q Hva er en monitors responstid, og hvorfor betyr det noe? - tipsbilk.net

Hva er en monitors responstid, og hvorfor betyr det noe?

Når du kjøper en ny skjerm, vil du bli oversvømmet med mange tekniske spesifikasjoner. Og selv om ting som skjermstørrelse og oppløsning er ganske åpenbare, er det en annen viktig faktor som ikke er det: responstid. Slik fungerer det.

Responstid er tiden det tar skjermen din å skifte fra en farge til en annen. Vanligvis måles dette i form av å gå fra svart til hvitt til svart igjen, i form av millisekunder. En typisk LCD-responstid er under ti millisekunder (10 ms), og noen er så raske som ett millisekund.

Den nøyaktige metoden for å måle denne statistikken er ikke enige om: noen produsenter uttrykker det i form av at et LCD-panel går svart til hvitt, eller svart til hvitt til svart, eller mer vanlig «grått til grått.» Det betyr å gå gjennom det samme hele spekteret, men starte og slutte på finere, vanskeligere gråverdier. I alle tilfeller er lavere responstider bedre, fordi de reduserer bildeproblemer som uskarphet eller «spøkelse».

Spesifikasjonsarket for en Dell-skjerm. Legg merke til forskjellen mellom oppdateringsfrekvens og responstid.

Responstid bør ikke forveksles med en skjerms oppdateringsfrekvens. De høres like ut, men oppdateringsfrekvensen er antallet ganger en skjerm viser et nytt bilde hvert sekund, uttrykt i Hertz. De fleste skjermer bruker en oppdateringsfrekvens på 60 Hertz, selv om noen går høyere – og høyere er bedre. I motsetning til dette er lavere responstid bedre.

Hvorfor vil du ha lav responstid?

De fleste databrukere vil ikke engang være klar over responstiden for skjermen eller skjermen, fordi det meste av tiden spiller ingen rolle. For nettsurfing, skriving av en e-post eller Word-dokument, eller redigering av bilder, er forsinkelsen mellom skjermens skiftende farger så fort at du ikke en gang legger merke til det. Selv video, på moderne dataskjermer og TV-er, har vanligvis ikke en forsinkelse som er betydelig nok til at seeren legger merke til det.

  Kan jeg se Netflix Japan i Amerika?

Raske flerspillerspill som Street Fighter drar nytte av lave responstider.

Unntaket er spilling. For spillere teller hvert eneste millisekund – forskjellen mellom å vinne og tape en kamp, ​​å lande et snikskytterskudd på lang avstand, eller til og med å få den perfekte linjen i et racingspill kan faktisk være et enkelt millisekund. Så for spillere som leter etter alle mulige konkurransefortrinn, er en lav oppdateringsfrekvens mellom 1 og 5 millisekunder verdt bekostning av en mer kostbar, spillfokusert skjerm.

Hvilke typer skjermer er de raskeste?

For den bærbare datamaskinen eller telefonen din har du vanligvis ikke noe valg for lav responstid på skjermen, selv om det finnes unntak. Men hvis du kjøper en ny skjerm til gaming-skrivebordet, vil du ha det raskeste panelet du har råd til.

  Hvordan Apple Watch kan hjelpe i en nødssituasjon

I skrivende stund er det tre forskjellige typer LCD-paneler som dekker 99 % av skjermene som selges i dag.

TN (Twisted Nematic) skjermpaneler: Rimelige, men har generelt dårlig fargespekter. Disse er blant de raskeste på markedet når det gjelder responstid, og spillskjermer velger ofte mindre fargerike TN-paneler for å være raskere.
IPS (In-Plane Switching) skjermpaneler: Dyrere og med mer nøyaktige farger, IPS-skjermer verdsettes av grafiske designere, fotografer, videoredigerere og alle som er viktige for nøyaktige farger. De har høyere responstider enn TN-paneler, så de markedsføres sjelden som «gaming»-skjermer.
VA (Vertical Alignment) skjermpaneler: En nyere design som forsøker å sammenkoble den raske responstiden til TN og den mer nøyaktige, levende fargen til IPS. Det er noe av en mellomting, men mange spillmonitorer er nå laget med VA-paneler som har oppdateringsfrekvenser så lave som ett millisekund.

Hvis du vil ha en skjerm som kan holde tritt med selv de raskeste spillene, får du en med TN- eller VA-skjermpanel. IPS-spillskjermer finnes, men de er sjeldne og dyre, og fortsatt ikke like raske som alternativene. Du kan vanligvis finne paneltypen i skjermens spesifikasjoner på nettoppføringen, eller på esken i en butikk.

Hva er ulempene med en rask responstid?

For å kutte ned på responstiden, gir spillmonitorer ofte avkall på mer kompleks bildebehandling som kommer inn mellom signalet fra datamaskinen. Dette inkluderer fargekorrigerende deler av selve skjermen, økt lysstyrke, filtre for blått lys som reduserer belastningen på øynene og lignende funksjoner. Hvis du velger en spillmonitor og setter den til raskest mulig responstid, vil du sannsynligvis se redusert lysstyrke og matte farger.

  Slik kjører du Retina-skjermen med den opprinnelige oppløsningen

Bør du kjøpe en skjerm med lav responstid?

Er det verdt det? For mange spill, egentlig ikke. Hvis du spiller i en enspillermodus og den eneste fienden du må møte er en datamaskin, kan det hende at det sporadiske uskarphet eller spøkelsesbildet ikke er verdt det estetiske treffet du tar for å kjøpe en spillmonitor og sette den til den raskeste modusen . Mer uformelle spill som Minecraft drar bare ikke nytte av den hyperlave bildeforsinkelsen, selv når de spilles online.

Apropos online: hvis tilkoblingen til flerspillerspillet ditt er dårlig, så er tiden det tar datamaskinen din å sende informasjon til spillets server og få informasjon tilbake sannsynligvis mye høyere enn responstiden din uansett. Selv på en «treg» skjerm med en responstid på 10 ms, hvis spillet ditt har et ping på 100 ms til serveren (en tidel av et sekund), vil ikke problemer med bildeforsinkelse være en avgjørende faktor for seieren din .

Spillskjermer har spesielle moduser for lav responstid.

Men hvis du har en rask internettforbindelse, og du ofte spiller fartsfylte flerspillerspill som Fortnight, Overwatch, Rocket League eller Street Fighter, vil du ha hvert eneste millisekund du kan på din side. Det samme gjelder for spillkonsoller og TV-er (hvorav mange har en «spillmodus» som reduserer responstiden) og forblir sant hvis du kobler en konsoll til dataskjermen.