Topp 11 Debian-baserte Linux-distribusjoner: Finn din perfekte distro!

Utforsk de beste Debian-baserte Linuxdistribusjonene

Debian er kjent for sin stabilitet og har dannet grunnlaget for flere populære distribusjoner som tilbyr gode og allsidige alternativer for de som ønsker et Linux-basert operativsystem. Denne varige stabiliteten kommer imidlertid med en viss kompleksitet, spesielt for de som er nye i Linux-verdenen.

Heldigvis har Debian sin fleksibilitet muliggjort utviklingen av en rekke distribusjoner som er mer brukervennlige for nybegynnere.

Nedenfor finner du en oversikt over de fremste Debian-baserte distribusjonene som tilbyr robuste funksjoner og et stabilt driftsmiljø.

Ubuntu er uten tvil den mest populære Debian-baserte Linux-distribusjonen for skrivebord. Dette skyldes dens brukervennlige grafiske grensesnitt og omfattende driverstøtte.

Mange Linux-brukere, uavhengig av erfaring, setter pris på at Ubuntu fungerer problemfritt. Distribusjonen er også utbredt på servere, inkludert hos store skyleverandører som Amazon.

Ubuntu er basert på Debian Unstable, hvor det tas et øyeblikksbilde som deretter poleres for allmenn bruk. Long-Term Support (LTS)-versjonene garanterer oppdateringer i fem år fra den første utgivelsen, noe som sikrer systemets stabilitet.

Til tross for Ubuntus popularitet har noen av Canonicals avgjørelser, som overgangen til Snap-pakker for populære apper som Firefox, samt promotering av Ubuntu Pro-støtteplanen i APT, skapt reaksjoner i brukerfellesskapet.

Pop!_OS er en spesialtilpasset versjon av Ubuntu, utviklet av System76 for deres serie av Linux-forhåndsinstallerte datamaskiner. Du trenger imidlertid ikke en System76-maskin for å bruke den. Pop!_OS kan lastes ned og installeres som enhver annen Debian-basert Linux-distribusjon.

System76 markedsfører dette operativsystemet som ideelt for STEM-relaterte fagfelt og kreativt arbeid. Skrivebordet er utstyrt med en rekke snarveier og bevegelser som forenkler navigering mellom vinduer. Det er enkelt å flislegge og stable vinduer.

Pop!_OS tilbyr også ferdige verktøysett for dataanalyse, medieproduksjon, ingeniørfag og bioinformatikk, som inneholder populære programvarer som Blender, R og Jupyter.

Distribusjonen tilbyr unike funksjoner for eiere av System76-maskiner, som muligheten til å laste ned fastvareoppdateringer gjennom et spesialverktøy.

Når man tenker på en Debian-basert Linux-distribusjon, er Ubuntu ofte det første som dukker opp i tankene. Q4OS har som mål å tilby et lettere og mer strømlinjeformet skrivebord, som et alternativ til Ubuntu.

I motsetning til Ubuntu, som er basert på Debian Unstable, følger Q4OS den stabile versjonen. Standard skrivebordsmiljø er KDE Plasma, men utviklerne tilbyr muligheten til å bytte skrivebord, inkludert Trinity-skrivebordet, ved hjelp av distros «lookswitcher»-verktøy. Det er til og med mulig å kjøre Plasma og Trinity side om side i Q4OS.

Selv om det kan virke selvmotsigende å omtale KDE som et «minimalistisk» skrivebordsmiljø, sier det kanskje mer om moderne datamaskiner enn om selve skrivebordet.

Det virker som om det finnes et behov for å lansere «minimale» Linux-distribusjoner når det dukker opp nye distribusjoner. SparkyLinux er enda et eksempel på hvordan man lager en minimalistisk skrivebordsdistribusjon.

I likhet med Q4OS, fokuserer SparkyLinux på en lett skrivebordsopplevelse gjennom LXQt-miljøet som standard, selv om versjoner med Xfce og KDE også er tilgjengelige. Distribusjonen er basert på Debian, ikke Ubuntu.

Du kan også installere andre spesialtilpassede skrivebordsvarianter: den spillfokuserte GameOver, Multimedia for lyd-, video- og webutvikling, og Rescue for å reparere et system som ikke starter. En MinimalCLI-versjon er også tilgjengelig uten en X-server.

SparkyLinux gir deg valget mellom å installere en «stabil» versjon eller den avanserte «rullende» versjonen, avhengig av om du prioriterer stabilitet eller den nyeste programvaren.

Zorin OS er en Debian-basert Linux-distribusjon som benytter seg av Ubuntu. Den prøver å tilby et grensesnitt som er kjent for Windows-brukere, for å gjøre overgangen til Linux enklere for de som er vant til Windows og macOS.

Mange ønsker å installere Linux på eldre datamaskiner, og Zorin OS tilbyr en «Lite»-versjon for akkurat dette formålet. Nettstedet deres bemerker også Windows 11 og dets krav om en TPM 2.0-modul, som mange datamaskiner, selv de som er produsert de siste årene, mangler.

Du kan endre utseendet på grensesnittet slik at det passer stilen til operativsystemet du er vant til, enten det er Windows eller macOS. Du kan til og med installere Windows-apper direkte i Zorin OS. Den leveres også med NVIDIA- og ATI-drivere for spill, og kan integreres med smarttelefoner, slik Windows og macOS kan.

Zorin OS har også en betalt «Pro»-versjon som inkluderer ekstra skrivebordsoppsett, flere apper og en notatapp.

Devuan er en avgrening av Debian, som oppstod som et resultat av at Debian byttet init-system fra det gamle Unix System V-inspirerte systemet til systemd. Dette var et kontroversielt trekk i Linux-miljøet, med ulike årsaker, fra påstått programvareoppblåsthet til utvikleratferd, potensialet for en systembasert monokultur og dominansen av prosjektet av Red Hat (hvor det oppsto).

Flere Debian-utviklere forlot prosjektet og startet Devuan for å fremme det de kaller «init freedom», og utga en variant av Debian som ikke bruker systemd. Som standard bruker Devuan sysvinit-systemet, men du kan velge blant andre.

Mange bedrifter bruker Linux på sine servere på grunn av sikkerheten, men sikkerhet er lite verdt hvis det ikke fungerer i praksis. Derfor bruker mange organisasjoner penetrasjonstestere for å prøve å bryte seg inn i systemene deres. Hvis du ønsker å lære deg dette, er Kali Linux distribusjonen for deg.

Kali Linux leveres fullpakket med hundrevis av penetrasjonstestverktøy, som Nmap. Det gir deg et komplett verktøysett for penetrasjonstesting på et brukervennlig Linux-skrivebord. Dokumentasjonen er også omfattende, med «oppskrifter» som viser hvordan du bruker operativsystemet.

Vi er ikke jurister, men du bør kun prøve penetrasjonstesting på maskiner og nettverk du eier eller har tillatelse til å teste.

MX Linux markedsfører seg selv som en «mellomvekt» Linux-distribusjon, som prøver å finne et balansepunkt mellom minimalistiske distribusjoner og store distribusjoner som Ubuntu.

Som standard bruker den Xfce-skrivebordet, med ekstra alternativer for KDE Plasma og Fluxbox.

Distribusjonen er en etterfølger til den originale MEPIS-distribusjonen samt antiX. Navnet er en kombinasjon av de to prosjektnavnene. Utviklerne av denne distribusjonen har som mål at den skal fungere bra på både eldre og nyere datamaskiner.

Deepin beskriver seg selv som «den beste Linux-distribusjonen fra Kina», rettet mot et globalt publikum.

Distribusjonen har sitt eget skrivebord, Deepin Desktop Environment, sammen med en pakke med egne applikasjoner, inkludert et pakkeinstallasjonsprogram. Grensesnittet er attraktivt, mens det underliggende systemet er basert på Debian.

Bodhi Linux er en minimalistisk Linux-distribusjon basert på Ubuntu. Den er kjent for å bruke en modifisert versjon av Enlightenment-vindusbehandleren for skrivebordet. Den leveres med få applikasjoner installert, slik at brukerne selv velger hvilke verktøy de trenger. Den er langt mer komplett enn en standard Arch Linux-installasjon. Standard nettleser er Chromium.

Linux Mint er en distribusjon som er ment å være komplett «ut av boksen», enda mer enn Ubuntu, som den er basert på. En stor forskjell fra Ubuntu er at den har alle nødvendige kodeker for å jobbe med media, inkludert MP3, installert som standard.

Det er flere forskjellige skrivebord å velge mellom: Cinnamon, MATE og Xfce. Det finnes også en utgave som er bygget på Debian.

GRATIS JUKSEARK: 50+ essensielle Linux-kommandoer

Mye å utforske i Debian-verdenen

Selv innenfor Debian og Ubuntu trenger du ikke være begrenset til standard operativsystem. Mange har brukt fleksibiliteten til Linux til å modifisere disse systemene til det de ønsker. Debian-baserte systemer er ikke noe unntak.

Det er utallige Linux-distribusjoner å utforske, og det vil garantert komme flere som bygger på Debian/Ubuntu-kodebasen i fremtiden. Husk at det å ha så mange operativsystemer tilgjengelig gratis kan føre til at du bytter mellom distribusjoner.