Hva er en Wangiri- eller «One Ring»-telefonsvindel?

Hele dagen har rare utenlandske numre ringt telefonen din. De er fra et land du aldri har besøkt. Hver gang endres sifrene litt, noe som gjør det umulig å blokkere dem. De ringer i bare noen sekunder før de legger på. Du er fristet til å ringe dem tilbake, men du bør ikke det – det er en svindel, og å falle for det kan koste deg dyrt.

En ring for å styre dem alle

Denne tilnærmingen, kalt Wangiri-svindel, er avhengig av din medfødte nysgjerrighet. Mange mennesker ville instinktivt returnere et tapt anrop – selv fra et mystisk internasjonalt nummer. Og den gjentakende karakteren til svindelen (det er ikke uvanlig å motta dusinvis av tapte anrop på en enkelt dag) øker intrigen og presset.

En liten smakebit på hvordan det er å bli oversvømmet med Wangiri-anrop.

Hva skjer hvis du grotter? Samtalen din blir rutet til et dyrt premienummer. Du blir da tvunget til å holde deg på linjen så lenge som mulig. Jo lenger du holder på linjen, jo mer penger tjener de til slutt.

For å oppnå dette er svindlerne avhengige av en blanding av sosial ingeniørkunst og psykologi. Noen ofre har rapportert å ha blitt fortalt at de har vunnet en premie – vanligvis penger – og oppfordres til å vente på linjen for å kreve den. Andre tester bare offerets tålmodighet ved å utsette dem for å holde musikk uten andre insentiver.

  5 kreative bruksområder for smartplugger

Wangiri-svindel oppsto i Japan. Selve begrepet er japansk for «en (ring) og kutt.» Og som navnet tilsier, er det en genuint internasjonal svindel, med ofre spredt over hele verden. Advarsler om svindelen har dukket opp i blant annet britiske, kanadiske, irske og newzealandske medier. I USA, FCC har advart forbrukerne om det.

I tillegg til Wangiri-svindelens kosmopolitiske legitimasjon er det forskjellige antallet land disse samtalene kommer fra. I følge en artikkel fra 2018 om Hvilken?har ofre rapportert å ha mottatt telefoner med én ring fra afrikanske utviklingsland som Mauritania, Liberia, Komorene og Tsjad, samt små stillehavsnasjoner som Cookøyene og Nauru (befolkning 10 756).

Nauru, i tilfelle du lurte.

Når det er sagt, bør du ikke anta at alle Wangiri-anrop kommer fra en utviklingsnasjon. I begynnelsen av måneden ble tusenvis av innbyggere i Storbritannia (inkludert denne skribenten) bombardert av falske telefonsamtaler fra sveitsiske telefonnumre.

Hvordan beskytte deg selv

Til syvende og sist er det bare én måte å beskytte deg selv mot denne svindelen, og det er å avstå fra å ringe tilbake fra numre du ikke kjenner igjen – spesielt de fra internasjonale numre. Det er ikke urimelig å anta at alle som ønsker å snakke med deg vil ha sifrene sine lagret på telefonens kontaktliste, eller legge igjen en talepost eller sende en tekstmelding.

  Google Meet vs Zoom: Hvilken er bedre

En annen fornuftig antakelse: Hvis du er oversvømmet med mystiske tapte anrop, er sjansen stor for at andre også er det. Å google det nummeret vil vanligvis vise deg om andre mennesker er i situasjonen, slik at du kan bekrefte mistankene dine om at det er en svindel.

Hvis du finner deg selv gjentatte ganger barraged med Wangiri-anrop, kan du også vurdere å endre telefonnummeret ditt og begrense hvem som får det. Telefonsvindlere henter ofte telefonnumre fra datalekkasjer og markedsføringsdatabaser, både enkelt å få tak i gjennom legitime og illegitime midler. Det er førstnevnte som er mest relevant for denne svindelen.

I løpet av de siste årene har hundrevis av millioner – og potensielt milliarder – av mennesker oppdaget detaljene deres lekket til Internett som et resultat av klønete sikkerhetspraksis. Tidligere i år fikk uautoriserte personer tilgang til en database som tilhører ett selskap, People Data Labs, som inneholdt 1,2 milliarder poster. Disse inkluderte e-postadresser, SSN-er og ja, telefonnumre.

Det er alltid en god idé å koble inn detaljene dine Troy Hunts Have I Been Pwned for å se om du har blitt offer for et datainnbrudd. Når du kjenner situasjonen, kan du begynne å ta beskyttelsestiltak.

  Hvordan endre marginer i Google Dokumenter

En annen fornuftig idé er å kontakte telefonselskapet ditt og be om at de setter et tak på hvor mye penger du kan bruke på planen din. Skulle du ved et uhell ringe et av disse Wangiri-numrene, vil det begrense tapene dine til et mer håndterbart beløp.

Og hvis du kan, bør du vurdere å be telefonnettverket om å blokkere alle utgående anrop til internasjonale numre.

Til slutt, hvis du har en iPhone, kan det nye alternativet Silence Unknown Callers i iOS 13 hjelpe.

Hvis du har blitt stukket

Hva skjer hvis det verste skjer og du returnerer Wangiri-anropet? I den situasjonen vil jeg sterkt oppfordre deg til å ringe telefonleverandøren din og forklare situasjonen. Noen nettverk, som Vodafone i Storbritanniarefunderer alle belastninger til et bevist svindelnummer innen tretti dager.

Du kan også finne ut at noen nettverk uten en eksplisitt Wangiri refusjonspolicy vil refundere ofre på goodwill-basis. Selvfølgelig er dette helt avhengig av hvor sjenerøs telefonleverandøren din føler seg – og kanskje din evne til å spinne en overbevisende hulkhistorie.

Hvis de ikke er villige til å refundere kostnadene, kan de være villig til å la deg fordele kostnadene for samtalen over flere måneder, spesielt hvis du har fått en uvanlig stor regning.

Til slutt bør du rapportere din erfaring til relevante myndigheter, som vil kunne undersøke. I USA, altså FCC. I Storbritannia bør du kontakte Handlingssvindel.