Slik sjekker du Internett-nettverkshastigheten din på Ubuntu

Hvis du er en Ubuntu-bruker og er bekymret for om nettverkshastigheten din er lav, må du teste ytelsen. Det er mange måter du kan sjekke nettverkshastigheten din på Ubuntu. I denne veiledningen viser vi deg hvordan du gjør det.

Metode 1 – Speedtest-cli

Den kanskje raskeste og enkleste måten å sjekke nettverkshastigheten din på Ubuntu er ved å kjøre «Speedtest-cli»-verktøyet. Hva er «Speedtest-cli»? Det er et terminalprogram som gjør det samme som Speedtest.net gjør: det sjekker internetthastighetene dine.

Dessverre er ikke «Speedtest-cli»-applikasjonen forhåndsinstallert på Ubuntu eller noe operativsystem basert på Ubuntu. Så før du kan bruke den til å sjekke internetthastigheten din, må du installere programmet.

For å installere appen, åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet. For å åpne et terminalvindu, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Etter det, bruk apt install-kommandoen nedenfor for å sette opp programmet.

sudo apt install speedtest-cli

Når programmet er installert på din Ubuntu Linux PC, kan du bruke det til å sjekke nettverkshastigheten din. For en enkel test, kjør speedtest-cli-kommandoen.

speedtest-cli

Etter å ha kjørt kommandoen ovenfor, vil du se internetthastigheten din skrevet ut i terminalen. Hvis du vil lagre denne utdata til en tekstfil for senere lesing på Ubuntu, kan du overføre den til en tekstfil.

speedtest-cli > ~/my-network-speed.txt

For å se utdatatekstfilen på din Ubuntu PC, klikk på «my-network-speed.txt»-filen i hjemmekatalogen din, eller kjør cat ~/my-network-speed.txt.

  Hvordan sette opp en Apache-webserver med Webmin på Ubuntu Server

Metode 2 – LibreSpeed

LibreSpeed er en annen måte du kan sjekke nettverkshastigheten din på Ubuntu. Det er et åpen kildekode-alternativ til SpeedTest og krever ingen Java eller Flash for å kjøre.

For å sjekke nettverkshastigheten din i LibreSpeed ​​på Ubuntu, gjør følgende. Først åpner du en ny fane i favorittnettleseren din. Når den er åpen, gå over til LibreSpeed-nettstedet.

Når du har lastet opp nettstedet, finner du rullegardinmenyen «Server» og klikker på den med musen. Deretter velger du serveren som er nærmest deg å teste hastigheten din mot.

Merk: hvis du er i Nord-Amerika, velg NY-serveren. Hvis du er i Europa eller andre steder, velg serveren nærmest hjemlandet ditt.

Etter å ha valgt serveren, finn «Start»-knappen øverst på siden og klikk på den med musen. Ved å velge denne knappen vil du teste nedlastingen, opplastingen din og ping.

  Slik deltar du i et Zoom-møte: logg på med passord

Metode 3 – Ping-kommando

En flott måte å teste nettverkshastigheten din på Ubuntu er med Ping-verktøyet. Dette verktøyet tar det som er gjort med LibreSpeed, eller SpeedTest-Cli, og setter deg i førersetet. Du kan teste ping (hastighet mellom to datamaskiner) mot ruteren eller hvilken som helst server på internett.

Heldigvis er Ping et av de mest brukte kommandolinjeverktøyene på Linux og krever ikke at brukerne installerer det på forhånd. For å teste ping mellom en hvilken som helst datamaskin og din egen, gjør følgende.

Først åpner du et terminalvindu. Når den er åpen, kan du bruke ping-kommandoen mot enhver IP-adresse eller URL. For å teste ventetiden mellom en lokal IP kan du for eksempel kjøre kommandoen nedenfor.

Merk: endre den lokale IP-en nedenfor for å gjenspeile den faktiske IP-en du planlegger å pinge. Adressen nedenfor er et eksempel.

ping 192.168.1.1

Alternativt kan du teste nettverkshastigheten din mot et nettsted. En god målestokk for ping er Google.com. Hvorfor? Google er alltid oppe, er alltid rask og lett å huske. For å pinge Google, skriv inn kommandoen nedenfor.

ping google.com

Vil du bare pinge et nettsted eller en IP-adresse noen få ganger i stedet for å ha en konstant strøm av ping? Du kan enkelt gjøre dette ved å bruke kommandolinjebryteren -c og spesifisere antall ping du ønsker.

  Hvordan lage en masovn i Minecraft

For for eksempel å pinge Google nøyaktig fem ganger, kjør følgende kommando nedenfor.

ping -c5 google.com

Til slutt, hvis du vil lagre pingene dine til en tekstfil, kan du overføre dem til en tekstfil som dette.

ping my-website.com > ~/ping.txt

Metode 4 – Fast.com

Fast.com er et annet sted du kan teste nettverkshastigheten din på Ubuntu. Men i motsetning til SpeedTest-Cli eller LibreSpeed, henvender Fast.com seg til brukere som ikke er kjent med hvordan testing av nettverkshastighet fungerer.

Hvis du bruker Ubuntu og disse andre verktøyene vi har dekket er litt forvirrende, er Fast.com noe for deg. Slik bruker du den. Først åpner du Fast.com. Når den er åpen, vil du umiddelbart få en hastighetstest, vist i megabyte per sekund.

For mer informasjon om hastighetstestresultatene fra Fast.com, klikk på «Vis mer info»-knappen. Du vil se informasjon som «latens», «opplasting» osv.