Nanoleaf Skylight: Dyrt, men profesjonelt taklys?

Viktige punkter

  • Nanoleaf sine takvinduer representerer et smart og fleksibelt alternativ til vanlige taklamper. De kan kobles sammen i grupper på opptil 100 paneler og leverer opptil 1400 lumen med hvitt lys.
  • Fargegjengivelsen er ikke like overbevisende, og LED-plasseringen skaper lyspunkter rundt kantene.
  • Prisen er høy, med en startpris på rundt 250 dollar for et sett med tre paneler, noe som begrenser designmulighetene. Likevel, programvarefunksjoner som skjermspeiling og Razer Chroma-integrasjon kan appellere til de som ønsker en engasjerende spillopplevelse.

Nanoleaf takvinduer har vært under utvikling en stund, og ble først vist frem på CES i januar 2023. De introduserer modulær og intelligent belysning til den ofte kjedelige verdenen av taklamper. Hvert panel er 30 cm på hver side og kan produsere hele 1400 lumen med hvitt lys. Med avanserte funksjoner som skjermspeiling, Razer Chroma og synkronisering med musikk, kan Nanoleaf takvinduer være det du har ventet på. Likevel, selv om det er mulig å koble sammen opptil 100 paneler, er startkostnaden på 250 dollar for tre paneler, og ytterligere 70 dollar for hvert ekstra panel, svært høy for de fleste.

Nanoleaf takvindu

Nanoleaf Skylight er et overbevisende, smart og modulært alternativ til konvensjonelle taklamper, som lar deg koble sammen opptil 100 enheter. Hvert panel gir opptil 1400 lumen med hvitt lys. Fargegjengivelsen er likevel ikke like imponerende, og LED-arrangementet fører til lyspunkter rundt kantene. Det er en kostbar løsning med en startpris på 250 dollar for kun tre paneler, noe som gir begrensede designmuligheter. Imidlertid kan de mange programvarefunksjonene, som skjermspeiling eller Razer Chroma-integrasjon for en mer oppslukende spillopplevelse, være attraktivt for noen.

Merke: Nanoleaf

Integrasjoner: Wi-Fi (støtter Google, Alexa, Apple)

Protokoll: Matter

Hub påkrevd: Nei

Musikkresponsiv: Ja

Flerfarget: Ja (hvert panel viser en enkelt farge)

Fargesammensetning: RGBCW

Antall paneler: 3 i basissettet (250 dollar), kan utvides til 100

Spenning: 110~240V (må kobles til strømnettet i taket)

Lysstyrke: 1400 lumen hvitt lys per panel

Fordeler

  • Godt hvitt lys
  • Modulær design med plass til opptil 100 paneler, ideelt for store rom
  • Matter-støtte gir pålitelig styring via smarthjem-assistenter
  • Skjermspeiling og Razer Chroma-integrasjon for en bedre opplevelse av media og spill

Ulemper

  • Lyspunkter rundt kantene
  • Krever kablet strømtilkobling og flere hull i taket

Installasjon og oppsett: Beregn god tid

I esken finner du tre paneler (hvorav ett fungerer som hovedkontroller og strømtilkoblingspunkt), diverse skruer, skiver og gipsankre, samt to korte datakabler. Begynn med å fjerne de matte plastdekslene på hvert panel, noe som kan være vanskelig og krever at du bruker en flat skrutrekker. Vær svært forsiktig, da riper vil synes tydelig når lyset er på.

James Bruce / MakeUseOf

Når dekslene er fjernet, skru av kretsdekselet på midten av hvert panel for å avdekke en enkel push-klemme som holder ledningene på plass. Ved dette tidspunktet bør du også identifisere hovedkontrollpanelet, som har en rektangulær blokk uten strømledning. Dette skal monteres først og kobles til strømledningen fra taket. De øvrige panelene kobles til det første panelet (eller panelet ved siden av).

James Bruce / MakeUseOf

Installasjonen krever flere hull – fire per panel. Hurtiginstallasjonsveiledningen inneholder en trykkfeil: den ser ut til å antyde at du ikke trenger å bore hull for gipsankrene (det må du, 6 mm), og at du ikke trenger skruer (det trenger du).

James Bruce / MakeUseOf

Et viktig poeng er at panelene ligger helt inntil taket, og har kun en liten åpning for kablene. Hvis du har overflødig ledning, er det ingen plass inne i panelet for å gjemme det. Ettersom mitt hus er gammelt og ledningene ikke er helt i tråd med dagens standarder, måtte jeg kutte et større hull for å få plass til overflødig ledning.

James Bruce / MakeUseOf

Monteringen av panelene er enkel, men kablingen krever litt ekstra omtanke. Et panel fungerer som hovedkontrollpunkt og kobles til taklampens strøm. Hvert tilleggspanel kobles til det, eller det forrige panelet i kjeden.

James Bruce / MakeUseOf

Ser du nøye på panelene, ser du linjer som viser hvor kablene skal føres. Jeg fant imidlertid ut at kablene var for lange, og måtte føre dem rundt og tilbake gjennom andre klips. Heldigvis finnes det mange klips, men det kan bli vanskelig hvis du skal kable et helt tak.

James Bruce / MakeUseOf

Det er to kabler som må kobles mellom panelene: en for strøm og en for datasignal. Datakabelen er liten med jumper-kontakter som enkelt skyves inn. Strømkabelen er også fargekodet, og du skyver bare koblingsblokken ned og mater kabelen inn.

James Bruce / MakeUseOf

Når alle panelene er koblet sammen, bør du slå på strømmen for å kontrollere at alt er i orden. Standardinnstillingen er varmt, hvitt lys.

James Bruce / MakeUseOf

Til slutt setter du på plass plastdekslene på strømhubene, og deretter de matte hvite dekslene på panelene.

Når ett panel er koblet til, kan de øvrige kobles fra det. Nanoleaf hevder at du kan koble sammen opptil 100 paneler på én linje – hvert panel gir opptil 1400 lumen. Det betyr i teorien at du kan oppnå 140 000 lumen, noe som ville vært blendende, og ville ha kostet rundt 7000 dollar.

Til sammenligning gir en tradisjonell 100W glødepære omtrent 1600 lumen, mens en 75W gir rundt 1100 lumen. Hvert Nanoleaf Skylight-panel ligger altså et sted mellom en 75W og 100W pære.

Det tok meg omtrent to timer å installere tre paneler. Dette inkluderte å merke ut og bore hull, skru inn gipsankre, montere panelene, og å koble ledningene. Hvis du ikke er trygg på å koble dette til selv, anbefales det å kontakte en elektriker.

Når den fysiske installasjonen er ferdig (og lyset er på), last ned Nanoleaf-appen og klikk på «Legg til enhet». Den bør automatisk finne enheten via Bluetooth, men du må skanne QR-koden fra hurtigstartveiledningen for å fullføre oppsettet. QR-koden er også trykket på innsiden av Skylight-kontrollpanelet, men skriften var falmet. Ta vare på QR-koden, da panelet ikke vil fungere uten den. Under oppsettet velger du også oppsett og standard oppstartstilstand.

Farger og lyskvalitet: Hvite farger er utmerket, men det er noen lyspunkter

James Bruce / MakeUseOf

I motsetning til mange RGB-armaturer som blander hvitt lys fra en kombinasjon av de tre fargene, bruker Nanoleaf takvinduer både kaldhvite og varmhvite lysdioder (RGBCW), noe som gir et temperaturområde på 2700-6500K. Den maksimale lysstyrken på 1400 lumen er kun tilgjengelig i kombinert hvit modus.

RGB-farger vil ikke være i nærheten like sterke. Jeg målte den hvite lyseffekten til 1270 lux en meter fra lyset (lux er ikke det samme som lumen). RGB-fargene målte mellom 110 og 200 lux, avhengig av fargenyansen. Det betyr at fargelysstyrken er omtrent 1/10 av den hvite. Dette er ikke uvanlig, men hvis du ønsker å fylle et rom med sterke farger, trenger du mer enn bare startpakken. På mitt kontor på 4×5 meter føles de tre panelene tilstrekkelig for et generelt kjølig eller varmt hvitt lys, men ikke for farger, og ikke som en erstatning for en skrivebordslampe for teknisk tegning.

James Bruce / MakeUseOf

Selv med det matte plastpanelet er det lyspunkter rundt kantene, og et mørkere område i midten. Dette skyldes at lysdiodene kun er plassert rundt kanten. Fra enkelte vinkler er dette mer synlig enn fra andre, og som regel vil du ikke legge merke til det. Hotspotene er mindre synlige enn jeg hadde forventet gitt LED-plasseringen. De matte panelene gjør en god jobb med å dempe lyset.

James Bruce / MakeUseOf

Et annet lite poeng er at panelene er svært reflekterende. På bildet over kan du til og med se spillene i hylla. Selv om lyset ikke er sterkt nok til å gjøre stor forskjell, er det synlig at panelfargene fremdeles er svært merkbare.

Designmuligheter: Ikke like imponerende som funksjonsbelysning

Selv om du kan skape imponerende og unike lyseffekter på veggen med de originale Nanoleaf Light Panels, bør du være forsiktig med å forvente det samme i taket. Hvert ekstra panel koster rundt 70 dollar, mens startpakken med tre paneler koster mer fordi den inkluderer kontrollmodulen og strømtilkoblingsblokken. Du kan selvfølgelig spare litt ved å kjøpe et startsett med 6 eller 12 paneler i stedet.

James Bruce / MakeUseOf

Med en størrelse på 30 cm og 1400 lumen hvitt lys, er takvinduet ikke sammenlignbart med de mindre og svakere smarte vegglampene. Designmulighetene vil være mer begrenset, særlig med bare startpakken. Du kan ha et hjørne, en linje eller en blokkete pyramide, eventuelt forskjøvet med et halvt panel. Forvent ikke stor variasjon.

I motsetning til andre smarte belysninger som kan vise ulike farger på tvers av et panel (Govee Glide Hexa Pro har tre fargesegmenter per panel), viser hvert Nanoleaf takvindu kun én farge om gangen. Noen vil kanskje foretrekke det, men det er noe å huske på. Med startpakken har du bare tre «piksler» å designe med.

Hvis du vil etterligne et takvindu (noe som er et flott bruksområde), for å bekjempe sesongdepresjon eller for å lysne opp en mørk kjeller, bør du ha minst ett ekstra panel for å lage en tradisjonell 2×2 vindusrute. En 6-pakning gir en 2×3-design.

Programvareopplevelse: Apper for smarttelefon og datamaskin

Du har flere måter å styre Nanoleaf Skylight på. Selv om Nanoleaf ikke nevner det på emballasjen eller i produktnavnet, er Nanoleaf Skylight bygget rundt det nye Matter-smarthus-økosystemet.

Det første og enkleste alternativet er å bruke en av de støttede smarthjem-assistentene: Alexa, Google eller Apple Homekit. Jeg bruker Apple, og takvinduet fungerer stabilt og pålitelig. Du er imidlertid begrenset til enkeltfarger eller hvitt fra hurtigkontrollen. Hele listen over scener fra Nanoleaf-appen er også tilgjengelig, slik at du raskt kan starte musikkaktiverte eller dynamiske moduser, samt bruke dem i automatiseringer/snarveier eller med en Siri-talekommando.

Nanoleaf-appen er ikke like intuitiv, men du vil snart lære deg den. Klikk på Skylight-ikonet, og du kan velge mellom «Basic» (for enkeltfarger), «Scener» (dynamisk og musikkaktivert) og «Magic Scene». «Magic Scene»-funksjonen er mest skuffende. Du skriver inn et ord eller en setning, og appen lager noen fargevalg. Fargene ser ut til å være helt tilfeldige, og algoritmen er uklar. For eksempel ga ordet «brennende» en mørk lilla og oransje blanding. Det hadde vært fint med en AI-styrt lysmønstergenerator for å lage dynamiske scener.

Det finnes også en egen «Discover»-fane der du kan bla gjennom et bibliotek med animasjoner og scener. Du kan også lage egne scener, og etter litt eksperimentering kunne jeg lage noen for spilløkter, som «Lyn» (for det meste mørkeblått, med tilfeldige hvite blink), eller «Alarm» (raskt rødt blink langs panellinjen). Sammenlignet med Govee-appen er Nanoleaf-scenebyggeren mye mer brukervennlig.

Nanoleaf tilbyr også en skrivebordsapp. Logg deg på Nanoleaf-skykontoen for å synkronisere enhetene fra smarttelefonappen. Skrivebordsappen har de samme funksjonene som smarttelefonappen, i tillegg til en veldig kul funksjon: «Desktop Mirror».

I denne modusen gjenspeiler takvinduet innholdet på skjermen din. Dette kan øke innlevelsen når du ser på film eller spiller, men som taklampe er effekten ikke like imponerende som en ekte Ambilight-skjerm, for eksempel Govee AI Gaming Syncbox. Hvis du bruker Windows-versjonen av Nanoleaf-skrivebordsappen for spill-PC-en, vil du også sette pris på Razer Chroma-integrasjonen for å koble sammen med annet Razer-utstyr.

Bør du kjøpe Nanoleaf Skylight?

James Bruce / MakeUseOf

Hvis du først og fremst er ute etter fargerik effektbelysning, bør du ikke bry deg om takvinduene. Du får betydelig sterkere fargeeffekter med LED-striper, som Govee Matter-kompatible M1 LED-striper til rundt 40 dollar for tre meter, eller deres AI Gaming Sync-boks for skjermen din.

Men som en lyssterk, modulær og «ordentlig» taklampe som også tilbyr fargekontroll og dynamiske, musikkaktiverte moduser, er Nanoleaf Skylight et godt valg. Det finnes mange smarte taklamper til en lavere pris, men de har ikke de samme funksjonene og kan ikke utvides for større rom eller mer lys. Hvis du har budsjettert rundt 500 dollar for en taklampe, vil du ikke finne en bedre smart løsning enn Nanoleaf Skylight.

Nanoleaf takvindu

Nanoleaf Skylight er et overbevisende, smart og modulært alternativ til vanlige taklamper, som lar deg koble sammen opptil 100 paneler. Hvert panel gir opptil 1400 lumen med hvitt lys. Fargegjengivelsen er ikke like imponerende, og LED-plasseringen skaper lyspunkter rundt kantene. Det er en kostbar løsning med en startpris på 250 dollar for kun tre paneler, noe som gir begrensede designmuligheter. Likevel kan de mange programvarefunksjonene, som skjermspeiling eller Razer Chroma-integrasjon for en mer engasjerende spillopplevelse, være attraktive for noen.