Du er under oppsyn! 🧛
Jeg ønsker ikke å skremme deg, men det stemmer, du blir overvåket. Med mindre du leser dette på papir, mobilen din er slått av og du ikke er i nærheten av noen form for datamaskin (er du på en øde øy?), vil din nåværende aktivitet – uansett hva det er – etterlate seg spor, og andre mennesker og teknologi vil kunne finne ut hva du gjør.
Men vent litt, ikke slå av alt rundt deg ennå. La meg først fortelle deg om ditt digitale fotavtrykk, så kan du fritt bestemme hva du vil gjøre.
Ingen hemmeligheter lenger
George Orwells roman «1984» beskriver en verden der en enhet kalt Storebror følger med på alle sine handlinger, overalt og til enhver tid. I dag har Storebror, som Orwell så for seg, blitt til annonsører, arbeidsgivere og nettselgere. Alle følger med på alt vi gjør på internett. De er interessert i hva vi søker etter, hvor vi går, hva vi legger ut på sosiale medier, hva vi kjøper på nettet, til og med hva vi leser, ser på eller hvilken musikk vi lytter til.
Alt dette utgjør vårt digitale fotavtrykk. Det kan fortelle mye (mye!) om hvem vi er. Det kan si om vi er kvalifisert for en spesifikk jobb, om vi er potensielle kunder for en vare eller tjeneste, eller om vi kunne være interessert i å reise et sted på ferie. Det finnes måter å unngå å sette disse sporene når vi navigerer i den digitale verden. Men det finnes også spor vi kanskje ønsker å sette igjen med vilje.
La oss starte med å se på hvordan vi setter igjen disse sporene.
Slik legger du igjen digitale smuler
Digitale informasjonskapsler er den eldste metoden nettsteder bruker for å lære om sine besøkende.
De er små filer som nettlesere lagrer på datamaskinen din etter første besøk på et nettsted for å spore aktiviteten din på dette nettstedet. Informasjonskapsler kan lagre brukerpreferanser og innstillinger for å la nettstedet tilpasse seg for å gi en optimal brukeropplevelse, skreddersydd for hver enkelt bruker eller gruppe av brukere.
De kan også lagre innloggingsinformasjon for å gjøre det enkelt å logge inn på et nettsted du har besøkt tidligere.
Det finnes ulike typer informasjonskapsler.
En type, kalt øktinformasjonskapsler, varer kun mens du er inne på et nettsted. Når du forlater nettstedet, forsvinner informasjonskapselen automatisk. Andre informasjonskapsler kalles vedvarende informasjonskapsler. Disse lagres på harddisken din (eller annen lagringsenhet du bruker) en stund, og brukes til autentisering – for å holde styr på innloggede brukere og huske passordet, slik at brukeren slipper det – eller for å spore brukeraktivitet.
Det finnes en spesiell type vedvarende informasjonskapsler kalt tredjeparts informasjonskapsler. De kalles det fordi de er generert av andre nettsider enn den du besøker. Tredjeparts informasjonskapsler er vanligvis relatert til annonser, og brukes av annonsører for å spore en brukers aktivitet på alle nettsteder som viser deres annonser. Disse informasjonskapslene gjør mer enn å lagre preferanser, innlogginger og passord. De samler inn mye informasjon og kan fortelle annonsører hvilket innhold du leser, om du leter etter et spesielt produkt i en nettbutikk, din posisjon (via IP-adressen din), enhetskonfigurasjonen, hvor lenge du oppholdt deg på et spesifikt nettsted, dine tweets, Facebook-innlegg og mye mer.
Nettsteder som bruker informasjonskapsler, er lovpålagt å informere deg om dette og gi deg en knapp for å godta eller avvise dem. Du har sikkert sett en slik knapp, og det er stor sannsynlighet for at du har akseptert informasjonskapslene. Ikke bekymre deg, det gjør vi alle. Informasjonskapsler er ikke farlige, de er bare litt nysgjerrige. Du må bare være klar over at når du klikker på «Godta informasjonskapsler»-knappen, vil aktiviteten din bli registrert og analysert av markedsførere. Ikke bli overrasket om du får annonser som tilbyr noe du leste om på en nettside for bare noen minutter siden.
Din synlighet i søk
Informasjonskapsler er ikke det eneste du bør tenke på hvis du er opptatt av ditt digitale fotavtrykk. Din synlighet i søk – informasjonen om deg som dukker opp i Googles (eller andre søkemotorers) søkeresultater – er også viktig.
I tillegg til å søke etter navnet ditt på Google og se hva som kommer opp, bør du undersøke deg selv på nett. Det er ikke vanskelig, du trenger bare å følge disse trinnene:
- Sørg for at du er logget ut av alle sosiale medier og e-postkontoer.
- Tøm nettleserloggen og informasjonskapslene dine. Du finner en knapp eller lenke for å gjøre dette under personvernfanen i nettleserkonfigurasjonen.
- Skriv ned en liste over alle brukernavn du husker å ha brukt.
- Bruk en personvernvennlig søkemotor, som DuckDuckGo, og søk etter navnet ditt etterfulgt av hvert brukernavn – ett søk for hvert brukernavn. Gjør det samme med alle e-postadressene dine.
- Gå inn på forskjellige sosiale medier (bruk nye brukernavn om du må logge inn) og søk etter navnet ditt og brukernavnene dine.
- Gjør omvendt oppslag av telefonnumrene dine.
- Gjør et omvendt bildesøk med alle profilbildene dine. Hvis du bruker Googles omvendte bildesøkemotor, får du lignende bilder og nettsidene som viser dem. TinEye er et annet alternativ for omvendt bildesøk.
Slik sletter du dine spor
Etter å ha undersøkt deg selv, finner du kanskje ut at navnet ditt, bildene dine eller annen personlig informasjon er offentlig publisert på et nettsted du ikke ønsker å være på, eller at det vises i søkeresultater for temaer du ikke ønsker å assosieres med.
En ting du må vite om ditt digitale fotavtrykk, er at det er permanent. Det forsvinner ikke med mindre du gjør noe. Hvis du vil fjerne alt, kan du leie en «ryddetjeneste»: en spesialisert organisasjon som finner og sletter all informasjon om deg som kan være publisert på internett. Dette alternativet kan være dyrt.
Hvis det digitale fotavtrykket ditt ennå ikke er spredt rundt, trenger du bare å ta forholdsregler for å holde det slik. En enkel ting å gjøre er å utføre alle dine nettaktiviteter gjennom en VPN (et virtuelt privat nettverk). En VPN er som en tunnel som kobler sammen to steder og lar data flyte mellom dem på en kryptert måte, slik at ingen kan snike seg inn og se eller lese hva som går gjennom tunnelen.
Ved å bruke en VPN kan du være sikker på at du surfer anonymt på nettsteder.
VPN er ikke bare for datamaskiner. En smarttelefon kan også bruke VPN når den er koblet til Wi-Fi. Med VPN vil ikke nettstedene du surfer på med telefonen din kunne finne din ekte IP-adresse og bestemme din fysiske plassering. Du kan til og med velge en virtuell plassering, slik at nettsidene du besøker, ikke vet hvor du egentlig er.
Det finnes mange VPN-tjenester du kan bruke.
Nettlesertillegg og fjerning av søkemotorer
Det finnes nettlesertillegg du kan installere for å hindre nettsteder i å samle inn dataene dine. En av disse funksjonene heter «Ikke spor», og den er tilgjengelig for Chrome, Firefox og Internet Explorer. Den har noen ulemper. For eksempel kan dele-knappene forsvinne fra enkelte nettsteder.
Det finnes også noe som heter DeleteMe, en tjeneste som fjerner personlig informasjon som kan ha blitt samlet inn av datameglere – selskaper som enten samler inn eller kjøper personlig informasjon på nettet, deretter kombinerer det med data fra offline kilder og selger komplette databaser med personlig informasjon.
For å bruke tjenesten sender du inn din personlige informasjon for fjerning. Deretter finner og fjerner DeleteMe-eksperter den personlige informasjonen fra ledende meglersider, og fjerner den også fra Googles søkeresultater.
Et annet nettlesertillegg som kan hjelpe deg å gå ubemerket hen på nettet er Ghostery.
Ghostery blokkerer tredjeparts sporingsskript og oppdaterer et skriptbibliotek for å forenkle fremtidig blokkering. Hver gang en tracker blokkeres, vil ikke alle informasjonskapslene som trackeren kunne ha plassert, være tilgjengelige for andre enn brukeren. Derfor vil de ikke bli lest når de blir bedt om det.
Positive fotavtrykk og hvordan forbedre dem
Akkurat som du anstrenger deg for å ta deg godt ut i den fysiske verden, bør du gjøre det samme i den digitale verden. I sistnevnte tilfelle betyr det å se bra ut at du skal være mangfoldig, kreativ, vennlig og sosial. Det er ikke negativt å være aktiv på mange ulike sosiale medieplattformer. I tillegg til å tweete og legge ut innlegg på Facebook, kan du skrive din egen blogg, ha din egen videokanal, bidra til en wiki, med mer.
Alle disse alternativene fungerer som vinduer der du kan vise frem dine beste sider. Prøv å vise frem kreativiteten din. Vurder å vise frem prosjekter du er stolt av. Alt du viser offentlig vil fungere som en digital CV dersom du er på jobbjakt.
Velg en sosial medieplattform som passer din personlighet, og se etter grupper som deler dine interesser. For eksempel er LinkedIn det ideelle stedet å knytte forretningsforbindelser, mens Instagram er den foretrukne plattformen for de som ønsker å bli fulgt av mange ved å legge ut kule bilder.
Vær oppmerksom på måten du kommuniserer på i sosiale medier, da dette vil etablere ditt rykte på nettet. Gjør en innsats for å skrive klare budskap – bruk det du lærte på skolen. Unngå støtende språkbruk, og bruk om nødvendig retteverktøy for å skrive uten grammatikk- eller stavefeil.
Ikke overdriv, for falske ord og handlinger blir lett oppdaget. Bare vær deg selv. Ekthet er en god egenskap, så prøv å bruke sosiale medier til å avsløre din sanne personlighet. Det er også bedre å være vennlig og sosial, og skrive konstruktive kommentarer på offentlige blogger eller innlegg.
Tiden vil ikke rense ditt digitale fotavtrykk
Ikke undervurder kraften i ditt digitale fotavtrykk. Det er som en tatovering, den er der for å bli, og hvis du ikke liker den, vil det koste deg å fjerne den. Men hvis du anstrenger deg nok til å vise frem dine beste sider, kan det hjelpe deg å nå dine mål, enten det er å få drømmejobben eller finne din livspartner.