Windows

Du kan betale for utvidet Windows 10-støtte, men bør du?

Viktige takeaways

  • Microsoft vil tilby en betalt utvidet sikkerhetsoppdateringsplan for Windows 10-brukere for å fortsette å motta kritiske sikkerhetsoppdateringer frem til 2028.
  • Planen inkluderer bare reparasjoner for alvorlige utnyttelser og sikkerhetshull, ikke nye funksjoner eller ytelsesjusteringer.
  • Vurder å betale for planen hvis du er avhengig av Windows 10 for spesifikke apper eller hvis den nåværende maskinvaren din ikke kan støtte Windows 11, men vær forberedt på å hoppe fra skipet før støtten tar slutt.

I et overraskende trekk vil Microsoft tillate Windows 10-brukere å fortsette å få oppdateringer for systemene sine. Haken er at du må betale for å fortsette å få støtte, men er det verdt å gjøre det? La oss utforske hvorfor du bør eller ikke bør betale for å fortsette å få Windows 10-oppdateringer.

Hva er den betalte planen for Microsoft Windows 10 Slutt-på-støtte?

Unsplash

Folk forventer at utviklere holder apper oppdatert, noe som er enda mer tilfelle for operativsystemer. Det betyr å gi systemet sikkerhetsoppdateringer, funksjoner og ytelsesjusteringer for å holde det trygt og fungere optimalt.

Dessverre må bedrifter kutte støtten til slutt. Hvis de ikke gjorde det, måtte de støtte produkter de ga ut for flere tiår siden. For å forhindre at selskapet bruker mye tid og penger på eldgamle enheter og systemer, gir de produktene deres en «end-of-life»-dato, hvoretter støtten vil bli kuttet.

  Rett opp Netflix-feil 70371101 i Windows 10

Windows 10 er intet unntak: Microsoft vil kutte støtten for det 14. oktober 2025. Men i et nytt trekk kunngjorde Microsoft på sin Vanlige spørsmål om Windows livssyklus at det vil tillate folk å betale en årlig avgift for en «Utvidede sikkerhetsoppdateringer»-plan for å fortsette å få oppdateringer til 2028.

På forhånd, da Microsoft tilbød en lignende tjeneste for Windows 7, var det bare bedrifter som fikk kjøpe planen. Enkeltpersoner kan imidlertid betale for å holde Windows 10 oppdatert etter endt-of-life-datoen. I skrivende stund vet vi ikke hvor mye planen vil koste.

Hva gir den utvidede sikkerhetsoppdateringsplanen for Windows 10 deg?

Hvis du ønsker å få kule nye Windows 10-funksjoner etter endt levetid, vil du bli veldig skuffet. Som Microsoft sier i sin Vanlige spørsmål om Windows livssyklus:

Hvis du er en individuell forbruker eller en organisasjon som velger å fortsette å bruke Windows 10 etter at støtten avsluttes 14. oktober 2025, vil du ha muligheten til å registrere PC-en din i det betalte Extended Security Updates (ESU)-programmet. ESU-programmet gjør at PC-er kan fortsette å motta kritiske og viktige sikkerhetsoppdateringer […] gjennom en årlig abonnementstjeneste etter at støtten avsluttes.

Når du betaler for den utvidede sikkerhetsoppdateringsplanen, er alt du får rettinger for alvorlige utnyttelser og sikkerhetshull. Mindre feil (som Microsoft gir en «Moderat» og «Lav» vurdering) vil ikke bli utbedret.

Grunner til å betale for Windows 10s utvidede sikkerhetsoppdateringsplan

Unsplash

Nå vet vi hva planen gir deg, la oss undersøke noen årsaker til hvorfor du kan betale, forutsatt at kostnadene ikke er av betydning.

  Slik setter du opp og tester mikrofonen din i Windows 11

Appene du trenger har ikke gått over til Windows 11 ennå

Hvis du er avhengig av spesifikke apper for jobben eller hobbyen din, men de ikke fungerer på Windows 11 ennå, er det veldig fornuftig å betale for fortsatt støtte for Windows 10. Sørg imidlertid for at appene du bruker er planlagt å migrere til Windows 11 snart.

Hvis du ikke finner informasjon om hvorvidt utviklerne migrerer appene sine til Windows 11, kan du sende dem en e-post. Hvis utviklerne forlater en app, bør du prøve alternative alternativer som fungerer på Windows 11, slik at du ikke sitter fast med en ustøttet Windows 10 når 2028 kommer.

PC-en din kan ikke håndtere maskinvarekravene til Windows 11

Det største hinderet folk hadde da de prøvde å oppgradere fra Windows 10 var hvor strenge systemkravene til Windows 11 var. Maskinvarekraft alene var ikke nok; du trengte også maskinvaren din for å overholde spesifikke sikkerhetstiltak, ellers ville Microsoft erklære PC-en din inkompatibel.

Hvis du ikke kan betale for ny maskinvare ennå, kan utvidelse av Windows 10-systemets støtte gi deg tid til å spare penger. Dette er imidlertid i stor grad avhengig av hvor mye Microsoft vil bestemme seg for å belaste deg. Hvis de vil ha $100+ i året, vil du ha det bedre å bruke de pengene på ny maskinvare – eller du kan bare omgå Windows 11s minimumskrav til maskinvare.

Grunner til å oppgradere til Windows 11 i stedet

Unsplash

Mens Windows 10 vant hjertene til mange mennesker, er det også noen gode grunner til å oppgradere til Windows 11 i stedet.

Windows 10s betalte oppdateringer vil bare inneholde sikkerhetsrettinger

Som vi sa tidligere, betaler du kun for sikkerhetsbaserte funksjoner. Det betyr ikke flere kule tillegg, ytelsesjusteringer eller til og med reparasjoner for mindre sikkerhetsfeil.

  Slik ser du Wi-Fi-passord i Windows 11 (5 metoder)

Windows 11 deler ikke dette problemet; Microsoft holder den kontinuerlig oppdatert med interessante nye funksjoner og forbedringer av operativsystemet. Som sådan vil du gå glipp av noen flotte nye funksjoner hvis du holder deg til Windows 10.

Du kan få Windows 11 til å fungere som Windows 10

Hvis du ikke liker hvordan Windows 11 ser ut eller fungerer, kan du få det til å se mer ut som Windows 10 slik at det føles mer kjent. Dette inkluderer nedlasting av tredjepartsapper for å få Windows 11 til å se mer ut som Windows 10.

Windows 10s betalte støtte vil til slutt utløpe

Så fint som det høres ut å utvide Windows 10s sluttbruksstøtte, det er alt det er: en utvidelse. Når 2028 ruller rundt, vil den utvidede støtten avsluttes, og du vil være tilbake til utgangspunktet. Du må vurdere om å betale for de ekstra årene er verdt investeringen over å oppgradere til Windows 11.

Bør du betale for Windows 10s utvidede sikkerhetsoppdateringsplan?

Siden vi fortsatt ikke vet hvor mye den utvidede støtten vil være, er det vanskelig å gi et hardt ja eller nei til dette spørsmålet. Men når kostnaden er ute av ligningen, blir det mye enklere.

Folk som er avhengige av Windows 10, enten fordi appene de bruker bare kjører på det, eller maskinvaren deres ikke støtter Windows 11, bør vurdere å betale årsavgiften. Dette er ikke ment å være en permanent løsning, men i stedet en måte å unngå å bruke et usikkert operativsystem før du er klar til å hoppe til Windows 11.

Å betale for Windows 10-støtte til tross for Windows 11 er kanskje ikke en god idé. Spør deg selv: Når Windows 10 mister støtte i 2028, vil du fortsette å bruke operativsystemet? Hvis ikke, kan du spare penger og migrere nå. Hvis du vil, vil du få flere års sikkerhet for pengene, men så er du tilbake til å være ustøttet igjen.

Hvis kostnadene er din største bekymring, kan det være bedre å bruke en Linux-distro for Windows-brukere i stedet.

x