Gratis VPN-tjenester er et tema som skaper sterke meninger. Noen advarer på det sterkeste mot å bruke dem, mens andre, som du finner i utallige Google-søk, anbefaler de beste gratis VPN-alternativene.
Er det bare et påfunn fra betalte VPN-leverandører å fraråde bruk av gratis VPN? Finnes det faktisk gode grunner til å bruke gratis VPN-tjenester? I denne artikkelen skal vi se nøkternt på gratis VPN-er, uten å favorisere premium-tjenester eller sette brukernes sikkerhet i fare.
Vi skal se på både fordeler og ulemper med gratis VPN, og hvilke bruksområder de kan ha.
Gratis VPN: Tilgjengelighet og Utfordringer
Brukere liker gratis programvare, og i de fleste programvarekategorier finnes det gratis alternativer. Behovet for en gratis VPN er langt større enn for en betalt, noe man kan se på søkevolumene på Google. Dette betyr at det er et stort behov for gratis VPN-tjenester.
Men hvorfor har gratis VPN et så dårlig rykte? Det finnes jo mange andre gratis programmer, og det vil de fortsette med. Hvorfor er det så stor oppmerksomhet rundt gratis VPN? Svaret ligger i hvordan de fungerer sammenlignet med annen gratis programvare. La oss sammenligne:
Gratis programvare vs. Gratis VPN
Ingenting er helt gratis. I tillegg til utviklerens arbeid, trenger programvaren en nettside eller andre plattformer for distribusjon. Hosting er en enda større kostnad for nettbaserte verktøy, som for eksempel et bildebehandlingsprogram.
De fleste utviklere tjener nok penger på donasjoner eller annonser på nettsiden til å holde appene gratis. Webhotell er ikke så dyrt, og det gir ofte nok fortjeneste til å rettferdiggjøre arbeidet de gjør.
En VPN er derimot avhengig av fysiske servere. De fleste VPN-tjenester tilbyr mange servere i hvert land, og støtter mange titalls land. For eksempel har NordVPN over 5880 servere, mens ExpressVPN har tusenvis av servere i over 105 land.
Å starte et VPN-selskap er ikke enkelt, da man trenger å distribuere og administrere fysiske servere i mange land, eller betale tredjepartsleverandører for serverne. Båndbredde og stabilitet er andre utfordringer som krever gode servere, som fort kan koste over 200 dollar per måned for én server.
Med slike kostnader er det umulig for en gratis VPN å holde seg gående ved hjelp av donasjoner eller annen vanlig inntektsgenerering. Forskjellen mellom inntekter og utgifter er så stor at en gratis VPN aldri kan tilby like gode tjenester som en betalt VPN. Selv en middels tjeneste krever ekstra inntektsmetoder, og noen av dem kan være ulovlige.
Ulempene med Gratis VPN
Gratis VPN-er er så dårlige at det nesten ikke er rettferdig å sammenligne dem med betalte VPN-er. Den eneste fordelen de har, er prisen. Før vi ser på bruken av gratis VPN, er det viktig å kjenne til ulempene deres.
Her er noen viktige ulemper ved gratis VPN-tjenester som du bør tenke på før du velger å bruke dem.
Lavere Hastighet
For å spare kostnader har gratis VPN-er færre servere, noe som gjør at de raskt blir overbelastet og når grensen for båndbredde. Noen bruker også delte servere. Alle VPN-er reduserer internetthastigheten, men gratis VPN-er har en mye større innvirkning.
Begrensninger på Data og Server
Enten du bruker en helt gratis VPN eller en gratisversjon av en premium VPN, vil det garantert være begrensninger. Du vil kun ha tilgang til et fåtall servere, som oftest i de mest populære landene, og gratis VPN-er har gjerne også databegrensninger for å spare båndbredde eller oppmuntre til oppgradering.
Annonser
Noen gratis VPN-tjenester velger å tjene penger på annonser. Når du aktiverer VPN-en, vil de begynne å vise popup-annonser eller åpne annonser i nettleserfaner. Dette kan være svært irriterende, og mange slike VPN-er er svært aggressive med annonser.
Samler inn og Selger Personlig Informasjon
Brukerdata er svært verdifulle og etterspurt i reklamebransjen. Noen gratis VPN-er kan samle inn dataene dine for å bruke dem selv eller selge dem til tredjeparter for å tjene penger. Gratis VPN-er kan gjøre dette selv om personvernreglene sier at de ikke logger data. Slik praksis blir ofte avslørt ved datainnbrudd, som for eksempel UFO VPN-databrudd.
Mangler Avanserte Funksjoner
De fleste gratis VPN-er har bare funksjonalitet for å velge server og starte/stoppe VPN-en. De mangler avanserte funksjoner som Split Tunneling, og til og med nødvendige funksjoner som Kill Switch. Dette gjør dem kun egnet til grunnleggende bruk, og ikke som en pålitelig sikkerhetsløsning.
Ustabile Forbindelser
Overbelastede servere kan føre til krasj og frakobling, som er et stort problem hvis du bruker en VPN for å skjule posisjonen din.
Hvis VPN-en kobles fra mens den er i bruk, kan den avsløre IP-adressen din. Det hjelper heller ikke at gratis VPN-er ofte mangler en Kill Switch for å beskytte deg i slike situasjoner.
Hyppige frakoblinger kan også være irriterende, spesielt hvis du bruker VPN for spill.
Kan Inneholde Skadelig Programvare
Det er stor etterspørsel etter VPN-tjenester, men ikke så mange gode gratisalternativer. Dette gjør det til en god mulighet for hackere til å utgi seg for å være en VPN, og infisere enheter med skadelig programvare.
Det som ser ut som en harmløs VPN, kan infisere enheten din med farlig skadelig programvare. Noen gratis VPN-er tilbyr tjenester sammen med skjult kode for å stjele informasjon eller utvinne kryptovaluta.
Ingen Kundestøtte
Gratis VPN-tjenester har ikke et kundestøtteteam for å løse tekniske problemer, og de svarer gjerne ikke på spørsmålene dine om tjenesten. Det er kanskje ikke så viktig siden gratis VPN-er tilbyr enkle tjenester, men det er verdt å nevne siden premium VPN-er ofte har god kundestøtte.
Praktisk Bruk av Gratis VPN
Når man ser alle de negative sidene ved gratis VPN-er, kan man lett konkludere med at de ikke er verdt å bruke. Dette er fordi vi ser på alle ulempene samlet, og antar at det ikke finnes pålitelige gratis VPN-er.
Selv om det er sant at gratis VPN-er har disse ulempene, betyr ikke det at de vil ha alle problemene samtidig.
For eksempel kan en gratis VPN spore dataene dine, men det betyr ikke at den vil bombardere deg med annonser. Noen gratis VPN-er har også få servere, men tilbyr en stabil forbindelse, som for eksempel VPN-en i Opera-nettleseren.
Hvis du velger riktig gratis VPN til dine behov, kan en gratis VPN ha mange bruksområder. Nedenfor lister jeg opp noen områder hvor en gratis VPN er mer enn bra nok; du trenger ikke en premium VPN.
#1. Skjul Identiteten Din
La oss si at en gratis VPN kan spore aktiviteten din i hemmelighet og kanskje identifisere deg også. Men for noen er ikke bekymringen om å bli sporet generell, men om å bli sporet av en spesifikk enhet.
Hvis du ikke vil at en bestemt nettside eller netttjeneste skal identifisere deg, er en gratis VPN mer enn nok til å kryptere trafikken din. Noen brukere er villige til å akseptere å bli sporet av VPN-selskapet hvis det beskytter dem fra en bestemt enhet de vil unngå.
Sammenlignet med for eksempel Googles omfattende sporingshistorikk, er dette en avveining som noen kanskje er villige til å gjøre.
#2. Bra for Enkelte Ganger
Du trenger kanskje ikke en VPN hele tiden, men noen ganger kan du ha behov for å bruke en. For eksempel har jeg ofte problemer med å oppdatere spill, da noen utviklere begrenser spesifikk trafikk under oppdateringsdager. Da laster jeg ned en gratis VPN for å oppdatere spillet, og sletter det etterpå.
Det ville være bortkastet å ha en betalt VPN hvis man kun bruker en sjelden, som for å oppheve blokkering av et nettsted.
#3. Unngå Struping
Selv om VPN-er reduserer internetthastigheten din, kan struping fra internettleverandøren eller nedlastingskilden være mye verre. Noen nettspill administrerer også trafikken basert på lokasjon for å lette belastningen på serverne. Mange slike problemer kan løses ved å bruke en gratis VPN med god hastighet.
Siden en VPN kan skjule trafikken og posisjonen din, kan den hindre lokasjons- eller innholdsbasert struping. For nedlastinger og strømming i nettleseren fungerer Opera med innebygd VPN bra for meg. For en VPN som gjelder hele operativsystemet anbefaler jeg Urban VPN i gratisversjon hvis du ikke ønsker en gratis P2P-VPN.
#4. Få Tilgang til Geoblokkert Innhold
Tilgang til geoblokkert innhold er sannsynligvis den vanligste bruken av gratis VPN-er. Så lenge du bruker en pålitelig gratis VPN som ikke infiserer enheten din med skadelig programvare eller viser annonser, er en gratis VPN nok til å oppheve blokkeringen av nettsider eller strømmetjenester.
VPN-ene jeg nevnte tidligere er mer enn nok for dette. Atlas VPN har også en god, ubegrenset gratisversjon med høy hastighet hvis du ønsker en VPN for strømming.
#5. Koble Trygt til Offentlig Wi-Fi
Du trenger ikke beskyttelsen til en premium VPN for å koble til et offentlig wi-fi. De fleste av de populære gratis VPN-ene (som de ovenfor) bruker AES-256-kryptering for å sikre tilkoblingen din. Dette er mer enn nok til å hindre hackere fra å se trafikken din på offentlig wi-fi.
#6. Teste VPN
Du trenger ikke å bruke kredittkortet ditt før du vet hvordan en VPN vil fungere for dine behov. De fleste premium VPN-er krever kortopplysninger selv for en gratis prøveperiode. En gratis VPN kan hjelpe deg med å teste om det er nyttig for deg.
Hvis du for eksempel ønsker å bruke en VPN for å redusere ping i spill, kan en gratis VPN hjelpe deg med å sjekke om det vil fungere.
Gratis VPN: Bruke eller Ikke Bruke?
Så lenge du bruker en pålitelig gratis VPN-tjeneste, kan den ha mange bruksområder. Skadelig programvare og annonser er heldigvis ikke vanlige måter å tjene penger på for VPN-er. Det finnes mange gratis VPN-er som ikke trenger å ty til slike metoder for å holde seg i markedet. For de grunnleggende funksjonene, som å skjule IP-adressen og sikre tilkoblingen, er en gratis VPN bra nok.
Men når sikkerhet og anonymitet er viktig, for eksempel i en bedriftssammenheng, er en premium VPN et must. Ikke bare har de avanserte sikkerhetsfunksjoner, men mange kommer i dag med RAM-baserte servere, hvor datalogging er umulig, som NordVPN og ExpressVPN.