Hva er det, hvordan fungerer det og er det trygt å bruke?

Har du noen gang lagt merke til hvor mange ganger du bruker kredittkortet eller den digitale lommeboken for å foreta en transaksjon?

Vel, la oss si at det er 2-3 ganger om dagen hvis det var meg. Tiden da kunder deler ut penger i annenhver butikk er forbi for å betale for noe de kjøper. Den eneste årsaken bak dette er hvordan dagens betalingssystemer fungerer over hele verden.

Nyere teknologiske fremskritt har også ført til enorme forstyrrelser i ulike markeder, og ringvirkningene kan også sees i betalingsbransjen.

Alle av oss har vært vitne til reisen med betalinger gjennom kontanter, sjekker, kreditt-/debetkort, korttrykk og til slutt den mest spennende metoden – den digitale lommeboken.

Bruken av digitale lommebøker vokste eksponentielt under pandemien da det ikke var mulig å reise til steder for å foreta betalinger.

Vi som kunder kunne enkelt betale rett fra telefonene våre for å legge inn en bestilling på en enkel måte.

Dette økte også kjøpekraften i folkets hender. Alt i alt, er det en velsignelse i forkledning? La oss finne ut alt om digitale lommebøker i dette innlegget.

Hva er en digital lommebok?

En digital lommebok er en elektronisk versjon av din vanlige lommebok. Akkurat som din fysiske lommebok, har du kreditt-/debetkort og penger på den virtuelle kontoen din for å betale selgere via en elektronisk betalingsmåte.

Dine bankopplysninger og kredittkortinformasjon lagres sikkert, og du kan foreta betalinger med ett enkelt trykk. Dette betyr at du ikke trenger å ha med deg sjekkheftene eller en fysisk kopi av kreditt-/debetkortene dine hver gang du skal foreta en transaksjon.

Det slutter imidlertid ikke her. Du kan også foreta betalinger fra din digitale applikasjon for fly-/bussbilletter, kinobilletter, gavekort, hotellreservasjoner, gass- og strømregninger, etc.

Noen lommebøker lar deg til og med lagre førerkort, bilnøkler og identifikasjonskortdetaljer i din digitale lommebok.

I tillegg kan du sjekke fondsbalansen og spore betalingshistorikk fra e-lommeboken. De kan vanligvis brukes fra din mobilbankapplikasjon eller via tredjeparts digitale lommebøker som Google Pay, AmazonPay, PayPal og andre.

Hvordan fungerer en digital lommebok?

Arbeidsmekanismen til digitale lommebøker er enklere enn du tror.

Det første trinnet er å aktivere dem på mobiltelefonen din ved å angi de nødvendige detaljene og sette opp en autentiseringsmetode for å få tilgang til lommeboken. Dette kan være en sikker pin, fingeravtrykk eller ansiktslås.

Du kan være trygg på at din sensitive informasjon lagret i e-lommeboken er helt sikker og kryptert.

Digitale lommebøker bruker vanligvis ulike teknologier for å sette i gang ulike betalingsformer. De mye brukte metodene er:

#1. QR kode

Den mest populære av alle, en Quick Response (QR)-kode, er en matrisekode som lagrer brukerinformasjon. Ved å bruke en QR-kode kan du sende eller motta penger ved å skanne QR-koden til brukeren.

Dette er en av de mest brukte metodene, siden det er raskt, enkelt og starter betalinger i løpet av sekunder.

#2. Magnetisk sikker overføring (MST)

Har du observert brikken på kreditt- eller debetkortet ditt, som lar deg foreta betalinger med et enkelt trykk-teknologi?

Vel, dette er mulig på grunn av sikker magnetisk overføring. På samme måte skaper mobiltelefonen din dette magnetfeltet og har en elektronisk brikke som kan brukes til å foreta betalinger når du trykker brikken fra telefonen til betalingsboksen.

  Hvor kan jeg få tak i juridiske dokumentmaler for bedriften din?

#3. Nærfeltskommunikasjon (NFC)

NFC er en trådløs teknologi som vanligvis brukes til å overføre filer, data og annen informasjon når enhetene er plassert nær hverandre.

Denne metoden bruker et elektromagnetisk signal for å etablere en sterk forbindelse mellom de to enhetene.

I tillegg til teknologiene nevnt ovenfor, kan du også foreta betalinger via en betalingslenke sendt av leverandøren. Du må ganske enkelt klikke på lenken og angi de nødvendige opplysningene dine for å starte betalingen.

Noen av lommebokene lar deg også inkludere dine kryptokortdetaljer og la deg betale via kryptovaluta, noe som etter min mening er ganske kult.

Les også: Beste betalingsbehandlingsløsninger for nettbedriften din

Ulike typer digitale lommebøker

Det er 3 forskjellige typer digitale lommebøker som for det meste brukes over hele verden. La oss dykke ned i dem i detalj.

#1. Lukket lommebok

En lukket lommebok er laget av virksomheter som selger produkter eller tjenester til sine kunder. Du kan bruke midlene som er lagret i lommeboken hos utstederen av lommeboken.

Hvis i tilfelle en transaksjon er ufullstendig eller det er noen refusjoner, krediteres pengene tilbake til betalingskilden. Et klassisk eksempel på et lukket lommeboksystem er Amazon Pay.

#2. Halvlukket lommebok

Med en semi-lukket lommebok kan du foreta transaksjoner med oppførte selgere og lokasjoner ved hjelp av en delt nøkkel eller et passord for å behandle transaksjonen.

I denne prosessen lagres brukerdataene i et sentralisert system for sikkerhetsformål, og du kan bruke denne metoden offline og online.

Selv om denne lommeboken har et begrenset dekningsområde, gir den deg enkel bruk ved å bruke flere offentlige nøkler mens du holder private nøkler offline.

#3. Åpne Wallet

De enkleste og mest kjente åpne lommebøker er knyttet til banker og kan nås fra alle deler av verden.

Den gir deg fleksibiliteten til å overføre penger enkelt, og du kan få tilgang til en åpen lommebok fra mobilen eller til og med en nettleser.

De er kompatible på tvers av alle plattformer og lar deg spore transaksjonene dine. I tillegg til dette kan du også ta ut penger fra en minibank ved hjelp av en åpen lommebok.

Eksempler på fremtredende digitale lommebøker

Det er mulig at de fleste av oss er eksisterende brukere av en digital lommebok. Men hvis du begynner med det, her er noen av de mest fremtredende digitale lommebøkene du kan starte din e-lommebokreise med. Dette er også gode eksempler på hvordan digitale lommebøker fungerer.

#1. Apple Pay

En bokstavelig favoritt blant Apple-brukere, Apple Pay, er en privat betalingsmetode som er raskere og enklere enn å bruke kort eller kontanter. Du kan bruke Apple-kontanter til å sende penger til vennene dine, betale regninger eller foreta kjøp i apper for favorittappene dine.

Apple Pay er innebygd i store Apple-enheter som iPhone, Apple Watch, Mac og iPad, og du kan sette den opp i løpet av sekunder.

Den beste delen? Apple Pay er kompatibel med millioner av nettsteder og apper du bruker daglig.

#2. PayPal

PayPal er en av de mest kjente e-lommebøkene i det profesjonelle miljøet. Mange selskaper bruker PayPal som en viktig betalingsform til ansatte og frilansere som jobber i utlandet.

Denne digitale lommeboken kan nås fra mobilen, skrivebordet, nettbrettet og hvor som helst med en nettleser.

Du kan også legge til Mastercard i PayPal og foreta kortløse betalinger med ett enkelt trykk uansett hvor PayPal godtas.

Det er også en godbit å bruke PayPal-appen, siden den har et intuitivt grensesnitt og en enkel og sikker registreringsprosess.

Igjen, dette er en av de mest brukte betalingsappene der ute, ettersom mange selgere bruker den og behandler betalinger gjennom den.

Les også: Slik kansellerer du en betaling på PayPal

#3. Amazon Pay

En unik lukket digital lommebok, Amazon Pay lar brukere kjøpe produkter fra Amazon og samtidig effektivisere betalinger for lokale virksomheter som er oppført på Amazon.

I tillegg kan du betale mobil-, gass- og strømregningene dine og motta en belønning eller cashback for hver transaksjon du gjør.

#4. Google Wallet

Med Google Wallet kan du trykke for å foreta betalinger uansett hvor Google Pay godtas, bruke lojalitetskort, bestille flyreise, få konsertbillettkort og mer ved å bruke telefonen.

  10 beste 360-kameraer å fotografere fra alle vinkler

Den kommer med en 2-trinns bekreftelsesprosess for å sikre dataene dine og lar deg velge informasjonen du ønsker å dele for en mer skreddersydd opplevelse.

Når det gjelder flyreiser, varsler appen deg i tilfelle flydetaljene dine har endret seg.

#5. Samsung Pay

Brukt av Samsung-brukere, er Samsung Pay en enkel og brukervennlig digital lommebok som starter betalinger i tre enkle trinn:

 • Åpne applikasjonen og sveip opp
 • Autentiser
 • Trykk på telefonen for å betale

For økt sikkerhet kan appen nås ved hjelp av en iris-skanner, fingeravtrykk eller pin-autentisering. Det beste med denne lommeboken er at selv om du har mistet telefonen, er kortinformasjonen fortsatt trygt kryptert i et sikkert datahvelv.

Som en sidenotat vet jeg at det kan være forvirrende å velge riktig digital lommebok for dine behov. Her er noen tips som kan hjelpe deg å ta den riktige avgjørelsen:

 • Sørg for at din digitale lommebok er trygg og sikker å bruke og lagre data
 • Vet alltid om lommeboken er en lukket, halvlukket eller en åpen lommebok
 • Undersøk mye om fordeler og ulemper med appen du ønsker å gå videre med
 • Sjekk om det er noen ekstra kostnader som kan påløpe når du bruker lommeboken
 • Les søknadsvurderingene grundig
 • Les alltid vilkårene og betingelsene før du registrerer deg for den digitale lommeboktjenesten
 • Pass på at du kun laster ned en digital lommebok fra den offisielle kilden

Deretter vil vi utforske hvordan du bruker en digital lommebok.

Hvordan bruke en digital lommebok?

Å sette opp en digital lommebok kan gjøres på et øyeblikk. Avhengig av den digitale lommeboken din, åpner du bare den digitale lommeboken som er installert på enheten og skriv inn kredittkort- eller debetkortopplysningene dine, og du er ferdig.

Du kan lene deg tilbake og slappe av, vel vitende om at ingen kan åpne og få tilgang til den digitale lommeboken din bortsett fra deg. Lommeboken vil alltid kreve autentisering før den leder deg til dashbordet og betalingen.

Fordeler med å bruke en digital lommebok

Fremkomsten av pandemien skjøt opp bruken av digitale lommebøker i vårt daglige liv. Dette utelukker imidlertid ikke at de har sine egne langvarige meritter, som ikke kan ses bort fra.

Her er noen av de mange fordelene ved å bruke en digital lommebok:

#1. Trygg og praktisk

De lagrer all informasjon trygt i en kompakt form som utelukker behovet for å bære den fysiske lommeboken din overalt.

#2. Sparer deg tid

Digitale lommebøker har strømlinjeformet og fremskyndet hele betalingsprosessen.

Du trenger ikke fylle ut skjemaer eller stå i lange køer. Bare betal for produktene dine, så blir de levert på dørstokken.

#3. Serverer til et bredere publikum

Du trenger ikke gå til en bank for å lagre informasjonen din – alt er digitalt. Dette hjelper folk på landsbygda til å ha sin digitale lommebok.

For ikke å nevne, mange utviklingsland bruker nå digitale lommebøker for å øke sin deltakelse i globale markeder.

#4. Ingen stress med å miste fysiske kopier

Når det kommer til e-lommebøker, er de tryggere enn fysiske lommebøker. Du trenger ikke å bekymre deg for å miste dem.

Dessuten er det alltid nødvendig med autentisering før du bruker en digital lommebok.

#5. Sømløs oversjøisk pengeoverføring

Det tillater overføring av midler til venner og familie som bor i utlandet.

#6. Gir verdifull innsikt

Digitale lommebøker hjelper bedrifter med sanntids verdifull kundeinnsikt om deres kjøp, preferanser osv., som kan bidra til å utvikle markedsføringstrender og målrettede markedsføringskampanjer.

#7. Ingen minimumssaldokrav

Det er ingen minimumssaldokrav for en digital lommebok, og ingen straff vil bli belastet hvis saldoen din går til null.

#8. Flere transaksjoner fra ett sted

Du kan utføre flere transaksjoner fra ett sted for å kjøpe varer, betale regningene dine, bestille flybilletter eller betale medisinske utgifter.

#9. Brukere får spennende belønninger

Det beste av alt er at du vanligvis får cashback, kuponger og gavekort hver gang du betaler med den digitale lommeboken.

Er digitale lommebøker trygge å bruke?

Svaret er et stort JA! Alt takket være kryptering og tokenisering er informasjonen og transaksjonene dine trygge og sikre.

  Slik sletter du en ren konto

For å forklare, teknisk sett, når du legger til dataene dine, blir de konvertert til krypterte koder som bare kan nås av myndighetene.

Dette er ytterligere lagdelt med tokenisering som erstatter dine sensitive data med ikke-sensitiv kode kjent som en token som bare samsvarer med selgerens token, som er når transaksjonen finner sted.

Disse tokenene lages også tilfeldig hver gang du foretar betalinger, noe som betyr at informasjonen din er ubrukelig for svindlere.

I tillegg er e-lommebøkene dine alltid toppet med manuelle lag med autentiseringer som pinner, fingeravtrykklåser, ansiktslåser, irislåser, etc.

Digitale lommebøker vs. Krypto-lommebøker

Som vi diskuterte, brukes digitale lommebøker til å lagre og overføre penger. På den annen side brukes en kryptolommebok til å lagre nøklene som brukes til å kjøpe og selge kryptovalutaer.

Til syvende og sist har de ingen valutaer, men gir deg verktøyet for å få tilgang til dem. For å forenkle brukes kryptolommebøker til å kjøpe og selge kryptovalutaer.

Imidlertid lar det deg også betale i krypto uansett hvor selgerne godtar dem. Sammenlignet med en digital lommebok, tilbyr kryptolommebøker mindre funksjonalitet.

Ulemper med å bruke en digital lommebok

La oss innse det; hver mynt har to sider. Vi så på de mange fordelene ved å bruke en digital lommebok. La oss nå være åpne om ulempene det fører med seg.

#1. Brudd på personvernet

Siden forbrukerdata hele tiden spores for markedsundersøkelser og for å forstå kjøpstrender, betyr dette også et brudd på personvernet for brukere som utfører transaksjoner ved hjelp av digitale lommebøker.

#2. Begrenset rekkevidde

Mens denne teknologien blir mye brukt, når det kommer til lokale butikker, har mange småbutikkeiere ennå ikke tilpasset seg den. Dette skaper derfor en begrensning for bruk av e-lommebøker overalt hvor du går.

#3. Enhetsavhengighet

En digital lommebok er mye brukt på mobiltelefoner. Dette betyr også at hvis du forlegger den, vil du ikke få tilgang til den digitale lommeboken din. Dette kan være en ulempe, spesielt hvis du akutt ønsker å kjøpe noe og ikke har kontanter.

Ressurser

Selv om dette innlegget har dekket nesten alt du trenger å vite om en digital lommebok, er det alltid mye mer du kan lære og ta i bruk for bedre praksis.

For å gjøre dette kan du lese Digital Wallet: A Complete Guide for å hjelpe deg bedre å forstå hele økosystemet.

Denne boken inneholder noen vanlige problemer og deres løsninger, sammen med en detaljert prosess for hvordan du skal håndtere alt med en digital lommebok.

Dessuten har den mye å tilby, inkludert:

 • En selvevalueringstest som vil hjelpe deg å stille de riktige spørsmålene og dermed forbedre funksjonen til en digital lommebok
 • Implementer og integrer nylig utviklede teknologier og design i dette rommet i henhold til retningslinjer for beste praksis
 • Det hjelper deg med å diagnostisere digitale lommebokprosesser, initiativer, organisasjoner, bedrifter og mer ved å bruke de aksepterte diagnosestandardene og praksisene

Du kan bestille denne boken i pocketformat og kickstarte din digitale lommebokreise med et smell! 💥

Forfatterens notat

Digitale lommebøker er trygge, sikre og et flott tillegg til betalingsbransjen. De revolusjonerer allerede kundeopplevelsen ved å tilby en effektiv, rask og sikker betalingsmetode med stor bekvemmelighet.

Husk at det alltid er veldig viktig å vite hvilken type digital lommebok og tjeneste du velger fordi én feil beslutning kan føre til penger og identitetstyveri uten at du vet hva som har skjedd.

Vi vet at fysiske lommebøker alltid vil bli brukt, men digitale lommebøker har hevet livsstilen vår betraktelig.

Deretter kan du sjekke ut disse fantastiske delte regningsappene for å spore delte utgifter.

x