Verdens mest verdifulle selskaper: Hvor mye er de *egentlig* verdt?

Det er lite overraskende at disse selskapene befinner seg på toppen av listen; de er alle ledende innen sine respektive felt. Men hvor store verdier representerer egentlig verdens mest verdifulle selskaper? Og hvordan har de oppnådd denne posisjonen?

Apple

Selv om jeg ikke er en typisk Apple-bruker, er det vanskelig å ikke imponeres over det de har oppnådd. Med en verdi som for tiden overstiger 780 milliarder pund, er denne amerikanske teknologigiganten den ubestridte lederen i verden. I 2018 var Apple det første børsnoterte amerikanske selskapet som nådde en verdsettelse på over 1 billion dollar. Apple er verdens største IT-selskap og det tredje største mobiltelefonselskapet, etter Samsung og Huawei. Grunnlagt i 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne, fortsetter Apple å være en dominerende aktør i både maskinvare- og programvareindustrien, med revolusjonerende produkter som iPhone, iPad og de fortsatt populære Mac-ene.

Amazon.com

Det er nærmest umulig å unngå Amazon, verdens største e-handelsplattform. I tillegg til å dominere netthandelen, eier dette milliardselskapet også Whole Foods, IMDb, Twitch.tv og Zappos. Amazon er verdens største internettselskap og den nest største arbeidsgiveren i USA, etter Walmart. Selskapet startet som en online bokhandel i 1995, men har siden ekspandert til å selge praktisk talt alt. Røttene er fortsatt synlige, spesielt med lanseringen av Kindle e-leser i 2007. Grunnlegger og administrerende direktør, Jeff Bezos, har blitt ansett som verdens rikeste mann, med en formue som for tiden overstiger 114,3 milliarder pund.

Alphabet

Det multinasjonale konglomeratet Alphabet Inc. ble først etablert i 2015, etter en omstrukturering av sitt hoveddatterselskap: Google. Google, derimot, har eksistert siden 1998 og har etablert seg som verdens mest besøkte nettside gjennom sin søkemotor. Google driver også en rekke produktivitetsapper og nettsteder, som Gmail, Google Disk og Google Docs. De har også tatt steget inn i smarttelefonmarkedet med sin populære Pixel-serie. Alphabet ble opprettet for å begrense Googles omfang og gi større selvstendighet til de andre datterselskapene. Alphabet eier også Calico, CapitalG, Chronicle, DeepMind, Google Fiber, GV, Jigsaw, Loon, Sidewalk Labs, Verily og Waymo. Selskapet, eid av tidligere Google-sjef Larry Page, har en verdi på over 596,5 milliarder pund.

Microsoft

Microsoft Corporation, kjent for Xbox, Office og selvfølgelig Windows, har de siste 43 årene vært sentral i debatten mellom PC- og Mac-brukere. I tillegg har de etablert seg som verdens største programvareprodusent. Selskapet, med en verdi på over 584,7 milliarder pund, har skapt tre milliardærer og tusenvis av millionærer siden børsnoteringen i 1986, inkludert Bill Gates, som siden 1987 jevnlig har vært blant verdens rikeste mennesker. Microsoft er også kjent for sitt høye antall fusjoner og oppkjøp opp gjennom årene, inkludert Hotmail, Mojang, Skype, Nokia og LinkedIn.

Facebook

Opprinnelig kalt «TheFacebook» og kun tilgjengelig for Harvard-studenter, har Facebook raskt blitt den ledende sosiale medieplattformen siden lanseringen i 2004, og overgikk MySpace i 2009. I dag har Facebook nesten 2,2 milliarder aktive brukere hver måned. Selskapet henter mesteparten av inntektene fra annonser på nettsiden, men har i det siste forsøkt å etablere seg i maskinvaremarkedet med sin første smarthøyttaler. Selskapet hadde allerede en verdi på 80,7 milliarder pund da de gikk på børs i 2012, den største innledende verdsettelsen til da. Facebook har imidlertid mottatt mye kritikk i det siste på grunn av sikkerhetsproblemer, noe som har ført til en nedgang i nettoformuen for både selskapet og administrerende direktør Mark Zuckerberg.