Hva er en ISO-fil? Hvordan åpne ISO-bildefiler

ISO-filer brukes til å distribuere programvare. I kjernen er en ISO-fil et arkivfilformat som kan inneholde flere filer, og disse filene kan være eksepsjonelt store i størrelse. En ISO-fil vil komprimere disse filene betydelig og ofte redusere størrelsen med noen få GB, noe som gjør den ideell for distribusjon av operativsystemfiler.

ISO betydning

Et ISO-bilde er i utgangspunktet et annet begrep som brukes for ISO-filer. Ordet «bilde» blir noen ganger tatt for å bety at denne spesielle filen er et «øyeblikksbilde» av en bestemt fil eller operativsystem som kan brukes til å gjenopprette en datamaskin eller fil.

ISO-filer oppsto med økningen i optiske stasjoner (CD- og DVD-brennere). CD- og DVD-stasjoner nærmer seg slutten av livet siden mange mennesker nå foretrekker å bruke USB-er og/eller eksterne stasjoner for å overføre data, men ISO-filformatet lever.

  Sjekk om du trenger briller med dette online synsdiagrammet

Selv om noen ISO-filer kan inneholde operativsystemer, er det ikke alle som gjør det. Andre kan inneholde programvare eller kopier/arkiver/øyeblikksbilder av filsystemer.

Hvordan «åpne» et ISO-bilde eller en fil

Et ISO-bilde eller en ISO-fil kan åpnes på forskjellige måter. Metoden du bruker avhenger av hva filen skal brukes til.

Monter ISO-bilde

Et ISO-bilde kan monteres som en virtuell optisk stasjon. På samme måte som en USB-stasjon eller en ekstern stasjon er montert på Windows 10, kan ISO-filen monteres slik at systemet tror det er en optisk stasjon koblet til systemet som har data på seg.

Åpne Filutforsker.
Naviger til ISO-filen du vil montere.
Velg filen og høyreklikk den.
Velg alternativet Monter fra kontekstmenyen.
Når den er montert, gå til Denne PC-en og filen vil vises som en optisk stasjon.
Dobbeltklikk på den virtuelle optiske stasjonen og bla gjennom filene i den.

Brenn ISO-bilde

For ISO-bilder som er operativsystemer og er ment å installeres på en PC, må du brenne ISO-bildet til en USB-stasjon. Dette er fordi filen må «leses» av en PC som ikke har noe desktop OS installert eller fra utenfor desktop OS.

  Lytt til de minst spilte sangene på Spotify av enhver artist

Før du brenner et ISO-bilde, bør du vite;

Hvilket operativsystem er det i.
Hvor stor USB-en må være for at ISO-bildet skal brennes og kjøres vellykket.
Formatet USB-en skal ha.
Partisjonsskjemaet som skal brukes når du brenner ISO-bildet (GPT eller MBR).

Du må installere en tredjepartsapp for å brenne et ISO-bilde. Det er ganske mange verktøy tilgjengelig, men for Windows 10 anbefaler vi å bruke Rufus. Vi anbefaler også å bruke en USB som ikke har noe annet på seg. Den vil bli formatert og alle data på den vil gå tapt.

nedlasting og kjøre Rufus.
Koble til USB-en du vil brenne ISO-bildet til datamaskinen.
I Rufus velger du bildet, partisjonsstilen og filsystemet som skal brukes for USB når du brenner ISO-bildet.
Klikk Start.

  Slik bruker du iPad som en ekstern Mac-skjerm med sidevogn

Det kan ta litt tid å brenne et ISO-bilde. Vær tålmodig og la Rufus jobbe uten å avbryte det.

Pakk ut ISO-bilde

Et ISO-bilde eller en ISO-fil er et arkivformat som betyr at det kan pakkes ut. Hvis du har en Windows 10 ISO-fil, kan du pakke den ut og kjøre Setup.exe-filen i den.

Installer et arkivutvinningsverktøy som 7-Zip på systemet ditt.
Åpne File Explorer og naviger til ISO-filen.
Høyreklikk på ISO-filen og velg alternativet for å arkivere eller pakke ut.

Bruk apper til å lese ISO-bilde

Noen ISO-bildefiler kan også «leses» av andre apper. Et eksempel på dette er VirtualBox som kan installere et OS fra et ISO-bilde. Få ISO-bilder må brukes på denne måten og ofte kan slike ISO-bilder også brennes til en USB-stasjon.

Hva er en ISO-fil? KONKLUSJON

ISO-filer er arkivfiler, noe som betyr at du kan støte på dem på Windows 10, på macOS og på Linux. Du vil sannsynligvis bruke forskjellige verktøy for å få tilgang til filen avhengig av operativsystemet. ISO-filer kan monteres og brennes på alle tre operativsystemene.