eSIM vs. SIM-kort: Alt du trenger å vite!

Hvor mange husker følelsen av å holde sitt aller første SIM-kort i hånden, etter å ha anskaffet sin første mobiltelefon?

Det var en spesiell hendelse. Vi har vært vitne til SIM-kortenes utvikling, fra mini-SIM til de nå vanlige nano-SIM-ene, i takt med utviklingen av våre mobiltelefoner.

I en tid med rask digital utvikling, henger ikke SIM-produsentene etter. Lanseringen av eSIM, eller innebygd SIM, har innledet en ny æra for SIM-kort på markedet.

Dette teknologiske skiftet fra fysiske til nesten usynlige SIM-kort er ikke nytt og har eksistert en stund, men har nå økt i popularitet, særlig takket være Google Pixel, et utvalg av iPhone-modeller og flaggskipserien Galaxy.

Hvis du, som mange andre, ennå ikke har gått over til eSIM og er usikker på konseptet, vil denne artikkelen kaste lys over temaet.

Vi vil gå gjennom alt du trenger å vite om eSIM, fra det grunnleggende til konfigurering. Hvis det høres interessant ut, la oss dykke inn i det med en gang.

Introduksjon til eSIM

For å forklare det teknisk, er et eSIM, eller innebygd SIM, en elektronisk brikke som er loddet til hovedkortet i enheten, og som gir deg tilgang til operatørens nettverk.

Dette betyr at enheter som er kompatible med eSIM ikke har et eget SIM-brett eller en slot for fysiske SIM-kort.

Du trenger heller ikke bytte SIM-kort når du går over til en ny telefon. Et eSIM er en permanent brikke i smarttelefonen din som ikke kan tas ut eller byttes mellom enheter.

Når du bytter enhet, kan du enkelt overføre din gamle eSIM-profil til din nye telefon via innstillingene.

Fakta: eSIM er en viktig del av tingenes internett (IoT), siden teknologien allerede er i bruk i biler, maskiner, wearables og husholdningsapparater med mer.

Hvordan fungerer eSIM?

Svaret er enkelt: akkurat som et fysisk SIM-kort. Det er ingen avansert teknologi involvert, bortsett fra at du må konfigurere din eSIM-profil for å koble deg til nettverket med din operatør.

Du kan laste ned en app fra en tredjepart, fullføre prosessen via innstillingene eller bare laste ned profilen din ved hjelp av en QR-kode som er tilsendt av operatøren. Deretter legger du inn informasjonen din, velger en passende plan, og du er klar til å bruke den.

Som et fysisk SIM, lagrer et eSIM dataene dine og kan overskrive koder hver gang du bytter telefon eller oppgraderer til en ny operatør. Teknologien støtter også doble SIM-kort, og det er lett å bytte mellom de to via enhetsinnstillingene.

Enheter som støtter eSIM

Selv om denne teknologien er fremskrittsrettet, har adopsjonen blant mobiltelefonselskaper vært relativt langsom. Når det gjelder telefoner, er den kun tilgjengelig i:

  • Flaggskipmodellene i Samsung Galaxy S- og Z-serien
  • iPhone SE 2 og nyere
  • Google Pixel 3 og nyere
  • Microsoft Surface Pro X

I tillegg er denne funksjonen kun tilgjengelig i utvalgte land, som USA. I Kina støtter for eksempel ikke iPhone-enheter eSIM.

Når det gjelder klokker, tok derimot Samsung i bruk denne teknologien i sin Galaxy-serie med LTE allerede før Apple Watch kom på markedet.

Etter deres eksempel har de fleste smartklokker som støtter LTE nå et eSIM-alternativ.

Vanlig SIM vs. eSIM

Ideen bak eSIM er i utgangspunktet hentet fra vanlige SIM-kort når det gjelder funksjonalitet, og derfor er det ikke store forskjeller.

Likevel tilbyr eSIM noen forbedrede funksjoner som er verdt å merke seg.

Vanlig SIM eSIM
Støtter kun ett nettverk om gangen Kan støtte opptil fem nettverk om gangen
Du må fysisk bytte og sette inn SIM-kortet hver gang du bytter telefon En enklere opplevelse ved telefonbytte, siden du ikke trenger å bytte SIM-kortet fysisk
Det er fare for å miste SIM-kortet hvis det ikke oppbevares i telefonen Mindre fare for å miste eSIM-kortet, siden det er innebygd i selve smarttelefonen
Brukes i alle telefonmodeller Kun noen få modeller kan bruke eSIM

Les også: Slik overfører du data til ny iPhone

Fordeler med eSIM

Som alle andre produkter på markedet, kommer eSIM med sine egne fordeler. La oss se på dem for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning om kjøp:

#1. Det er enkelt å bruke

Glem prosessen med å skaffe nytt SIM-kort eller å bytte kort når du bytter telefon. Med et eSIM kan du enkelt starte tjenestene dine i det øyeblikket du har kontakt med operatøren.

#2. Det er sikkert

Det er praktisk talt umulig å miste eSIM-kortet ditt, siden det er innebygd i selve telefonen. Dette hindrer hackere og svindlere fra å bruke ditt originale SIM-kort for å få tak i informasjon eller bruke det til egne formål.

#3. En PIN-fri opplevelse

Når du bruker et eSIM, trenger du ikke lenger å huske hvor du la PIN-koden for å åpne SIM-kortskuffen.

Selv om dette er en av de mindre fordelene ved eSIM, er det likevel en lettelse å vite at disse små bekymringene er borte takket være den teknologiske utviklingen.

Installere eSIM på en kompatibel enhet

Det første du må gjøre, er å sjekke om telefonen din støtter eSIM. Du kan gjøre dette ved å gå til telefoninnstillingene, og du vil finne informasjonen under informasjons- eller nettverksfanen.

Hvis du for eksempel har en Samsung-enhet, går du til Innstillinger > Tilkoblinger > SIM-kortbehandling > Legg til mobilabonnement. Hvis «Legg til mobilabonnement» er tilgjengelig, betyr det at telefonen din støtter eSIM.

Når du er sikker på at enheten er kompatibel, følger du trinnene nedenfor for å installere det. Jeg har laget trinn for spesifikke enheter, så trinnene kan variere litt, avhengig av telefonmodellen din, men den generelle prosessen er den samme.

På Samsung S22-serien

Her er trinnene du må følge hvis du bruker en telefon i Samsung S22-serien:

Trinn 1: Gå til Innstillinger > Tilkoblinger.

Trinn 2: Trykk på SIM-kortbehandling.

Trinn 3: Trykk på Legg til mobilabonnement.

Trinn 4: Når et mobilabonnement er funnet, følger du instruksjonene på skjermen for å aktivere eSIM.

Hvis du har en QR-kode fra nettverksleverandøren, kan du skanne den ved å gå til Innstillinger > Tilkoblinger > SIM-kortbehandling > Legg til mobilabonnement > Skann QR-kode fra operatøren.

På iPhone 12 Mini

Trinnene for å installere eSIM på alle iPhone-enheter er de samme, så uansett hvilken modell du bruker, vil trinnene nedenfor fungere.

Trinn 1: Åpne kameraet på telefonen og skann QR-koden.

Trinn 2: Du vil motta et varsel med navnet «Mobilplan oppdaget».

Trinn 3: Trykk på varslet og følg instruksjonene.

For Smartklokke-brukere

De fleste Apple- og Galaxy-smartklokker med LTE er kompatible med eSIM. Du kan få tilgang til dette ved å gå til «mobilplaner» i innstillingsmenyen og følge instruksjonene som vises på skjermen.

Avsluttende tanker

Noe av det beste med å bruke eSIM, er at du slipper å ta med deg flere SIM-kort når du reiser. Du kan aktivere roamingtjenester og bruke internasjonale abonnementer som er direkte tilgjengelige fra operatøren.

Det er imidlertid verdt å merke seg at eSIM ikke har særlig høy aksept og fremdeles ikke er tilgjengelig i de rimeligste smarttelefonmodellene. Likevel kan man forvente at eSIM-tjenester vil ta over i løpet av de neste årene.

Du kan også se nærmere på disse nyttige SIM-opplåserne for iPhone- og Android-enheter.