En prosjektleders veiledning til smidige metoder

Agile er en effektiv tilnærming til programvareutvikling som bidrar til å skape høykvalitets programvare, forbedre samarbeid og kommunikasjon, akselerere programvarelevering og øke kundetilfredshetsraten.

Bedrifter over hele verden bruker Agile i prosjektledelse og programvareutviklingsprosesser på grunn av fordelene.

Ifølge en rapport brukes smidighet i 80 % av IT-prosjekter globalt, som inkluderer mange Fortune 500-selskaper.

I tillegg har smidige prosjekter vist større suksessrater enn tradisjonelle prosjektledelse eller programvareutviklingsmetoder som en foss. Disse metodene tar betydelig tid, er mindre fleksible for endringer og innebærer mange andre utfordringer.

Agile er et flott alternativ til disse metodene. Mange smidige metoder er tilgjengelige i dag, og valg avhenger utelukkende av dine prosjektbehov.

Så denne veiledningen vil hjelpe deg å forstå smidige og forskjellige metoder hvis du er prosjektleder.

Hva er smidige metoder?

Agile metodologier refererer til ulike produktutviklingsmetoder i tråd med Agile prinsipper og verdier. Disse metodene hjelper team og prosjektledere med å produsere høykvalitetsprodukter og ofte levere funksjonaliteten deres i mindre trinn.

Det gjør det mulig for tverrfunksjonelle team å søke raskere tilbakemeldinger fra kundene med jevne mellomrom for å gjøre kontinuerlige forbedringer og større sluttbrukertilfredshet.

Nå, hvis du lurer på hva begrepet «Smidig» refererer til, la oss forstå det slik at konseptet med smidig metodikk vil komme naturlig for deg.

Hva er Agile?

Agile er en effektiv og fleksibel tilnærming til prosjektledelse utviklet for å bidra til å skape og levere høykvalitetsprodukter raskere for sluttbrukere. Begrepet «smidig» betyr evnen til å bevege seg raskere med letthet. Det hjelper team med å bli mer lydhøre for kundens og markedets behov ved å tilpasse seg situasjonen.

Det er en tankegang som involverer et sett med prinsipper og verdier for programvareutvikling, som nedtegnet i Agile Manifesto satt opp i 2001. Det er fire kjerneverdier i Agile Manifesto:

 • Individer og interaksjoner verdsettes mer enn verktøy og prosesser. Verktøy og prosesser er utvilsomt nødvendige, men prosjektledelse innebærer menneskelig aktivitet, og sluttproduktet er for sluttbrukere. Derfor legger denne verdien vekt på kommunikasjon og teamarbeid.
 • Fungerende programvare verdsettes mer enn omfattende dokumentasjon. Selv om omfattende dokumentasjon er svært ressurssterk for både brukere og utviklere og må vedlikeholdes, bør hovedmålet alltid være å skape et verdifullt fungerende programvaresystem.
 • Kundesamarbeid bør komme før kontraktsforhandling. Målet må tilfredsstille kundenes behov og ikke bare dekke pekepinnene i kontrakten. Agile team må ofte kommunisere med kunder og jobbe tett med dem for å forstå deres behov, samle inn tilbakemeldinger og forbedre programvaren.
 • Å svare på endringen må øves ved å følge planen. Smidige team må være raske og fleksible for å tilpasse seg endringene basert på situasjonen på et hvilket som helst tidspunkt i programvareutviklingens livssyklus.

Dessuten er de 12 prinsippene i Agile Manifesto:

 • Kundetilfredshet med kontinuerlig levering av verdifull programvare
 • Tilpass deg endrede krav i ethvert utviklingsstadium.
 • Hyppig og raskere programvarelevering på uker i stedet for måneder.
 • Glatt daglig samarbeid mellom utviklere og forretningspersoner.
 • Bygge prosjekter rundt motiverte, pålitelige individer
 • Muliggjør samtale ansikt til ansikt og vurderer det som den beste måten å kommunisere på
 • Vurderer fungerende programvare som hovedmålet for et prosjekts fremgang
 • Opprettholde bærekraftig programvareutvikling som innebærer konstant hastighet
 • Med sikte på god design og teknisk fortreffelighet
 • Å opprettholde enkelhet er viktig
 • De beste designene, arkitekturene og kravene kommer fra et selvorganiserende team.
 • Vektlegging på å finne måter teamene kan tilpasse seg kravene og bli mer effektive

Agile brukes i ulike programvareutviklingsplanleggings-, tekniske- og administrasjonsprosesser. I dag er det over 50 smidige metoder og rammeverk i praksis. Dette betyr at smidig ikke bare er en enkelt tilnærming; det er mye mer.

  Slik legger du til Emojis i Tik Tok-videoen din

Så organisasjoner og team velger smidige metoder basert på deres prosjektbehov. Og hvis du er prosjektleder, må du kjenne til forskjellige smidige metoder for å velge den mest passende for prosjektet ditt.

Her er noen av de mest brukte smidige metodene du bør kjenne til.

Ulike smidige metoder

Scrum

Scrum er en av de mest brukte smidige metodene eller rammeverkene som Ken Schwaber og Jeff Sutherland har laget. Den brukes til å administrere komplekse adaptive prosjekter og har som mål å produsere høykvalitetsprodukter samtidig som teamets kreativitet og produktivitet maksimeres.

Dette lette rammeverket hjelper organisasjoner, team og enkeltpersoner som jobber med prosjekter med å generere verdi ved å muliggjøre adaptive løsninger på svært komplekse problemer.

Scrum involverer iterasjoner ved å bryte ned programvareutviklingsstadiene i sykluser (vanligvis 2-3 ukers sykluser) eller stadier som kalles «sprints». Hver sprint har en tidsboks for å utvikle et definert sett med funksjoner.

Her er utviklingstiden for hver sprint dedikert og maksimert for å muliggjøre arbeid på én sprint om gangen. Det involverer ulike prosjektroller, inkludert en produkteier, scrummaster og team.

Scrum-møter gjennomføres daglig for å spore prosjektets fremdrift og diskutere aktiviteter for å forbedre prosessen. Flere sprints kombineres for å lage en utgivelse der en formell produktlevering utføres til kunden eller sluttbrukerne.

Kanban

Kanban ble utviklet for å møte noen utfordringer ved andre Agile-metoder, spesielt Scrum. For eksempel ble 2-3 ukers sykluser lengre for organisasjoner for ulike forretningsaspekter, og team begynte å finne det vanskeligere å oppfylle kvalitets- og omfangsforpliktelsene.

Kanban foreslo en annen, forbedret metode som hjelper team med å levere kontinuerlig i stedet for å vente i 2-3 uker. Dette gjør dem også i stand til å samle inn tilbakemeldinger fra kunder raskere og forbedre programvaren for å oppnå bedre tilfredshetsrater.

Ordet Kanban har en japansk opprinnelse, og dets betydning er knyttet til en produksjonsprosess, «just in time» (JIT). Kanban er et visuelt system for å administrere arbeid der data er organisert i en tabell eller tavle kalt Kanban-tavle, som viser arbeidsflyten i henhold til planen og det faktiske arbeidet som skjer.

Brettet er delt inn i ulike kolonner som representerer arbeidsflyten. Med utviklingsarbeidets fremgang endres dataene på tavlen, og et nytt «kort» opprettes for en ny oppgave.

Denne metoden hjelper deg med å identifisere problemer i produksjonsprosessen og raskt fikse dem for å forbedre effektiviteten. Det er mye brukt i forretningsavdelinger, som markedsføring, HR, etc.

Sjekk ut detaljert forskjell mellom Kanban og Scrum.

DevOps

DevOps er en tilnærming som samler programvareutvikling (Dev) og drift (Ops). Det er et sett med kulturelle filosofier, verktøy og praksis for å hjelpe et team med å levere tjenester og applikasjoner av høy kvalitet raskt.

DevOps tar sikte på å forkorte programvareutviklingslivssyklusen samtidig som det tilbys kontinuerlig produktlevering. Mange DevOps-konsepter kommer fra Agile-metoder. Derfor vurderer mange det mens de velger en smidig måte for prosjektene sine.

CI/CD

Kontinuerlig integrasjon (CI) er en programvareutviklingsmetodikk som involverer utviklere som hele tiden slår sammen hver kodeendring til et enkelt depot før de kjører de automatiserte byggene og testene.

CI tar sikte på å finne og fikse feil og problemer raskere for å forbedre programvarekvaliteten og samtidig redusere valideringstiden. Den gjør det også mulig for deg å gi ut nye oppdateringer i programvare raskt for å løse flere problemer og møte kundenes krav.

Kontinuerlig levering (CD) er også en programvareutviklingsmetode der teamet streber etter å automatisk bygge, teste og forberede kodeendringene for utgivelsen. Det er en fortsettelse av kontinuerlig integrasjon som innebærer å distribuere kodeendringene til en testing eller produksjon når byggefasen er fullført.

  Hvordan administrerer jeg Sling-kontoen min

Scrumban

Som navnet antyder, kombinerer Scrumban Scrum og Kanban. Denne hybridmetodikken ble utviklet for å møte kravene til team som ønsker å minimere arbeidsdeling og bruke et pull-basert system.

Scrumban tilbyr Scrum-strukturen og fleksibiliteten og visualiseringsmulighetene til Kanban. På denne måten vil du få allsidig og enklere arbeidsflytstyring og kan møte produksjonsbehov uten å bli overbelastet.

Lean Software Development (LSD)

Lean er et av de smidige rammeverkene som brukes i programvareutvikling. Det bidrar til å effektivisere og optimalisere utviklingsprosessen samtidig som det minimerer avfall.

LSD eliminerer unødvendige trinn i design og utvikling av et programvaresystem, noe som sparer betydelig tid og kostnader. Det oppmuntrer også til samarbeid mellom teammedlemmene dine for å optimere arbeidsflyten uten forvirring eller konflikter. LSD involverer syv prinsipper som inkluderer noen taktikker, prosesser og praksiser. Disse er:

 • Kjapp levering
 • Kvalitetsbygg
 • Eliminer avfall
 • Optimaliser arbeidsflyten
 • Teamarbeid
 • Utsett forpliktelser
 • Forsterke læringen

Denne metoden er egnet for prosjekter av alle størrelser siden den er svært tilpasningsdyktig og skalerbar.

Ekstrem programmering (XP)

Extreme Programming (XP) ble utviklet på begynnelsen av 1990-tallet og fokuserer på å forbedre teamarbeid, fremme et sunt arbeidsmiljø og ta vare på læring.

I denne metoden jobber utviklere i par der en utvikler skriver programmet mens den andre observerer. De bytter også roller regelmessig gjennom en gitt sprint. Dette muliggjør kontinuerlig tilbakemelding og vurderinger om kodekvaliteten og utviklerens kapasitet.

I tillegg fremmer XP kontinuerlig tilbakemelding fra klienten til utviklerteamene og enkel kommunikasjon mellom teamet.

På denne måten kan team raskt tilpasse seg endringene når det er nødvendig. Denne smidige metodikken passer til et prosjekt som involverer endrede krav og tekniske risikoer.

Design tenkning

Designtenkning er en effektiv tilnærming der et produkt designes og implementeres basert på behov og krav til sluttbrukeren eller kundene. Det gjør det også lettere for deg å tilpasse deg skiftende teknologiske og industrielle endringer.

Denne prosessen er iterativ, og erkjenner at det er mange måter å løse et gitt problem på i stedet for bare én. Det fremmer også innovasjon, eksperimentering og observasjon.

Her er teamene åpne for å ta imot forslag og ideer og velge den beste tilnærmingen som kan gi de beste resultatene for prosjektet for å skape et kvalitetsprodukt og tilfredsstille kundens eller brukernes forventninger.

Krystall

Crystal er en svært fleksibel smidig metodikk, som gir teamet frihet til å utvikle prosesser uavhengig. Den fokuserer først og fremst på individer og deres interaksjoner i stedet for utelukkende på verktøy og prosesser. Dette er grunnen til at kommunikasjon er en av hovedegenskapene.

Krystall er av forskjellige typer:

 • Krystallklar for opptil 8 personer i et team
 • Krystallgul for 10-20 personer
 • Crystal Orange for 20-50 personer
 • Krystallrød for 50-1000 personer

Denne smidige metodikken tar sikte på å levere produkter av høyeste kvalitet ved å fokusere på interaksjon, teamarbeid og symbiose som gir større effektivitet. Teamene finner den beste måten å tilnærme et prosjekt basert på utfordringene og unike krav.

Disiplinert smidig (DA)

Disciplined Agile (DA) er en smidig metodikk som hjelper team å strømlinjeforme organisasjonskontroller, forbedre virksomhetens smidighet og oppnå bedre økonomisk suksess.

DA lar deg finne den beste måten å tilpasse deg prosjektkravene og teamets arbeidsstil slik at prosessene kan fullføres raskere uten forvirring.

Her bruker teamet enklere, lette prosesser for å nå sine mål raskere. Det ligner på Crystal og kan velge en hybrid tilnærming som kombinerer konseptene Scrum, Kanban og XP.

Dynamic Systems Development Method (DSDM)

Dynamic Software Development Method (DSDM) passer til prosjekter med strammere tidsplaner og budsjetter. Den fokuserer ofte på å levere et produkt i sykluser, som involverer en inkrementell og iterativ utviklingstilnærming.

DSDM lar deg designe et veikart som involverer kontinuerlig, tidlig levering av produktene. Den prioriterer også å samle tilbakemeldinger fra kunder gjennom hele utviklingsprosessen og validere om kravene er levert i henhold til forventningene.

  9 beste bevegelsesgrafiske programvare for alle

Funksjonsdrevet utvikling (FDD)

Feature Driven Development (FDD) er en inkrementell, kundesentrert og iterativ smidig metodikk. Den tar sikte på å produsere fungerende programvare konsekvent og ofte. Det involverer stadier:

 • Utvikle prosjektmodellen
 • Opprette listen over funksjoner som skal legges til produktet
 • Planlegging etter funksjon
 • Designe produktet etter funksjon
 • Bygge produktet etter funksjon

Som navnet antyder, er denne metoden drevet av verdifulle funksjoner som gjør et produkt unikt i markedet og nyttig for sluttbrukerne. Trinnene ovenfor hjelper teamene å bevege seg jevnt og trutt og oppnå sine mål uten problemer. Det passer for større team.

Atferdsdrevet utvikling (BDD)

Behavior Driven Development (BDD) er en smidig metodikk som er atferdsorientert. Konseptene fremmer samarbeid mellom teammedlemmer med eller uten mye teknisk kunnskap om programvareutvikling.

Det innebærer å skrive testcaser og funksjoner som inneholder prosjektkravene og akseptnormer for hvordan systemet må oppføre seg.

På denne måten kan du forstå funksjonalitetsbehovene bedre og enkelt komme i gang med prosjektet, og forutse de neste trinnene og resultatene. BDD hjelper teamene med å kommunisere sine behov nøyaktig, oppdage problemer tidlig og lage et robust programvaresystem.

Scaled Agile Framework (SAFe)

Scaled Agile Framework (SAFe) involverer et sett med organisatoriske arbeidsflyter og mønstre for å implementere smidig på bedriftsnivå. Det er et lett rammeverk som muliggjør sentralisert beslutningstakingsevne for å øke utviklingseffektiviteten.

Denne smidige metodikken bringer kraften til DevOps og Lean for å gjøre det mulig for organisasjoner å skape innovative produkter raskere med høyere kvalitet.

Storskala Scrum (Mindre)

LeSS er et smidig rammeverk som gjør det mulig å skalere Scrum til forskjellige team som jobber med et produkt. Den tar sikte på å eliminere avfall og redusere kompleksiteten i utviklingsprosessen.

Denne metoden anvender ideene og prinsippene til Scrum i en storstilt forretningskontekst gjennom definerte guider og regler. Det er også kjent for sin enkelhet, men er effektivt for å hjelpe team med å oppnå et bedre kvalitetsprodukt og tilfredsstille kundenes behov.

Adaptiv programvareutvikling (ASD)

ASD bruker konseptet kontinuerlig tilpasning til endringer i stedet for å kjempe mot dem. I ASD bruker teamene Speculate, Learn and Collaborate, en dynamisk programvareutviklingssyklus dedikert til større samarbeid mellom kunder og team og konstant læring.

ASD følger en ikke-lineær iterativ programvareutviklingslivssyklus der hver syklus itererer og kan endres mens den andre syklusen kjøres. Den fokuserer også på å produsere høykvalitetsprodukter i rask hastighet, med lavere vedlikeholdskostnader.

Smidig prosjektledelse

Agil prosjektledelse er en effektiv og iterativ smidig tilnærming. Den tar sikte på å administrere utviklingsprosjekter med kontinuerlige utgivelser. I tillegg samler og bruker teamene som bruker denne metoden kundetilbakemeldinger i hver iterasjon.

Smidig prosjektledelse gir mange fordeler for team, som å øke utviklingshastigheten, tilpasse seg markedstrender og forbedret samarbeid.

Andre smidige metoder inkluderer:

 • PRINCE2 smidig
 • Evidensbasert porteføljestyring (EB PfM)
 • Forvaltning av porteføljer (MoP)
 • PMI-Agile Certified Professional (PMI-ACP)
 • Nexus
 • Prosjekt Halvdobbel
 • Scrum på skala
 • AgileSHIFT
 • Og mange flere.

  Konklusjon

  Agile tilbyr mange fordeler til teamene når det gjelder produktivitet, produktkvalitet og kundetilfredshet, for å nevne noen. Og det er mange smidige metoder du kan velge mellom basert på behovene til prosjektet ditt. Gå derfor gjennom hver for å bestemme hva som passer ditt prosjekt best.

  Deretter kan du sjekke nettkurs for prosjektledelse.

  x