Flask vs. Django: Hvilket Python-rammeverk passer best for deg?

Dersom du vurderer å utvikle din applikasjon ved hjelp av Flask eller Django, men er usikker på hvilket rammeverk du skal velge, vil denne artikkelen hjelpe deg med å ta en beslutning. Vi vil se nærmere på forskjellene mellom Flask og Django.

Django og Flask er anerkjente Python-rammeverk for utvikling av webapplikasjoner. Hvis du allerede har kjennskap til Python, vil læringskurven bli kortere for begge disse rammeverkene.

For å gi deg en grundig forståelse av Django og Flask, skal vi se nærmere på dem i detalj. Denne artikkelen vil dekke hva Flask og Django er, deres distinkte egenskaper, samt fordeler og ulemper.

La oss begynne med det samme.

Django som et rammeverk

Django er et robust, åpen kildekode-rammeverk som er ideelt for full-stack-utvikling av komplekse webapplikasjoner. Det ble utviklet av Adrian Holovaty og Simon Willison i 2003. Det fremmer smidig utvikling, med fokus på rask, effektiv og kvalitetsrik utvikling.

Django er et rammeverk på høyt nivå, siden det tilbyr fullstack-utviklingsmuligheter. Dette inkluderer maloppsett, håndtering av forespørsler og feil, informasjonskapsler, enhetstesting, skjemavalidering, tabelladministrasjon og andre grensesnitt som utviklere benytter for å skape webapplikasjoner.

Django definerer fire hovedkomponenter som brukes for å implementere funksjonalitet:

URL-ruting
Visninger
Modeller
Maler

Disse komponentene forenkler utviklingsprosessen, og reduserer mengden kode som er nødvendig for å bygge en applikasjon.

Selskaper som Instagram, Udemy, Pinterest, Coursera og Zapier benytter seg av Django.

Funksjoner i Django

  • Django har støtte for en rekke databaser, inkludert PostgreSQL, MySQL, Oracle, MariaDB og den standard SQLite-databasen.
  • Det er plattformuavhengig, og kan implementeres på forskjellige operativsystemer.
  • Du kan bruke front-end-verktøy som jQuery og Ajax med Django.
  • Den har en Object-Relational Mapper (ORM) funksjon, som muliggjør generering av databasemigrering og -administrasjon.
  • Django er relativt rask i implementeringen.
  • Djangos tilpasningsevne til ulike formater som JSON, HTML og XML gir den en fordel over Flask.
  • Djangos sikkerhet er solid, med de nødvendige sikkerhetstiltakene som autentisering og protokoller mot cross-site scripting som beskytter applikasjonen mot sikkerhetsbrudd.

Flask som rammeverk

Flask, i motsetning til Django, er et Python-basert mikrorammeverk som kan implementere funksjonalitet uavhengig av eksterne biblioteker. Flask er utstyrt med de verktøyene, teknologiene og bibliotekene som er nødvendige for å implementere utvikling av webapplikasjoner. Armin Ronacher utviklet Flask i 2011, etter å ha forsøkt å lage en samlet løsning ved å integrere Werkzeug, et serverrammeverk, og Jinja2, et malbibliotek.

Flask tilbyr utvidelser for skjemavalidering, objektrelasjonelle kartleggere og filopplastinger, blant annet.

Designere foretrekker Flask fremfor Django fordi det er mer fleksibelt ved endring av moduler. Netflix, Lyft, Reddit, Zillow og MailGi er blant de ledende selskapene som bruker Flask.

Funksjoner i Flask

  • Flask benytter ikke eksterne biblioteker for utviklingsprosessen, noe som gjør den lett.
  • Flask har et integrert enhetstestsystem som akselererer feilsøkingsprosessen og gir mulighet for robust utvikling.
  • Du kan integrere Flask med maskinlæring og flere andre teknologier, noe som gjør det til et svært kompatibelt rammeverk.
  • Dette rammeverkets debugger er innebygd, det samme er serveren.
  • Støtten for sikre informasjonskapsler beskytter applikasjonens HTTP-forespørsler til forskjellige servere, og applikasjonskanalene mot potensiell uautorisert tilgang.

Flask og Django har ulike funksjoner og måter å implementere utvikling på i Python-baserte webapplikasjoner. La oss se nærmere på disse forskjellene i deres egenskaper.

Forskjeller mellom Flask og Django

Type rammeverk

Mens Django er et tungt Python fullstack-rammeverk som implementerer funksjonalitet ved hjelp av eksterne biblioteker, er Flask et lett rammeverk uten eksterne biblioteker for å implementere funksjonalitet. Det har imidlertid de nødvendige innebygde verktøyene og funksjonene.

Databaser

Implementering av en relasjonsdatabase: PostgresSQL, MariaDB eller Oracle med Django er enklere på grunn av den innebygde Object-Relational Mapper (ORM), et migreringsadministrasjonsverktøy. Dette verktøyet støtter oppretting av skjemaer, visninger og maler basert på datamodellene.

Flask har derimot begrenset støtte for datalagring. Alternativt tilbyr det ekstra biblioteker og utvidelser som ligner Djangos ORM. For eksempel bruker Flask SQLAlchemy-biblioteket i stedet for ORM, og Flask-SQLAlchemy som utvidelse.

Alembic er et migreringsverktøy som SQLAlchemy bruker. SQLAlchemy er godt egnet for ikke-relasjonelle databaser.

Rammeimplementering med datamodeller

Django bruker en objektorientert tilnærming som tillater kobling av databasen med tabellene til klasser. Denne tilnærmingen kalles objektrelasjonell kartlegging.

Flask, derimot, bruker eksterne biblioteker og utvidelser for å implementere en modulær tilnærming.

Autentisering

Django implementerer autentisering, autorisasjon og kontoadministrasjon, og bruker brukermodellen for å støtte økter.

Som standard støtter Flask informasjonskapselbaserte økter, og krever Flask-Login-utvidelsen og Flask-Security for autorisasjon og autentisering.

Flask-Security-utvidelsen implementerer kontoadministrasjon, mens Flask-principal-utvidelsen implementerer autorisasjon.

Adminpanel

Djangos adminpanel lar brukere administrere data fra eksisterende modeller ved hjelp av et grensesnitt. Det utfører enkelt CRUD-operasjoner uten behov for kode.

Flask har sin Flask-Admin-utvidelse, som implementerer lignende funksjoner som Djangos adminpanel.

Fleksibilitet

Flask, som baserer seg på eksterne biblioteker og utvidelser for å implementere funksjoner, er mer fleksibelt. Dette er en fordel for utviklere som ønsker å kontrollere hvordan rammeverket skal brukes til å utvikle applikasjonen.

Djangos innebygde funksjoner og verktøy begrenser derimot utviklerens fleksibilitet med hensyn til å endre applikasjonens moduler.

Feilsøkingsverktøy

Flask har en innebygd debugger som fungerer som en virtuell debugger.

Django tilbyr ingen virtuell debugger.

Testing

Begge rammeverkene inneholder innebygd teststøtte. Pythons standard enhetstestrammeverk brukes effektivt i begge rammeverkene.

Malmotor

Django bruker sin egen malmotor for å legge til data på en eksisterende HTML-side i applikasjonen din. Django støtter også Jinja2.

Flask bruker utelukkende Jinja2 som malmotor. Begge motorene har noen likheter i syntaks og funksjoner.

Sikkerhet

Djangos store kodebase kan utsette applikasjonen for sikkerhetstrusler som kan kompromittere applikasjonens data og generelle sikkerhet. Heldigvis har Django standard sikkerhetstiltak mot trusler som cross-site request forgery (CSRF), cross-site scripting (XSS) og SQL-injeksjoner.

Med en mindre kodebase for Flask, kan sikkerhetstruslene være minimale. Det betyr likevel ikke at du bør ignorere sikkerhetstiltak. Det viktigste sikkerhetstiltaket Flask-utviklere bør ta er å overvåke eksterne biblioteker og oppdatere dem regelmessig.

Skjemaer

Djangos installasjon leveres med standard skjemaer; som datamodeller som er laget med ModelForms, som håndterer datainndata og validering på klient- og serversiden. Skjemaer tar også hensyn til sikkerhetsproblemer, inkludert cross-site request forgery (CSRF), SQL-injeksjon og cross-site scripting (XSS).

Flask integrerer Flask-WTF-utvidelse med WTForms i stedet. WTForms-Alchemy bruker deretter SQLAlchemy-modeller for å lage skjemaer.

Ruting og visninger

Flask og Django støtter kartlegging av URL-er til funksjonsbaserte eller klassebaserte visninger via en forespørsel.

Django ruter et URL-mønster til en visning ved å referere til et forespørselsobjekt som inneholder forespørselsinformasjonen for å aktivere den nødvendige visningen.

I motsetning til Flask, implementerer Werkzeug-utvidelsen URL-rutingen og håndterer også forespørsler og svar fra applikasjonen.

Anvendelsesområde

Hvis du arbeider med en fullstack-webapplikasjon med serversidemaler, kan det være lurt å bruke Django. Flask er et bedre alternativ for statisk webutvikling fordi det tilbyr enkle funksjoner, og lar deg legge til de nødvendige utvidelsene og/eller bibliotekene ved behov.

RESTful-konseptet

Begge implementerer en REST-webtjeneste, RESTful-webtjeneste for Flask, og Django REST Framework som injiserer data i applikasjonen din.

Django REST Framework oppretter et API som henter data fra eksisterende datamodeller ved hjelp av et RESTful-grensesnitt som applikasjonen kan benytte.

DRF bruker visninger, serialiseringsprogrammer, validering og autentisering, som er nødvendige for rask API-utvikling.

Bootstrap-verktøy

Djangos admin-grensesnitt er utviklet med bootstrap. I tillegg lar dette innebygde bootstrap-verktøyet deg lage og style sider i applikasjonen din uten å legge til ekstern kode. Flask mangler dette innebygde bootstrap-verktøyet.

Ytelse

Flask er det beste alternativet dersom ytelseseffektivitet er målet ditt, fordi det har færre lag og utvider bibliotekene kun når det er nødvendig.

I tillegg til å bruke funksjoner som et skille mellom disse to rammeverkene, vil en vurdering av fordeler og ulemper hjelpe deg med å forstå forskjellene deres ytterligere.

Fordeler og ulemper

Fordeler med Django 👍

  • Djangos dokumentasjon er grundig, og er derfor en nyttig guide for nybegynnere.
  • Administrasjonspanelet gir et effektivt brukergrensesnitt for administratorer til å utføre oppgavene sine.
  • Django har innebygd enhetstesting for applikasjonen.
  • Oppsett- og startprosessen er enkel. Hvis du skulle stå fast underveis, kan du alltids referere til dokumentasjonen.
  • Det sikrer innebygde sikkerhetstiltak for applikasjonene mot trusler som cross-site scripting.
  • Det støtter også dynamiske HTML-sider.
  • Django er svært skalerbart. Det er enkelt å oppdatere forskjellige lag fordi de er uavhengige av hverandre.
  • Djangos fellesskap er stort og støttende hvis du trenger hjelp til å løse en feil i prosjektet ditt eller ved oppsett av Django.

Ulemper ved å bruke Django 👎

  • Du må være kjent med de grunnleggende konseptene før du kan bruke det.
  • Den store kodebasen og bruken av regulære uttrykk (regex) for å sende URL-er for å kartlegge visninger kompliserer kodebasen ytterligere.
  • Dette rammeverket passer bedre for avanserte (full-stack) prosjekter, ettersom de mange funksjonene kompliserer enkle prosjekter.
  • Djangos monolitiske arkitektur begrenser også utviklerens kontroll over applikasjonen.

Fordeler med Flask 👍

  • Du kan effektivt bruke Flask med små prosjekter og enkeltsideapplikasjoner (SPA) på grunn av de enkle funksjonene det kreves for å implementere.
  • Det lar utvikleren bruke relevante eksterne utvidelser og biblioteker i sine applikasjoner, noe som øker rammeverkets fleksibilitet.
  • Fordi kodebasen som kreves for funksjonene er liten, kan du raskt utvikle en Flask-prototype.
  • Werkzeug-utvidelsen implementerer effektivt ruting av URL-er til de respektive visningene.

Ulemper ved å bruke Flask 👎

  • Flask leveres ikke med et admin-grensesnitt, og setter dermed muligheten til å vedlikeholde modeller og utføre grunnleggende CRUD-operasjoner på applikasjonen i fare.
  • Flask implementerer Minimum Viable Product Development, som kan bremse hele utviklingsprosessen.
  • Dette rammeverket er ikke et egnet valg for store prosjekter.
  • Flask støtter ikke administrasjonssystemer for relasjonsdatabaser som MySQL eller Oracle. Det begrenser støtten til SQLAlchemy for databasekravene.

Avslutning

Vel, da har vi kommet til veis ende😊.

Flask og Django er populære Python-baserte rammeverk med ulike funksjoner og egenskaper.

Forskjellene som er omtalt i denne artikkelen, hjelper deg med å forstå detaljene til Flask og Django hver for seg. Noen bemerkelsesverdige forskjeller mellom disse to rammeverkene inkluderer bruksområde og funksjonalitet.

Mens Django er et bedre alternativ for utvikling av store applikasjoner, passer Flask bedre for små applikasjoner som kreves for å utføre enkle funksjoner.

Flasks fleksibilitet når det gjelder å utvide med eksterne biblioteker, gir utvikleren full kontroll over applikasjonsmanipuleringen. Django derimot, leveres med sine innebygde eksterne utvidelser og biblioteker, noe som begrenser utviklerens manipulasjonsmuligheter under utvikling.

I tillegg krever Django at du lærer deg det grunnleggende grundig, ettersom det raskt kan bli komplisert, særlig for nybegynnere. Flask har en kortere læringskurve.

Viktigst av alt vil det å tilegne deg ferdigheter i begge rammeverkene gjøre deg til en enda bedre utvikler, og øke ansettelsesmulighetene dine innenfor teknologibransjen.

I tillegg kan det være lurt å vurdere følgende spørsmål når du velger mellom Django og Flask for å utvikle applikasjonen din:

  • Hvor mye tid har du satt av til læring og utvikling?
  • Hvor stor er applikasjonen din?
  • Hvor stor grad av fleksibilitet ønsker du å ha i utviklingen?
  • Hva er de generelle fordelene og ulempene ved hvert rammeverk?

Spørsmålene ovenfor vil hjelpe deg med å ta et godt valg🤓.

Når du har gjennomført læringsprosessen, kan du enten bruke Django til å lage fantastiske applikasjoner, som for eksempel Django URL-dispatcher, eller lære nyttige Flask-konsepter, som å sikre et Flask API.

Lykke til med læringen!👩‍💻