Viktige punkter å huske
- Apper for planteidentifikasjon benytter seg av programvare for gjenkjenning og kunstig intelligens for å bestemme plantearter basert på innsendte bilder. Disse appene tilbyr både det vitenskapelige navnet og annen relevant informasjon.
- Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at nøyaktigheten til disse appene kan variere betydelig. Noen har vist seg å ha suksessrater så lave som 4 %. Dette kan skyldes feil i appens kode, mangelfulle plantedatabaser, eller brukerfeil.
- For å øke sjansen for å få et korrekt resultat, bør man velge anerkjente apper, sørge for å ta klare bilder og vurdere å benytte flere apper for sammenligning. Det er også viktig å ikke utelukkende stole på appenes resultater når man tar beslutninger om stell av planter.
Det eksisterer et enormt antall plantearter, noe som gjør det tilnærmet umulig for de fleste å huske utseendet til hver enkelt. Dette forklarer den store populariteten til apper som hjelper med planteidentifikasjon. Likevel er det viktig å være klar over at disse appene ikke alltid gir korrekte svar, og feilidentifikasjon forekommer. Hva er årsakene til dette, og kan man redusere risikoen for feil?
Hvordan fungerer apper for planteidentifikasjon?
Apper for planteidentifikasjon analyserer bilder av planter for å avgjøre hvilken art det dreier seg om. Brukeren tar et bilde av planten med smarttelefonens kamera eller laster opp et bilde fra sitt galleri. Appen bruker deretter sin gjenkjenningsprogramvare for å identifisere planten.
Appen analyserer en rekke faktorer, inkludert bladets struktur, mønster og størrelse, samt plantens blomster og eventuell bark. Disse dataene sammenlignes deretter med appens database for å identifisere planten.
Denne prosessen involverer ofte bruk av kunstig intelligens. Kunstig intelligens kan lære fra nye data, koble datasett og gi mer presise resultater. Appene gir som regel både det vitenskapelige latinske navnet og det vanlige navnet på planten.
I tillegg til navnet gir mange planteidentifikasjonsapper også brukerne tilleggsinformasjon om planten, for eksempel levetid, gjennomsnittlig høyde, og opprinnelsessted eller kontinent. Hvis du ønsker å etablere gode vanningsrutiner for dine stueplanter eller hageplanter, kan mange apper også tilby råd om stell, vanningsplaner og påminnelser.
Men den viktigste funksjonen for de fleste er likevel evnen til raskt og enkelt identifisere planter. Det er praktisk å ha en app som kan gjøre dette for oss, da det er vanskelig å huske navnene på alle planter.
Mange planteidentifikasjonsapper er gratis, selv om de fleste tilbyr en premiumversjon mot en månedlig eller årlig avgift. Premiumversjoner gir ofte tilgang til mer informasjon om planter og gir muligheten til å identifisere flere planter daglig uten begrensninger.
Det er likevel viktig å huske at apper for planteidentifikasjon ikke er feilfrie. De kan gi unøyaktige resultater, noe som kan være frustrerende og villedende for brukeren. Hva er årsakene til dette?
Er apper for planteidentifikasjon upålitelige?
I april 2023 publiserte New Scientist en artikkel som viste at noen planteidentifikasjonsapper bare hadde en nøyaktighetsgrad på fire prosent. For å sette dette i perspektiv, betyr det at av 50 planter du prøver å identifisere, vil kun to bli korrekt gjenkjent.
Selv om disse lave tallene gjaldt noen få spesifikke apper, viste mange av de testede appene en ganske lav nøyaktighetsgrad. For eksempel ble Plant Snap rapportert å ha en suksessrate på kun 35,7 prosent. På den annen side viste noen apper mye høyere nøyaktighet, som for eksempel Pl@ntNet, som hadde en imponerende nøyaktighetsgrad på 88,2 prosent.
Før denne New Scientist-artikkelen publiserte Rutgers University en studie som viste at nøyaktigheten ved identifisering av arter basert på bilder av blader varierte fra 40,9 til 83,9 prosent. Studien konkluderte med at de to mest nøyaktige appene var PictureThis og iNaturalist, med henholdsvis 83,9 og 63,6 prosents nøyaktighet.
Uavhengig av hvilke apper som scorer høyest, er det åpenbart at noen programmer for planteidentifikasjon ikke er pålitelige. Dette kan føre til en rekke problemer, som for eksempel:
- Feilaktig vanning av planter.
- Uerfarne sankere kan forveksle giftige planter med spiselige.
- Planter plasseres i omgivelser som er for lyse eller mørke til å overleve.
Brukere av disse appene har også opplevd at programvaren gir tilbakemelding om at planter som åpenbart sliter, er i god stand.
Slik feilinformasjon kan naturligvis føre til at planter dør.
Hva er årsakene til at planteidentifikasjonsapper er unøyaktige?
Det er viktig å være klar over at de fleste identifikasjonsprogrammer har en viss feilmargin. Det er alltid en risiko for at noe forstyrrer eller påvirker identifiseringsprosessen.
For eksempel kan et uklart bilde føre til at gjenkjenningsprogramvaren enten ikke gir noe resultat eller et feilaktig resultat. Fargerike og rotete bakgrunner kan også forvirre appens gjenkjenningsprogramvare.
Det er imidlertid ikke alltid brukerens feil at en app gir et feilaktig resultat. Feil i appens kode eller mangel på viktige identifiserende kjennetegn kan påvirke suksessraten. I tillegg kan en begrenset plantedatabase gjøre det vanskelig for appen å gi et korrekt svar. Dette gjelder spesielt hvis du er interessert i mer sjeldne planter.
Husk at hvis en app ikke finner en plante i databasen sin, betyr det ikke at appen er unøyaktig. Det er bedre at appen innrømmer at den ikke har en plante i databasen, enn å gi et feilaktig resultat.
Du kan også prøve å identifisere planter uten å bruke en dedikert app, ved å bruke nettsider via mobilens nettleser.
Hvordan unngå unøyaktige resultater fra planteidentifikasjonsapper?
Det første du bør gjøre for å unngå feilaktige resultater, er å velge en app som er kjent for sin nøyaktighet. Det er lurt å lese anmeldelser i appbutikken, men det kan være lurt å gjøre litt ekstra research. Har appens nøyaktighet blitt testet? Er det noen kjente feil i programvaren? Et raskt søk på nettet kan ofte gi svar på disse spørsmålene.
For det andre, sørg for at alle bildene du laster opp er av god kvalitet. Unngå rotete bakgrunner, dårlig belysning og uskarpe bilder. Dette gir appen best mulig grunnlag for å identifisere planten korrekt.
Det kan også være nyttig å bruke to eller flere apper for å identifisere en plante. Dette gir deg en mulighet til å sammenligne resultatene og avdekke eventuelle feil.
Vær kritisk til resultatene fra planteidentifikasjonsapper
Selv om du bruker en app med høy anerkjennelse for sin nøyaktighet, er det alltid en risiko for å få et feilaktig resultat. Det er derfor viktig å være kritisk og å vurdere de nevnte tipsene for å sørge for at plantene dine trives.