Viktige poenger
- Kryptoutlån og -lån kan gjennomføres via sentraliserte eller desentraliserte plattformer, hver med sine unike fordeler og arbeidsmetoder.
- De attraktive sidene ved å låne og låne ut krypto inkluderer ofte lavere rentekostnader, et bredt spekter av tilgjengelige eiendeler, og at det ikke kreves kredittsjekk.
- Det er viktig å være oppmerksom på ulempene, slik som den volatile naturen til kryptovalutaer, risikoen for å støte på useriøse plattformer, og mangelen på omfattende regulering i kryptomarkedet.
Kryptoindustrien har gjennomgått en bemerkelsesverdig utvikling det siste tiåret, og omfatter nå mer enn bare kjøp og salg av digitale aktiva. Et mangfold av finansielle tjenester har vokst frem innenfor DeFi-sektoren, inkludert muligheten for å låne og låne ut kryptovaluta. Spørsmålet er imidlertid om dette er en sikker praksis, eller om det er betydelige ulemper å vurdere.
La oss dykke ned i fordeler og ulemper ved kryptolån for å avgjøre om denne finansielle veien er den rette for deg.
Hvordan fungerer kryptoutlån og -lån?
Utlån og lån av kryptovaluta kan håndteres både gjennom sentraliserte og desentraliserte plattformer. Sentraliserte børser som Binance tilbyr tjenester for kryptolån, mens desentraliserte prosjekter som MakerDAO gir alternative løsninger.
Kryptolån via sentraliserte plattformer
La oss starte med den sentraliserte tilnærmingen.
Sentraliserte plattformer opereres av en gruppe individer som har kontroll over den daglige driften. Som bruker kan du benytte deg av alle plattformens funksjoner, men avgjørelser knyttet til funksjonstilgang, databruk og brukeropplevelse ligger hos etablerte ledere. Dette er i likhet med hvordan sosiale medier som Facebook og Instagram fungerer.
På en sentralisert plattform som Binance, har du tilgang til en rekke digitale aktiva for utlån. For å låne må du stille en viss mengde sikkerhet. Binance vurderer nødvendig sikkerhet basert på «Loan to Value»-formelen. Dette tar hensyn til prissvingningene i kryptomarkedet. En høy LTV-ratio indikerer høyere risiko og dermed krever mer sikkerhet.
Binance tilbyr lån for over 25 forskjellige digitale aktiva, fra Bitcoin og Ethereum til Filecoin og Monero. Plattformen tar ansvar for sikkerheten til lånet. Det er også mulig å låne ut krypto via sentraliserte plattformer og motta en viss avkastning. Du kan velge varigheten for utlån og hvilke aktiva du ønsker å tilby.
Desentralisert kryptolån
Hvordan fungerer desentralisert kryptolån?
Desentraliserte kryptoplattformer opereres uten en sentral enhet, der kontroll og data er spredt over et nettverk av noder (individuelle datamaskiner). Når du låner eller låner ut krypto på et desentralisert nettverk, har du ikke å gjøre med en bestemt enhet eller person. I stedet setter långivere inn midler i en felles pool, hvorfra midler lånes ut til andre brukere.
Desentraliserte plattformer krever sikkerhet for å beskytte mot prisendringer i utlånsperioden. Hvilken type sikkerhet som godtas og hvilke eiendeler som kan lånes ut varierer fra plattform til plattform. De mest brukte aktiva på DeFi-plattformer er Ethereum, Dai, Tether, USD Coin og Bitcoin. Tradisjonelle valutaer aksepteres ikke som sikkerhet, da DeFi-plattformer utelukkende håndterer desentraliserte aktiva.
Uansett om du låner via en sentralisert eller desentralisert plattform, vil sikkerheten bli konfiskert dersom lånet ikke tilbakebetales.
Som utlåner kan du tjene en fortjeneste ved å plassere midler i en DeFi- eller CeFi-pool. Avkastningen vil avhenge av utlånsperioden.
Fordeler med kryptolån
La oss se nærmere på de positive sidene ved utlån og lån av kryptovaluta.
1. Lave renter
Høye renter er ofte en stor utfordring ved tradisjonelle lån. Låneselskaper har som mål å tjene penger på renteinntekter, og presser derfor rentene opp for å maksimere avkastningen. Et typisk låneselskap kan kreve en rente på rundt 10 prosent eller mer, så lenge det er enighet om dette i avtalen.
Kryptoplattformer tilbyr ofte lavere renter, selv via sentraliserte aktører. Renter på Binance varierer avhengig av aktivumet som lånes, men kan være så lave som 0,95 prosent. Rentene kan også variere avhengig av om du velger en stabil eller fleksibel rente.
Desentraliserte plattformer kan tilby renter så lave som to prosent, men kan også komme opp i tosifrede tall. Som med sentraliserte plattformer, avhenger dette av aktivumet som lånes.
Uansett er det generelt sett lavere renter knyttet til kryptolån sammenlignet med tradisjonelle lån.
2. Bredt utvalg av eiendeler
Ved lån fra tradisjonelle banker er utvalget ofte begrenset til nasjonale valutaer. Kryptolån gir et bredt spekter av kryptovalutaer og tokens å velge mellom. Bitcoin og Ethereum er vanlig, men utvalget stopper ikke der. Du kan også låne mindre kjente eiendeler, samt stablecoins.
Dette gjelder også for utlån. Hvis du har kryptovaluta du ønsker å låne ut, vil du sannsynligvis finne en DeFi-plattform som er interessert i å benytte dine midler.
Her er en liste over DeFi-plattformer og deres aksepterte utlåns- og lånemidler:
- Aave: ETH, BAT, MANA, AVAX, MATIC, USDC, USDT, DAI.
- MakerDAO: DAI.
- Compound: DAI, ETH, USDT, USDC, WBTC, ZRX, SAI, REP, BAT.
- Curve Finance: DAI, USDC, USDT, WBTC, WETH, FRAX, TUSD, CRV, BUSD.
Med en allsidig plattform kan du låne ut flere eiendeler samtidig og øke avkastningen.
3. Ingen kredittsjekk
Tradisjonelle banker foretar kredittsjekk ved lån. Hvis kredittscoren er for lav, kan det føre til avslag eller svært høye renter.
DeFi-plattformer krever ikke kredittsjekk for lån, noe som gjør det enklere å ta opp lån. Det er likevel viktig å være forsiktig med å låne penger og huske at du er ansvarlig for å betale tilbake lånet med renter.
Ulemper med kryptolån
Selv om det finnes fordeler med kryptolån, er det også en rekke ulemper å vurdere.
1. Volatile eiendeler
Kryptovalutaer er kjent for sin volatilitet. Det betyr at prisen på kryptovalutaer kan endre seg raskt. Hvis du låner et aktivum og sikkerheten faller i verdi, må du legge til mer sikkerhet for å opprettholde sikkerhetsnivået. Hvis du ikke har nok midler til å dekke dette, kan du bli tvunget til å tilbakebetale lånet.
2. Useriøse plattformer
Kryptomarkedet har blitt en arena for kriminelle. Uansett om du handler, satser eller låner ut/tar opp lån, er det en risiko for å bli utsatt for svindel.
Useriøse aktører kan kreve stor sikkerhet som langt overstiger verdien på de lånte midlene. Alternativt kan de kreve urealistisk høye renter, slik at lånet blir veldig dyrt.
Hvis du velger å ta opp lån fra en useriøs plattform, kan du miste pengene dine for alltid. En useriøs aktør kan flytte midler fra en utlånspool til et annet sted og forsvinne med pengene. Du må alltid forsikre deg om at plattformen du låner fra eller til er seriøs og har gode anmeldelser og brukererfaringer.
3. Mangel på regulering
I motsetning til tradisjonell finans, har kryptosektoren et stykke igjen når det gjelder regulering. Noen lover er vedtatt i forbindelse med kryptovalutaer, og det er forventet flere restriksjoner i fremtiden. Det er fortsatt juridiske feller som kan utgjøre en risiko for investorer og tradere.
Kryptolån har ikke den samme sikkerheten og beskyttelsen som tradisjonelle lån. Det er ingen offisiell bank som legger til rette for lånet, og sikkerheten er ikke 100 prosent sikker.
Dette gjelder også for de som låner ut krypto. Hvis plattformen er useriøs eller sårbar for hacking, kan du miste alle eiendelene dine uten mulighet for å få de tilbake.
Bør du låne eller låne ut krypto?
Hvis du vurderer å låne krypto, er det best å ha en god grunn. Unngå å sette inn verdifulle eiendeler og betale renter uten et reelt behov. Hvis du har behov for kryptovaluta, men ikke ønsker å kjøpe for permanent eierskap, kan lån fra en legitim plattform være et godt alternativ.
Hvis du har kryptovaluta som bare ligger og hviler, og du ikke ønsker å selge dem direkte, kan utlån være en måte å dra nytte av midlene uten å måtte gi slipp på dem. Sørg for at plattformen du benytter deg av, er legitim og trygg.
Konklusjonen er at kryptolån har både fordeler og ulemper. Det er viktig å veie disse mot hverandre før du forplikter deg til noe.