Sikker nettlesing: DNS-filtrering med SafeDNS – Anmeldelse og guide

Viktigheten av Cybersikkerhet og DNS-filtrering

I dagens digitale verden er cybersikkerhet og personvern blitt avgjørende problemstillinger. Virksomheter, organisasjoner og enkeltpersoner tar nå aktivt grep for å implementere robuste strategier for å redusere risikoen for trusler på internett.

Nettbaserte farer, som hacking, phishing-angrep, DDoS-angrep, innføring av skadelig programvare, spionprogramvare og løsepengeprogramvare, øker i takt med den teknologiske utviklingen. Derfor er det essensielt å overvåke onlineaktiviteter og beskytte barn, enheter, data og ansatte mot potensielle inntrengninger.

DNS-filtrering fremstår som et verdifullt verktøy for å styrke sikkerheten i organisasjoner og hjem, og redusere sårbarheten for nettkriminalitet.

Denne artikkelen vil utforske DNS- og nettfiltrering i dybden, og viser hvordan disse teknikkene kan være til nytte. Vi vil også se nærmere på en spesifikk DNS-filterløsning – SafeDNS, og dele en grundig evaluering.

Hva innebærer DNS-filtrering?

DNS-filtrering er en prosedyre som benytter Domain Name System (DNS) for å filtrere og blokkere skadelig innhold og ondsinnede nettsider. Det gir økt sikkerhet for dataene dine og bedre kontroll over hva dine ansatte får tilgang til via bedriftens nettverk.

DNS-filtre er et viktig verktøy i enhver cybersikkerhetsstrategi eller tilgangskontrollplan. De gir et ekstra lag med beskyttelse i det stadig mer risikofylte digitale landskapet.

DNS-filtrering er en form for nettfiltrering, et bredere begrep som omfatter ulike metoder for å kontrollere internettrafikk og sikre sikkerhet. Andre typer nettfiltrering inkluderer innholdsfiltrering, søkeordfiltrering og URL-filtrering.

Hva er DNS?

For å forstå hvordan DNS- og nettfiltrering gir bedre sikkerhet for bedrifter, er det nødvendig å forstå hva DNS er.

DNS fungerer som en «telefonbok» for internett, og kobler domenenavn med IP-adresser. For eksempel, domenenavnet tipsbilk.net.com kan være knyttet til IP-adressen 174.16.2.1. DNS gjør det mulig for brukere å besøke nettsteder ved å bruke domenenavn, som er enklere å huske enn lange rekker med tall.

Når du skriver inn et domenenavn i nettleseren, sender enheten en DNS-forespørsel til en DNS-resolver, en spesialdesignet webserver. Denne resolveren finner den tilhørende IP-adressen i sin hurtigbuffer eller ved å spørre andre DNS-servere.

Deretter formidler DNS-en den korrekte IP-adressen til enheten din, som bruker den til å koble seg til webserveren og laste inn innholdet. DNS er grunnleggende for å få tilgang til nettinnhold, og uten denne prosessen i bakgrunnen, ville det ikke vært mulig å laste inn en nettside. DNS-filtrering utnytter denne mekanismen for å effektivt kontrollere brukertilgang.

Hvordan hjelper DNS-filtrering bedrifter?

Som tidligere nevnt, dirigeres alle DNS-forespørsler til en DNS-resolver. Hvis en DNS-resolver er konfigurert for å fungere som et nettfilter, kan den avvise å løse et søk for et domene som finnes på en blokkeringsliste. På denne måten kan det hindre brukere i å nå ondsinnede domener.

For eksempel, et DNS-filter i en organisasjons nettverk vil granske alle forespørsler fra ansatte som prøver å besøke forskjellige nettsteder. Filteret vil sjekke blokkeringslisten for å se om det forespurte nettstedet er der. Bare de forespørslene som ikke er på blokkeringslisten vil bli tillatt, mens de andre blir blokkert.

Dette gjør organisasjonen din tryggere mot ondsinnede angrep ved å hindre tilgang til skadelige nettsteder.

Noen DNS-filtreringsløsninger benytter også en tillatelsesliste med sikre domener, som gir tilgang kun til disse og blokkerer alle andre. DNS-filtre kan blokkere nettsteder, nettsider og andre internettressurser basert på IP-adresse eller domenenavn.

  • Hvis blokkeringen skjer via domene, vil IP-adressene til de blokkerte domenene ikke bli løst.
  • Hvis blokkeringen skjer via IP-adresse, vil alle domener forsøkes løst. Hvis en blokkert IP-adresse finnes, vil den ikke bli sendt til den forespørrende enheten.

Bruksområder for nett/DNS-filtrering

DNS-filtre er et effektivt middel for å beskytte enheter eller nettverk mot skadelig programvare, virus, phishing-angrep og andre trusler.

  • Blokkering av phishing-nettsteder: Phishing-nettsteder er falske kopier av offisielle nettsteder, designet for å stjele brukernavn og passord. DNS-filtre kan blokkere slike nettsider. Likevel, nye domener blir stadig opprettet, og det er vanskelig å blokkere dem alle.
  • Begrensning av skadelige nettsteder: Nettsteder som sprer skadelig programvare kan infisere brukernes enheter med virus. DNS-filtre kan blokkere tilgangen til disse nettstedene og dermed forhindre skadelig nedlasting.
  • Blokkering av upassende innhold: DNS-filtreringstjenester kan blokkere domener og IP-adresser som inneholder upassende innhold. Dette forhindrer ansatte i å få tilgang til uønskede nettsider.
  • Oppretting av en tillatelsesliste: Med en tillatelsesliste kan du legge til nettsteder som anses som trygge. DNS-filtrering gir alltid tilgang til disse nettstedene og blokkerer alle andre.

Betydningen av DNS-filtrering

Etter hvert som et nettverk vokser, øker også risikoen for angrep. Cybersikkerhetsutfordringer, som skadelig programvare, virus, DDoS- og phishing-angrep, utvikler seg stadig raskere og kan kompromittere organisasjoners nettverk, enheter og data når som helst.

For eksempel kan en ansatt motta en falsk sikkerhetsvarsel via e-post som ber om innloggingsinformasjon eller spesifikke handlinger. Selv om e-posten kan se ut til å komme fra organisasjonen, kan det være et forsøk på phishing. De intetanende ansatte oppgir sine detaljer, og deres kontoer blir kompromittert. Det hele var en falsk forespørsel fra et skadelig nettsted.

Dette er bare en av mange metoder cyberkriminelle bruker for å skade organisasjoner. De kan også omdirigere brukere til skadelige nettsteder via ondsinnede annonser eller via kompromitterte nettsider som laster ned skadelig programvare i bakgrunnen.

Slike situasjoner er vanlige, og det er umulig å blokkere alle trusler. Derfor er cybersikkerhetsløsninger som DNS- eller nettfiltrering avgjørende. Det er også lurt å kombinere disse med andre sikkerhetsmetoder, som multifaktorautentisering, antivirusprogramvare og e-postsikkerhetsløsninger, for å skape et lagdelt forsvar. Selv om én metode mislykkes, vil andre sikre beskyttelsen.

DNS-filtrering er en viktig del av en god cybersikkerhetsstrategi. Den blokkerer trusler på servernivå, er rask og har minimal forsinkelse. Fordelene med DNS-filtrering inkluderer:

  • I skoler kan DNS-filtrering hindre elever i å besøke skadelige eller upassende nettsteder. Det kan også kontrollere de ansattes internettilgang for å beskytte nettverket mot eksterne trusler og tap av data.
  • DNS-filtrering sikrer sikker internettbruk ved å beskytte personlig informasjon mot nettsteder som sprer spyware, phishing-angrep, løsepengeprogramvare, skadelig programvare og virus.
  • DNS-filtrering beskytter alle typer enheter, enten det er smarttelefoner, nettbrett eller stasjonære datamaskiner, mot potensiell skade forårsaket av eksternt installert skadelig programvare.
  • DNS-filtrering bidrar til å beskytte verdifulle data ved å holde nettverket sikkert.
  • Det håndhever visse retningslinjer for internettbruk.
  • Organisasjonens produktivitet kan økes ved å hindre brukere i å sløse tid på kontraproduktive nettsteder.
  • Muligheten for HIPAA-brudd kan reduseres ved å blokkere tilgang til sosiale medier, personlige e-poster og meldingstjenester.

Hvorfor er skybaserte løsninger bedre?

Skybaserte DNS-filtre har mange fordeler over tradisjonelle systemer. De krever ingen programvareinstallasjoner, infrastruktur, lagring eller faste betalinger. Du kan benytte deg av leverandørens DNS-infrastruktur og justere ressursene etter dine behov.

Du er ikke begrenset av programvareressurser og kan enkelt øke eller redusere antall brukere og ressurser med et klikk. Oppsettet er raskt og enkelt, og du kan umiddelbart begynne å beskytte nettverket. Du kan også integrere løsningen med andre tjenester for å kontrollere organisasjonen, brukere og lokasjoner.

Skybasert DNS-filtrering er kostnadseffektivt, fordi du kun betaler for ressursene du faktisk bruker. Med tradisjonelle systemer måtte du betale en fast månedlig pris, uavhengig av bruken.

En utmerket DNS-filtreringsløsning er SafeDNS. Denne løsningen kan blokkere ondsinnede nettsteder og beskytte deg mot angrep som phishing og skadelig programvare. Jeg har brukt SafeDNS og skal nå dele min evaluering av denne løsningen.

DNS-filtrering med SafeDNS

SafeDNS er en skybasert nettfiltreringsløsning som beskytter organisasjoner og familier ved å blokkere cybertrusler og upassende innhold mens man surfer på nettet.

SafeDNS er en av de eldste kommersielle DNS-løsningene og en pioner innen DNS-basert innholdsfiltrering. Siden 2013 har de mottatt flere priser og anerkjennelse for sine imponerende egenskaper.

SafeDNS er spesielt nyttig for:

  • Bedrifter: SafeDNS beskytter bedrifter mot phishing og skadelig programvare, samt øker de ansattes produktivitet ved å håndheve retningslinjer for nettbruk.
  • Utdanning og biblioteker: DNS-filteret bidrar til et trygt internettmiljø for studenter og ansatte i universiteter, videregående skoler og barnehager. Det hjelper også utdanningsinstitusjoner med å overholde gjeldende lover og regler.
  • Ideelle organisasjoner: SafeDNS beskytter nettverk mot upassende eller støtende innhold og gjør dem barnevennlige.
  • Hjemmebruk: SafeDNS bidrar til å sikre familier mot uønskede nettsteder og trusler på nett.
  • Partnere og telekom: Sikrer kundenes sikkerhet og forbedrer tjenesteleveransene ved hjelp av SafeDNS tilpassede løsninger.
  • Leverandører av programvare og maskinvare: Ved å bruke en database for nettkategorisering, kan leverandører øke produktets verdi og funksjonalitet.

Løsningen er utmerket for Wi-Fi-filtrering, kontroll av ulike brukerroller og filtrering av nettverk på alle enheter.

Hvilke funksjoner har SafeDNS?

Her er noen av de viktigste funksjonene til SafeDNS:

  • Oppretting av flere profiler: Du kan opprette ulike profiler med egne regler for DNS-filtrering. Dette er spesielt nyttig for hjemmenettverk der du kan opprette egne profiler for barn og voksne.
  • SafeDNS Agent: Denne funksjonen for Windows lar deg bytte nettverk uten å miste filtreringsinnstillingene. Filtreringsreglene vil fortsatt gjelde for de tildelte profilene.
  • Innholdsfiltrering: Funksjonen filtrerer trafikk basert på innhold. SafeDNS har 60+ innholdskategorier med over 109 millioner nettsteder, inkludert botnett, domener som sprer virus, phishing-sider, gambling og pornografi. Dette bidrar til å beskytte organisasjoner og hjem mot skadelig innhold.
  • Spesifisering av tillatte eller blokkerte URL-er: Du kan legge til dine egne URL-er som enten skal tillates eller blokkeres, og disse nettstedene vil aldri være tilgjengelige for deg når du bruker SafeDNS sine nettfiltre.

I tillegg får du flere funksjoner som tilgangskontroller, fjernstyring, applikasjonssikkerhet, enkel enhets- og endepunktadministrasjon. Du får også aktivitetssporing og -overvåking, adferdsanalyse og rapportering.

Hvor brukervennlig er SafeDNS?

Når du har registrert deg for SafeDNS, er det raskt og enkelt å konfigurere kontoen og begynne å bruke den. Først legger du til SafeDNS-serverens IP-adresse til individuelle enheter eller rutere. Løsningen er kompatibel med operativsystemer som Windows, Mac, Linux og iOS- og Android-mobilenheter.

SafeDNS har et oversiktlig dashbord som viser hvordan du installerer løsningen for Windows. Deretter logger du inn på SafeDNS-agenten med dine brukerdetaljer. På denne måten blir SafeDNS informert om enhetens IP-adresse, og du kan velge å følge dine filtreringsregler uansett hvilket nettverk du bruker.

Etter å ha konfigurert enheten definerer du filtreringsregler og oppretter profiler basert på antall profiler som er tillatt i ditt abonnement. Du kan også bruke innholdsfiltreringskategorier for å sikre at skadelig innhold ikke er tilgjengelig i nettverket og for å ha bedre kontroll med blokkering og tillatelse av domener.

Du kan tilpasse blokkeringslister og se statistikk med profiler og andre data. Alt i alt er SafeDNS svært enkelt å sette opp og bruke.

Hvis du skulle støte på problemer, har SafeDNS en seksjon med vanlige spørsmål, oppsettsveiledninger, en kunnskapsbase og et skjema for funksjonsforespørsler på deres offisielle nettside. Du kan også kontakte dem direkte på telefon eller via e-post.

Priser

Siden SafeDNS tilbyr løsninger for flere bransjer, finnes det ulike abonnementer tilgjengelig. Alle abonnementer har en 15-dagers GRATIS prøveperiode uten krav om kredittkort ved registrering.

Bedrifter:

Det er seks forskjellige bedriftsabonnementer.

Hjemmebruk

  • [email protected]: 19,95 dollar/år for 3 filtreringsprofiler, sikrer både Wi-Fi-ruteren og hjemmenettverket.

Ideelle organisasjoner

Utdanning

Casestudier

Case I: En kanadisk finansinstitusjon trengte et sikkert internettmiljø for sine ansatte, både de som jobbet på kontoret og de som jobbet eksternt. SafeDNS-løsningen gjorde det mulig å kontrollere all trafikk, inkludert eksterne datamaskiner, og forhindre phishing-angrep og beskytte bedriftsdata.

Case II: Et livsstilsselskap fra Storbritannia, som tilbyr rekreasjons- og treningssentre, svømmebassenger, golfbaner og teatre, hadde behov for å skape et trygt internettområde for alle besøkende. Integreringen av SafeDNS-løsningen ga selskapet et sikkert Wi-Fi-nettverk i alle sine anlegg og sikret et barnevennlig innhold. Antall besøkende økte med 22 % etter implementeringen av disse endringene.

Case III: Den største B2B internettleverandøren i Latin-Amerika utvidet sin tjenesteportefølje og lette etter nye løsninger for å generere mer inntekt. Etter implementeringen av SafeDNS ISP økte antall tilkoblede forretningsbrukere med 35 %, og selve tjenesten ga leverandøren 165 000 dollar.

Konklusjon: Bør du bruke SafeDNS? 👨‍💻

Å bruke en DNS-filtreringstjeneste er en viktig del av å opprettholde nettverks- eller Wi-Fi-sikkerheten. SafeDNS innfridde forventningene basert på min erfaring. Tjenesten kan hjelpe bedrifter, hjem, ideelle organisasjoner og utdanningsinstitusjoner med å sikre nettverket sitt og beskytte data mot trusler på nettet. Jeg er spesielt fornøyd med de gode filtreringsfunksjonene, funksjonaliteten og brukervennligheten.

Hvis du også vil teste løsningen, anbefaler jeg å starte med deres 15-dagers GRATIS prøveperiode for å evaluere dens effektivitet.