Wangiri-svindel: Unngå dyre overraskelser fra ukjente nummer!

Telefonen din har i løpet av dagen blitt plaget av oppringninger fra ukjente utenlandske numre. Disse samtalene ser ut til å komme fra et land du aldri har besøkt. Hver gang endres tallene litt, noe som gjør det vanskelig å blokkere dem. Telefonen ringer i et kort øyeblikk før det legges på. Du kan føle fristelsen til å ringe tilbake, men det bør du unngå – det er en svindel, og det kan koste deg dyrt å la deg lure.

Et ring for å lokke dem alle

Denne svindelmetoden, kjent som Wangiri-svindel, utnytter menneskelig nysgjerrighet. Mange mennesker vil instinktivt ringe tilbake et tapt anrop, selv fra et merkelig internasjonalt nummer. Det repeterende ved svindelen, hvor det ikke er uvanlig å motta flere titalls tapte anrop på en enkelt dag, øker mystikken og presset.

Et eksempel på hvordan det kan føles å bli overveldet av Wangiri-anrop.

Hva skjer om du lar deg lure? Anropet ditt vil bli videresendt til et dyrt betalingsnummer. Deretter prøver de å holde deg på linjen så lenge som mulig. Jo lengre du blir værende på linjen, jo mer penger tjener svindlerne.

For å oppnå dette, benytter svindlerne seg av en kombinasjon av psykologiske triks og sosial manipulering. Noen ofre har fortalt at de har blitt informert om at de har vunnet en premie – ofte en pengepremie – og blir oppfordret til å vente på linjen for å innkassere den. Andre tester tålmodigheten til offeret ved å spille musikk i ventetiden, uten noen form for belønning.

Wangiri-svindel har sin opprinnelse i Japan. Selve ordet er japansk og betyr «en (ring) og kutt». Som navnet antyder, er dette en internasjonal svindel med ofre over hele verden. Advarsler om denne svindelformen har blitt publisert i medier i land som Storbritannia, Canada, Irland og New Zealand. I USA har FCC advart forbrukerne.

I tillegg til Wangiri-svindelens internasjonale utbredelse, er det et mangfold av land disse samtalene kommer fra. Ifølge en artikkel fra 2018 fra Which?, har ofre rapportert å ha mottatt ett-rings samtaler fra utviklingsland i Afrika som Mauritania, Liberia, Komorene og Tsjad, samt fra små øystater i Stillehavet som Cookøyene og Nauru (med en befolkning på 10 756).

Nauru, om du lurte.

Det er imidlertid viktig å ikke anta at alle Wangiri-anrop kommer fra utviklingsland. Tidligere i måneden ble tusenvis av briter (inkludert denne skribenten) bombardert med falske oppringninger fra sveitsiske numre.

Slik beskytter du deg

Det finnes i hovedsak bare én metode for å beskytte deg mot denne svindelen, og det er å ikke ringe tilbake numre du ikke kjenner, spesielt utenlandske numre. Det er rimelig å anta at enhver som ønsker å snakke med deg, har nummeret ditt i kontaktlisten sin, legger igjen en telefonsvarermelding eller sender en tekstmelding.

En annen fornuftig antagelse er at dersom du blir overveldet med mystiske tapte anrop, er det sannsynlig at andre opplever det samme. Et søk på internett etter det aktuelle nummeret kan avsløre om andre er i samme situasjon og bekrefte mistanken din om at det er svindel.

Hvis du stadig mottar Wangiri-anrop, kan du også vurdere å endre telefonnummeret ditt og være forsiktig med hvem du gir det til. Telefonsvindlere skaffer seg ofte telefonnumre fra datalekkasjer og markedsføringsdatabaser, både på lovlig og ulovlig vis. Det er de førstnevnte som er mest relevant for denne svindelformen.

I løpet av de siste årene har flere hundre millioner – muligens milliarder – av mennesker oppdaget at deres personopplysninger har blitt lekket på internett på grunn av dårlig sikkerhetspraksis. Tidligere i år fikk uvedkommende tilgang til en database tilhørende et selskap ved navn People Data Labs, som inneholdt 1,2 milliarder oppføringer. Disse inkluderte e-postadresser, personnummer og telefonnumre.

Det er alltid lurt å sjekke dine egne opplysninger på Troy Hunts Have I Been Pwned for å se om du har blitt rammet av et datainnbrudd. Når du vet situasjonen, kan du begynne å ta forholdsregler.

En annen god ide er å kontakte telefonselskapet ditt og be dem om å sette et tak for hvor mye penger du kan bruke på abonnementet ditt. Hvis du skulle ringe et av disse Wangiri-numrene ved et uhell, vil dette begrense dine tap til et mer overkommelig beløp.

Og hvis du har mulighet, bør du vurdere å be telefonnettverket om å blokkere alle utgående anrop til internasjonale numre.

Hvis du har en iPhone, kan det nye alternativet «Silence Unknown Callers» i iOS 13 være til hjelp.

Om du har blitt lurt

Hva skjer om det verste skulle skje og du har ringt tilbake et Wangiri-anrop? I så fall anbefales det på det sterkeste å kontakte telefonleverandøren din og forklare situasjonen. Enkelte nettverk, som Vodafone i Storbritannia, refunderer alle kostnader tilknyttet et bekreftet svindelnummer innen tretti dager.

Du kan også oppdage at noen nettverk som ikke har en spesifikk Wangiri-refusjonspolitikk, vil refundere ofre på goodwill-basis. Dette avhenger selvsagt av hvor generøs telefonleverandøren din er – og kanskje din evne til å dikte opp en troverdig historie.

Hvis de ikke er villige til å refundere kostnadene, kan de være villige til å la deg fordele kostnadene for anropet over flere måneder, særlig om du har fått en uvanlig stor regning.

Til slutt bør du rapportere opplevelsen til relevante myndigheter, som vil kunne undersøke saken. I USA er dette FCC. I Storbritannia bør du kontakte Action Fraud.