Pixel-telefoner. Hovedforskjellen er at mens Pixel er en enkelt produktlinje designet og styrt av Google, finnes Chrome OS på et stort antall enheter fra mange ulike produsenter. Men i bunn og grunn spiller dette liten rolle; det viktigste er å forstå at Chrome OS-oppdateringer administreres av Google, uavhengig av enhet eller produsent – akkurat som Microsoft håndterer alle oppdateringer for Windows-maskiner, uansett hvem som har produsert dem.

Dette betyr ikke at alle Chrome OS-enheter mottar oppdateringene samtidig. Hver versjon må fortsatt tilpasses for å fungere optimalt med den spesifikke maskinvaren i hver Chrome-enhet. Derfor kan en Chromebook motta en oppdatering umiddelbart, mens en annen kan måtte vente et par uker. Men det viktigste er at alle i prinsippet skal motta den samme oppdateringen.

Men etter hvert som det introduseres flere og flere funksjoner, spesielt nyere funksjoner som krever virtualisering – som Linux- og Android-appstøtte – begynner det å oppstå et funksjonsgap mellom Chrome OS-enheter, noe som er bekymringsfullt.

Utfordringen med funksjonsgapet i Chrome OS

Chrome OS-brukere var svært positive da Google kunngjorde at de ville integrere Android-apper i Chrome OS. Dette ga Chrome OS tilgang til et stort utvalg nyttige funksjoner, apper, spill, verktøy og mer. Et operativsystem som lenge hadde blitt kritisert for å være «bare en nettleser», ble plutselig mer allsidig.

Det tok lengre tid enn forventet før Android-appene ble tilgjengelige på enhetene. Det var ikke et stort problem; vi ville bare at det skulle fungere. Men så kom den dårlige nyheten: ikke alle enheter ville få støtte for Android-apper. Listen over kompatible enheter ble offentliggjort, sammen med en plan for når funksjonen skulle komme. Hver Chromebook-eier var spent på å finne ut om deres enhet var inkludert. Mange brukere ble skuffet. Det verste var at det ikke var tydelig hvorfor noen enheter fikk Android-appstøtte, mens andre ikke gjorde det. Vi kan bare spekulere i at det har noe med brikkesett å gjøre, men det er vanskelig å si med sikkerhet, spesielt siden årsakene kan variere fra enhet til enhet.

Det samme skjedde senere med Linux-appstøtte, men denne funksjonen ble tilgjengelig på enda færre enheter i starten. Linux-støtte krever en spesifikk kjerneversjon, og de fleste Chromebooks på den tiden oppfylte ikke disse kravene. Google kunne heller ikke enkelt oppdatere enhetene, sannsynligvis på grunn av drivere med lukket kildekode.

Dermed ble to nyttige funksjoner bare tilgjengelig på et fåtall utvalgte Chromebooks fra starten. Det finnes imidlertid håp i det fjerne: på sikt bør alle Chrome OS-enheter støtte begge funksjonene. I utgangspunktet støtter alle nye Chromebooks Android-apper, og jeg regner med at det samme vil gjelde for Linux-apper etter hvert.

Likevel er det fortsatt et problem, og det handler først og fremst om Android-apper.

Chrome OS har et fragmenteringsproblem med Android

Selv om alle Chrome OS-enheter i fremtiden vil støtte Android-apper (eller i det minste burde det), viser den nylige lanseringen av Chrome OS 73 at fragmentering fortsatt er et problem. Hvorfor? Fordi forskjellige Chrome OS-enheter kjører forskjellige versjoner av Android. Det betyr at de også har tilgang til forskjellige funksjoner.

For eksempel introduserer Chrome OS 73 lydfokus for Android-apper. Dette innebærer at når en Android-app spiller av lyd, vil andre lydkilder dempes (som for eksempel lyden fra Chrome). Hvis du hører på musikk i Chrome, og en Android-app sender et varsel, vil varselet ha prioritet. Men denne funksjonen er bare tilgjengelig på Chrome OS-enheter som kjører Android Pie. Den fungerer ikke på Nougat eller eldre versjoner.

Dette er et problem, fordi de fleste Chrome OS-enheter fortsatt kjører Nougat. Chrome OS 72 introduserte Pie for noen enheter, men ikke alle – ikke engang de fleste. Dette er frustrerende for både eksisterende og nye brukere. Det er uklart hvorfor noen enheter ble oppgradert til Pie og andre ikke. Det er heller ikke tydelig hvordan disse oppdateringene vil fungere i fremtiden. Og Google er svært sparsom med informasjon om dette.

Hvis du leter etter en spesifikk Android-funksjon i Chrome OS, er det ganske tilfeldig om du finner den eller ikke, på grunn av forskjellene mellom versjonene. For å gjøre det verre, finnes det ingen klar tidslinje for når Pie vil bli tilgjengelig på flere Chrome OS-enheter, så du kan ikke engang sjekke når din enhet kan motta oppdateringen.

Akkurat nå er situasjonen ganske dårlig. På et tidligere tidspunkt kunne dette lett blitt avvist som en del av en bredere utrulling av Android-appstøtte på Chrome OS. Men det er snart to år siden Android-apper først ble tilgjengelige på Chrome OS, og det er lenge nok til at slike problemer burde vært løst.

Per i dag er Android-støtte på Chrome OS et fragmentert kaos. Det faktum at det startet sakte var bekymringsfullt, men funksjonsgapet mellom enhetene er nå et reelt problem. Vil eldre enheter noen gang få støtte for Android Pie? Vil fremtidige enheter ha de samme problemene? Vil enheter som allerede støtter Pie, få støtte for Android O?

Realiteten er at det ikke finnes svar på noen av disse spørsmålene. Chrome OS har vært fragmentert siden Android-appstøtten ble lansert, og det ser ikke ut til å endre seg med det første.

Og denne gangen er det Google alene som må ordne opp. Jeg håper for Chrome OS sin fremtid at det faktisk skjer. Like funksjoner er avgjørende, spesielt når et operativsystem styres av én enkelt leverandør.