Oppstartsfinansiering: Fra frø til IPO – komplett guide

Denne grundige veiledningen går gjennom de ulike fasene for finansiering av oppstartsbedrifter, inkludert såkornfinansiering, serie A-, B-, C-, D-runder og andre muligheter.

I dagens samfunn er begreper som oppstart, verdivurdering, bootstrapping, såkorninvesteringer og venturekapital ofte i bruk. Erfarne entreprenører er godt kjent med disse, men de som er nye i bransjen kan kjenne seg overveldet.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på finansieringsprosessen for oppstartsbedrifter, inkludert tidslinjen, forventede beløp som kan hentes inn i de forskjellige fasene, og mulige utgangsstrategier dersom oppstarten din skulle oppnå status som «enhjørning».

La oss dykke ned i denne veiledningen om oppstartsfinansiering.

Hvorfor trenger oppstartsbedrifter finansiering?

En oppstart er en virksomhet som baserer seg på en unik idé og befinner seg i de tidlige utviklingsstadiene. Oppstarten kan etableres og ledes av en eller flere gründere.

Dersom du mangler en idé, kan du til og med benytte deg av kunstig intelligens for å generere en forretningsidé.

Hovedmålet med en oppstart er å tilfredsstille et spesifikt behov for et produkt eller en tjeneste. Dette betyr at de ofte henvender seg til en definert målgruppe. Oppstartsbedrifter har som regel høye kostnader og lave inntekter, og de krever ekstern finansiering for å kunne operere.

Oppstartsbedrifter er ofte teknologidrevne, og de trenger derfor en arbeidsstyrke som kan omsette gründerens visjon til konkrete produkter og tjenester. Det kreves betydelige midler for å gjøre en oppstart til en suksesshistorie, som for eksempel Uber, SpaceX, Canva eller Epic Games.

For å finansiere disse behovene går selskaper gjennom ulike finansieringsfaser. Hver fase er definert ut fra selskapets behov, lønnsomhet, verdivurdering, fremtidsplaner og andre faktorer.

Hvordan fungerer finansieringsprosessen for oppstartsbedrifter?

Først er det viktig å forstå hvem som er involvert i finansieringsprosessen. På den ene siden har vi oppstartsgründere/selskaper som ønsker finansiering, og på den andre siden har vi potensielle investorer.

Investorene vil investere i et selskap dersom de ser et vekstpotensial, og selvsagt mulighet for høy avkastning. Før kapital blir hentet inn, vurderes selskapets verdivurdering.

Verdivurderingen baseres på ledelse, vekstforventninger, prognoser, kapitalstruktur, markedsstørrelse og risiko. Erfarne investorer kan også ha sine egne metoder for å vurdere en virksomhet.

Faktorer som påvirker verdivurderingen av en oppstart:

  • Inntekter: Et estimat for selskapets nåværende inntjening og fremtidige potensial. Formelen for å beregne inntekt er Markedsstørrelse X Markedsandel.
  • Markedsstørrelse: Den totale verdien av markedet der virksomheten opererer. Beregnes i amerikanske dollar.
  • Markedsandel: Oppstartens posisjon i markedet, for eksempel 1 % av den totale markedsstørrelsen.
  • Multippel: Et estimat for å utlede verdien av virksomheten, for eksempel 10X eller 12X inntekten.
  • Avkastning: Økningen i verdi sammenlignet med den investerte kapitalen. Baseres på estimert vekst i markedsandel, markedsstørrelse og inntekt.

Nå som vi har gjennomgått hvorfor oppstartsbedrifter trenger finansiering og hvordan prosessen fungerer, kan vi se nærmere på de ulike finansieringsstadiene.

Kjernefinansieringsstadier for oppstartsbedrifter

I finansieringsfasen presenterer oppstartsbedriftene sine forretningsideer for investorer og prøver å sikre midler for å dekke sine økonomiske behov.

La oss se på de viktigste finansieringsstadiene, hvor mye kapital som kan hentes inn i hver fase og hvorfor selskaper skaffer kapital i etapper:

  • Pre-seed-finansiering
  • Såkornfinansiering
  • Serie A, B, C, D og videre
  • Børsnotering (IPO)
  • Merk: Før du går inn i finansieringsfasen, er det nødvendig å registrere bedriften som et privat aksjeselskap. Dette er et obligatorisk lovkrav.

    En enkeltperson eller en uregistrert privat oppstart kan ikke hente inn midler utover pre-seed-fasen.

    Pre-seed-finansiering

    Etter at du har utviklet en unik forretningsidé, er det første steget å analysere markedet for produktet/tjenesten din. Denne analysen bekrefter om ideen din er gjennomførbar.

    For å omsette ideen til virkelighet, må du først investere egne midler. Disse pengene kan komme fra personlige besparelser eller lån fra venner og familie.

    Pre-seed-finansieringsrunden kalles også bootstrapping. Det innebærer at oppstartseierne benytter egne ressurser for å utvikle virksomheten på en kostnadseffektiv måte.

    Midlene i pre-seed-fasen brukes hovedsakelig til forskning og utvikling. Dette gir gründerne mulighet til å teste gjennomførbarheten av ideen. I denne fasen søker mange oppstartsbedrifter også veiledning fra erfarne gründere for å bestemme kostnader, designe en lønnsom forretningsmodell og samle ideer for å drive virksomheten effektivt.

    Det anbefales også å ordne opp i opphavsrett, patenter, partnerskapsavtaler og andre juridiske aspekter i pre-seed-fasen. Dette kan avskrekke potensielle investorer senere, da ingen ønsker å investere i et selskap med uløste juridiske problemer.

    Potensiell investering: USD 10 000 til USD 100 000

    Såkornfinansiering

    Dette er en kritisk fase for enhver oppstart. Ifølge Failory mislykkes 9 av 10 oppstartsbedrifter i såkornfinansieringsfasen.

    I denne fasen presenterer du prototypen for potensielle investorer og tilbyr dem eierandeler i selskapet i bytte mot kapital. Midler som hentes inn i denne fasen brukes som regel til:

    • Produktlansering
    • Markedsføringskampanjer
    • Ansettelse av nye medarbeidere
    • Ytterligere markedsundersøkelser for produktmarkedstilpasning

    Ettersom du skal ansette ansatte i denne fasen, må du investere i et verktøy for teamsamarbeid som Slack, Microsoft Teams, Zoho eller lignende. Hvis du skal ansette eksternt, kan du også trenge et verktøy for dokumentsamarbeid som Notion, ClickUp eller monday.com.

    Potensielle investorer i såkornfinansieringsfasen er:

    • Engleinvestorer (entreprenører, private investorer, etc.)
    • Venturekapitalselskaper i tidlig fase (Sequoia Capital, Tiger Global, Accel og flere)
    • Inkubatorer (Y Combinator, Microsoft Accelerator, Techstars og flere)

    Engleinvestorer er investorer og erfarne gründere som investerer i et selskap i et tidlig stadium og tilbyr sin ekspertise for å bidra til virksomhetens suksess.

    Derfor kalles disse investorene «engler». Du kan også samle inn penger fra venner og familie eller via en folkefinansieringskampanje.

    Du bør vurdere såkornfinansiering når oppstarten din har en verdivurdering på mellom 3 og 6 millioner dollar. Potensielle investeringer avhenger av partene og deres investeringskapasitet.

    Potensiell investering: $50 000 til $3 millioner

    Seriefinansiering (A, B, C, D og videre)

    I denne fasen har selskapet etablert en god kundetilpasning og salg, og fokuserer nå på å utvide markedsandelen. For å oppnå dette må virksomheten skaleres opp og fokusere på en effektiv markedsføringsstrategi.

    Selskapet ønsker også å investere i ny teknologi. I denne fasen starter serie A-runden. Hvis du har sett programmet «Shark Tank», kjenner du til serie A-finansiering.

    I dette stadiet investerer investorer i selskaper som allerede har lansert produkter og genererer inntekter. Når et selskap vokser, øker også inntekter og verdivurdering, og dermed også behovet for finansiering.

    Bedrifter må hente midler fra etablerte risikokapitalselskaper for å dekke det økte kapitalbehovet. Noen store institusjonelle investorer i denne fasen er Sequoia, Lightspeed, Saif Partners, Nexus, Matrix og Kalari.

    Det finnes ikke et forhåndsbestemt beløp du kan hente inn i hver av disse rundene. Det varierer fra selskap til selskap.

    La oss se på de potensielle midlene og bruken av dem i hver serie:

    Serie A: Potensielle investeringer og bruk av midler

    I denne fasen ser investorene etter selskaper med en sterk strategi og en lønnsom forretningsmodell, i tillegg til gode ideer. Dette er nødvendig for å gjøre oppstarten til en suksessfull og lønnsom virksomhet.

    Selskaper med en verdivurdering på opptil 50 millioner dollar går for serie A-finansiering. Serie A-midler brukes hovedsakelig til fremtidig forretningsvekst:

    • Forbedre forretningsprosessene
    • Produktutvikling
    • Skape en skalerbar plan for vekst
    • Motvirke mangler og økonomiske tap

    Det kan også være hensiktsmessig å investere i salgsintelligensverktøy for å forstå kundene dine bedre og øke salget.

    Potensielle investeringer: $2 millioner til $10 millioner

    Serie B: Potensielle investeringer og bruk av midler

    Serie B-finansieringsrunder er i stor grad rettet mot å ta virksomheten forbi utviklingsstadiet.

    Med såkorn- og serie A-midler fokuserer selskaper på markedsundersøkelser, produktutvikling og etablering av en solid brukerbase. Serie B-midler brukes derimot til å utvide markedsrekkevidden og møte økte behov.

    Bare veletablerte selskaper går inn i serie B-finansiering. Ifølge Fundz i 2022 hadde selskaper i serie B en medianverdivurdering på 35 millioner dollar og et gjennomsnitt på 51 millioner dollar.

    Serie B-investorer er stort sett de samme som i serie A, de store institusjonelle investorene. Ofte er det en ankerinvestor som trekker til seg andre investorer. Den eneste forskjellen er at du kan se nye venturekapitalselskaper som spesialiserer seg på investeringer i ekspansjonsfasen.

    Serie B-midler brukes hovedsakelig til:

    • Markedsutvidelse
    • Avanserte aktiviteter for å nå nye markeder
    • Sette sammen team for ulike avdelinger – markedsføring, HR, osv.

    Potensielle investeringer: $10 millioner til $25 millioner

    Serie C: Potensielle investeringer og bruk av midler

    Et selskap i serie C-finansiering er som regel allerede en suksess. I denne fasen ønsker bedriften å utvide produktporteføljen, gå inn i nye markeder eller kjøpe opp andre selskaper.

    En investors mål er å få 2X eller 3X avkastning på investeringene sine. Serie C-midler investeres hovedsakelig i å skalere opp selskapet gjennom økt markedsrekkevidde eller oppkjøp av andre selskaper.

    Å skaffe midler i serie C er enklere sammenlignet med tidligere runder, ettersom selskapet har vokst betraktelig, og investorer har tillit til at oppstarten vil lykkes videre.

    Serie C-midler brukes til:

    • Utvikling av nye produkter
    • Utvidelse av markedsrekkevidden
    • Oppkjøp av andre selskaper i samme bransje

    Potensielle investeringer: $25 millioner til $50 millioner

    Serie D: Potensielle investeringer og bruk av midler

    De fleste selskaper går ikke engang inn i serie D-finansiering, men hvis de gjør det, er det hovedsakelig av to grunner:

    • Lukrativ mulighet: Før en børsnotering ser selskapet en god mulighet for oppkjøp.
    • Under middels ytelse: Selskapet trenger mer finansiering for å nå målene som ble satt i serie C-runden.

    Det finnes ingen øvre grense for antall finansieringsrunder en oppstart kan gjennomføre. Hvis en bedrift har mer ambisiøse inntektsmål, kan den gjennomføre så mange pengeinnsamlingsserier som er nødvendig.

    Potensielle investeringer: $50 millioner til $100 millioner

    På dette stadiet har du som bedriftseier to alternativer: EXIT eller IPO.

    Når virksomheten har vokst til et selskap verdt millioner eller til og med milliarder, vil store aktører tilby deg et engangsbeløp for å kjøpe virksomheten. Dette kan være en 100 % overtakelsesavtale eller en fusjon. Du og investorene dine kan velge å ta fortjenesten og forlate selskapet. Et eksempel er Facebooks oppkjøp av WhatsApp.

    Det andre alternativet i seriefinansieringsfasen er å gå for en børsnotering, som bringer oss til det fjerde finansieringsstadiet.

    Børsnotering (IPO)

    Å lansere et første offentlig tilbud (IPO) er det ultimate målet for enhver oppstart. I denne fasen blir den private oppstarten et offentlig selskap og henter inn midler direkte fra publikum.

    En børsnotering (IPO) betyr rett og slett at selskapet tilbyr aksjer direkte til publikum via en børs. Børsen kan være i landet der selskapet opererer eller i et annet land.

    Selskapet kan til og med være notert på flere børser. Noen av de største børsnoteringene i nyere tid, som Stripe, Instacart og Discord, var i fjerde fase av oppstartsfinansieringen.

    Forutsetninger for å lansere en børsnotering

    En børsnoteringsprosess består hovedsakelig av to deler:

    ✅ Førmarkedsføringsfasen

    ✅ IPO-lansering

    Selskapet vil annonsere IPO-tilbudet til garanter (som oftest investeringsbanker) og oppmuntre til private bud, eller det kan publisere en pressemelding for å skape offentlig interesse. Selskapet velger en eller flere garanter som leder og administrerer IPO-prosessen.

    Investeringsbanken vurderer selskapet gjennom finansielle analyser og bestemmer verdivurdering, aksjekurs og lanseringsdato. De håndterer også alle aspekter av børsnoteringen, som due diligence, dokumentasjon, innlevering, markedsføring og utstedelse.

    Før en børsnotering må selskapet være registrert hos Securities and Exchange Commission (SEC) og oppfylle alle kvalifikasjonskriterier. Når alt er på plass, blir selskapet børsnotert.

    Når selskapet er offentlig tilgjengelig, kan allmennheten kjøpe og selge aksjer. Slik vil selskapet hente inn midler. Børsnoteringen er den siste delen av oppstartsfinansieringsfasen.

    Fordeler med en børsnotering

    • Mulighet til å hente inn kapital fra allmennheten
    • Selskapets vekst reflekteres i aksjekursene, som igjen fører til økt markedsverdi
    • Offentlige selskaper har enklere oppkjøpsavtaler (aksjekonverteringer)
    • Økt åpenhet for allmennheten
    • Gunstige kredittlånebetingelser

    Avslutningsvis

    Vi har sett på ulike finansieringsstadier for oppstartsbedrifter og hvor mye kapital man kan forvente å hente inn i hver runde.

    Det finnes fire kjernefinansieringsstadier: pre-seed, såkorn, serierunder og børsnotering (IPO). Hvert stadium har sine egne utfordringer og muligheter. Oppstartsbedrifter bør vurdere sine alternativer nøye før de velger en finansieringsstrategi.

    Oppstartsbedrifter bør velge den finansieringsveien som passer best med deres mål. Såkornfinansiering er et godt alternativ for bedrifter som akkurat har startet. Englefinansiering passer for oppstartsbedrifter med et fungerende produkt som ønsker å vokse.

    Venturekapital er et godt alternativ for oppstartsbedrifter som ønsker å skalere virksomheten. Private equity-finansiering er bra for bedrifter som ønsker å kjøpe eller fusjonere med andre selskaper.

    Til slutt er en børsnotering et godt alternativ for selskaper som er klare til å hente inn kapital fra det offentlige markedet.

    Uansett hvilken vei en oppstart velger, er det viktig å ha en sterk forretningsplan og en klar forståelse for risiko og fordeler.

    Etter dette kan du se på leverandører av driftskapital for å finansiere veksten av virksomheten din.