Hva er trådløs HDMI og bør du bruke det?

Trådløse HDMI-produkter har eksistert i nesten et tiår, men de har ikke fått mye popularitet. Men hvordan fungerer trådløs HDMI, og bør du kjøp trådløse HDMI-produkter til hjemmet ditt?

Trådløs HDMI er et alternativ til HDMI-kabler

HDMI-kabler har vært standardmediet for overføring av HD-video i mer enn et tiår. Men HDMI-kabler har noen åpenbare ulemper. Et par uregjerlige HDMI-kabler kan gjøre underholdningssenteret om til et rottere, og de kan begrense kabelboksen eller spillkonsollene til et enkeltrom.

Du har sikkert gjettet dette nå, men Wireless HDMI er en trådløs HD-videoløsning som kan løse noen av problemene knyttet til HDMI-kabler. Du kan rydde opp i underholdningssenteret, kringkaste en enkelt videokilde til TV-er over hele huset, eller speile skjermen fra telefonen eller datamaskinen til TV-en.

Det er mange trådløse HDMI-produkter på markedet, og de er alle ganske enkle å sette opp. Du kobler en sender inn i HDMI-porten på en videokilde og en mottaker til HDMI-porten på en TV, og det er alt som skal til.

Det er som Bluetooth, men for video

I motsetning til skjermspeilingsapplikasjoner som Apple AirPlay, krever ikke trådløs HDMI en Wi-Fi-tilkobling. Senderen du kobler til videokilden sender ut en mikrobølgefrekvens, og mottakeren som er koblet til skjermen din, dekoder denne frekvensen til HD-video. Tenk på det som Bluetooth, men for video.

  Hvordan oppgradere til Fedora 34

Noen (men ikke alle) trådløse HDMI-produkter har innebygde IR-sendere. Disse senderne lar deg bruke TV-fjernkontroller til å kontrollere enheter langt unna. Disse IR-senderne er nødvendige for mange trådløse HDMI-oppsett. Tross alt ville det vært vondt å løpe fra et rom til et annet for å bytte TV-kanal.

Som enhver form for trådløs overføring er trådløs HDMI utsatt for hindringer. De fleste trådløse HDMI-produkter fungerer rundt 5 GHz-mikrobølgefrekvensen, som kan bli overbelastet av Wi-Fi- og mobiltelefonsignaler. Heldigvis bruker de fleste nye trådløse HDMI-produkter dynamisk frekvensvalg for automatisk å justere til den minst overbelastede frekvensen i hjemmet ditt.

Men når det kommer til trådløs HDMI, er latens en uunngåelig form for hindring. Et videosignal må kodes, overføres, mottas og dekodes før det vises. Som et resultat har de fleste trådløse HDMI-produkter litt etterslep.

Utvalget av trådløse HDMI-produkter er vanligvis den beste indikatoren på ventetiden. Produkter som J-Tech Digital HDbitT, som har en rekkevidde på 660 fot, har en tendens til å ha noen få millisekunders forsinkelse. Men produkter som Nyrius ARIES NPCS549som har en rekkevidde på 30 fot, er gjenstand for noen få uoppdagelige mikrosekunders latenstid.

Nå har dere spillere sikkert innsett at trådløse HDMI-løsninger ikke er gode for å kringkaste Xbox-spill rundt i huset, men de kan brukes til å fjerne HDMI-kablene fra underholdningssenteret.

Hvorfor er ikke trådløs HDMI den globale standarden?

Hvis trådløs HDMI er så kult, hvorfor har den ikke erstattet HDMI-kabler? Vel, det er ingen standarder for trådløs HDMI, og ingen av de dyre trådløse HDMI-produktene som er på markedet er kompatible med hverandre. Produsenter kan komme sammen og presse Wireless HDMI som den nye standarden for hjemmevideo, men ærlig talt har de lite insentiv til å utvikle teknologi som kan erstattes av superraske dataoverføringsformater som USB-C.

  InnerList sier at det er List-appen som mangler på iPhone

Akkurat nå, WHDI er det ledende alternativet for trådløs HDMI. Den opererer rundt 5 GHz-frekvensen og støtter 1080p og 3D-video. Dessverre støtter ikke WHDI 4K, og det er utsatt for forstyrrelser fra rutere og mobiltelefoner. Det var et press for global WHDI-adopsjon for et tiår siden, og selskaper som Sharp og Philips bygde faktisk WHDI-mottakere inn i noen TV-er. Men disse WHDI TV-ene var ikke særlig vellykkede, og formatet ble henvist til nisjestatus.

Noen andre trådløse HDMI-formater har falt i veien, inkludert WiGig, som støttet 4K-video, og WirelessHD, som hadde noen anstendige dataoverføringshastigheter. Men det er ingen nye produkter som støtter disse trådløse formatene, og de vil til slutt bli glemt.

Trådløs HDMI er et nisjeprodukt

Selv om trådløs HDMI kan være ekstremt nyttig for noen mennesker, har den ikke mye potensial for utbredt bruk eller praktisk bruk. Det er mange problemer med trådløs HDMI, og med mindre du prøver å rydde opp i underholdningssenteret eller kringkaste et kabelsignal inn i kjelleren, så har du ikke mye grunn til å ta i bruk formatet.

Hva er det største problemet med trådløs HDMI? Prislappen. De fleste trådløse HDMI-sett koster rundt $200, og de inneholder bare en enkelt sender og en enkelt mottaker. Du må slippe mer enn $1000 for å bygge opp en anstendig hær av trådløse HDMI-produkter, og siden de ikke støtter 4K, kan du ofre litt videokvalitet i prosessen. For ikke å nevne, de fleste trådløse HDMI-produkter kan bare kommunisere med én sender eller mottaker om gangen. Å kringkaste en enkelt videokilde til flere TV-er er rett og slett for dyrt og vanskelig.

  Hvordan Internett drepte aprilsnarren (og hvorfor det må stoppe)

Latens er et annet problem. TV-seere trenger ikke å bekymre seg for noen få millisekunders forsinkelse, men ventetiden som legges til av et trådløst HDMI-oppsett kan gjøre videospill uspillbare. Det er noen latensfrie trådløse HDMI-produkter for spillere, men de har en tendens til å ha en rekkevidde på rundt 30 fot, så de er egentlig bare gode til å rydde opp i underholdningssenteret ditt.

Selvfølgelig er det noen situasjoner der trådløs HDMI gir mening. I stedet for å betale kabelselskapet for å sette en set-top-boks på $200 i hvert rom, kan du kjøpe et par trådløse HDMI-sett for å kringkaste en enkelt kabelboks rundt i huset. Disse trådløse HDMI-settene skal vare lenge, og du kan bruke dem til forskjellige applikasjoner i fremtiden.

Trådløs HDMI er også en fin måte å rydde opp i underholdningssenteret på. Hvis du ikke har lyst til å kjøpe produkter til USD 1000, kan du alltid koble en sender med en HDMI-bryter, og fjern effektivt de fleste HDMI-kabler fra underholdningssenteret ditt med ett grep. Dessuten kan trådløs HDMI gjøre hjemmeprojektorer mye mer praktisk, siden du ikke trenger å dingle kabler fra taket.

Vil trådløs HDMI bli den globale standarden for videooverføring? Fett sjanse. Men det kan erstatte HDMI-kabler i hjemmet ditt hvis du kan finne en god bruk for det.

Kilder: ActionTec, Wikipedia