Hva er en ISO-fil? Hvordan åpne ISO-bildefiler

ISO-filer brukes til å distribuere programvare. I kjernen er en ISO-fil et arkivfilformat som kan inneholde flere filer, og disse filene kan være eksepsjonelt store i størrelse. En ISO-fil vil komprimere disse filene betydelig og ofte redusere størrelsen med noen få GB, noe som gjør den ideell for distribusjon av operativsystemfiler.

ISO betydning

Et ISO-bilde er i utgangspunktet et annet begrep som brukes for ISO-filer. Ordet «bilde» blir noen ganger tatt for å bety at denne spesielle filen er et «øyeblikksbilde» av en bestemt fil eller operativsystem som kan brukes til å gjenopprette en datamaskin eller fil.

ISO-filer oppsto med økningen i optiske stasjoner (CD- og DVD-brennere). CD- og DVD-stasjoner nærmer seg slutten av livet siden mange mennesker nå foretrekker å bruke USB-er og/eller eksterne stasjoner for å overføre data, men ISO-filformatet lever.

Selv om noen ISO-filer kan inneholde operativsystemer, er det ikke alle som gjør det. Andre kan inneholde programvare eller kopier/arkiver/øyeblikksbilder av filsystemer.

  Sjekk om du trenger briller med dette online synsdiagrammet

Hvordan «åpne» et ISO-bilde eller en fil

Et ISO-bilde eller en ISO-fil kan åpnes på forskjellige måter. Metoden du bruker avhenger av hva filen skal brukes til.

Monter ISO-bilde

Et ISO-bilde kan monteres som en virtuell optisk stasjon. På samme måte som en USB-stasjon eller en ekstern stasjon er montert på Windows 10, kan ISO-filen monteres slik at systemet tror det er en optisk stasjon koblet til systemet som har data på seg.

Åpne Filutforsker.
Naviger til ISO-filen du vil montere.
Velg filen og høyreklikk den.
Velg alternativet Monter fra kontekstmenyen.
Når den er montert, gå til Denne PC-en og filen vil vises som en optisk stasjon.
Dobbeltklikk på den virtuelle optiske stasjonen og bla gjennom filene i den.

Brenn ISO-bilde

For ISO-bilder som er operativsystemer og er ment å installeres på en PC, må du brenne ISO-bildet til en USB-stasjon. Dette er fordi filen må «leses» av en PC som ikke har noe desktop OS installert eller fra utenfor desktop OS.

Før du brenner et ISO-bilde, bør du vite;

  Lytt til de minst spilte sangene på Spotify av enhver artist

Hvilket operativsystem er det i.
Hvor stor USB-en må være for at ISO-bildet skal brennes og kjøres vellykket.
Formatet USB-en skal ha.
Partisjonsskjemaet som skal brukes når du brenner ISO-bildet (GPT eller MBR).

Du må installere en tredjepartsapp for å brenne et ISO-bilde. Det er ganske mange verktøy tilgjengelig, men for Windows 10 anbefaler vi å bruke Rufus. Vi anbefaler også å bruke en USB som ikke har noe annet på seg. Den vil bli formatert og alle data på den vil gå tapt.

nedlasting og kjøre Rufus.
Koble til USB-en du vil brenne ISO-bildet til datamaskinen.
I Rufus velger du bildet, partisjonsstilen og filsystemet som skal brukes for USB når du brenner ISO-bildet.
Klikk Start.

Det kan ta litt tid å brenne et ISO-bilde. Vær tålmodig og la Rufus jobbe uten å avbryte det.

Pakk ut ISO-bilde

Et ISO-bilde eller en ISO-fil er et arkivformat som betyr at det kan pakkes ut. Hvis du har en Windows 10 ISO-fil, kan du pakke den ut og kjøre Setup.exe-filen i den.

Installer et arkivutvinningsverktøy som 7-Zip på systemet ditt.
Åpne File Explorer og naviger til ISO-filen.
Høyreklikk på ISO-filen og velg alternativet for å arkivere eller pakke ut.

  Slik bruker du iPad som en ekstern Mac-skjerm med sidevogn

Bruk apper til å lese ISO-bilde

Noen ISO-bildefiler kan også «leses» av andre apper. Et eksempel på dette er VirtualBox som kan installere et OS fra et ISO-bilde. Få ISO-bilder må brukes på denne måten og ofte kan slike ISO-bilder også brennes til en USB-stasjon.

Hva er en ISO-fil? KONKLUSJON

ISO-filer er arkivfiler, noe som betyr at du kan støte på dem på Windows 10, på macOS og på Linux. Du vil sannsynligvis bruke forskjellige verktøy for å få tilgang til filen avhengig av operativsystemet. ISO-filer kan monteres og brennes på alle tre operativsystemene.

x