Hva du skal se etter når du kjøper videoredigeringsprogramvare

Viktige takeaways

  • Vurder redigeringsmålet ditt for å finne det beste videoredigeringsverktøyet for deg. Ulike verktøy retter seg mot ulike brukstilfeller, så avgjør om du trenger noe for en hobby eller en profesjonell karriere.
  • Se etter brukervennlige grensesnitt og vurder nivået av tilpasning du ønsker. Noen verktøy tilbyr enklere grensesnitt med grunnleggende funksjoner, mens andre har mer avanserte funksjoner.
  • Ta hensyn til kompatibilitet med operativsystemet ditt og foretrukne videoformater. Vurder også maskinvarekravene til programvaren du vurderer for å unngå uventede oppgraderinger.

Selv om du kanskje føler at alle videoredigeringsverktøy konkurrerer mot hverandre, er det egentlig ikke tilfelle. Alle verktøy som er tilgjengelige på markedet, som Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Filmora og Lightworks, er rettet mot ulike typer brukstilfeller.

Før du investerer i et verktøy for deg selv, bør du vurdere redigeringsmålet ditt. Vil du ha noe for en hobby, eller prøver du nå å gjøre hobbyen din om til en profesjonell karriere? Lager du en film eller forbereder du deg bare på et utenomfaglig arrangement?

Redigeringsmålet ditt vil hjelpe deg med å bestemme verktøyet som er best for deg. Men hvis du er forvirret mellom noen få valg i samme kategori (dvs. iMovie og Filmora), bør du vurdere faktorene nedenfor.

1. Brukervennlig grensesnitt

Siden grensesnittet til videoredigeringsverktøyet er det du vil bruke hele tiden for å redigere videoene, bør brukervennlighet være utgangspunktet ditt. Som nybegynner trenger du noe som har en oversiktlig og lettfattelig layout.

Det er viktig at du forstår at dette tross alt er medieredigeringsverktøy. De har naturligvis en viss grad av kompleksitet på grunn av det utrolige antallet funksjoner de har. Hvis du bruker et grensesnitt som er for enkelt (som iMovie), vil du sannsynligvis gå på akkord med funksjoner og redigeringsmuligheter.

  Sugar Daddy er falsk – ikke bli lurt

Noen tilbyr imidlertid nesten samme funksjonalitet, men bedre (eller enklere) grensesnitt. For eksempel tilbyr Final Cut Pro et mye enklere grensesnitt sammenlignet med Adobe Premiere Pro, men begge tilbyr lignende funksjoner. Men da, Premiere Pro gir bedre grensesnitttilpasning, der du kan dra og slippe forskjellige seksjoner og sette opp et arbeidsområde som er mer egnet for din bekvemmelighet.

For alle verktøyene du vurderer, se videoer fra YouTube der redaktører går gjennom dem. Dette vil gi deg en god idé om brukervennligheten til grensesnittet og tilpasningen den tilbyr.

2. Funksjoner og funksjonalitet

Det neste du må se etter er funksjonene som verktøyet du vurderer tilbyr. Gode ​​videoredigeringsapplikasjoner bør inkludere det grunnleggende som tidslinjeredigering, visuelle overganger, tekster og videoeksport av høy kvalitet.

Den bør også ha mer avanserte funksjoner som fargegradering, maskering og sporing, keyframing, lydmiksing, nestede sekvenser – og listen fortsetter. Jo flere funksjoner, jo bedre.

Du kan starte med iMovie hvis du trenger et superenkelt grensesnitt med bare grunnleggende funksjoner. Hvis du vil ha avanserte funksjoner, men fortsatt beholde enkelheten og prisen til iMovie, kan du gå med Final Cut Pro. Adobe Premiere Pro vil være det beste alternativet hvis du vil legge til flere funksjoner i kortstokken og ha et tilpassbart arbeidsområde.

Gå kun med avansert programvare som Avid Media Composer når målet ditt er å lage film og du vil ha et alt-i-ett-oppsett med stort sett alle videoredigeringsfunksjoner.

3. Kompatibilitet

Noen videoredigeringsverktøy vil fungere bedre på Mac, mens andre har bedre ytelse på Windows. Kompatibilitet er viktig her, siden det kan påvirke hvor mye tid og krefter du legger ned (ved å senke farten). De fleste deler av videoredigeringsprogramvare er kompatible med flere operativsystemer, men noen fungerer bare på Mac (dvs. Final Cut Pro og iMovie).

  Varsling er der materialdesign møter varsler på låseskjerm

Deretter må du kontrollere at programvaren du vurderer støtter videoformatene du stort sett redigerer. Mens stort sett all videoredigeringsprogramvare fungerer med vanlige formater som MP4, MOV og AVI, er det unntak. Hvis du tar opp ProRes-video på iPhone, får du bedre ytelse ved å redigere den med Final Cut Pro.

Det er også viktig å vurdere maskinvarekravene. Mange av de avanserte verktøyene som Premiere Pro drar nytte av mer RAM og raskere SSD-er og prosessorer. Verktøy som DaVinci Resolve og Lightworks er bedre for lavere maskinvare.

Pass på at du ikke ender opp med å kjøpe programvare på grunn av grensesnittet og funksjonene bare for å finne ut at det krever at du oppgraderer datamaskinen for at visse funksjoner skal fungere.

4. Ytelse og hastighet

Ytelse for videoredigeringsprogramvare refererer til hvor jevnt redaktøren kan svare på input (dvs. å spille av videoer eller bruke visuelle effekter). Det refererer også til tiden redaktøren bruker på å gjengi og eksportere filene i høy kvalitet.

Mens systemet ditt (prosessoren, RAM og GPU) i stor grad bidrar til ytelsen, spiller programvareoptimalisering også en nøkkelrolle. Så se etter videoredigeringsprogramvare med funksjoner som GPU-akselerasjon og proxy-redigering.

GPU-akselerasjon deler redigeringsbelastningen med GPUen for å øke ytelsen, mens proxy-redigering gjør det enklere å redigere høyoppløselige videoer – dette er spesielt viktig for 4K (eller høyere) videoer.

De fleste videoredigeringsprogramvare støtter GPU-akselerasjon og proxy-redigering, sammen med mange andre funksjoner for ytelsesforbedring. Imidlertid kan optimeringsnivået og hvordan all den prosessorkraften brukes, ha stor innvirkning på ytelsen. Det er her å lese anmeldelser vil hjelpe deg.

5. Kostnader

De fleste videoredigeringsapplikasjoner (som Adobe Premiere Pro, Filmora og Avid Media Composer) har gått over til prismodellen SaaS (Software-as-a-service), hvor de kun tilbyr abonnementsplaner nå. Bare noen få andre, som DaVinci Resolve Studio og Final Cut Pro, tilbyr fortsatt livstidsavtaler med én enkelt forhåndsbetaling.

  Jira vs. Azure DevOps: The Ultimate Comparison

Så, med mindre du er i markedet for DaVinci Resolve eller Final Cut Pro, må du bestemme deg for et abonnement, som vanligvis vil koste deg oppover $20/md. Prisen per måned varierer basert på funksjonene du ønsker.

Husk at hvis du vil redigere enkle videoer, trenger du ikke å betale – du kan bruke gratisprogram som Filmora eller iMovie. Vurder bare å investere i et verktøy hvis du seriøst satser på en profesjonell karriere innen videoredigering, og må redigere høyoppløselig video.

6. Lisensering og skjulte avgifter

Hvis du går med en gratisversjon av et videoredigeringsverktøy, vil du sannsynligvis bare ha en personlig brukslisens, der videoen din vil ha verktøyets vannmerke (dvs. en liten «Filmora» i hjørnet av videoen din) . For å fjerne dette vannmerket, må du abonnere på verktøyet, som også i de fleste tilfeller vil gi deg en kommersiell lisens.

En ekstremt viktig faktor å ta hensyn til er hva slags privilegier du får for pengene dine. For eksempel gir Filmoras «Perpetual Plan» deg bare tilgang til én bestemt versjon av Filmora. For å oppgradere til en nylig lansert versjon, må du betale en ekstra oppgraderingsavgift og sannsynligvis en revidert (og oppblåst) abonnementsavgift.

Disse kostnadene er skjult i den forstand at de ikke er forhåndsdefinert og at de ikke er eksplisitt nevnt i pristabellen. Andre verktøy kan også ha lignende forhold. Du kan bare lære om dem ved å lese opp deres vanlige spørsmål eller tilknyttede dokumenter i pristabellen (vilkår og betingelser).

Sluttmålet ditt vil avgjøre din ideelle videoredigeringsprogramvare

Å velge riktig videoredigeringsprogramvare er et stort hinder når du bare prøver å starte på dette feltet. Avhengig av stilen til videoen, kan våpenet du velger, være så enkelt eller så komplekst du vil.

Annonseoppretting, kortformatinnhold og kinematografi er alle forskjellige stiler, så de krever programvare som passer perfekt til dem. I alle tilfeller er det sluttmålet du ønsker å oppnå med verktøyet som avgjør hvilket verktøy du bør investere i.