DisplayPort 2: 16K oppløsning og VR-klar – fremtidens skjermteknologi?

Video Electronics Standards Association (VESA) har nylig offentliggjort den seneste versjonen av DisplayPort-teknologien, kjent som DisplayPort 2. Denne nye standarden åpner for støtte for oppløsninger opp til 16K og kan benytte både tradisjonelle DisplayPort-kontakter og USB-C-tilkoblinger. Forventet tilgjengelighet er satt til slutten av 2020.

Hva er egentlig DisplayPort?

DisplayPort representerer en videoverføringsstandard som kanskje ikke er like kjent for alle. I sin kjerne er den svært lik HDMI. Dagens DisplayPort-versjon kan overføre 8K-video og lyd ved 60Hz til TV-er og skjermer (HDMI 2.1 håndterer opptil 10K). Den finnes i både standard og mini-format, likt Mini HDMI. I tillegg, akkurat som HDMI-kabler, er DisplayPort-kabler generelt rimelige.

Hvorfor velger man da DisplayPort? En viktig grunn er dens egnethet for oppsett med flere skjermer. I motsetning til HDMI, har DisplayPort en praktisk funksjon kalt «seriekobling». Dette gjør det mulig å koble en skjerm til datamaskinen via DisplayPort, og deretter koble de påfølgende skjermene i oppsettet til hverandre. Dette gir en ryddig og brukervennlig løsning, spesielt populær blant dataeksperter og PC-spillere.

Likevel, hvis man ikke eier en high-end skjerm eller datamaskin, er sjansen stor for at man ikke vil ha bruk for DisplayPort i det hele tatt. Ettersom standarden primært brukes av profesjonelle og spillere, velger produsenter ofte å ikke inkludere DisplayPort i rimeligere datamaskiner, skjermer eller TV-er. Spørsmålet er derfor om DisplayPort 2 er verdt å bry seg om, og om den representerer noe nytt og banebrytende.

DisplayPort 2: Fremtidssikker og klar for VR

Den nyeste versjonen av DisplayPort er i hovedsak en forbedring av de eksisterende spesifikasjonene. DisplayPort 2 støtter videooppløsninger på 8K, 10K og 16K med en oppdateringsfrekvens på 60Hz, noe som dobler både oppløsning og båndbredde sammenlignet med dagens DisplayPort-standarder. Data overføres med en hastighet på 77,37 Gbps, og HDR10-støtte er inkludert. I tillegg krever alle DisplayPort 2-enheter støtte for DSC, en tapsfri bildekomprimeringsteknologi som enkelte produsenter tidligere har ignorert.

Disse spesifikasjonene er imponerende i seg selv, men de blir enda mer interessante når man vurderer deres potensiale innen virtual reality-spilling. DisplayPort 2s dataoverføring på 77,37 Gbps er mer enn tilstrekkelig for VR, og VESA hevder at den oppgraderte videostandarden kan sende 4K 60Hz-video til opptil to VR-headset samtidig (ved hjelp av seriekoblingsfunksjonen).

En god nyhet er at DisplayPort 2 er kompatibel med eldre DisplayPort-maskinvare, og kabelformen forblir den samme. Dette skal ikke by på problemer for mindre enheter som telefoner og bærbare datamaskiner, da USB-C også er fullt kompatibelt med DisplayPort 2 (mer om dette snart).

Med støtte for 16K video og VR-vennlig dataoverføringshastighet, ser DisplayPort 2 ut til å være en fremtidssikker standard. Det er mulig at vi ikke ser en ny oppgradering av denne videostandarden i løpet av de neste ti årene.

DisplayPort 2 integreres med USB-C

Hvis man aldri har kjøpt en DisplayPort-kabel før, kan det hende at man heller aldri vil trenge en DisplayPort 2-kabel. Dette er ikke kritikk av formatet, men heller et tegn på at VESA har en strategi for å sikre DisplayPorts overlevelse. Mens DisplayPort 1 krevde en egen DisplayPort-kontakt, kan DisplayPort 2 også operere gjennom USB-C.

Det stemmer, VESA omfavner den standardiserte USB-C-kontakten.

USB-C er i ferd med å overta rollen som standardport for DisplayPort og HDMI i de fleste forbrukerelektronikk (det er allerede standarden på MacBooks). Dette er mulig takket være USB-C-kablens evne til å støtte såkalte «alt-moduser». Hver USB-C-kabel inneholder fire dataoverføringsbaner med en båndbredde på 20 Gbps per bane. I alt-modus kan retningen på disse banene endres, noe som gjør det mulig for en datamaskin å sende data med en hastighet på 80 Gbps til for eksempel en skjerm.

Høres dette kjent ut? Dataoverføringshastigheten til DisplayPort 2 på 77,37 Gbps passer fint inn i en USB-C alt-modus. Dette betyr ikke at man trenger en adapter for å koble en USB-C-kabel til en TV eller skjerm. Det betyr derimot at de neste DisplayPort 2-kompatible TV-ene eller skjermene vil ha USB-C-porter, og man kan overføre video fra hvilken som helst telefon eller datamaskin til skjermen via USB-C. Så enkelt er det.

Når vil enheter ha DisplayPort 2?

VESA planlegger at DisplayPort 2 skal komme på forbrukermarkedet mot slutten av 2020. Men i virkeligheten er denne overgangen avhengig av produsentene av datamaskiner, telefoner, TV-er og skjermer. Hvis en enhet ikke er designet for å støtte DisplayPort 2, så vil den ikke gjøre det. En USB-C-port alene er ikke tilstrekkelig; enhetens interne komponenter må oppgraderes for å støtte den nyeste DisplayPort-standarden.

Det er sannsynlig at DisplayPort 2 først vil finne veien til high-end enheter og skjermer, før den eventuelt vil bli inkludert i rimeligere bærbare datamaskiner og budsjett-TV-er. HDMI 2.1 kan håndtere 10K video, så det er ikke et sterkt insentiv for produsenter å umiddelbart forlate denne teknologien for billigere produkter.

Kilder: VESA