Cyberresiliens innebærer en virksomhets evne til å opprettholde drift av nettverk, systemer, applikasjoner og data selv under cyberangrep eller trusler.
Selv om det finnes gode sikkerhetsverktøy, klarer hackere og nettkriminelle ofte å finne svakheter. Dette betyr at de fortsatt kan gjennomføre vellykkede cyberangrep mot selv godt beskyttede systemer. Derfor er det viktig for organisasjoner å være forberedt på å gjenopprette seg etter slike angrep og samtidig minimere skaden.
Mens cybersikkerhet beskytter digitale eiendeler mot angrep, har cyberresiliens som mål å begrense skader, nedetid, avbrudd i tjenester og økonomiske tap som følge av cyberangrep.
I tillegg gir det muligheten til å utføre analyser etter angrep. Dette lar organisasjonen optimalisere sine strategier for sikkerhet og katastrofegjenoppretting.
Hva betyr cyberresiliens?
Cyberresiliens er en organisasjons evne til å planlegge, forberede seg, oppdage, stå imot og komme seg etter cyberangrep, inntrengninger og andre sikkerhetshendelser. Målet er å redusere konsekvensene av et cyberangrep og dermed minimere skade og tilhørende tap.
Hovedmålet med et program for cyberresiliens er å sikre at virksomheten kan opprettholdes selv om sikkerhetsutfordringer stadig utvikler seg. En god strategi hjelper til med å redusere effekten av et angrep og sørger for kontinuerlig drift.
Siden cybertrusler er i stadig utvikling, vil det alltid være en risiko for angrep, uansett hvor sterke sikkerhetsløsninger som er implementert. Dette øker risikoen for uforutsette hendelser som kan forstyrre normal drift. Derfor bør organisasjoner iverksette tiltak som både beskytter digitale eiendeler og sikrer rask gjenoppretting ved angrep.
Et typisk program for cyberresiliens omfatter forberedelse, oppdagelse og respons på angrep, og til slutt, rask gjenoppretting. En organisasjon som er cyberresilient er bedre rustet til å opprettholde virksomheten under og etter et cyberangrep.
Hvordan bygge en strategi for cyberresiliens
Følgende er noen praksiser som bidrar til å bygge cyberresiliens:
- Implementer et effektivt sikkerhetssystem for å beskytte alle nettverk, systemer, brukere og data.
- Etabler og bruk en effektiv og pålitelig plan for forretningskontinuitet og katastrofegjenoppretting (BCDR).
- Utfør regelmessige sikkerhetskopieringer for å sikre at selskapet har de nyeste dataene og kan gjenopprette dem dersom det skulle oppstå brudd eller inntrengning. Det er viktig å lagre sikkerhetskopiene på et annet og trygt nettverk.
- Gjennomgå beredskapen ved hjelp av regelmessige tester, simuleringer og analyser. Gjennomføring av simuleringstester gjør det mulig for organisasjonen å vurdere sin beredskap og evne til å håndtere et cyberangrep. Dette hjelper teamet med å identifisere og tette eventuelle hull.
- Etabler en strategi for PR for å sørge for rask kommunikasjon til kunder og andre interessenter i tilfelle et angrep og gjenoppretting. Dette skal forsikre dem om at tjenestene fortsetter og opprettholder dermed tillit og godt omdømme.
- En analyse etter et angrep gir mulighet til å identifisere og adressere svakheter i sikkerhetssystemene og beredskapen. Dermed beskytter organisasjonen seg mot både eksisterende og fremtidige trusler.
La oss nå se nærmere på hvordan cyberresiliens fungerer i praksis.
Hvordan fungerer cyberresiliens?
Cyberresiliens kombinerer flere teknologier, tiltak og praksiser for å tilby flere lag med forsvar og katastrofegjenoppretting. Dette inkluderer løsninger for sikkerhet, deteksjon, sikkerhetskopiering av data og katastrofegjenoppretting.
Som følge av dette hjelper cyberresiliens med å blokkere cybertrusler, beskytte enheter og data, sikkerhetskopiere data, og raskt gjenopprette tjenester og data ved et angrep.
I motsetning til cybersikkerhet, som hovedsakelig er IT-teamenes ansvar, involverer cyberresiliens alle i organisasjonen. IT-teamene må samarbeide med ledelsen og alle andre i hele organisasjonen.
Organisasjoner kan ta følgende skritt for å forbedre sin cyberresiliens:
#1. Forbedre den generelle sikkerheten
Styrk sikkerhetspraksis og tiltak for å hindre angripere i å få tilgang til eller trenge inn i nettverk og systemer.
Noen av tiltakene inkluderer bruk av pålitelig sikkerhetsprogramvare og verktøy, for eksempel brannmurer, etablere sterke passordpolicyer, skape sikkerhetsbevissthet i hele organisasjonen, bruke multifaktorautentisering, og mer.
#2. Oppdag angrep og sikkerhetsbrudd
Organisasjoner bør implementere en pålitelig løsning for raskt å oppdage og stoppe angrep, slik at konsekvenser og skader blir minimert. En typisk løsning bør kunne overvåke nettverk og datasystemer kontinuerlig for mistenkelig aktivitet.
Organisasjonen bør også gi sine ansatte opplæring i å observere sikker bruk av systemene, og være i stand til å identifisere tegn på inntrengning, brudd og andre angrep.
#3. Svar på hendelser
IT-teamene må ha en plan og verktøy klare for å håndtere et angrep som blir oppdaget. Planen bør spesifisere hvem som er ansvarlige for å løse problemer, og trinnene de bør ta for å håndtere angrepet. Dette reduserer virkningen av angrepet.
#4. Kom deg etter sikkerhetshendelsen
Virksomheter må raskt gjenopprette eller få systemene tilbake til normal drift etter et angrep. En god strategi er å ta regelmessige sikkerhetskopier og ha en pålitelig plan for katastrofegjenoppretting.
Selv om systemene har blitt påvirket, skal det være mulig å gjenopprette systemer og data raskt fra sikkerhetskopien.
Hvorfor er cyberresiliens viktig for din virksomhet?
Selv med de sterkeste sikkerhetstiltakene, er det fortsatt risiko både fra utsiden og innsiden, som kan føre til vellykkede angrep.
I praksis er det umulig å stoppe alle angrep fullstendig. Derfor må man utvikle en strategi for å forberede seg på, svare på og gjenopprette seg etter et cyberangrep dersom det skulle skje.
For å være konkurransedyktige og sikre kontinuitet i virksomheten ved et cyberangrep, kombinerer organisasjoner både cybersikkerhet og cyberresiliens.
Cyberresiliens sikrer forretningskontinuitet også i tilfelle en sikkerhetshendelse. En godt forberedt virksomhet kan raskt komme seg og fortsette driften med minimal nedetid eller avbrudd.
I tillegg til å forbedre sikkerheten, gir robusthet en rekke andre fordeler for organisasjonen, kundene og brukerne. Nedenfor er noen av årsakene til at cyberresiliens er viktig for din virksomhet:
- Forebygger økonomiske tap som følge av nedetid og manglende tillit fra investorer, kunder og aksjonærer.
- Sikrer forretningskontinuitet og minimale driftsforstyrrelser ved sikkerhetshendelser.
- Etablerer godt omdømme og tillit blant kunder og andre interessenter.
- Gir et konkurransefortrinn i forhold til virksomheter som ikke er like robuste.
La oss nå undersøke forskjellen mellom cybersikkerhet og cyberresiliens.
Cybersikkerhet vs. cyberresiliens
Cybersikkerhet fokuserer på å beskytte digitale eiendeler mot cyberangrep som skadelig programvare, løsepengevirus, datainnbrudd, ondsinnet programvare, datatyveri og mer.
Cyberresiliens, derimot, omhandler en organisasjons evne til å forhindre skader og tap, samtidig som man sikrer rask og effektiv gjenopptakelse av tjenester etter et cyberangrep.
Mens cybersikkerhet arbeider for å begrense trusler, reduserer cyberresiliens skader og tilhørende tap etter et angrep.
Ved å benytte begge løsningene kan organisasjoner både forhindre og forsvare digitale eiendeler mot angrep, samt raskt og pålitelig reagere og komme seg etter dem.
Komponenter i et program for cyberresiliens
Følgende er hovedkomponentene i et program for cyberresiliens:
Beskytte
Beskyttelse er den første fasen i en strategi for cyberresiliens. Denne prosessen går ut på å ta i bruk pålitelige sikkerhetsverktøy og -praksis som forhindrer cyberangrep, uautorisert tilgang og systemfeil. Prosessen hjelper til med å beskytte brukere, nettverk, systemer, enheter og prosesser.
Beskyttelse er avhengig av relevante teknologier, mennesker, prosesser og praksis. Disse fokuserer på ressursforvaltning, sikkerhetspolitikk, tilgangskontroll, kryptering og sikkerhet.
Andre områder er blant annet oppdaterings- og patch management-systemer, miljø- og fysisk sikkerhet, opplæring og bevisstgjøringsprogrammer for ansatte.
Oppdage
Det andre trinnet er å kontinuerlig overvåke hele infrastrukturen for å oppdage og agere på mistenkelige aktiviteter, angrep, uautorisert tilgang og andre trusler som kan kompromittere systemene.
Nivået og omfanget av overvåkning avhenger av størrelsen og typen infrastruktur, samt krav til samsvar.
Selv om automatisert overvåkning gir verdifull innsikt, er det også lurt å gjøre manuelle revisjoner av loggene. Dette lar teamene identifisere uvanlig aktivitet som de automatiserte verktøyene kan ha gått glipp av.
Gjenopprette
Organisasjonen må være forberedt på å raskt gjenoppta normal drift ved et angrep. Dette krever en effektiv strategi for hendelsesrespons i kombinasjon med en plan for forretningskontinuitet. Slik sikrer man minimale skader og forstyrrelser av tjenester.
Ideelt sett bør virksomheten raskt kunne stoppe angrepet og gjenopprette berørte systemer, applikasjoner og data.
Formålet med gjenopprettingsfasen er å raskt gjenopprette rene versjoner av systemer, applikasjoner og data som er påvirket eller kompromittert av bruddet.
Forsikre
Den siste fasen involverer at toppledelsen overvåker at cyberresiliens er riktig implementert. De bør støtte programmet og samtidig sikre at det samsvarer med organisasjonens forretningsmål.
Bekreftelsen involverer engasjement og deltakelse fra toppledelsen helt opp til styrenivå, etablering av en styringsstruktur og innhenting av ekstern validering.
I tillegg er det viktig å utføre interne revisjoner og kontinuerlig forbedre prosessene for å håndtere eksisterende og nye trusler.
Fordeler med cyberresiliens
Cyberresiliens gjør det mulig for en organisasjon å komme seg etter cyberhendelser og opprettholde driften med minimalt avbrudd. Fordelene inkluderer:
- Raskere gjenopprettingstid, og dermed økt produktivitet og effektivitet, siden det blir færre nedetid og driftsforstyrrelser.
- Forbedret beskyttelse mot cybertrusler og -angrep. Etterhvert som virksomheten utvikler sin strategi for cyberresiliens, styrkes også verktøy og praksis for cybersikkerhet – som gjør det vanskeligere å angripe i fremtiden.
- Overholdelse av juridiske krav og bransjestandarder.
- Redusere økonomiske tap.
- Beskyttelse av organisasjonens omdømme og forbedring av kundenes tillit.
- Forbedring av det generelle sikkerhetsnivået og rutinene for katastrofegjenoppretting.
La oss nå se på noen av de beste læringsressursene for cyberresiliens.
Læringsressurser
Et program for cyberresiliens kan variere fra organisasjon til organisasjon, og det finnes gode ressurser som kan hjelpe deg på veien. Hvis du skal utvikle eller forbedre din strategi for cyberresiliens, er det noen ressurser du kan ta i bruk:
#1. Digital motstandskraft: Er din bedrift klar for neste cybertrussel?
I dag er spørsmålet ikke om din organisasjon vil bli angrepet, men når. Er din organisasjon som leder forberedt på det uunngåelige? Overvåker dere nettverkene for å oppdage og begrense cyberangrep og fortsette tjenesteleveransen under og etter et angrep? Har dere en gjenopprettingsplan?
Dessverre er det bare et fåtall organisasjoner som er forberedt på å håndtere cyberangrep og samtidig sikre minimal skade og avbrudd. Boken «Digital Resilience» gir deg veiledning i hvordan du bygger en effektiv strategi for cyberresiliens.
Boken inneholder gode ressurser for både små og store bedrifter for å takle cyberangrep.
#2. Cyber Resilience (River Publishers Series in Security and Digital Forensics)
Moderne cybersystemer er komplekse og avhengige av et bredt spekter av eksisterende og fremvoksende teknologi knyttet til Industri 4.0, for eksempel IoT/IIoT, 5G, blokkjede, kunstig intelligens, AR, VR og store datamengder.
Boken «Cyber Resilience» tar for seg utviklingen av begrepet cyberresiliens management for cybersystemer i Industri 4.0, metoder for styring av cyberrisiko i bedrifter, og den tekniske implementeringen av bedriftenes bærekraftsprogrammer.
#3. Cyber Resilience – En komplett veiledning – 2020-utgaven
Veiledningen hjelper deg med å gjennomføre en selvevaluering av cyberresiliens, slik at du kan avgjøre om strategien din samsvarer med forretningsmålene. Den gir deg mulighet til å forbedre og optimalisere prosessen med å løse problemer, redusere kostnader og tilpasse strategien for cyberresiliens.
Når du kjøper «Cyber Resilience»-veiledningen får du også et dashbord for cyberresiliens, som du kan bruke til å kartlegge hva du må gjøre for å utvikle et pålitelig program.
Avsluttende ord
Ettersom organisasjoner er stadig mer avhengige av digitale systemer for å forbedre drift og effektivitet, er det viktig å beskytte seg mot økende cybertrusler og -angrep.
Å implementere en sterk sikkerhetsløsning og -praksis bidrar til å forhindre angrep som ellers kan føre til driftsforstyrrelser, økonomiske tap og skadet omdømme.
Siden angrepene blir stadig mer komplekse og noen ikke er lette å oppdage, vil ikke sikkerhetssystemer, uansett hvor sterke de er, klare å stoppe alle inntrengninger.
Derfor bør organisasjoner iverksette tiltak som gjør det mulig for dem å raskt stoppe, reagere på og komme seg etter uunngåelige angrep. Slik kan man fortsette å levere tjenester med minimalt eller ingen forstyrrelser.
Til slutt kan du se nærmere på EDR-verktøy for rask oppdagelse av og respons på cyberangrep.