AppSikkerhet: Beskytt appen din mot sårbarheter!

Nesten alle programmer vi bruker inneholder en form for svakhet.

Dette er både skremmende og fascinerende. Men hva kan vi gjøre med det?

Ved å forstå hva applikasjonssikkerhet (AppSec) er, og hvordan vi kan implementere det bedre, kan situasjonen forbedres. I denne artikkelen skal jeg fortelle deg alt om det.

Hva er applikasjonssikkerhet?

Applikasjonssikkerhet refererer til prosessen med å sikre en programvareapplikasjon fra innsiden og ut, gjennom hele dens levetid.

Med andre ord bør sikkerheten til applikasjonen tas i betraktning fra designfasen til slutten av dens levetid. Dette sikrer at appen i seg selv er så sikker som mulig.

Visste du at hele 99% av sikkerhetsekspertene hevder at applikasjoner i produksjon inneholder minst fire sårbarheter? Dette fremkommer i DevSecOps-rapporten fra Contrast Security.

For å forbedre denne situasjonen, er det viktig å lære mer om applikasjonssikkerhet og implementere den så bredt som mulig.

Men hva innebærer applikasjonssikkerhetsprosessen? Hva bør gjøres? Hvordan fungerer det, og hvorfor er det så viktig? La meg belyse dette ytterligere i det følgende.

Hvordan fungerer applikasjonssikkerhet?

Applikasjonssikkerhet forkortes ofte til «AppSec». Teknisk sett er hvert eneste element i programvaren avgjørende for sikkerheten.

For eksempel, hvis en applikasjon er designet slik at kun brukere med tofaktorautentisering (2FA) aktivert kan bruke tjenestene, hindrer dette uautoriserte forsøk på å få tilgang til kontoer, ettersom alle brukere må ha 2FA aktivert.

Et slikt programvaredesign burde stoppe en betydelig andel av nettangrep som forsøker å gjette passord for å ta kontroll over brukerkontoer. Og likevel virker det så enkelt å inkludere dette i designfasen, ikke sant? 🤷

Lignende designkonsepter vil sikre at brukere ikke trenger å bekymre seg for å bli rammet av tradisjonelle nettangrep.

Viktige fokusområder innen applikasjonssikkerhet bør være kontrollert datatilgang, sikring av API-er, beskyttelse av data, og sikring av applikasjonen mot endringer fra angripere.

I tillegg er det grunnleggende å følge Cyber Kill Chain for applikasjonens basissikkerhet.

Og en robust brannmurløsning vil alltid være et viktig tiltak.

Selv om alt dette skal beskytte applikasjonen ved distribusjon, er det også viktig å gjennomføre regelmessige sikkerhetstester og oppdatere programvaren for å tette sårbarheter.

For å håndheve alle disse nødvendighetene, må AppSec etablere visse standarder og kontroller ved hjelp av verktøy og løsninger. Dette for å sikre at det utvises maksimal forsiktighet i design-, test- og distribusjonsprosessen for en programvareapplikasjon.

Jeg skal gå nærmere inn på verktøyene og testløsningene etter at vi har sett på hvorfor applikasjonssikkerhet er kritisk.

Hvorfor er applikasjonssikkerhet viktig?

Selv om serverne og datasentrene er sikret, åpner en usikker applikasjon for at angripere kan utnytte ulike teknikker for å stjele data eller få uautorisert tilgang.

For eksempel, hvis applikasjonens kode ikke håndterer sikker kommunikasjon mellom appen og skyen på en god måte, kan en angriper utnytte dette for å snappe opp og hente ut sensitiv informasjon.

La meg gi deg et annet eksempel: En programvare inneholder en proprietær teknologi som skal være sikker. Koden er likevel sårbar og kan stjeles av angripere, noe som til slutt kan påvirke virksomheten og kundene negativt.

Hva om en feil i programvaren skaper et sikkerhetsproblem fra intet?

I dag er det involvert en enorm mengde data når du interagerer med programvare. Alt kan bli kompromittert eller stjålet uten at du vet det. Som utvikler vil du jo ikke at kundenes data skal bli et offer for identitetstyveri, ikke sant?

Jeg tar det som et ja, og legger det til listen over grunner til hvorfor applikasjonssikkerhet er viktig 😉

Enten det er fra et forretningsperspektiv eller fra et brukervennlig standpunkt, gagner applikasjonssikkerhet alle.

Ulike typer trusler mot applikasjonssikkerhet

Det er nyttig å kjenne til truslene du vil møte. Noen av de vanligste truslene mot nettapplikasjoner inkluderer:

  • SQL-injeksjon: Dette er en ganske vanlig og farlig cybertrussel som retter seg mot databasen din. En angriper kan endre eller ødelegge hele databasen hvis angrepet lykkes. Du kan lese vår artikkel om SQL-injeksjon for å lære mer om hvordan du kan beskytte deg mot det.
  • XSS: Cross-site scripting (XSS) er en populær type angrep hvor angriperen injiserer ondsinnede skript på en nettside. Dette kan avsløre sensitiv informasjon og føre til datainnbrudd. Heldigvis kan du enkelt identifisere XSS med noen skanneverktøy.
  • CSRF: Cross-site request forgery (CSRF) utnytter tilgangstokener som er lagret i nettleseren din for å opprettholde påloggingsøkten din. En angriper kan bruke disse tokenene til å få deg til å handle via en lenke, gjerne via sosial manipulering, uten at du er klar over det.
  • Defekt autentisering og øktadministrasjon: I likhet med CSRF handler dette om mangelen på 2FA og utilstrekkelig håndtering av brukersesjoner. Hvis brukeren ikke kan sjekke og kontrollere påloggede økter, blir det lettere for en angriper å få tilgang til kontoen uten at brukeren vet det.
  • Skadelig programvare: Hvis du ikke laster ned appen fra en offisiell kilde, kan du ende opp med å laste ned en versjon som er infisert med skadelig programvare. Kunder bør alltid informeres om den korrekte måten å laste ned en app på for å unngå skadelig programvare.
  • Ekstern kodeutførelse: Ethvert ukjent skript eller kode som brukes i appen uten gjennomgang, kan gjøre det mulig for en angriper å ta kontroll over appen eksternt.
  • Feilkonfigurering av sikkerhet: En menneskelig feil ved konfigurering av en grunnleggende sikkerhetsfunksjon kan føre til sikkerhetsbrudd. Uansett hvor mange verktøy og funksjoner som er aktivert for å beskytte appen, bør konfigurasjonene kontrolleres regelmessig for å opprettholde sikkerheten.
  • Phishing: Selv om appen i seg selv er helt sikker, kan en ekstern lenke som er en del av et phishing-angrep, kompromittere brukerinformasjon. Bevissthet hos brukerne om å håndtere lenker med forsiktighet kan bidra til å forhindre dette.
  • Brute force-angrep: En automatisert bot prøver flere kombinasjoner av bruker-ID og passord for å logge på en tjeneste. Hvis en brukers passord er lett å gjette, kan vedkommende bli offer for et brute force-angrep. Derfor bør påloggingsprosessen ha innebygd beskyttelse mot flere mislykkede forsøk og advare brukeren hvis et svakt passord blir brukt.

Det finnes mange verktøy som kan hjelpe til med applikasjonssikkerhetsprosessen. Noen av de beste jeg kommer på er:

#1. Brannmur for webapplikasjoner (WAF)

En brannmur automatiserer mange oppgaver for å beskytte skyen og dataene, samtidig som den sørger for en sikker brukertilkobling til skyen. Den gir en helhetlig beskyttelse mot cybertrusler, kjente og ukjente sårbarheter og mer.

Det finnes mange brannmurer for webapplikasjoner med en rekke funksjoner. Prisene på disse tjenestene varierer avhengig av funksjonssettet de tilbyr.

Du kan velge en alt-i-ett-løsning som beskytter mot trusler, retter opp sårbarheter og administrerer alle viktige sikkerhetsoppgaver for deg. Du kan også velge en brannmur som gir deg mer kontroll og muligheten til å angi regler for nettverket.

Uavhengig av virksomhetens størrelse, er du trygg med populære alternativer som Cloudflare og Sucuri WAF. Jeg anbefaler å undersøke sikkerhetsfunksjonene nærmere for å finne ut hva som passer dine behov.

#2. Sikkerhetstesting av mobilapplikasjoner (MAST)

I den digitale tidsalderen er det avgjørende å ha en sikker app på mobile enheter. Det å utføre tester for å evaluere og finne sikkerhetssårbarheter mens applikasjonen kjører på en mobil, er viktig for alle typer brukere.

Nesten alt har blitt «mobile-first». Dette er ofte det første eller mest brukte kontaktpunktet for kundene dine. Ved å prioritere sikkerhetstesting av mobilapper, kan du gi kundene en god brukeropplevelse.

Noen sikkerhetstips for mobilapplikasjoner inkluderer regelmessige kontroller og oppdateringer via programvareoppdateringer.

Det finnes forskjellige sikkerhetsskannere for mobilapper som kan hjelpe deg med denne prosessen.

#3. Dynamisk applikasjonssikkerhetstesting (DAST)

Det er ikke tilstrekkelig å kun sikre applikasjonen mot spesifikke, kjente problemer og trusler. Proaktiv testing for sikkerhet kan hjelpe deg med å oppdage eventuelle problemer etter hvert som applikasjonen utvikler seg.

Med DAST utføres simulerte angrep for å identifisere sårbarheter og observere hvordan applikasjonen reagerer på dem. Dette gjør det enklere å forberede seg mot ukjente trusler ved hjelp av dynamisk testing.

En DAST-løsning kan også bidra til å sjekke samsvar med lovpålagte krav (som PCI-DSS).

Du kan utforske de beste DAST-skannerne for å velge den som passer best for dine behov.

#4. Statisk applikasjonssikkerhetstesting (SAST)

Hvis koden er dårlig skrevet, kan ingen annen løsning beskytte den mot cybersikkerhetstrusler. Derfor er det viktig å gjennomgå koden som brukes i applikasjonen.

Det finnes ulike sikkerhetsteknikker for skybaserte applikasjoner, mobilapplikasjoner og nettleserbaserte applikasjoner.

Avhengig av applikasjonstypen og kravene, kan en bedrift bestemme seg for å bruke flere verktøy for å sikre appen.

Både SAST og DAST er nyttige for å forbedre applikasjonssikkerheten. Du kan sjekke vår ressursside for en sammenligning av SAST og DAST for å få mer innsikt.

Fordeler med å implementere applikasjonssikkerhet

Den åpenbare fordelen er å holde dataene sikre. Men hva får bedrifter ut av applikasjonssikkerhet?

Etabler tillit til merkevaren ved å holde kundenes data trygge

Når et datainnbrudd rammer en virksomhet, mister du kunder og den tilliten som har blitt bygget opp over tid.

Et godt eksempel på dette er LastPass passordbehandler. Det var en populær tjeneste for mange brukere. Etter at de ble rammet av et omfattende datainnbrudd, begynte brukerne å flytte til andre passordbehandlere.

Hvis din bedrift holder kundenes data trygge, vil brukerne ha mindre grunn til å vurdere å migrere til andre tjenester.

Beskytt konfidensiell informasjon

I tillegg til risikoen for å miste brukere, er det utrolig viktig å beskytte konfidensiell informasjon dersom virksomheten din håndterer slik informasjon.

Slik informasjon kan være verdt millioner hvis den havner på avveie. Applikasjonssikkerhet bidrar til å beskytte verdien av betydelig informasjon.

Gi investorene tillit

Noen virksomheter har kanskje ikke investorer, men de fleste har det. Investorer vil være imponert hvis du har en solid sikkerhetsmodell for appen din. Selv om de kanskje ikke stoler fullt og helt på forretningsideen din, vil en god praksis for å sikre appen din vise at dere tar ansvar.

Reduserer innsatsen knyttet til programvareutvikling

Jo færre sikkerhetsproblemer appen din har, desto mindre vedlikehold er nødvendig. Teamet ditt kan fokusere på utvikling av nye funksjoner og forbedringer, i stedet for å bruke tid på å løse sikkerhetsproblemer.

Beste praksis for applikasjonssikkerhet

Applikasjonssikkerhet må inkludere et omfattende sett med prinsipper og metoder for å holde ting sikkert. Noen av de beste metodene man kan følge inkluderer:

Trusselvurdering: Hvis du kjenner truslene dine, er det lettere å beskytte seg mot dem. Å identifisere og analysere potensielle trusler er en av de beste måtene å sikre virksomheten din mot cyberangrep.

Overvåking av kjente sårbarheter: Du er klar over truslene du kan møte, men hva med sårbarheter som er oppdaget? Du kan overvåke en CVE-database eller en offentlig sikkerhetsbulletin for å være oppmerksom på potensielle sårbarheter som kan påvirke applikasjonen din.

Prioritering av løsninger: Sikkerhetsproblemer bør selvsagt tas hånd om så snart som mulig. Men hvilken rekkefølge skal man bruke? Det kan utgjøre en stor forskjell. Det er best å prioritere å løse problemer som kan påvirke appen og dataene mest.

Applikasjonssikkerhetsrevisjon: For hver praksis er det nyttig å lage en rapport. Du sporer fremgangen, evaluerer hvor godt prosessen går, og tar deretter beslutninger for å forbedre den. På samme måte må du sjekke om AppSec implementeres som det skal, og hvordan det forbedrer programvaren.

Oppsummering

Vi må sikre applikasjonene og tjenestene vi bruker (og utvikler). Måten vi tilnærmer oss sikkerhet på, utgjør en forskjell.

Hvis alle de ideelle prinsippene for applikasjonssikkerhet følges, vil vi redusere antall sårbarheter i produksjonen. Det er viktig å være klar over at det aldri vil eksistere null sikkerhetssårbarheter, da cybertrusler hele tiden utvikler seg for å omgå sikkerhetstiltak.

Derfor må konseptet AppSec utvikle seg parallelt for å være til hjelp.

Deretter kan du utforske de beste hemmelighetsadministrasjonsprogrammene for applikasjonssikkerhet.