Twitter

De 13 beste X (Twitter)-alternativene som er verdt å prøve

Endringene til X (tidligere Twitter) har vært svulstige og hyppige. Hvis du tenker på å slutte, er du ikke alene. Det er mange X-alternativer du kan prøve, det avhenger bare av hvilken type sosial opplevelse du ønsker og hvilke funksjoner du leter etter på en sosial plattform. Her er de beste X-alternativene å prøve ut.

Substack Notes ble tilsynelatende et resultat av en krangel mellom X og Substack, og ble lansert 5. april 2023 og ble hjertelig mottatt. Hvis du allerede abonnerer på Substack, vil personene du følger være forhåndsbestemt. Du kan imidlertid alltid legge til flere.

Fordi Substack-abonnenter betaler for å lese innhold på plattformen, er det ingen annonser og ikke noe ønske om virale innlegg. Følgelig er dette en mer balansert opplevelse, fri for undergangsrulling og negativitet.

Substack Notes kan nås via nettleseren din eller via Substack Reader-mobilappen.

Last ned: Substack Reader for iOS | Android

Metas versjon av X dukket opp fra ingensteds. For å registrere deg på Threads, må du allerede ha en Instagram-konto. Dette betyr imidlertid at du enkelt vil kunne finne kontoene til personer du allerede følger.

Tråder har en veldig barebones-tilnærming, med en enkel delt feed av For deg og Følger. Du kan legge ut videoer, bilder eller tekst som et innlegg, og lenke dem sammen i tråder. Utforsk-fanen er veldig lett, den viser ganske enkelt en liste over kontoer du kan følge.

Meta har lenge vist seg å være en av bærebjelkene i sosiale medier, så det er et stort potensial for at Threads varer lenge som plattform. Av alle X-alternativene der ute, er Threads sannsynligvis det mest levedyktige. De andre merkene har ikke penger på metanivå å kaste på sine respektive X-utfordrere, og heller ikke en populær sosial medieplattform (Instagram) for å hjelpe med å bære navnet deres. Plattformen har allerede en imponerende brukerbase, noe som gjør den til den mest levedyktige X-konkurrenten i mainstream.

Last ned: Tråder for iOS | Android (Gratis)

Mastodon er et åpen kildekode X-alternativ som gir større kontroll over hva du ser og samtalene du har.

Den virkelige styrken til Mastodon er at den kan brukes med individuelle «instanser». Dette betyr at du kan få tilgang til spesialiserte versjoner av nettstedet, vanligvis tematisert etter emne. Star Trek-fan? Det er en Mastodon-forekomst for deg. Og fordi Mastodon er åpen kildekode, kan du få din egen forekomst, sette den opp og egentlig kjøre ditt eget sosiale nettverk.

Lær mer i vår guide til Mastodon sosiale nettverk med åpen kildekode.

Last ned: Mastodon for iOS | Android

Hvis du foretrekker gamle Twitter, så er Bluesky Social et flott alternativ. Med en grense på 300 tegn, fullstendig autonomi på feedene dine og en mindre brukerbase, representerer Bluesky visjonen tidlig Twitter hadde. Den har til og med den originale Twitter-medgründeren, Jack Dorsey, som en del av styret.

  Slik slår du av sensitivt innhold på Twitter

Du vil ha en lignende opplevelse på appen med hensyn til hva du forventer av X. Det er en sidefelt til venstre som er stort sett den samme, bortsett fra at det er feeder og moderering.

Bluesky er litt mer barebones, med at du kun kan legge ut tekst eller bildebaserte innlegg. Nivået av kontroll det gir deg over hvilket innhold du ser må imidlertid applauderes. Hele Moderering-fanen er full av måter du kan tilpasse feeden din og ekskludere bestemte emner eller profiler.

Bluesky er dessverre kun for invitasjoner for øyeblikket; så du må få en Bluesky-invitasjonskode for å bli med på plattformen.

Plattformen er bygget på AT-protokollen, som er et desentralisert, forent nettverk som lar deg koble til hvem som helst på en hvilken som helst tjeneste som bruker protokollen, i tillegg til å migrere kontoen din over mellom forskjellige plattformer uten å miste noen av dataene dine. Hvis du tror på ideen om fødererte, desentraliserte nettverk over de tradisjonelle, begrensede sosiale medieplattformene, representerer Bluesky ikke bare et alternativ til X, men en del av en mer autonom æra for din tilstedeværelse på sosiale medier.

Last ned: Bluesky Social for iOS | Android (Gratis)

Post News ble lansert i slutten av 2022, og ble satt opp av tidligere Waze-sjef Noam Bardin. Plattformens FAQ sier at det er «et sted for folk å oppdage, lese, se, diskutere og dele premium nyhetsinnhold uten abonnementer eller annonser».

Oppsettet til Post ligner på X (spesielt tidlige iterasjoner) og andre mikrobloggtjenester, så det bør ikke ta deg lang tid å komme i gang.

Last ned: Legg ut nyheter for Android | iOS (Gratis)

Med fare for å skyve Aether, kan du tenke på plattformen som en blanding av Discord og Mastodon. Ditt første besøk på nettstedet vil vise dette: «Åpen kildekode, selvstyrende samfunn med kontrollerbar moderering og modervalg.»

Aether forkjemper mindre mikroblogging og mer et diskusjonsområde, og har flere nøkkelfunksjoner:

  • Peer-to-peer: det er ingen sentralisert server.
  • Bare seks måneder med innlegg holdes: du kan lagre ting, men ikke etter den brenningsdatoen.
  • Moderering er gjennomsiktig: grunner for sletting gjøres offentlig.
  • Moderatorer kan velges og stilles for riksrett: upassende mods kan deaktiveres.

Hver av disse funksjonene gjør Aether til en veldig interessant utvikling på nettdiskusjonsområdet. Aether har versjoner for Windows, macOS og Linux, men ingen mobilapp.

Et av hovedformålene med X slik den ble unnfanget, var «mikroblogging.» Dette er et begrep gitt til formatet på korte blogginnlegg publisert uten tittel. Så, egentlig en tweet. Micro.blog er mindre krevende og tregere enn Twitter.

Den er ideell for korte og lange innlegg, bilder og engasjement med lesere. Alt dette høres bra ut, selv om det er en mangel: Micro.blog er kun tilgjengelig med et månedlig abonnement, som starter på $5 i måneden. Dette grunnleggende abonnementet gir kryssposting til sosiale nettverk, mobilapper og andre grunnleggende funksjoner, mens oppgradering gir deg podcast- og videohosting, samt nyhetsbrev på e-post.

  Slik sletter du alle tweets fra Twitter

En gratis 30-dagers prøveversjon er tilgjengelig hvis du vil prøve Micro.blog.

Med et mål om å sette «folk og ytringsfrihet først» har Gab blitt kjent som «alt-right»-alternativet til X; den ble faktisk dannet som en motgift til det grunnleggeren Andrew Torba beskrev «det helt venstreorienterte store sosiale monopolet».

Selv om en fri talefokusert tjeneste kanskje ikke virker urimelig, ble Gab utestengt i 2016 fra Apple App Store. I 2017 fjernet Google i mellomtiden appen fra Play-butikken, og bemerket at Gab ikke klarte å «demonstrere et tilstrekkelig nivå av moderering, inkludert for innhold som oppmuntrer til vold og forfekter hat mot grupper av mennesker.»

All denne kontroversen er en skam, siden Gab-plattformen er ganske nyttig, med statusoppdateringer på 300 tegn og et komfortabelt brukergrensesnitt.

GETTR hevder å være «en markedsplass for ideer», og tilbyr flere registreringsalternativer, fra telefon eller e-post til Google, LinkedIn, X, Twitch og mange andre.

Dette gjør det veldig enkelt å komme i gang med å bruke et sosialt nettverk «basert på prinsippene om ytringsfrihet, uavhengig tankegang og avvisning av politisk sensur». Du kan tenke på GETTR som en mindre konservativ Gab eller Parler.

GETTR er tilgjengelig for mobile enheter og gjennom nettleseren din. Den har til og med en TikTok-lignende funksjon, kalt Gtoks.

Last ned: GETTR for iOS | Android

Annonsefri Cohost er laget for å dele hva du vil. Et månedlig eller årlig abonnement gir forbedret tilgang til nettstedet, inkludert større opplastinger og tilpasningsmuligheter.

Cohost har en langsom registreringsprosess, med publisering begrenset til kontoen din er fullstendig bekreftet (normalt to dager). På plussiden betyr dette at du har tid til å utforske samtaler og emner, bokmerke hashtags og sette opp en profil.

Cohost har lovet at de «aldri vil selge dataene dine, selge annonser eller selge selskapet til noen som kan endre disse retningslinjene for å tjene penger».

Foreløpig er ingen mobilapp tilgjengelig for Cohost, men du kan se dette brukerens innlegg på Cohost om hvordan du kan etterligne opplevelsen av å ha plattformen som en app.

Med et skrivebordsbrukergrensesnitt som ligner X Pro (tidligere TweetDeck), har CounterSocial som mål å tilby sitt fellesskap fire «unike beskyttelser.»

Disse beskyttelsene inkluderer:

  • Deepfake-deteksjon: opplastet innhold analyseres for å bestemme bruken av deepfakes.
  • Botsentinel-integrasjon: beregnet på å oppdage roboter.
  • Varsler om identitetsbrudd: en nyttig måte for kontoinnehavere å finne ut om kontoen deres er blitt hacket og misbrukt.
  • Factlayer-integrasjon: fargekodede lenker for å demonstrere hvor pålitelig en nyhetslenke er.
  Hvordan dele et levende bilde som en GIF til Twitter fra iPhone eller iPad

Kontoer har en grense på 500 tegn per innlegg, media kan lastes opp, avstemninger gjennomføres og advarsler brukes for å skjule tekst. Betalte kontoer har forbedrede funksjoner, som å endre status og innlegg som utløper og «eksploderer». Det er også en VR-metaverse (selv om denne ikke er tilgjengelig i mobilappen).

CounterSocial tilbyr en god opplevelse, selv om noen emner er underserverte. Hvis du er glad i å diskutere nyheter og aktuelle hendelser, bør det imidlertid stå høyt på listen over X-alternativer.

Last ned: CounterSocial for iOS | Android (Gratis)

Trust Cafe er et langvarig X-alternativ som har som mål å «bekjempe feilinformasjon i sosiale medier». En fellesskapsmoderert plattform, du kan forvente mer innsiktsfull diskusjon fra mer autoritative brukere om en rekke emner. Du kan til og med surfe som gjest hvis du ikke vil opprette en konto.

Du kan lage tekst-, bilde- eller videoinnlegg samt samarbeide med andre om et innlegg. Å like og kommentere finnes slik at du kan samhandle med andre brukeres innhold. Hvis du noen gang har vært på WT.Social, vil du vite at dette er en etterfølger til plattformen, laget av Wikipedia-grunnleggeren Jimmy Wales. Foreløpig vil du bare kunne få tilgang til Trust Cafe via nettappen.

Hive Social har som mål å tilby en tidlig Twitter-opplevelse, med mer vekt på individene. Du kan endre visningen på dine eller andres feeder via en toppmeny, segmentere den til alle innlegg, bilder og video, eller bare tekstbasert.

Gjennom Twitters overgang til X hadde Hive Social noen storhetstid; med stor brukertilstrømning. Mens den har slitt med å opprettholde sin topp brukerbase siden, har den bygget opp et lojalt fellesskap.

Hvis du savner de første dagene av Twitter og foretrekker å ha et mindre likesinnede fellesskap i stedet for en feed full av støy, kan du finne den i Hive.

Last ned: Hive Social for iOS | Android (Gratis)

Hva er din X-erstatning?

Enten du planlegger å gå av X i dag, eller synes det er bedre å la det stå til personene du følger hopper av, er alternativene som dekkes for øyeblikket de beste alternativene.

Hvilken du foretrekker avhenger av hva du håper å få ut av en opplevelse med mikroblogging/sosiale nettverk. Det avhenger også av om du bryr deg om hvem som eier en bestemt plattform. Og uansett hvilken plattform som allerede er integrert i livet ditt. For eksempel kan Substack-notater og -tråder være på radaren din siden du allerede har Substack eller Instagram.

x