Dual-Track Agile: Bygg bedre produkter raskere


En Inngående Analyse av Dual-Track Agile

Dual-track Agile er en effektiv fremgangsmåte som støtter både design- og utviklingsteam gjennom hele prosessen, med mål om å skape produkter som kundene virkelig ønsker å bruke og verdsette.

I dagens forretningsverden er de mest fremgangsrike selskapene de som fullt ut forstår kundens utfordringer og leverer løsninger som gir reell verdi.

Det avgjørende er ikke bare hvor mye arbeid som legges inn i design og utvikling, men også at innsatsen rettes mot de rette områdene.

Tradisjonelle metoder for produktutvikling, som fossefallsmodellen, følger en lineær prosess. Her starter utviklingen først etter at designet er godkjent, etterfulgt av testing og lansering. Hvis det oppstår behov for å endre et viktig aspekt, blir dette en langvarig og komplisert prosess som krever at man går tilbake til planleggings- og designfasene for å gjøre endringer.

En slik tilnærming kan vise seg å være kostbar, tidkrevende og utfordrende.

Med mer moderne modeller som Agile eller Dual-track Agile, kan man imidlertid lansere et bedre produkt på markedet til en lavere kostnad, på kortere tid og med mindre komplikasjoner, og som kundene vil elske å bruke.

La oss utforske dual-track agile nærmere og se på hvor nyttig denne metoden kan være for din neste produktutviklingsprosess.

Hva er Dual-Track Agile?

Dual-track agile refererer til en smidig rammeverk der det tverrfaglige produktutviklingsteamet deler det daglige arbeidet i to separate spor – et oppdagelsesspor og et leveringsspor.

  • Oppdagelsessporet fokuserer på raskt å generere og validere en produktidé før den legges inn i backloggen. Dette sporet handler primært om produktdesign.
  • Leveringssporet fokuserer på å transformere disse produktideene til et ferdig programvaresystem som er klart for sluttbrukere. Dette sporet er i hovedsak opptatt av produktutvikling.

Både oppdagelses- og leveringssporene har som mål å produsere det best mulige produktet for brukerne. Dual-track agile kombinerer målene for UX-design og smidig utvikling, hvor begge sporene jobber sammen for å bidra til å skape fremragende produkter. Dette gjør det mulig for produktteam å arbeide effektivt med både forskning og utvikling samtidig.

Røttene til dual-track agile kan spores tilbake til 2005, etter at det smidige manifestet ble publisert og populært. Konseptet har videreutviklet seg, og i dag har vi dual-track agile.

Hvordan Fungerer Dual-Track Agile?

Det smidige utviklingsrammeverket legger vekt på datadrevet, iterativ og rask utvikling for å skape overlegne produkter. Dette forutsetter at smidige team kontinuerlig foretar oppdateringer av produktene og raskt distribuerer dem på markedet. Dette gir teamene muligheten til å innhente tilbakemeldinger fra brukere og forbedre sine tilbud.

Dual-track agile bygger på prinsippene i smidig utviklingsmetodikk, som understreker at utviklingen skal være iterativ og rask, samtidig som kvaliteten opprettholdes.

Dette er en kontrast til den tradisjonelle, lineære tilnærmingen der produktledere er ansvarlige for å formulere krav og overlevere dem til designere for å lage en prototype eller wireframe av produktet, som deretter sendes videre til utviklingsteamet for selve produksjonen.

Dual-track innebærer at man oppdager og leverer et produkt parallelt, med økt samarbeid. I denne metoden jobber alle medlemmer, inkludert utviklere, designere og produktledere, tett sammen gjennom hele produktutviklingsprosessen.

Hvorfor Bruke Dual-Track Agile?

Det er mange fordeler ved å bruke dual-track agile for produktteam, inkludert:

Produkter av Høyere Kvalitet

Med oppdagelses- og leveringsspor er det mulig å opprettholde veldefinerte backlog-elementer. Dual-track agile muliggjør validering av funksjoner som faktisk er nødvendige, slik at man kan fokusere på brukeropplevelsen og løse brukernes utfordringer.

Dette hjelper utviklere med å eliminere funksjoner som gir lite eller ingen verdi. Derfor kan man lansere programvare med funksjoner som er verdsatt og brukt av brukerne. Dette betyr at man har en klar oversikt over hvilke funksjoner som er nyttige for brukerne, og hvilke man kan fjerne, samtidig som produktkvaliteten ivaretas.

Redusert Etterarbeid

Backlog-elementer må være grundig definert, kvalifisert og validert for å minimere behovet for etterarbeid. Hvis ikke dette gjøres, kan det bli nødvendig å gjøre mye omarbeid, noe som vil kreve betydelig tid, innsats og ressurser, og som kan bremse produksjonen. Tidsfristen kan også virke fjernere, og resultatet kan bli utilfredsstillende hvis man må skynde seg.

Agile innebærer også iterasjoner for å forbedre produksjonskvaliteten. Men dersom man ikke har kontroll over iterasjonene eller gjennomfører utilfredsstillende møter, vil det føre til bortkastet innsats.

Oppdagelses- og leveringssporene brukes for å sørge for at alle medlemmene i utviklingsteamet har den nødvendige informasjonen. Dette hjelper dem med å redusere antall iterasjoner, samt den tiden og kostnadene som er involvert.

Forbedret Brukeropplevelse

For at et produkt skal lykkes på markedet, må det leveres en utmerket brukeropplevelse. Konkurransen er høy, og kundene vil ikke nøle med å lete etter alternativer hvis man ikke leverer det de ønsker eller løser deres problemer.

Tradisjonelle modeller hadde ofte mangler i kommunikasjonen mellom utviklingsteamet, designteamet og driftsteamet. Derfor var produktledelse ofte mer utfordrende. På samme måte var det vanskelig å fokusere på to ting samtidig – design og utvikling. Man måtte enten fokusere på brukergrensesnitt eller produktiterasjoner.

Med introduksjonen av dual-track agile er oppdagelsessporet og leveringssporet tydelig separert for å muliggjøre riktig fokus på de rette områdene. Oppdagelsesteamet kan integrere brukerbasert design i prototyper, mens leveringssporet bruker informasjonen fra oppdagelsesteamet som grunnlag for sitt arbeid. Ettersom oppdagelsesteamet er ansvarlig for validering, kan de integrere brukerbasert validering i arbeidsflyten.

Rask Tilpasning til Endringer

IT-bransjen er preget av høyt tempo, der kundenes behov endrer seg raskt og ny teknologi stadig dukker opp. Moderne organisasjoner må derfor være fleksible for raskt å håndtere endringer, for å opprettholde sin posisjon i konkurransen. Ved å implementere dual-track agile kan man oppnå dette.

Kostnadseffektiv Validering

Produktutviklere har ofte en tendens til å overse validering og dens betydning. Årsaken til dette kan være at validering innebærer koding og gjengivelse av koden, noe som kan være tidkrevende, dyrt og kjedelig. Selv om utviklere bestemmer seg for å validere, kan det hende at de ikke gjør det fullt ut, noe som resulterer i ineffektivitet.

Validering av ideer er avgjørende for å sikre produktkvalitet. Derfor søker utviklere nå etter måter å gjøre idévalidering mer håndterlig, rimelig og rask. Dual-track agile er en effektiv måte å oppnå dette på. Medlemmene i oppdagelsesteamet kan gjennomføre undersøkelser og designe prototyper i stedet for kode for validering. Dette resulterer i en enklere, mer effektiv og kostnadseffektiv validering.

Hvordan Bruke Dual-Track Agile i Praksis?

Dual-track agile er en utmerket metode for virksomheter av alle former og størrelser som utvikler programvaresystemer for ulike markeder.

Små bedrifter og oppstartsbedrifter kan enkelt dra nytte av metoden for å holde produktutviklingssyklusene kortere, mindre risikofylte og mer vellykkede. Store selskaper med tilstrekkelige ressurser kan også bruke denne modellen for å øke suksessraten og redusere risikoen ved produktlanseringer.

Implementering av dual-track agile gir en enkel prosess for å forbedre produktkonsepter, produktkvalitet, teammoral og utviklingssykluser.

Her er en oversikt over hvordan man kan introdusere dual-track agile i utviklingsprosessen:

Trinn 1: Oppdagelsessporet

Dette sporet består av ulike trinn. Her starter teammedlemmene med å samle informasjon og innsikt for å skissere hvordan man kan bygge et produkt som kan oppfylle de definerte kravene ved lansering.

Et av de første og viktigste aspektene ved denne prosessen er å diskutere med interessenter etter at man har forstått prosjektkravene. Dette vil bidra til å identifisere mål for hvert medlem og teamet som helhet. Teamet er ansvarlig for å skissere validerte produktideer som input for prosjektet. Utviklingsteamet vil bruke disse ideene for å produsere det endelige produktet.

Når man lager planen, er det viktig å kommunisere med sluttbrukerne for å forstå deres utfordringer og forventninger. Dette vil hjelpe teamet med å skape vellykkede produkter med ønskelige funksjoner, design, egenskaper og brukervennlighet for brukerne. Dette krever grundige brukerundersøkelser gjennom spørreundersøkelser, intervjuer, studier, diskusjoner og interaksjon med nettstedet.

Oppdagelsessporet kan også kreve utvikling og oppretting av produktpersonaer basert på brukernes behov og utfordringer. Her må man lage en validert produktbacklog i samarbeid med designere og ingeniører.

Aktiviteter som teamene gjennomfører her inkluderer:

  • Gjennomføring av intervjuer med interessenter for å forstå deres mål og planer.
  • Brukerundersøkelser for å forstå brukernes problemer og hvordan disse kan løses gjennom produktet.
  • Opprettelse av en produktpersona for å utvikle et produkt som kan tilfredsstille kundenes behov.
  • Historiekartlegging for å prioritere aktiviteter og funksjoner som skal legges til først.

Nå går vi videre til neste fase.

Trinn 2: Leveringssporet

Leveringssporet benytter innsikten og informasjonen som er samlet inn av produktutviklingsteamet under oppdagelsessporet som input for å produsere et optimalt produkt.

Denne prosessen inkluderer rask prototyping og en iterativ tilnærming til alle oppgaver, som muliggjør mer samarbeid mellom utviklings- og designteamene.

Leveringssporet gir teamene mulighet til å lansere en fungerende produktprototype i markedet for å forstå hvordan brukerne oppfatter produktet, og for å samle inn tilbakemeldinger. Dette hjelper dem med å skissere de nødvendige endringene for å oppfylle brukernes behov og forventninger. Dermed blir det billigere og enklere å gjøre endringer selv etter lansering.

For å implementere endringer og utvikle det endelige produktet, krever leveringssporet samarbeid mellom alle ledere, team og brukere. På dette stadiet må alle aspekter av produktet gjennomgås grundig, fra design, fargevalg og brukergrensesnitt til funksjoner, egenskaper og ytelse.

Leveringssporet krever at man utfører disse aktivitetene:

  • Rask produksjon av prototyper.
  • Rask lansering av prototypen på markedet.
  • Innhenting av tilbakemeldinger for å forstå brukeratferd.
  • Forbedring av brukergrensesnittet og andre aspekter basert på tilbakemeldingene fra brukerne.

Dual-Track Agile med Scrum

Oppdagelsessporet benytter utviklingssykluser av varierende lengde. Det innebærer å gjøre utviklinger i små trinn hver dag, i stedet for å vente en uke eller to med å jobbe og deretter evaluere en stor mengde arbeid. Hvis man gjør det sistnevnte, blir det svært vanskelig og tidkrevende å spore endringer og gjøre justeringer.

Mange ideer genereres i oppdagelsesfasen, og etter hvert som de utvikler seg, blir de ofte forkastet til fordel for bedre ideer. De beste ideene går deretter videre til leveringssyklusene med tidsbestemte sprint-backlogger.

Dual-track agile med Scrum krever at man utfører disse aktivitetene:

  • Sprintplanlegging for produktoppdagelse og leveringsoppgaver, som involverer prosesser som analyse av muligheter, brukertesting, koding, prototyping og kontinuerlig integrasjon.
  • Gjennomføring av daglige Scrum-møter for å diskutere fremdriften.
  • Gjennomgang av sprinter for å analysere produktytelse, prosessytelse, og oppdatering av fremdriften i henhold til de definerte OKR-ene.
  • Retrospektiv gjennomføring av forbedringsmøter for å identifisere muligheter for iterasjonsforbedring.
  • Visualisering av oppdagelsesarbeid for å forbedre prosessen og spore fremdrift mot målet.

Dual-Track Agile med Kanban

I Kanban visualiseres to backlogger – en oppdagelsesbacklog og en leveringsbacklog.

Oppdagelsesfasen har som mål å hjelpe deg med å forstå brukernes problemer og å finne løsninger på dem. Her er output alle de validerte elementene som kan overføres til utvikling. I denne prosessen arbeider forskere, designere og produktledere for å forstå kundenes problemer og utforske passende løsninger før de jobber med nye funksjoner.

Når designet er ferdig, går det videre til leveringsfasen, som tar sikte på å raskt distribuere det endelige produktet til sluttbrukere.

Utfordringer med Dual-Track Agile og Hvordan Håndtere Dem

Å bruke dual-track agile på et mindre prosjekt med et begrenset antall spesialister og definerte spesifikasjoner, er kanskje ikke den mest effektive løsningen. Her vil det kun være en håndfull personer som er tilgjengelige for å administrere flere roller og ansvarsområder, og som må skifte kontinuerlig mellom de forskjellige stadiene i oppdagelses- og leveringsprosessen.

Dual-track agile vil være mest verdifullt for langsiktig prosjektutvikling med større team, der det er behov for kontinuerlig å bygge, teste og iterere produktet for å forbedre det. Denne typen prosjekter vil kreve kontinuerlig produktoppdagelse og levering. På denne måten kan roller fordeles tydelig mellom medlemmene, og et slikt oppsett vil sikre rask fremdrift i hele prosjektet.

Noen Mytter om Dual-Track Agile

  • Det er kun for programvareutvikling: Det er riktig at Agile først ble introdusert i programvareverdenen og er spesielt egnet for digital produktutvikling. Det er imidlertid en myte at det kun gjelder programvareutvikling. Alle typer organisasjoner kan benytte seg av Agile.
  • Passer kun for små bedrifter og oppstartsbedrifter: Agile er en utmerket tilnærming for å utvikle overbevisende MVP-er (Minimum Viable Product) og justere versjoner basert på tilbakemeldinger fra brukerne. Dette betyr ikke at større organisasjoner ikke kan bruke det. Noen av de eldste og største selskapene i verden, som GE og Philips, bruker Agile for å akselerere sine langsomme prosesser og eliminere siloer i arbeidsflyten for å fremme innovasjon på bedriftsnivå.
  • Hastighet går på bekostning av kvalitet: Agile muliggjør raskere programvareutvikling, men det betyr ikke at det gjøres på bekostning av kvalitet. Agile sikrer produktkvalitet gjennom ulike testfaser og iterasjoner, for å sikre at feil ikke kompromitterer kvalitet eller sikkerhet. Det involverer betatesting, QA (Quality Assurance), og bidrar til å utvikle kvalitetsprodukter raskere.
  • Agile er det samme som Scrum: Det er en utbredt myte at Agile er det samme som Scrum. Scrum er egentlig en utvidelse av eXtreme Programming og Lean, og er kun en prosjektledelsesmetodikk. Agile er et bredere konsept innenfor programvareutvikling.
  • Ingen klart definerte roller: Mange tror at alle kan gjøre hva de vil i Agile, fordi det ikke er klart definerte mål og roller. Dette er en myte. Agile kan inkludere tradisjonell «top-down» ledelse med definerte roller og ansvar for å veilede prosjekter. Forskjellen ligger imidlertid i styringen og kontrollen av individuelle team. I Agile har alle litt større fleksibilitet til å jobbe tett med utviklings- og designteamene, med økt samarbeid.
  • Ingen plan: Mange tror at Agile ikke innebærer noen planlegging, fordi det benytter raskere iterasjoner. Dette er ikke sant. Agile er avhengig av et klart definert langsiktig mål og planlegging for å oppnå dette. Agile deler større oppgaver inn i mindre oppgaver, og utfører disse effektivt for å fullføre det totale prosjektet med en høyere suksessrate.
  • Ingen dokumentasjon: Bare fordi ting skjer raskere, betyr det ikke at det ikke finnes dokumentasjon i Agile. Det innebærer et dynamisk team med produktive medlemmer, og dokumentasjon er også viktig i dette systemet.

Konklusjon

Ved å ta i bruk en avansert produktutviklingstilnærming som Dual-track Agile, kan man utvikle produkter av høy kvalitet med lavere kostnader, mindre tid og færre komplikasjoner. Dette gjør det mulig å raskt lansere produktet på markedet og oppnå et konkurransefortrinn. Det muliggjør også tidlig innsamling av tilbakemeldinger, slik at man kan forbedre produktet og øke suksessraten.