Ethvert fremgangsrikt varemerke har noe til felles: en gjennomtenkt og robust merkevarestrategi. Uansett om ambisjonen er å revolusjonere markedet eller å oppnå jevn vekst og suksess, vil den rette strategien legge grunnlaget for dine prestasjoner.
En merkevarestrategi, også kjent som en merkevareutviklingsstrategi, er den langsiktige og overordnede planen som leder merkevaren mot markedsgjennombrudd, identifisering og gjenkjennelse. En velutviklet merkevarestrategi, basert på grundige markedsanalyser, kan hjelpe deg med å etablere en unik posisjon i en konkurransepreget bransje. Som tidligere merkevareekspert for oppstartsbedrifter, har jeg ofte sett markedsførere forveksle merkevarestrategien med dens kreative elementer.
Det jeg vil fremheve, er at en merkevarestrategi ikke kun handler om logoen, fargepaletten eller retningslinjene for merkevaren. Disse kreative elementene er viktige komponenter av strategien, som hjelper deg med å implementere den i all kommunikasjon.
Derimot, er merkevarestrategien den overordnede planen som definerer din merkevareposisjonering, hvordan du skaper merkekjennskap og hva som utgjør din unike merkevareidentitet.
Er du fortsatt usikker🤔? Les videre for å oppdage de sentrale elementene som danner fundamentet for en effektiv merkevarestrategi, og lær trinnene for å utvikle en strategi som gir deg et konkurransefortrinn!
Grunnleggende Elementer i en Merkevarestrategi
En vellykket merkevarestrategi er en helhetlig plan som har som mål å forbedre avkastningen på investeringen (ROI), skape engasjement og relevans for kundene, samtidig som den genererer kvalifiserte leads og øker konverteringsraten. Denne strategien skal være en refleks av merkevarens utvikling over tid. Her er de mest sentrale komponentene:
Merkevisjon
En merkevarestrategi må inneholde et veikart som skisserer merkevarens langsiktige forretningsmål. Uten en klar merkevisjon vil strategien være mangelfull. En realistisk og inspirerende merkevisjon vil være avgjørende for å påvirke viktige forretningsbeslutninger og for å oppnå markedsføringsmålene.
En tydelig merkevisjon skaper en samlende retning for implementering av merkevarestrategien. Den holder interessenter motiverte, fremmer konsistens i både intensjon og utførelse, og bidrar til å differensiere merkevaren fra konkurrentene.
Følelser
Våre kjøpsbeslutninger er ofte drevet av følelser. Mange av våre ønsker og betalingsvilje er basert på hva vi begjærer, snarere enn hva vi trenger. Derfor, hvis du ønsker å skape et vellykket merkevare, må følelser være et sentralt element i strategien din.
Dette gir deg en unik merkevarestemme som skaper dypere forbindelse med kundene, og bygger mer enn bare en kommersiell relasjon. Merker som klarer å skape sterke følelsesmessige bånd og minneverdige opplevelser, har større innflytelse på kundenes beslutninger. Ved å inkorporere følelser i merkevarestrategien, skaper du tillit og lojalitet hos kundene.
Konsistens
For nye merkevarer som ønsker å etablere seg som minneverdige, er konsistens en avgjørende faktor i merkevarestrategien. Merkegjenkjennelse er tett knyttet til konsistens. Det er lite hensiktsmessig å ha en alvorlig tone i et innlegg på sosiale medier den ene dagen, og en useriøs den neste. Dette vil forvirre kundene og gjøre det vanskelig for dem å forholde seg til merkevaren din.
Det er derfor viktig å sørge for at all merkevarekommunikasjon er helhetlig og sammenhengende. Mange nye merkevarer gjør feilen å prøve å appellere til alle. Men når du har identifisert din målgruppe og utviklet kundeprofiler, anbefaler jeg å fokusere på den målgruppen og utføre A/B-testing for å se hva de reagerer positivt på.
Selv om det er viktig å ha en viss grad av fleksibilitet, bør du unngå å svinge mellom ytterpunkter i din merkevarestrategi.
Hvordan Utvikle en Merkevarestrategi
Utviklingen av en merkevarestrategi kan føles overveldende. Her er 10 enkle trinn som kan hjelpe deg:
#1. Definer Merkevarens Formål
Det første steget er å identifisere merkevarens formål. Hva representerer merkevaren din? Hvis du er usikker på hvor du skal starte, begynne med å analysere din overordnede forretningsstrategi. Deretter kan du knytte denne strategien til din merkevarestrategi.
Din forretningsstrategi kan deles inn i to hoveddeler:
- Funksjonell: Hvordan genererer du inntekter?
- Formålsdrevet: Hvilket behov ønsker du å fylle i markedet? Eller hvilke problemer løser du?
Hvordan kan den overordnede forretningsstrategien påvirke din merkevarestrategi? Se på bedriftens kjerneoppdrag og finn ut hvordan du kan hjelpe målgruppen din. For eksempel, et flyselskaps merkevareformål kan være å gjøre reiser enklere og mer komfortable.
Dette lar deg posisjonere merkevaren din på ulike måter: et flyselskap som fokuserer på å være rimelig kan ha som formål å tilby budsjettvennlige reiser eller rabatter, mens et selskap som tilbyr luksus kan ha et merkevareformål knyttet til eksklusivitet og glamour.
#2. Identifiser Din Målgruppe
For å generere inntekter må du selge dine produkter eller tjenester. Og for å selge, må du forstå målgruppen din og segmentere kundene dine.
- Hvilke utfordringer står de overfor?
- Hva er deres langsiktige mål?
- Hvilke behov kan du dekke?
Ved å definere målgruppen, kan du også avgjøre en passende pris for dine produkter eller tjenester. Du kan også utvikle en digital markedsføringsstrategi som hjelper deg med å nå ut til målgruppen din gjennom de plattformene de bruker. Er det mest hensiktsmessig med push-varsler, WhatsApp-meldinger, eller annonser på Meta? Disse spørsmålene bør besvares og inkluderes i din merkevarestrategi.
#3. Gjennomfør Markedsanalyse
Når du skal utvikle din merkevarestrategi, er det viktig å ha en god forståelse av markedet. Hvem er dine konkurrenter? Hvem er deres målgrupper? Hva er gjennomsnittsprisen for konkurrerende produkter? Hvilke markeder er de aktive i?
Ved å besvare disse spørsmålene kan du finne din unike posisjon i markedet. En grundig analyse av konkurrenter og markedsforhold kan også avdekke et markedsmessig hull. Konkurrentanalyser bidrar også til å forstå kundenes forventninger.
Du kan dra nytte av konkurrentenes kampanjer for å finne ut hva som fungerer for din målgruppe og unngå det som ikke fungerer.
#4. Finn Ditt Unike Salgsargument (USP)
Ingen merkevarestrategi er fullstendig uten et unikt salgsargument (USP). Ved hjelp av en SWOT-analyse (styrker, svakheter, muligheter, trusler) kan du identifisere merkevarens styrker, svakheter og eksterne muligheter og trusler.
Sammen med markedsundersøkelser kan en SWOT-analyse hjelpe deg med å identifisere den unike verdien som ditt produkt har. Din USP kan være et unikt produkt, en lav pris, et bærekraftig produkt/tjeneste, en tidsgaranti eller noe annet.
- Løs et stort problem for dine kunder
- Tilby et lignende produkt eller en tjeneste med et konkurransefortrinn (lavere pris, flere funksjoner)
Husk at konkurrenter raskt kan prøve å etterligne eller devaluere ditt USP. Det er derfor viktig å investere tid og krefter for å opprettholde din USP og holde ditt verdiforslag intakt.
#5. Design Din Merkevareidentitet
Å designe merkevareidentiteten tidlig kan være en stor fordel for merkevarer og bedrifter som utvikler sin merkevarestrategi. Enhver merkevare bør ha en grunnleggende merkevareidentitet som består av tre elementer:
- En merkevarelogo
- En merkevareestetikk (fargepalett)
- En merketypografi
Din merkevareidentitet bør være fleksibel nok til å kunne brukes i fremtidige satsninger, samtidig som den er praktisk å bruke i nåværende situasjoner. En sterk merkevareidentitet sikrer at all kommunikasjon har et sammenhengende tema.
Når du velger farger, bør du tenke på psykologien bak fargene. Som en erfaren merkevaremarkedsfører kan jeg bekrefte at fargepsykologi kan gi deg et ekstra fortrinn og hjelpe merkevaren din til å skille seg ut. Kjente matvaremerker som KFC og McDonald’s bruker for eksempel fargen rød for å gi kundene energi og skape en følelse av handling.
#6. Utvikle en Merkevarestemme
Som det gamle ordtaket sier: «Det er ikke hva du sier, men hvordan du sier det». Dette understreker betydningen av en merkevarestemme. Merkevarestemmen din fungerer som en retningslinje for hvordan du kommuniserer budskapet ditt.
En tydelig merkevarestemme hjelper deg med å skille deg fra andre bedrifter. Den lar deg skape en unik identitet i kommunikasjon og sikrer at den samme tonen brukes i alle meldinger.
Analyser tidligere innhold som har skapt gode resultater for å se hva publikum liker eller forventer av merkevaren din. Foretrekker de en formell eller en mer humoristisk tone? Det er også mulig å kombinere begge deler.
Merkevarestemmen din bør være vennlig og ikke pretensiøs, samtidig som den unngår å være for seriøs. Finn en god balanse. Som erfaren merkevaremarkedsfører anbefaler jeg å lage en liste over «gjør og ikke gjør» for merkevarestemmen.
Ved å utvikle regler, unntak og generelle retningslinjer for hvordan merkevarestemmen skal brukes i ulike situasjoner, kan du forbedre avkastningen, øke kundebevaring og skape engasjement.
#7. Lag en Merkevarestilguide
Når du har definert den visuelle identiteten og merkevarestemmen, kan du opprette en stilguide som inkluderer typografi, fargepalett og merkevarelogo.
En merkevarestilguide er viktig for å sikre skalerbarhet og konsistent bruk av disse elementene i alle kontaktpunkter som nettsteder, sosiale medier og markedsføringskampanjer.
Stilguiden bør også inneholde instruksjoner om merkevarens tone, stemme og hvilke skrifttyper som skal brukes. Velg et sett med farger som fungerer godt for din merkevare. Du kan også velge bildestiler og lage maler for sosiale medier og markedsføringskampanjer.
Det er også viktig å definere regler for copywriting, inkludert tone og skrivestil. Du kan i tillegg bestemme hvordan du skal bruke illustrasjoner, ikoner og bilder, og opprette et ressursoversikt for kampanjer og sosiale medier. Her er en sjekkliste for deg:
- Redaksjonelle retningslinjer
- Maler for betalte annonser
- Bildealternativer for sosiale medier
- Layoutalternativer for sosiale medier
- Veiledning for bruk av merkevareidentitet (tone, typografi og fargepalett)
Når dette er på plass, trenger du godt innhold og de rette verktøyene for sosiale medier for å få mest mulig ut av ressursene dine.
#8. Bestem Merkevarens Kontaktpunkter
Når du utvikler merkevarestrategien, er det viktig å identifisere de ulike kontaktpunktene for din merkevare. Du lurer kanskje på hvorfor dette er viktig?
I en tid hvor digital markedsføring er dominerende, er det naturlig å integrere kontaktpunktene i din merkevarestrategi. På denne måten kan du basere strategien på de kanalene du bruker for å kommunisere med publikum.
Hvordan velger du kontaktpunkter og kanaler?
- Velg kanaler basert på hvor din målgruppe er aktiv
- Gjennomfør A/B-testing for å finne ut hvor din målgruppe engasjerer seg mest med din merkevare
Har du høy åpningsrate på nyhetsbrev? Eller en høy klikkrate på push-varsler? Test ulike tilnærminger for å optimalisere målgruppetilpasningen.
Undersøk også hvor publikum engasjerer seg mest, enten det er Instagram, Facebook, LinkedIn eller TikTok. Du kan bruke flere kanaler samtidig for å nå ulike kundegrupper på deres individuelle kundereiser.
Hvorfor Bedrifter Bør Investere i Merkevarebygging
Mange merkevarer gjør den feilen å fokusere merkevarestrategien kun på egne verdier og oppdrag. Min erfaring fra merkevaremarkedsføring har lært meg at en merkevarestrategi også må ha en publikumsfokusert tilnærming. En vellykket merkevarebygging skal være konsistent, relevant for publikum og autentisk for merkevaren.
Ved hjelp av markedssegmentering kan du lage en merkevarestrategi som fokuserer på kundenes behov. Dette gir deg innsikt i hvem du bør fokusere på, hvilke potensielle kunder du har, og hvilke utfordringer du kan løse for din ideelle målgruppe. Når du begynner å fokusere alle dine salgs- og markedsføringstiltak på denne målgruppen, vil du se økte konverteringer og salg.
En merkevarestrategi er ikke statisk. En god strategi fungerer best i den fasen virksomheten befinner seg. Når du har oppnådd målene dine, bør du utvikle en ny strategi for neste fase.
For et nytt selskap, vil målet i starten være å skape merkekjennskap. Når dette er oppnådd, er neste skritt å øke konverteringer og leads. Når også dette er nådd, bør merkevarestrategien fokusere på å bygge lojalitet, fokusere på kundebevaring og utvikle merkevarens unike karakter. Det er viktig å kontinuerlig tilpasse strategien til virksomhetens mål.
Neste steg er å lære om hvordan du kan utvikle et merkevaresett og sette din merkevare i søkelyset!