Kryptovaluta-gruvedrift: Den ultimate guiden for nybegynnere

Kryptovalutaer er både fascinerende og forvirrende. Men kryptovalutautvinning tar det til et nytt nivå av kompleksitet, og får mange til å klø seg i hodet. Ikke bekymre deg; denne artikkelen vil forklare det grunnleggende om kryptovalutautvinning og relaterte konsepter.

Ordet «krypto» kommer fra det greske ordet «kryptos», som betyr skjult.

Og for mange forblir det skjult, da en viss teknisk kunnskap er nødvendig for å i det hele tatt forstå seg på kryptouniverset.

La oss derfor dykke ned i kryptoverdenen og avdekke dens underliggende mekanismer.

Hva er kryptovaluta?

Det hele startet med Bitcoin, den største av alle kryptovalutaer.

Bitcoin er en digital eller virtuell mynt, som i dag er verdsatt til rundt 45 597 USD per mynt, ned fra 63 569 USD den 14. april 2021.

Ifølge Statista fantes det 5840 kryptovalutaer i august 2021. De mest kjente er Bitcoin, Ethereum, Cardano, Tether, Binance Coin og XRP.

Du kan se den fullstendige listen med detaljer som markedsverdi og gjeldende pris på CoinMarketCap.

For enkelhets skyld vil jeg noen ganger bruke Bitcoin for å referere til kryptovalutaer generelt, og bitcoin for å nevne den individuelle valutaen. Bitcoins er digitale mynter som administreres i desentraliserte digitale registre, kjent som blokkjeder. De blir sirkulert (utvunnet) og brukt uten sentral kontroll fra noen offentlig eller privat institusjon.

Det er som folkets penger, og vanlige mennesker som deg og meg er ansvarlige for at det fungerer.

Blokkjedeteknologien sikrer sikker drift. Den samme teknologien ligger også til grunn for ikke-fungible tokens (NFT).

Blokkjeden er en digital database som fører et permanent og uforanderlig register over hver transaksjon.

I tillegg verifiserer blokkjeden transaksjonene via nettverkskonsensus.

Nodene gjennomfører denne verifiseringsprosessen for å validere de pågående transaksjonene. Denne operasjonen genererer også nye bitcoins for sirkulasjon.

Interessant nok er det, i motsetning til fiatvalutaer, en sirkulasjonsgrense for de fleste kryptovalutaer. For eksempel kan kun 21 millioner bitcoins utvinnes. Dette faktum gjør kryptovalutaer til en potensiell sikring mot inflasjon.

Den eneste faktoren som kan påvirke verdien av en digital mynt, er offentlig spekulasjon. Verdien kan falle kraftig ved et salg eller stige i været dersom folk ønsker å bruke den.

Se på Bitcoin-prisendringene siden 2013:

For øyeblikket brukes kryptovaluta mer som en investeringsmulighet enn en vanlig valuta, men det begynner å modnes. Stadig flere plattformer viser sin støtte til kryptovalutaer ved å akseptere dem.

Fra Microsoft, Paypal, Overstock til Burger King ser vi at folk i økende grad bruker disse nettvalutaene. Så det er på tide at du forstår det grundig.

La oss ta det steg for steg og gå over til hoveddelen av denne artikkelen, kryptovalutautvinning.

Hva er kryptovalutautvinning?

Det finnes mange kryptovalutaer, og de har litt forskjellige utvinningsprotokoller. Derfor vil vi fokusere på Bitcoin og spesifikt diskutere bitcoin-utvinning i dette avsnittet.

Kryptoutvinning bringer nye mynter i omløp og autentiserer pågående transaksjoner. Det bruker kryptografi for å sjekke forfalskning og dobbeltbruk.

For å forstå utvinning må vi først forstå hvordan blokkjeden fungerer.

La oss si at du bruker bitcoin til å kjøpe servise hos Overstock.

Hva vil du gjøre? Det er enkelt, legg produktet i handlekurven og velg bitcoin som betalingsmetode.

I bakgrunnen går transaksjonen inn i en verifiseringskø med andre oppføringer som venter på å bli bekreftet og lagt til i neste blokk. Denne blokken fortsetter å ta oppføringer til den er full. Hver blokk er for øyeblikket begrenset til 1 MB data.

Opprettelsen av en blokk og verifiseringen av transaksjonene i den gir en belønning til utvinneren. De bruker tross alt ressurser (strøm, utstyr osv.) for å løse komplekse matematiske oppgaver for å få transaksjonen inn på blokkjeden.

Dette «komplekse matematiske problemet» refererer til å finne et 64-sifret heksadesimalt tall, kalt en hash.

Belønningen betales vanligvis i selve kryptovalutaen. Men det er ikke alle utvinnere som får betalt. Det er bare den første som finner riktig hash som får belønningen. De andre får ingenting annet enn en strømregning.

Så prosessen er risikabel, men tidvis fruktbar. Det kan være bortkastet tid hvis du ikke har kraftig datakapasitet.

Nå som vi har en oversikt over kryptoutvinningsprosessen, er det på tide å se på noen tekniske detaljer.

Og først er grunnlaget for blokkjedesikkerhet: hash.

Hva er en krypto-hash?

Som nevnt må du finne hashen for å fullføre en blokk med transaksjoner.

En hash ser slik ut:

00000000000000000004b79b7874718f022311e5194547644b119d30220ca18f

Hver blokk har en unik hash knyttet til seg.

Det er alltid et 64-sifret tall, uansett transaksjonsdata.

Enhver endring i en enkelt transaksjon vil generere en annen hash. Dermed er transaksjoner manipulasjonssikre etter at de er registrert.

I tillegg er hver blokks hash relatert til hashen til den forrige blokken. Dette bidrar til blokkjedens uforanderlighet.

Ettersom ethvert forsøk på å endre noe i en enkelt blokk endrer hashen til alle de påfølgende blokkene, vil dette til slutt starte en forgrening, en annen blokkjede, fra det nøyaktige endringspunktet.

Basert på kjedens lengde kan dette kreve enorm datakraft. Denne prosessen er så krevende (og kostbar) at det kan bli meningsløst å få noe ut av det til slutt.

Det er ikke alle forgreninger som er initiert av dårlige aktører. Noen er også systemgenererte forgreninger, som kan betraktes som oppgraderinger. For eksempel var London Hard Fork på Ethereum legitim. Den fant sted den 05-08-2021 kl. 12:33:42 PM +UTC, fra blokk nr. 12 965 000. Du kan finne historikken til alle forgreninger på Ethereum-blokkjeden her.

Denne solide prosessen med å sikre blokkjedetransaksjoner med hash kalles kryptografi.

Hvordan finner kryptoutvinnere målhashen?

Målhashen er en numerisk verdi som bestemmes av nettverket etter hver 2016 blokk. Målet er å opprettholde utvinningsvanskeligheten slik at en blokk utvinnes hvert 10. minutt i gjennomsnitt.

Det er verdien en hashet blokkhode rettes mot.

Blokkhoder er en 80-byte datastreng som fungerer som en ID for individuelle blokker. Den inneholder informasjon som er spesifikk for en blokk, for eksempel bitcoin-versjonsnummer, hash for forrige blokk, tidsstempel osv.

Utvinningsprosessen er altså ikke annet enn å kjøre algoritmer (SHA-256-hashingalgoritmen for bitcoin-utvinning) for å hashe blokkhoder til en verdi som er lavere enn målet.

Og den første som gjør det, vinner blokkbelønningen. Det er som å vinne i lotteri.

Tilbake i 2009 var utvinning enkelt. Du kunne ha utvunnet med din personlige datamaskin.

Etter hvert som Bitcoin ble populært, økte verdien, og flere begynte med utvinning – profesjonelt.

Dette økte utvinningsvanskeligheten, og for øyeblikket trenger du ikke annet enn dedikerte maskiner med høy prosesseringskapasitet for å tjene blokkbelønningen.

Men selv om du ikke ønsker å investere mye i utstyr, finnes det alternativer for deg. For å forstå dette bedre, la oss diskutere ulike typer utvinning.

Typer utvinning

Basert på antall deltakere kan du dele utvinning inn i solo og pool. Det kalles CPU-utvinning eller GPU-utvinning i henhold til primærutstyret som brukes i prosessen. Men hvis du bruker leid infrastruktur, kalles det skyutvinning.

La oss se nærmere på hver av dem.

#1. Solo-utvinning

Solo-utvinning, som navnet antyder, er utvinning uavhengig av andre. Det er den mest kostbare metoden, men samtidig beholder du hele belønningen for innsatsen din. Du slipper å dele fortjenesten med andre utvinnere.

Utstyret krever mye strøm. Det skaper en konstant summing av hundrevis av brikker som konkurrerer for å finne hashen raskere enn alle andre utvinnere – både solo og pool – i verden.

Du trenger betydelige investeringer for å sette opp et kjølig, ventilert, stort og avsidesliggende rom for å installere utvinningsgården din. Legg til de høye kostnadene for utvinningsrigger, og lommeboken din kan allerede føles litt lettere.

Se denne videoen, så får du et inntrykk av hva du har å gjøre med når du jakter på den verdifulle blokkbelønningen:

Den gode nyheten er at dette utvinningsoppsettet bare er relevant for bitcoin og noen andre etablerte valutaer. Men du kan utvinne andre (nye) kryptovalutaer lønnsomt for en brøkdel av investeringen.

Solo-utvinning: Lønnsomhet

For å illustrere, la oss anta at du bor i California i USA. Plassering er avgjørende for å beregne strømregninger og hvorvidt utvinning er gjennomførbart som et levebrød.

Nå har du to utstyrsalternativer. Enten kan du gå for en generell kryptoutvinningsrigg eller kjøpe en Application-Specific Integrated Circuit (ASIC)-utvinner.

En kryptoutvinningsrigg er bra, den er som en kraftigere versjon av en vanlig datamaskin. Den bruker mange grafikkort for å få jobben gjort. Du kan gjøre dine daglige digitale gjøremål, og utvinningen vil skje i bakgrunnen.

Men det vil ikke være like raskt som med ASIC-enheter.

Uansett, se denne videoen for å lære hvordan du bygger en utvinningsrigg med en haug av GPUer:

I tillegg bør du se på denne artikkelen før du begynner å bygge din egen utvinningsrigg.

Det neste og mer profesjonelle alternativet er en ASIC-utvinner. Den har spesialiserte maskiner som er oppfunnet (montert) for bare ett formål – utvinning.

For dette eksemplet tar jeg Antminer S19j Pro 100TH/s som nevnt ovenfor.

Den har en utrolig hash-rate på 100 TH/s (utvinningshastighet), og den koster 9300 USD i skrivende stund.

Denne ASIC-utvinneren har et strømforbruk på 2950 watt. Og siden vi driver solo-utvinning, har jeg satt bassengavgiften til null prosent. Nå skal vi beregne fortjenesten ved hjelp av CryptoCompare.

Dette er resultatet:

Medianinntekten i California i 2019 var omtrent 32 000 USD.

Basert på denne analysen trenger du 74 (del 32 000 på 435, månedlig fortjeneste) slike ASIC-enheter for å oppnå en gjennomsnittlig levestandard i California i USA.

Det vil koste rundt 74 * 9300 = 688 200 USD for ASIC-utvinnere. Husk at vi ennå ikke har lagt til kostnadene for eiendom, vifter, kjøling osv.

Kort sagt, det er VELDIG kostbart – hvis du utvinner Bitcoin.

La oss gå gjennom denne beregningen igjen for Dash (en annen kryptovaluta som bruker X11-algoritmen) denne gangen.

I dette tilfellet ga en enkelt ASIC-enhet deg en månedlig fortjeneste på over 100 000 USD.

Så ja, utvinning kan gjøre deg til millionær, men bare med riktig valg av mynt. Husk å ta med overheadkostnader for et fullstendig økonomisk bilde.

Teknisk oppsett for solo-utvinning

Dette er oppgavene du må gjøre for å starte med solo-utvinning. Vær oppmerksom på at det er litt teknisk. Men du vil klare det om du tar ett steg om gangen.

a) Konfigurer en full node: Fulde noder er de viktigste aktørene i bitcoin-blokkjeden. De hjelper med å validere transaksjoner sammen med andre fulle noder i nettverket.

b) Opprett en bitcoin.conf-fil: Denne filen hjelper deg med å endre den fulle noden i henhold til dine preferanser. Deretter lagrer du den i standard bitcoin-mappen.

c) Installer en bitcoin-utvinningsprogramvare: Du har alternativer som CGMiner, BFGMiner, MultiMiner, EasyMiner osv.

d) Start utvinningsprogramvaren i henhold til opplysningene som er angitt i bitcoin-konfigurasjonsfilen.

Husk at utvinning også er avhengig av flaks. Det er ikke en sikker seier bare fordi du har kraftig maskinvare. Du kan gå tomhendt hjem selv om du har sofistikerte maskiner ved din side. Dette gjelder spesielt for solo-utvinnere.

Likevel er det ikke alltid mulig å investere så mye. La oss gå over til et rimeligere alternativ, pool-utvinning.

#2. Pool-utvinning

Pools er grupper som bidrar til utvinningsprosessen. Du deltar med din begrensede datakraft og får belønningen i henhold til hashraten din.

Du kan for eksempel bli med i F2Pool, som er det største utvinningsbassenget for øyeblikket.

Se på fortjenesten til noen utvinnere med laveste hashrate i F2Pool:

Denne utvinneren «JASMINER X4-1U» med sin hash-rate på 520 M/s tjener 31,7 dollar per dag. Men selv den bruker en ASIC-utvinner, selv om den ikke er like kraftig.

Fortjenesten din vil altså være lavere hvis du bare bruker grafikkortet ditt til utvinning. Men du kan få gode tall hvis du bruker flere GPUer som disse utvinnerne:

Husk å finne ut strømkostnadene der du bor, da disse regningene alene kan overgå utvinningsfortjenesten din og føre til tap. Sjekk dette:

For å starte med pool-utvinning må du først velge et basseng du vil være med i.

Noen viktige faktorer du bør vurdere når du skal velge, er bassengavgift, omdømme, betalingssykluser og bassengstørrelse. Det er viktig å vurdere alt og ta det riktige valget.

Noen av de største bassengene (det siste året) i prosent av utvunne blokker var:

Bildekreditt

Etter at du har valgt bassenget, må du gå til nettstedet deres for å få flere oppsettsinstruksjoner.

Som med solo-utvinning kan du også bruke CryptoCompare for pool-utvinning. Det eneste du må endre, er bassengavgifter (vanligvis 1 % til 3 %), i henhold til bassenget du bestemmer deg for å utvinne med.

#3. CPU- og GPU-utvinning

Den eneste forskjellen på disse er maskinvaren som brukes til kryptoutvinning.

CPU-er er billigere enn GPU-er. De er imidlertid ikke i nærheten av like effektive til utvinning.

Bildekreditt

CPU-utvinning anbefales ikke dersom målet er å tjene en blokkbelønning. For øyeblikket er det et minimumskrav for lønnsom utvinning å ha flere GPU-er installert i kryptoutvinningsriggen din.

Det kan imidlertid prøves av nykommere i kryptoverdenen uten store investeringer på forhånd.

Oppsettet er det samme for både CPU- og GPU-utvinning.

Først må du velge og sette opp en kryptolommebok. Deretter laster du ned og konfigurerer eventuell utvinningsprogramvare for den ønskede kryptovalutaen, og du er i gang.

#4. Skyutvinning

Med skyutvinning inngår du en kontrakt med en skyutvinner (som ECOS eller Genesis Mining), og de leier ut utvinningsinfrastrukturen sin. Du slipper å bry deg om maskinvare, programvare og vedlikehold.

Du betaler et periodisk gebyr og utvinner mynten du ønsker basert på tilgjengeligheten hos skyutvinneren.

Det er som å bruke en betalt Gmail-tjeneste.

Skyutvinning er med andre ord en enkel affære for de som er rike og ikke så teknisk anlagt og ønsker å investere i kryptovalutautvinning.

I bunn og grunn investerer du i utvinning som er fullt administrert av andre, og du får belønningene basert på hashraten som ble kjøpt med kontrakten.

Du betaler kontingent på forhånd, selv om du ikke tjener noe. For kryptomarkedet er ustabilt, og kontrakten din bryr seg ikke noe om det.

Kryptohandel

Utvinning er ikke den eneste måten å eie krypto på. Du kan også bytte fiatvalutaen din mot dem.

For å handle må du registrere deg på en hvilken som helst kryptobørs og kjøpe kryptovaluta du ønsker med din offentlig utstedte valuta. Noen utvekslingsportaler tillater også utveksling mellom kryptomynter.

Men utvinning appellerer til kryptoentusiaster på en unik måte. Ikke bare tjener de bitcoin på denne måten, men de bidrar også til nettverkets bærekraft. De gjør blokkjeden sikrere og holder transaksjonene i gang.

Uten utvinning ville det ikke være noen nye mynter. I tillegg har de noe å si i enhver endring av nettverksprotokoller.

Vanlige spørsmål om bitcoin-utvinning

Hvordan blir man med i et bitcoin-utvinningsbasseng?

Det avhenger av utvinningsbassenget. Du finner detaljerte veiledninger på anerkjente bassengnettsteder om programvare- og maskinvareoppsett. Du kan også se gjennom disse beste utvinningsplattformene for kryptovaluta for å få en rask oversikt over noen av de tilgjengelige alternativene.

Kan man starte utvinning gratis?

Nei. Utvinning koster penger. I de fleste tilfeller kan du ikke gjøre det lønnsomt uten spesialisert maskinvare og med de høye strømregningene.

Hvor mye koster det å utvinne bitcoin?

Kostnaden er relatert til fortjenesten du ønsker å oppnå. Det er bare kostnaden for strøm hvis du har den nødvendige maskinvaren og eiendommen. Ellers er det kostnaden for utstyr, tilhørende kjølesystem og nødvendig eiendom. Legg til provisjonene til utvinningstjenesten, og du vil se at det krever en betydelig investering.

Konklusjon 👨‍💻

Kort sagt er kryptovalutautvinning for teknisk kyndige mennesker. Det er et uforutsigbart marked. Derfor er det best å teste vannet grundig før du hopper ut i det med dine hardt opptjente penger.

Prøv å utvinne mindre mynter før du går for de store.

Og ikke prøv å utvinne bitcoin (eller lignende mynter) med en enkelt GPU eller CPU. Du vil bare kaste bort tid og strøm, i tillegg til å redusere levetiden til utstyret ditt.

Vurder alle faktorer – land, strøm, omgivelser, maskinvare, programvare osv., før du begir deg inn i denne underlige verdenen av digitale valutaer.

Mange tjener store penger på kryptoutvinning. Og med riktig kunnskap og ressurser bør også du kunne lykkes.