Problemer med eksponering, som «utbrente høylys» og «sammenpressede skygger», er vanlige utfordringer i fotografering. La oss undersøke hva disse fenomenene innebærer, hvordan de kan identifiseres og hvilke tiltak som kan gjøres for å håndtere dem.
Sammenpressede skygger og utbrente høylys representerer to ekstreme tilfeller av feil eksponering. Når skyggene er sammenpresset, er bildet undereksponert i så stor grad at betydelige områder fremstår som helt svarte. Et eksempel på dette sees i det følgende bildet.
Ved utbrente høylys skjer det motsatte: bildet overeksponeres så kraftig at store deler fremstår som helt hvite.
Det vanskelige med sammenpressede skygger og utbrente høylys er at de i praksis ikke kan gjenopprettes i etterbehandlingen, selv om bildene er tatt i RAW-format. I det følgende eksemplet sees et undereksponert bilde som er lysnet opp. Det er tydelig at skyggene fortsatt forblir svarte. Det eneste resultatet av lysningen er økt digital støy i de mørkere partiene.
Og her er et overeksponert bilde som er mørknet ned. Himmelen blir her bare grå. Det mangler bildeinformasjon som kan gjenopprettes.
Strategier for å unngå sammenpressede skygger og utbrente høylys
Ofte kan du visuelt oppdage om du har sammenpressede skygger eller utbrente høylys ved å se på bildet på kameraskjermen. Hvis betydelige deler av bildet er mørke, er det sannsynlig at du har undereksponert. Og hvis store områder er blendende hvite, har du trolig overeksponert bildet.
Utfordringen ligger ofte i mer nyanserte situasjoner der deler av bildet er godt eksponert, men du er usikker på om de mest ekstreme skyggene eller høylysene er akseptable. Dette forekommer ofte i scener med et høyt dynamisk område.
Den beste metoden for å vurdere eksponeringskvaliteten er å benytte seg av histogrammet i kameraet. Hvis det foreligger en stor «topp» eller all data er konsentrert i endene av grafen – der bunnen representerer rent svart og toppen rent hvitt – er det stor sannsynlighet for at du har et eksponeringsproblem. La oss analysere histogrammet fra det tidligere undereksponerte bildet.
Og her histogrammet fra det overeksponerte bildet.
I histogrammet for det undereksponerte bildet, representerer den markerte toppen helt i bunnen alle de helt svarte pikslene. I histogrammet for det overeksponerte bildet, gjenspeiler toppen alle de rene hvite pikslene.
Det er ikke nødvendigvis problematisk med en topp av rent hvitt eller svart. I svært lyse omgivelser kan det være naturlig å ha en liten andel rent hvite «spekulære høylys», eller at solen vises som en hvit flekk på himmelen.
Tilsvarende er det ikke alarmerende med litt rent svart i skyggene ved fotografering i svak belysning.
Det siste bildet inkluderer litt rent hvitt i solen og litt rent svart i steinene og skyggene. Men siden resten av bildet er korrekt eksponert, utgjør dette ikke noe problem.
For å unngå sammenpressede skygger og utbrente høylys, handler det i hovedsak om å sikre at viktig detaljrikdom ikke går tapt. Du bør primært fokusere på å oppnå en jevn eksponering i hele bildet. Dine egne øyne har et større dynamisk område enn kameraet, så det er viktig å jobbe innenfor utstyrets begrensninger. Jeg har tidligere skrevet en utførlig artikkel om hvordan man får korrekt eksponering. De sentrale tiltakene for å unngå sammenpressede skygger og utbrente høylys er å fotografere i RAW-format, overvåke histogrammet og ta supplerende sikkerhetsbilder.
Hvis det dynamiske området i scenen er for stort til at kameraet kan fange alt i ett enkelt bilde, kan HDR-fotografering være en løsning.