Hibernate vs Sleep i Windows 10: Hva er forskjellen?

Hvis du lar et Windows 10-system være uten tilsyn, vil det gå inn i en lavstrømstilstand kalt Sleep. Windows 10 har en lignende lavstrømstilstand kalt Hibernate. I likhet med dvaletilstanden har brukere muligheten til å manuelt sette systemet i dvalemodus fra strømmenyen.

Hibernate vs Sleep i Windows 10

Mange brukere blander dvalemodus med hvilemodus. Det er likheter mellom de to modusene, og systemet ditt vil bare gå inn i disse modusene hvis du tvinger det til, eller hvis du ikke har brukt det på en stund. Spørsmålet er hva som er bedre og hva er forskjellen mellom de to.

Hibernate vs Sleep

Den største forskjellen mellom dvale- og hvilemodus er hvordan data lagres, eller hvor de lagres.

Lagre tilstand

Når systemet går i hvilemodus, lagres filene du har åpne (og de ulagrede dataene i dem) i RAM-en.
Når systemet går over i dvalemodus, blir filene du har åpne (og den ulagrede datoen i dem) skrevet til disken.

Strømforbruk

Når systemet er i hvilemodus, bruker det svært lite strøm for å holde ting i gang.
Når systemet er i dvalemodus, bruker det ingen strøm i det hele tatt. Det slår i hovedsak systemet av.

  Hvordan fikse feil 0xa00f4244 NoCamerasAreAttached på Windows 10

Tilgjengelighet av funksjoner

Dvalemodus er tilstede på alle PC-er som kjører Windows 10 og er aktivert som standard.
Hibernate er ikke til stede på alle PC-er som kjører Windows 10, for eksempel vil det ikke være tilgjengelig hvis systemet ditt har InstantGo. Den er kanskje ikke aktivert som standard selv om den er tilgjengelig på et system.

SSD-skade

Dvalemodus vil ikke skade eller på annen måte forkorte levetiden til en SSD.
Dvalemodus har vært kjent for å skade tidlig generasjons SDD-er og føre til at de slites ut raskere. Nyere SSD-er har ikke dette problemet.

Skade på harddisken

Verken hvile- eller dvalemodus kan skade harddisken.

Maskinvareindikator

Når systemet er i hvilemodus, kan lysene på systemet fortsette å blinke for å signalisere tilstanden, for eksempel kan strømknappen blinke, eller hvis du har en SSD/HDD lese/skrive-indikator, kan den også blinke mens systemet er i dvale.
Når systemet er i dvalemodus, vil alle lys/indikatorer slå seg av. Når du ser på systemet ditt, vil du ikke kunne se om det har blitt slått av eller om det er i dvalemodus før du trykker på strømknappen.

  Hvordan laste ned Windows 8.1 ISO-fil

Gjenoppta

Windows 10 vil komme ut av hvilemodus mye raskere enn det vil komme ut av dvalemodus. Tidsforskjellen er betydelig.
Et system kan gjenopptas fra hvilemodus ved å trykke på strømknappen, eller ved å trykke på en tast på tastaturet eller klikke med musen.
Et system kan gjenopptas fra dvalemodus ved å trykke på strømknappen.

Bør du sove eller dvale Windows 10?

Dvale- og dvalemodus er ofte til stede på samme system. Du kan velge hvilken du vil bruke etter eget skjønn, men generelt sett;

Du bør bruke hvilemodus hvis du skal være borte fra systemet i en veldig kort periode, f.eks. femten minutter eller en time.
Du bør bruke dvalemodus hvis du skal være borte fra systemet i en lengre periode, men du fortsatt ønsker å fortsette arbeidet der du la det i stedet for å starte systemet opp igjen.

Windows 10 har generelt en vanskeligere tid å gjenoppta fra dvalemodus, og du kan ende opp med å starte systemet på nytt uansett. Det er derfor, selv om du planlegger å være borte fra systemet i en lengre periode, kan hvilemodus være det bedre alternativet.

Slå av, dvale eller dvale Windows 10

Hvis alternativet Slå av er på bordet, dvs. du er villig til å slå av systemet enn det er bedre å gjøre det i stedet for å sette det i dvalemodus.

  Vil Windows 10 fungere på datamaskinen min?

Grunnen til at vi unngår å bruke dvalemodus er fordi det tar så lang tid før systemet kommer ut av det. Systemet ditt kan faktisk slå seg på mye raskere.

For ulagrede data er avslutningen en brukerinitiert handling som betyr at du vil bli bedt om å lagre arbeidet ditt før du slår av systemet.

Den ene store ulempen ved å slå av et system fremfor dvalemodus er at du må åpne appene og filene dine igjen. Dvalemodus lagrer den gjeldende tilstanden til systemet slik at du ikke trenger å gjøre det.

Hybrid søvn

Windows 10 har en tredje modus kalt Hybrid Sleep. Det er en kombinasjon av dvale- og hvilemodus hvor;

Data skrives til harddisken i stedet for RAM.
Systemet oppdaterer minnet med jevne mellomrom.
Systemgjenoppta er raskere enn dvalemodus, men tregere enn hvilemodus.
Systemet vil fortsette å bruke strøm når det er i hybrid hvilemodus.

Konklusjon

Hvis du synes det er vanskelig å huske forskjellen mellom dvale- og hvilemodus, kan du ta en anelse fra navnene deres. Dvalemodus er en mye dypere søvntilstand, mens søvn er lett i forhold til den. Hvis systemet ditt stadig sliter med å komme ut av dvalemodus, kan det hende du har en app å klandre for det. Du kan fjerne appen, fortsette å bruke hvilemodus eller bytte til å slå av systemet.