tipsbilk.net

Er dette nummeret en svindler? Slik sjekker du

Viktige takeaways

  • Bruk en søkemotor for å sjekke om et telefonnummer er en svindler. Se opp for nettsteder med rapporter om svindelnummer.
  • Bokmerk anerkjente nettsteder med telefonnummerdatabase. Bruk dem til å søke etter brukeranmeldelser og rapporter om søppelpostnumre.
  • Ikke ring blindt tilbake ukjente numre, siden svindlere kan prøve å koble deg til premium-linjer. Bruk apper eller funksjoner på telefonen for å blokkere svindelanrop.

Med svindelsamtaler som florerer, kan det være vanskelig å si om et nummer som ringte deg var legitimt eller en svindler som prøvde å stjele penger fra deg. Heldigvis er det mange måter å oppdage om det var en legitim samtale eller ikke verdt tiden din.

Hvordan sjekke om et nummer er en svindler

Den beste måten å dobbeltsjekke at et nummer er en svindler, er å skrive nummeret inn i din favorittsøkemotor. Denne metoden er nyttig hvis svindelblokkeren din fanger opp et nummer, du ved et uhell legger på med noen, eller du får en samtale som umiddelbart legger på.

Hvis telefonnummeret eies av et legitimt selskap, er det en god sjanse for at det er oppført på nettstedet sitt et sted. Bare sørg for å sjekke om nettstedet som er oppført er legitimt og ikke et falskt nettsted satt opp for å svindle folk.

  Slik sletter du et bakgrunnsbilde fra din iPhone

Som oftest vil du ikke se et selskap i søkeresultatene. I stedet vil du se noe som ligner på skjermbildet nedenfor. Dette ble hentet fra en PC i Storbritannia, så resultatene er relevante for numre som ringer britiske telefonnumre; resultatene vil variere avhengig av hjemlandet ditt.

Disse svindelsamtalernettstedene er livreddere når de identifiserer potensielle svindlere. Hvis et spesifikt nummer går rundene med en svindel, kan folk sende inn en rapport om at personen som ringer fra det nummeret er en svindler. Etter hvert som svindleren ringer til flere og flere, vokser antallet rapporter på nettsidene.

Over tid bygger dette en database med bekreftede svindeloppringere du kan referere til når noen ringer deg. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn nummeret, og du vil se en historie med rapporter basert på det nummeret.

Hvordan identifisere en svindler ved å bruke et nettsted med telefonnummerdatabase

Hvis du heller ikke vil gamble med Google, kan du alltid bokmerke et godt respektert nettsted for fremtidig bruk:

  • 800 sedler er et godt USA-basert alternativ. Skriv inn telefonnummeret i «Søk»-boksen, så får du brukeranmeldelser basert på erfaringer med nummeret.
  • YouMail er et mer avansert alternativ for amerikanske nummer. Du kan skrive inn telefonnumre for å sjekke om de er en kjent søppelpost, se vanlige rapporterte søppelpostnumre og lytte til eksempler på opptak av svindelanrop.
  • Hvem ringte meg er et godt alternativ for Storbritannia. Du kan skrive inn et tall på hovedsiden, eller sjekke statistikksiden for å se hvordan svindlere opererer i retningsnummeret ditt.
  Slik bruker du høyttalernotater i PowerPoint

For dette eksempelet bruker jeg Hvem ringte meg til å sjekke et nummer. Vi kan se at nummeret jeg søkte etter har en ekkel rekke negative rapporter, et sikkert tegn på at personen som ringte meg var en svindler.

Det er verdt å se gjennom de offentlige kommentarene for å se andres personlige erfaringer med nummeret og bedre formulere en idé om hvorvidt nummeret er en svindel.

Fordi numre kan fjernes og tildeles på nytt, sørg for å sjekke datoen da disse rapportene kom inn. Jo nyere de er, jo mer sannsynlig er det at svindleren fortsatt bruker telefonnummeret.

Hvorfor ikke bare ringe tilbake nummeret?

Å ringe tilbake et nummer blindt er en veldig dårlig idé. Det er spesifikke typer telefonsvindel der svindleren vil at du skal ringe dem tilbake. Svindlerne er avhengige av at folk blir nysgjerrige på hvem som ringte dem og ringer tilbake nummeret.

Dessverre, når offeret ringer tilbake, kobler de seg til en premiumlinje som koster mye penger per minutt å ringe. Svindleren prøver å holde offeret på linjen så lenge som mulig for å maksimere gevinsten. Offeret vil ikke engang innse at de har betalt premiumpriser før den enorme telefonregningen kommer inn.

Hvis du får mange spam-anrop, kan det være verdt å sjekke ut måter å blokkere dem automatisk på. Mens spam-anrop en gang var en ustoppelig pest, apper som Truecaller kan oppdage og stoppe spamoppringere fra å ringe telefonen din.

Slik blokkerer du svindelanrop på en smarttelefon

Hvis du mottar spam-anrop på smarttelefonen, er det en god sjanse for at den allerede har en form for spam-anropsbeskyttelse. For eksempel har Samsung-enheter Smart Call for å beskytte deg mot spam, og telefoner på T-Mobile, Metro og Sprint vil se telefonnumre som ringer som «Sannsynlig søppelpost».

  10 beste Web 3.0-krypteringer å se i 2023

Som sådan er det verdt å dobbeltsjekke om smarttelefonoperatøren/-produsenten din har lagt til en anti-spam-funksjon på telefonen din. Undersøk både telefonmodellen din og nettverksleverandøren din og se om de har en anti-spam-beskyttelsestjeneste.

Hvis de ikke gjør det, eller det ikke fungerer så bra som du vil, sjekk ut hvordan du blokkerer svindeltelefonnumre.

Slik blokkerer du svindelanrop på en fasttelefon

Å blokkere svindelanrop på en fasttelefon er litt vanskeligere, men det er ikke umulig. Du kan kontakte selskapet som leverer fasttelefonen din og se hva de kan tilby, og du kan kjøpe en enhet som oppdager og blokkerer spam-anropere.

Sjekk ut hvordan du blokkerer forstyrrende samtaler på fasttelefoner for mer informasjon.

Hvordan rapportere svindelanrop

Hvis du mottar et svindelanrop og vil rapportere det, finnes det måter å gjøre det på. Fremgangsmåten avhenger imidlertid i stor grad av hvor du bor, siden hvert land vil ha forskjellige steder å rapportere svindel.

I USA kan du rapportere svindelanrop til Federal Trade Commission. I Storbritannia kan du besøke Nasjonalt cybersikkerhetssenter i stedet. Uansett hvilken rute du tar, bidrar rapportering av svindelanrop til å få telefonsentre stengt og bidrar til å beskytte personer som er sårbare for telefonsvindel.

Selv om det kan være fristende å ringe tilbake et ukjent nummer, kan det hende du spiller rett inn i en svindlers hender. Gjør noen undersøkelser på ukjente tall og rapporter eventuelle dårlige egg du kan finne.

x