Tjente penger på krypto? Lån ut og øk avkastningen!

Kryptoinvestorer velger ofte å holde sine digitale eiendeler i en lommebok over lengre tid, i påvente av at prisen skal stige. Men er dette virkelig den beste strategien?

Jeg er ikke overbevist. Det finnes nemlig mange måter å utnytte investeringene dine på. I stedet for å bare la eiendelene dine ligge i banken med lav rente, finnes det alternative metoder for å øke verdien av dine kryptovalutaer.

Her kommer konseptet med kryptolån inn i bildet. Tenk deg å kunne tjene rente på dine investeringer i kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum! I tillegg kan låntakere bruke sine digitale eiendeler som sikkerhet for å oppnå lån.

Teknologiske fremskritt innen blokkjedeteknologi er betydelige, og dette gjenspeiles i fintech-sektoren. Om du er nysgjerrig på hvordan du kan tjene rente på dine investeringer, bør du lese videre.

Kryptovaluta er i ferd med å bli et utbredt betalingsalternativ, men det er også en glimrende mulighet for investering. Om du ikke har planer om å selge dine kryptoaktiva, kan du øke verdien gjennom kryptoutlån.

La oss først se på hva kryptoutlån egentlig innebærer.

Hva er kryptoutlån?

Kryptoutlån ligner tradisjonell utlån, men i stedet for å låne ut penger, låner du ut kryptovalutaer til låntakere. Investorer som låner ut krypto på en desentralisert plattform, mottar rentebetalinger som en kompensasjon. Disse betalingene kalles også «kryptodividender.» Mange plattformer tillater brukere å både låne ut kryptovalutaer og akseptere stablecoins.

La oss se på et eksempel. Anta at du har fem bitcoins. Du kan låne ut disse på en kryptoutlånsplattform for å tjene passiv inntekt. Det eneste du må gjøre er å låne ut krypto og motta rentebetalinger ukentlig eller månedlig. Renten vil variere avhengig av plattformen, fra 3 % til 7 %, og noen ganger opptil 15-17 %.

Kryptoutlån er også gunstig fordi låntakere kan bruke sine kryptoaktiva som sikkerhet for lånet. Hvis låntakeren ikke kan betale tilbake, kan investorene selge disse aktivaene for å dekke tapet.

La oss se nærmere på hvordan kryptoutlån fungerer.

Hvordan fungerer kryptoutlån?

En utlåns- og låneprosess består av tre hovedkomponenter: långivere, låntakere og en kryptoutlånsplattform som fungerer som mellomledd.

Prosessen for utlån og innlån mellom disse tre partene er som følger:

  • Låntakeren henvender seg til en låneplattform for å søke om et kryptolån.
  • Når plattformen godkjenner søknaden, må låntakeren stille krypto som sikkerhet. Denne sikkerheten kan ikke hentes tilbake før hele lånebeløpet er tilbakebetalt.
  • Investorer finansierer lånet, men er ikke involvert i prosessen som skjer i kulissene på plattformen.
  • Investorene mottar rentebetalinger regelmessig, i henhold til fastsatte intervaller.
  • Låntakeren får tilbake sin sikkerhet først etter at hele lånebeløpet er tilbakebetalt.

Hver utlånsplattform har egne regler og priser, men den overordnede prosessen er lik for alle.

Investering i kryptolån

Det første steget er å finne den rette plattformen for å starte investering i kryptolån. Det finnes to typer plattformer: sentraliserte og desentraliserte. Valget er ditt, avhengig av hva du foretrekker.

Sentraliserte plattformer har en tredjepart som håndterer overføringen av lånebeløpet og administrerer prosessen. Desentraliserte plattformer eliminerer derimot tredjeparten, og smarte kontrakter håndterer alt.

Du må også velge mellom manuelle og automatiserte utlånsplattformer. Automatisert er ofte et bedre alternativ, siden alt er enklere. Her vil ikke eiendelene dine ligge ubemerket, og de vil generere fortjeneste jevnlig.

Sørg for at plattformen du velger er trygg og legitim. Før du låner ut krypto, bør du gjennomgå all tilgjengelig informasjon og sjekke rentesatsene. På den måten slipper du å angre på at du ikke valgte en plattform med bedre vilkår senere.

Typer kryptolån

Kryptolån kan deles inn i to hovedkategorier:

Custodial Crypto (CeFi) lån

Når det gjelder sentralisert finans (CeFi)-lån, kontrollerer en sentralisert myndighet sikkerheten. CeFi-lån er forvaringslån, der tradere ikke har tilgang til sine sikkerheter fordi långiveren har tilgang til de private nøklene.

Sammenlignet med tradisjonelle lån, er likevel depot-kryptolån rimelige og lett tilgjengelige. Den største ulempen er at en sentral myndighet bestemmer alle lånebetingelsene. I dag er over 80 % av alle kryptolån depotlån, men med utviklingen av desentraliserte plattformer er dette i rask endring.

Ikke-forvarende (DeFi) kryptolån

Desentralisert finans (DeFi)-lån er ikke-depotlån, og det er ingen sentral myndighet som kontrollerer betingelsene. Alle vilkårene bestemmes av smarte kontrakter. En trader som tar opp et DeFi-kryptolån har kontroll over sin egen private nøkkel, med mindre de misligholder lånet.

Det er ikke mulig å få lån i fiat-valuta på DeFi-plattformer. Du kan kun motta lån i kryptovalutaer eller i stablecoins som kan veksles inn i kontanter. Rentene på DeFi-lån er høyere enn på depot-kryptolån.

Alle protokoller er tilgjengelige for alle, da de er lagt ut på blokkjeden. Alt er gjennomsiktig. Det er ikke nødvendig med noen verifiseringsprosess på DeFi-plattformer, og rentene er ofte lavere enn på CeFi-plattformer.

Det er ingen grunn til bekymring, selv om du er långiver på en desentralisert plattform. Smarte kontrakter sørger for at lånet blir nedbetalt.

Uansett om du vurderer et depotlån eller et ikke-depotlån, er det viktig å være klar over risikoene som er forbundet med kryptolån før du tar et lån.

Risikoer ved kryptolån

I tradisjonelle finansinstitusjoner er eiendeler vanligvis forsikret. Dette gjelder ikke for kryptoaktiva. Hvis det oppstår feil under prosessen, kan du ikke skylde på noen. Det er tre hovedrisikoer du bør huske på:

Tekniske risikoer

Kryptohandel foregår i den digitale verden, og det er en betydelig risiko for tekniske problemer i protokollen eller at en hacker tar kontroll. Siden alle aktiviteter på DeFi styres av algoritmer, er risikoen høyere for ikke-depotlån. Om det oppstår et problem med den smarte kontrakten, kan hele plattformen kollapse og medføre tap av kryptoaktiva.

Motpartsrisiko

Tradisjonelle banker må opprettholde et visst likviditetsnivå, men dette gjelder ikke for kryptoverdenen. Investorer som gir kryptolån er ikke underlagt dette kravet.

Hvis det oppstår et markedskrasj, vil mange kunder misligholde sine lån. Ved en plattformutnyttelse eller brudd, vil det kanskje ikke være nok likviditet til å returnere sikkerheten til låntakeren.

Tvangslikvidasjoner

For å forhindre illikviditet under markedskrasj eller prisfall, utsteder utlånsplattformer tvangslikvidasjon eller marginkrav. Om verdien av et kryptoaktiva synker til et punkt der låntakers LTV (lån-til-verdi) blir for høy, vil plattformen be låntakeren om å øke verdien av sikkerheten eller risikere likvidasjon.

Om låntakeren ikke oppfyller dette marginkravet, vil plattformen likvidere nok sikkerhet til at låntakers LTV igjen er innenfor den tillatte grensen. Dette er et risikabelt scenario for både tradere og låntakere.

Hva er rentesatsene for kryptoutlån?

Hver plattform har ulike utlånsrenter for kryptovalutaer. Avkastningen vil avhenge av hvilken plattform du velger. Hver kryptoutlånsplattform har en bestemt ROI og risiko knyttet til seg. Det er derfor lurt å vurdere å bruke flere utlånsplattformer for å redusere risikoen og diversifisere investeringene.

Du vil finne ulike utlånsrenter for ulike kryptovalutaer på forskjellige plattformer. Vanligvis er rentene for kryptovalutaer mellom 3 % og 8 %, mens rentene for stablecoins varierer fra 10 % til 18 %. Den beste strategien er å sammenligne avkastningen på forskjellige plattformer for en bestemt mynt, for å få best mulig avkastning.

Du lurer kanskje på hva stablecoins er. La oss se på det.

Hva er Stablecoins?

Kryptovalutaer er svært volatile. Stablecoins er utviklet for å redusere risiko og tilby prisstabilitet. Disse myntene er støttet av reservemidler, som betyr at verdien er knyttet til verdien av en ikke-krypto eiendel.

Dette kan for eksempel være verdien av en fiat-valuta som dollar. Dette bidrar til stabilitet i kryptoverdenen, da verdien av en dollar eller annen fiat-valuta ikke er like volatil som kryptoaktiva.

Stablecoins har fått stor popularitet fordi de kombinerer stabiliteten til fiat-valutaer med rask behandling, personvern og sikkerhet som kryptovalutaer tilbyr. Det er en mynt som kombinerer det beste fra begge verdener.

Hvordan fungerer kryptolån uten sikkerhet?

Et alternativ er å bruke en desentralisert plattform for kryptoutlån. Kryptolån uten sikkerhet er også kjent som usikrede lån. Låntakeren kan få kortsiktig likviditet og betale tilbake lånet i kryptovaluta eller fiat-valuta.

Her låner du direkte fra en långiver ved å bruke kryptovaluta som sikkerhet i stedet for andre eiendeler. Flash-lån er de mest populære usikrede lånene på DeFi-området, hvor du ikke trenger å stille sikkerhet. Det er viktig å ha god kunnskap om krypto og DeFi før du tar opp et flash-lån.

Flash-lån er umiddelbare lån som styres av smarte kontrakter. Gjør grundige undersøkelser før du velger et usikret lån.

Hva trenger du for å få et kryptolån?

Du trenger ikke gå gjennom en lang prosess som ved et tradisjonelt lån. Ingen vil sjekke kredittscore eller inntekt når du tar et kryptolån. Det eneste som teller er hvor mye sikkerhet du stiller, som vil avgjøre hvor mye du kan låne.

Belåningsgraden (LTV) er viktig. Dette er forholdet mellom godkjent lånebeløp og verdien av sikkerheten. Siden kryptomarkedene er volatile, er LTV-forholdet ofte lavt. Om du setter 5000 dollar i krypto som sikkerhet og får et lån på 3000 dollar, er LTV-forholdet 60 %.

Du trenger ingen dokumenter for å få et kryptolån. Det eneste du trenger er nok kryptoaktiva å bruke som sikkerhet.

La oss se på noen fordeler og ulemper ved å låne ut kryptovalutaer.

Fordeler og ulemper med utlån av kryptovaluta

Fordeler 👍

  • Kryptolån er tilgjengelig for alle uten å måtte vise inntekt eller ha en bankkonto.
  • Låntakere kan som regel få lån i løpet av få timer.
  • Kryptoutlån er et tryggere alternativ sammenlignet med P2P-utlån. Midlene som brukes som sikkerhet er svært likvide.
  • Automatiserte plattformer gir mulighet for å tjene passiv inntekt gjennom kryptodividender.
  • Lånerentene er ofte lave sammenlignet med andre banklån.

Ulemper 👎

  • Kryptoaktiva er volatile. Du kan redusere denne risikoen ved å låne ut stablecoins.
  • Du må plassere dine kryptoaktiva i en digital lommebok, som kan være mindre sikker enn en fysisk lommebok.
  • Sikkerheten til en plattform er en bekymring med økningen i kryptotyverier.
  • Noen plattformer lar deg kun satse krypto for en fast periode. Velg en plattform som ikke har faste betingelser.

Konklusjon

Om du har bestemt deg for å prøve kryptolån, kan du sjekke ut plattformer som Celsius, BlockFi, Youhodler, og flere. Disse plattformene kan hjelpe deg å finne den rette for deg, og kan øke investeringsavkastningen din. Vær forsiktig når du velger utlånsplattform.

Du kan også være interessert i å lese: Beste plattformer for utlån av kryptovaluta